Connect with us

Politika

Abazović potvrdio: SDP ulazi u novu vladu, evo kako su podijelili resore!

Published

on

SDP će biti dio manjinske Vlade, ali za Socijaldemokrate nije sigurno, rekao je mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da očekuje da će zahtjev za zakazivanje Skupštine biti jako brzo, te da nas od toga dijele dani, a možda i sati.

“Bilo bi dobro da se svi izjasne, Očekujem od svih da budu fleksibilni”, kazao je Abazović.

On je dodao da treba odblokirati cijeli sistem.

“Ne želim da robujemo rokovima. Ne treba da podliježemo pritisku medija. Na početku su svi kritikovali, sad pitaju kad će”, kazao je Abazović.

On je izjavio i da očekuje podršku 49 poslanika.

Kazao je i da će se sjednica Skupštine održazi jer Skupština nije privatno vlasništvo nijednog poslanika.

Prema saznanjima dnevnika Dan postojale su određene nesuglasice između SNP-a i ostalih stranaka, zbog toga što je jedan od uslova da oni uđu u manjinsku vladu bio da u njoj ne budu Socijaldemokrate niti Socijaldemokratska partija. Međutim, vrh SNP-a je pormijenio mišljenje što je potvrđeno izjavama da su spremni za izvjesne ustupke.

Socijalistička narodna partija u novoj vladi treba da dobije potpredsjednika Vlade, predsjednika Skupštine, ministarstvo zdravlja, prosvjete, sporta, pravde i poljoprivrede. Dugogodišnji poslanik Aleksandar Damjanović najozbiljniji je kandidat za ministra finansija.

Građanski pokret URA će, osim premijera, u novoj, manjinskoj vladi imati ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu će najvjerovatnije biti Goran Đurović, evropske integracije, koje će voditi Jovana Marović, ministarstvo unutrašnjih poslova, ekologiju i urbanizam.

Manjinama će pripasti pet resora: Bošnjačkoj stranci ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i kapitalnih investicija. Albanskim partijama će najvjerovatnije pripasti ministarstvo rada, kao i socijalno staranje.

Glas naroda

Medojević: Vrlo brzo može doći do hapšenja osobe iz bliskog okruženja Mila Đukanovića

Published

on

Bivša vladajuća partija DPS je političko krilo organizovanog kriminala koji je nastajao u kabinetima državnih institucija, rekao je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević gostujući u emisiji “Neki to vole vruće” sa Irenom Tatar.

Kako je rekao, aktuelna dešavanja u ovako maloj zemlji su dobar scenario za dobru  Netfliksovu seriju.

Kaže kako je DPS uvijek imao podršku SAD, EU, VB i Rusije iako su znali šta se ovdje dešava, od šverca duvana pa na dalje.

“Ali njima je to odgovaralo jer su ovdje mogle da se operu pare, da se kriju bjegunci, da se korisrti Crna Gora da se pobjegne od određenih destinacija”, rekao je on.

Tvrdi da je od međunarodnih struktura dobijao razne podatke o bezbjednosnim politikama.

Skaj aplikacija je, kaže, potvrdila sve što je pričao godinama unazad.

Na pitanje da li je očekivao hapšenje Katnića i Lazovića Medojević je rekao da nije ni najmanje iznenađen jer su oni u isto vijeme bili i tužioci i članovi organizovanog kriminala.

“Očekivao sam da kada se promijeni politika, da će se situacija u državi promijeniti, da će se stvoriti uslovi za reformu ali se to očigledno i nažalost nije desilo. Ispostavilo se da nije bio političke volje”, rekao je on.

On tvrdi da je u avgustu 2020. godina napravljen miran “dil” sa Milom Đukanovićem o tranziciji vlasti i podsjetio da je bivši premijer Zdravko Krivokapić svojevremeno rekao da je htio jednog ministra a da su koncern “Vijesti” i Dritan Abazović rekli da on njima ne odgovara i postavili one koje su oni htjeli.

Takođe, tvrdi da je sadašnji premijer Milojko Spajić u bliskim komunikacijama sa DPS -om i Bemaxom, oko kriptovaluta i mnogo drugih stvari.

Na pitanje odakle službenicima milionsko jemstvo, kaže da oni kao i svi kriminalci rade samo da naprace novac, a ne kako kažu, za dobrobit države Crne Gore.

“Poslije aktuelnih hapšenja sljedeće je hapšenje nekadašnjeg premijera Duška Markovića, nekadašnjeg ministra Milana Roćena i na kraju, vrha hobotnice – Mila Đukanovića”, rekao je on.

Kaže da vrlo brzo može doći do hapšenja osobe iz bliskog okruženja bivšeg predsjednika.

Zaključuje da je vrijeme pokazalo da je srce kriminala bilo u vrhu policije.

ADRIA

Nastavi Citanje

Glas naroda

Tužilaštvo provjerava da li u porukama Mila Đukanovića ima elemenata krivičnog djela!

Published

on

Više državno tužilaštvo u Podgorici, zatražilo je od Radija Antene M da dostave u elektronskoj formi snimak intervjua sa bivšim predsjednikom Crne Gore, Vlade i Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

Više državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li u poruci Đukanovića o tome da bi poslednja hapšenja nekadašnjih i sadašnjih visokih državnih funkcionera mogla rezultirati osvetama, ima elemenata krivičnog djela.

Naime, Tužilaštvo bi trebalo da procijeni da li će formirati predmet zbog Đukanovićevih stavova u intervjuu, u kom je on nakon poslednjih hapšenja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i jednog od vlasnika Bemaksa, kazao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti” i da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo – društvo osvetnika.

On je kazao da to nije karakteristično “samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta, već da se treba prisjetiti da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra“, poručio je Đukanović.

Uslijedile su brojne reakcije u kojima se zahteva intervencija tužilaštva koje ni trebalo da ispita da li u “besjedi” Đukanovića ima elemenata krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda.

Danas je reagovao Tužilački savjet pozivajući sve javne aktere da se suzdrže od izjava koje mogu da se shvate kao prijetnja odmazdom državnim tužiocima i rukovodiocima državnih tužilaštava, zbog radnji i odluka koje su donijeli, a što je posebno primetno u odnosu na postupanje Specijalnog državnog tužilaštva. Iz TS u saopštenju kažu da od visokih javnih funkcionera i političara očekuju odgovornost i uzdržavanje od javnih istupa kojima se državni tužioci pozivaju da u konkretnim predmetima donesu ili ne donesu određenu odluku.

Pozivanje na tužilačko postupanje u određenom pravcu, zalaženje u nadležnosti Državnog tužilaštva, kao i preuzimanje zasluga za ostvarene rezultate, po svojoj prirodi ugrožavaju Ustavom i zakonom proklamovanu nepristrasnost i nezavisnost Državnog tužilaštva i urušavaju integritet državnih tužilaca i Državnog tužilaštva. Tužilački savjet od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i svih javnih funkcionera, očekuje da svojim izjavama ne dovode javnost u zabludu da su uticali i da uopšte mogu da utiču na donošenje neke tužilačke odluke ili preduzimanje bilo koje radnje tužilaštva“, kaže se u saopštenju Tužilačkog saveta.

Iz Saveta pozivaju sve društvene činioce na poštovanje pretpostavke nevinosti, kao i na suzdržavanje od zahteva za privilegovanim položajem osumnjičenih, u bilo kom predmetu. Ukazuju da je pravo tužioca da predlaže određivanje pritvora, a da o tom predlogu odlučuje sud, na čiju odluku se može uložiti žalba.

Tužilački savjet, naime, “očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbede efikasno postupanje u pritvorskim predmetima, a od državnih tužilaca da sa najvećim stepenom pažnje, samo izuzetno i u skladu sa Ustavom i zakonom i standardima Evropskog suda za ljudska prava, predlažu određivanje pritvora.”

Tužilački savjet očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbede odgovarajuće, blagovremeno informisanje javnosti o radnjama koje preduzimaju, uz obrazloženje donijetih odluka, naročito u slučajevima od posebnog interesovanja javnosti. Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da uprkos različitim porukama koje se iznose u javnosti, nastave da odluke u predmetima donose nezavisno i efikasno, po principu zakonitosti i jednakosti i da postupanjem isključivo na taj načiin, unapređuju rezultate u gonjenju učinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala“, dio je saopštenja TS.

Iz TS poručuju da svim institucijama ukazuju na obavezu da stvore uslove za suđenje u razumnom roku, naročito u predmetima po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva.

U konačnom, očekujemo da respektabilan odnos međunarodnih organizacija prema Državnom tužilaštvu bude osnov za dalje jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopšteno je danas iz Tužilačkig saveta.

SUMNJA

Povod za poruku Đukanovićan o osveti i “ćeranju”, performans dvadesetak “branitelja Crne Gore” da neće dozvoliti prolivanje “crngorske krvi”, bilo je hapšenje Lazovića i Katnića. Njih Specijalno državno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, odnosno za učešće u kriminalnoj organizaciji, a Đukanović je potpisao i peticiju kojom se zahtijeva Katnićevo puštanje na slobodu odakle bi se branio u danjem postupku, uz medicinski tretman…

Nastavi Citanje

Glas naroda

Budva naš grad: Nedopustivi i sramni pritisci na birače da suprotno slobodnoj volji glasaju jednu koaliciju!

Published

on

Na lokalnim izborima u Budvi koji će se održati 26.maja nastupiće izborna lista pod nazivom „Budva naš grad“ čiji će nosilac biti aktuelni predsjednik skupštine Opštine Budva Nikola Jovanović.

Svjedoci smo ovih dana velikog pritiska koji se vrši na birače da suprotno zakonima i slobodnoj volji daju svoj glas jednoj koaliciji. Mi, kao predstavnici građanske liste “Budva, naš grad – Nikola Jovanović” smatramo da je ponašanje koje ispoljavaju aktivisti te političke grupacije nedopustivo i u najmanju ruku, sramno“, navode u saopštenju.

Kako kaži, Budva naš grad podržava sve građane koji se odluče da podnesu krivičnu prijavu protiv lica koja vrše nedozvoljen pritisak u cilju mijenjanja izborne volje pojedinaca.

Takođe, pozivaju da se na predstojećim izborima izjašnjavaju slobodno i bez straha, a da su vrata njihove kuće uvijek otvorena za njih.

Žao nam je što su se nekadašnji saborci odlučili da u potpunosti primjenjuju sistem koji je kreirao bivši režim, i što na žalost, u želji da zasjednu u fotelje više nisu u stanju da povuku granicu između pristojnog ponašanja i nasilništva“, navode oni i dodaju:

Budva naš grad je autentična građanska lista, koja je kao programski i politički princip postavila borbu protiv nezasitih partijskih centrala iz Podgorice, a koje kako vidimo, mogu da promjene i zastavu i ideologiju, ali zajedničko im je uvijek loša namjera prema Budvi“.

Podjelite tekst putem:

 

Nastavi Citanje

U Trendu