Connect with us

Društvo

ANTIFAŠIZAM NA BATERIJE: Milo i Tamara zajedno na oproštaju od Bulajića u Zagrebu

Published

on

U Zagrebu je danas sahranjen titoistički režiser Veljko Bulajić, a na ispraćaju na zagrebačkom Mirogoj pojavio se i bivši šef crnogorskog režima Milo Đukanović i to u društvu svoje medijske pesnice Tamare Nikčević.

U društvu Đukanovića i njegove privatne novinarke bio je konsiljere Milan Roćen.

Bulajić je rođen 22. marta 1928, u mjestu Vilusi u Nikšiću.

Njegov film „Bitka na Neretvi“ je 1970. godine bio nominovan za Oskara ali nije dobio prestižnu nagradu iako je u ono vrijeme u njega bilo uloženo pet miliona dolara što je pandan današnjoj cifri od oko 50 miliona što je pandan sadašnjem filmskom budžetu republika bivše SFRJ na decenijskom nivou. U filmu su glumile holivudske zvijezde Jul Briner, Orson Vels, Franko Nero… kao i gotovo svi najbolji jugoslovneski glumci 70-ih godina prošlog vijeka. Ni to nije bilo dovoljno Veljku Bulajiću da u ideološki preobojenom filmu dobije nagradu za najbolji film koji nije snimljen na engleskom jeziku.

Za crnogorske antifašiste na baterije (klasa Jovo Kapičić), Veljko Bulajić je bio svojevrsni “umjetnički” guru, naročito zbog vulgarnog predstavljanja boraca ravnogorskog pokreta.

Đukanović je prije dvije godine je odlikovao Bulajića ordenom prvog stepena, a dobio je i Trinaestojulsku nagradu za životno djelo 2016. godine.

Bulajić je nagrađen s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju.

 

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Društvo

Mitropolit Joanikije: Kao što se naš narod sabirao kod ćivota Svetoga oca našega Save, tako se u naše vrijeme sabiramo oko ćivota Svetoga Vasilija

Published

on

Rijeke vjernika koje se mjere desetinama hiljada i ove godine su se slile u manastir Ostrog, na prazik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Centralnu Svetu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira jutros su služili Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Preosvećena gospoda Episkopi Grigorije, dizeldorfski i sve Njemačke; Teodosije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski; Irinej, istočno-američki; Maksim, zapadno-američki; Kirilo, buenosajreski i južno-centralno-američki; Metodije, budimljansko–nikšićki i Jovan, umirovljeni.

Sasluživali su arhimandriti igumani: ostroški Sergije, treskavički Varnava, orahovački Pavle, kao i brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Pojali su đaci Prizrenske bogoslovije.

Nakon čitanja Jevanđelja besjedio je Episkop Grigorije i između ostalog rekao da Ostrog nalikuje onim svetim mjestima iz kojih izviru sva druga.

„Ova pećina, draga braćo i sestre, liči na onu vitlejemsku pećinu; ovaj sveti grob, u kojem počivaju mošti Svetog Vasilija, liči na onaj grob koji je Josif Arimatejac poklonio da se u njega sahrani raspeti Gospod Isus Hristos. Ova pećina, ovo mjesto podjsećaju me na ono što najčešće zaboravljamo: podsjećaju na skromnost, na smirenje, ali i na činjenicu da je iz groba zasijala svjetlost, da je Bog smrću uništio smrt i da ćemo taj događaj slaviti da skončanja vijeka, kada će ta svjetlost zasijati i u našim srcima, koja, nažalost, prečesto bivaju kao hladna i pusta pećina“, rekao je Vladika.

On je pozvao sabrane vjernike da ponesu pregršt te svjetlosti u svijet, jer je svjetlost tu ne da bi se stavlja pod sud, nego da bi se stavila u svijećnjak da svijetli svima koji su u tami, jer Svjetlost zasvijetli u tami i tama je ne obuze.

„Ako se dogodi, milošću Božijom, da nas danas posjeti svjetlost koja u tami ove pećine svijetli, koja svijetli u tami ove gore, koja svijetli u tami cijeloga svijeta, onda će naše bolesti, sve naše nemoći i naše slabosti biće iscijeljene. Zato sa strahom Božijim, vjerom i ljubavlju pristupajte i otvorite srca svoja za svjetlost Hristovu, za svjetlost Hristovog učenika, sljedbenika, za hristonosnog, bogonosnog oca našeg Svetog Vasilija, i useliće se u vaša srca svjetlost, a sa njome će doći i radost života, radost iscjeljenja i radost spasenja“, poručio je Vladika Grigorije.

Nakon Svetog pričešća blagosiljan je slavski kolač.

Na kraju je Mitropolit Joanikije u arhipastirskoj besjedi rekao da se danas, na praznik Svetog Vasilija sjećamo riječi Svetog apostola Pavla da će oni koji idu putem Hristovim, i koji su spremni da sa Njim uziđu na Golgotu i da se sarazapnu sa Hristom, učestvovati u slavi vaskrsenja Hristovoga i u Njegovoj pobjedi nad smrću.

„Sveti Vasilije Ostroški išao je tim uskim i tijesnim putem za Hristom cio svoj zemaljski život noseći krst Gospodnji, ali noseći istovremeno i breme svoga naroda. Ali mu je Bog zatao dao, zbog njegove ljubavi prema Bogu i prema Crkvi i svome narodu takvu blagodat da je mogao, ne samo da propovijeda Jevanđelje i da bude svjedok Hristov ovdje na zemlji nego i da čini čudesa: da tužne tješi, bolesne liječi i da pokazuje silu svete pravoslavne vjere“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se zbog toga oko Svetog Vasilija sav srpski rod u 17. vijeku okupljao kao nekada oko Svetoga Save Srpskoga.

„I isto tao kao što se nekada naš narod sabirao u manastir Mileševu, kod ćivota Svetoga oca našega Save, da tu dobije utjehu i blagodat, i milost Božju i silu da nosi svoj krst i da ide putem Božjim, kao što se tada naš narod sabirao da dobije iscjeljenje duševnih i tjelesnih nemoći od Svetoga Save, tako se u naše vrijeme, ali i još odavno sabira naš narod, ali i mnogi drugi narodi oko ćivota Svetoga Vasilija da dobiju od Boga, a molitvama Svetoga Vasilija iscjeljenja, lijeka, kreposti i sile“, rekao je Mitropolit.

Mitropolit Joanikije je zablagodario svima, prije svih braći arhijerejima koji su došli s raznih strana svijeta u Ostrošku svetinju na praznk Ostroškog Čudotvorca.

Posebno je pozdravio Njegovu Ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u Podgorici g. Vladislava Maslenikova.

„Posebno želim da pozdravim djecu i omladinu koja dolazi pješke. Ove godine i od Banjaluke, a iz Hercegovine i Romanije nema skoro nijednoga mjesta odakle nijesu došli pješke da se poklone Svetom Vasiliju Ostroškome i da iz ljubavi prema njemu prinesu taj svoj veliki trud. Tako iz Sombora, sa Zlatibora, iz Crne Gore naravno, iz mnogih mjesta – Podgorice, Nikšića… Ne mogu sve nabrojati, nemojte mi zamjeriti. Znam jedino kolika je vaša ljubav i odanost prema Svetom Vasiliju Ostroškome, To smo vidjeli i ove godine“, kazao je vladika Joanikije.

Vladika je takođe zablagodario igumanu Sergiju i ostroškoj bratiji i, kako je rekao mnogom narodu koji hoće da pomogne manastiru.

„Nazdravlje praznik! Neka Sveti Vasilije Ostroški usliši i primi vaše molitve i neka ih iznese pred presto Božji, da odete sa blagoslovom svojim domovima. I neka Bog da da molitvama Svetog Vasilija Ostroškoga na sve vas izlije izobilna Božija milost i blagodat, na vaše domove i vaše potomstvo i sada i u buduća vremena“, poručio je mitropolit Joanikije, prenosi Mitropolija.

Nastavi Citanje

U Trendu