Connect with us

Glas naroda

Makedonski scenario u Srbiji?

Published

on

Piše: Nikola VRZIĆ

Počinje, izgleda, ono što smo znali da će jednom morati da započne: njihov poslednji pokušaj da srpsko pitanje na Balkanu konačno reše tako što će ga rasturiti u paramparčad. Udar zato mora da bude sveobuhvatan i istovremen.

Dakle, odjednom i Republika Srpska, i Kosovo i Metohija, i naravno sam Beograd kako bi se naterao na popuštanje koje će značiti slom politike kakvog-takvog otpora njihovim težnjama da budemo konačno rešeni. Pa je utoliko važnije što pored obeshrabrujućih ima i ohrabrujućih signala da nam ne pada na pamet da im olako dozvolimo da nas reše na pomenuti način…

Uzgred budi rečeno, ako je iko razuman posle svega što su nam uradili do sada smatrao da je samo paranoična teorija zavere, a ne stvarna zavera da svi Srbi na Balkanu budu eliminisani kao (geo)politički faktor, na takvo smatranje više nema pravo. Sama istovremenost udara na sve srpske tačke koje još nisu stabilizovane po meri NATO interesa da svi radimo tačno ono što narede, naime, predstavlja neoboriv dokaz; svi smo im meta, a to znamo iz prostog razloga što im i jesmo svi na meti.

Počev od Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika koji javno upozorava da mu prete hapšenjem – da bi mu zabranili dalje političko delovanje – i da će pucati u njega ako se drzne da pruži otpor. Povrh toga, baš sada, i nadležni pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen daje javnu instrukciju Kristijanu Šmitu, koga nezakonito proglašava za visokog predstavnika, da (zlo)upotrebi bonska ovlašćenja koja mu ionako ne pripadaju.

Suvišno je i napominjati da najavljena reanimacija prakse u okviru koje su već smenjivali demokratski izabranog predsednika Republike Srpske i distriktom Brčko uzimali njenu dejtonsku teritoriju ne može da se shvati drugačije nego kao pretnja za sam njen opstanak.

Pri čemu će opasnost postati još i veća ako se ostvari najava da će kroz Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, kad već svojevremeno nisu mogli kroz Savet bezbednosti zbog ruskog veta Vitalija Čurkina, Britanci i ostali koji bi da budu tako perfidni pokušati da proguraju rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici. Ova se mogućnost spominje već izvesno vreme i očigledno je reč o brižljivo koordinisanom udaru čiji je krajnji cilj da se eliminiše mogućnost srpskog protivljenja ulasku Bosne i Hercegovine u NATO – koji je, naravno, glavni mehanizam kontrole njegovih članica. Pa su zato svi dobrovoljno postrojeni u front protiv Rusije sve i ako bi im interes nalagao suprotno, o čemu prigodno svedočanstvo predstavlja tekući proces deindustrijalizacije Nemačke i propratnog pada životnog standarda.

Ali to je njihov problem. A naš problem sa svima njima sastoji se u tome što i s Kosovom i Metohijom hoće da urade isto što i sa Bosnom i Hercegovinom u smislu eliminacije srpskog faktora kao smetnje za ulazak u NATO. Isporuka ”džavelina” vlastima u Prištini, kao i najavljeno davanje statusa pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a predstavljaju samo predigru za ispunjavanje glavne američke želje, a to je ulazak samozvanog Kosova u sam NATO, o čemu se nedavno izjasnio američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

U istom smislu treba razumeti i čemu služi ulazak Prištine u Savet Evrope, no, i to, baš kao i tvrdoglavo insistiranje Aljbina Kurtija na eliminisanju dinara uprkos tobožnjeg negodovanja njegovih zapadnih pokrovitelja i nalogodavaca, predstavljaju samo dodatne mehanizme pritiska na Srbiju da prestane da se protivi ukidanju svoje južne pokrajine u korist njihove, to jest NATO Republike Kosovo.

I da istom prilikom prestane da se protivi i faktičkom ukidanju Republike Srpske, eto te istovremenosti koja dokazuje sinhronizovanost njihovih akcija protiv nas. Uostalom, sasvim logičnu jer im tako raste šansa da uspeju.

I koliko bi sve bilo jednostavnije da je uspela i obojena revolucija u Beogradu koje zimus nije bilo zahvaljujući ruskoj dojavi koliko i odsustvu želje kod većine ovdašnjeg naroda da opet posluže onako kako su im poslužili 5. oktobra a da toga uglavnom nisu bili ni svesni.

No cilj svejedno ostaje isti pa se u tom smislu naročita pažnja mora obratiti na, verovatno, najznačajniju informaciju koju smo imali prilike da dobijemo u proteklih nedelju dana: da u okruženju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima ljudi koji rade za CIA. Ovo je otkrio doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, i to putem ”Pinka”.

Sve i ako nije moguće pouzdano ustanoviti na koga to Vulin misli, ovu tvrdnju vredi preispitati jer iz toga proizlaze i pojedini važni zaključci.

Pod jedan: što zbog ozbiljnosti tvrdnje, što zbog mesta na kome je izgovorena, što zbog dosadašnje nesporne lojalnosti Vučiću, mora se zaključiti da Vulin to nije izneo u javnost bez dogovora sa samim Vučićem. Iz toga pak proističu dve važne informacije.

Najpre, da postoji visok stepen uverenosti u tačnost ove tvrdnje – jer inače sa njom ne bi izlazili u javnost, budući da iz raznih okolnosti nismo u poziciji da guramo prst u oko američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji olako, nego tek kad dođemo u situaciju, na primer, kao onomad s Momčilom Perišićem.

I drugo, da postoji namera, ili već doneta odluka, da se s ovom pojavom CIA krtice obračunaju kako i dolikuje. Zašto bi, inače, javno priznavali da tako nešto uopšte i postoji, ako već ne nameravaju i da je eliminišu? Drugim rečima, da im je prihvatljivo postojanje nekog novog Perišića, valjda nas ne bi ni obaveštavali da on postoji.

Štaviše, upravo zato što smo obavešteni, može se reći da je u ovom obračunu rukavica bačena u lice i da je obračun već započeo – ovo stoga što jedino javnost ne zna o kome se zapravo radi, dok svi ostali to i te kako znaju. A sada svi oni znaju i da je, ovim okončanjem dosadašnjeg perioda prećutne tolerancije, sukob prešao u akutnu fazu.

Kako se sve ovo događa u trenutku formiranja nove Vlade Srbije, nije nezamislivo i da ovaj slučaj saradnika strane a uz to i neprijateljske službe ima veze sa tim procesom. Pa mu značaj utoliko nadilazi puko personalno pitanje, s tim što će sastav nove vlade, svima koji su upućeni u detalje, pokazati i koja je strana odnela prevagu, takoreći naša ili njihova.

Tek, ukoliko ovo delimično demaskiranje saradnika CIA, ako ništa drugo, demonstrira nameru da pokušamo da se odbranimo od njenog kancerogenog uticaja, nagoveštaj da ona to neće tek tako dozvoliti moglo bi da predstavlja medijsko eksploatisanje tajnih snimaka telefonskih razgovora pojedinih zvaničnika aktuelne vlasti.

Sadržina razgovora koje iz nedelje u nedelju objavljuje novi nedeljnik u vlasništvu medijske grupacije u zapadnom korporativnom (su)vlasništvu u ovom je trenutku – dok se eventualno ne pojavi i nešto gadnije – od manjeg značaja u odnosu na samu činjenicu da tajno snimljeni telefonski razgovori dobijaju status medijsko-političke činjenice.

Ovakvom izlivu prljavih obaveštajnih operacija u javni prostor već smo prisustvovali u slučaju bivše Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, kad je opozicionar Zoran Zaev počeo da baca ”bombe” u vidu tajno snimljenih razgovora protiv tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog. Pa je Gruevski izneo optužbu da je sve to izvela inostrana služba u sprezi sa domaćim izvršiteljima, što je Zaev negirao sve dok Gruevski nije objavio krišom snimljeni razgovor njih dvojice u kome sam Zaev otvoreno kaže da ”poseduje materijale koje mu je dala jedna strana služba”.

Epilog svega toga, elem, bilo je odustajanje Makedonije od svog imena radi ulaska u NATO. Te shodno tome i bojazan da bi ovo ovde moglo da predstavlja sličnu pretnju ”makedonskim scenarijem”, u sklopu koga uopšte nije bitno da li će doći do smene vlasti, ili do njenog dovoljnog slabljenja da bi je tako lakše naterali na sve što se traži pobrojanim sinhronizovanim udarcima od Republike Srpske do Kosova i Metohije.

Osim što bi takva kapitulacija bila očigledno autodestruktivna, bila bi i potpuno anahrona. O tome nas je, i nehotice, obavestio bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović povodom protivljenja Crne Gore – NATO članice – ulasku takozvanog Kosova u Savet Evrope. To je, primetio je, nova realnost.

Još samo da je dočekamo neoštećeni…

(RT.RS)

Glas naroda

Lazović 2020. godine pozajmio Šariću pola miliona “za izbore i za momke”!?

Published

on

Šest dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović pozajmio je pola miliona eura optuženom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću, kako bi ovaj taj novac dao “za izbore i za momke”.

U ime Pljevljaka, kako sumnjaju istražitelji, novac mu je na sastanku u jednom podgoričkom restoranu, 20. avgusta 2020. godine, tražio Šarićev saradnik Milan Vučinić.

To tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), po čijem nalogu su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) 14. aprila lišili slobode nekadašnjeg tajnog agenta.

U istoj akciji, policajci kojima rukovodi Predrag Šuković, uhapsili su i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg SDT sumnjiči da je po Lazovićevom nalogu štitio mafiju.

Do dokaza da je Lazović pozajmio 500.000 eura Šariću, tužioci Vladimira Novovića došli su i uz pomoć Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona Europol.

Oni su im dostavili transkripte sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, među kojima i dopisivanje Lazovićevog sina Petra sa Šarićem i Vučinićem, ali i prepisku Pljevljaka i Zećanina.

Iz sadržine komunikacije od 20. oktobra 2020. godine između Petra Lazovića i Darka Šarića proizilazi odnos Darka Šarića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Dobro je brate, što radite vi? Kako je stari Vuk, Pozdravi mi Z i tu sam uvijek za vas. Pozdravi ga i Tigra uvijek’”, konstatuje SDT u spisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” su više puta objavile da Petar Lazović u komunikaciji sa Šarićem i šefovima kavačkog klana, porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu…

To je i zvanično potvrđeno spisima SDT-a, koje potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji je, analizirajući razmijenjene poruke, utvrdio da je Lazović pozajmljivao Šariću novac: “I da mu nudi još da mu pozajmi”.

Takođe, iz razgovora se identifikuje lice koje oslovljavaju sa ‘Z’ da je okrivljeni Zoran Lazović, s obzirom na to da kada je Petar Lazović obavijestio Darka Šarića da je Ljubu Miloviću umro otac i da je teško kada se izgubi otac, Petar Lazović komentariše da se to njemu desi ‘Z’. Neke od poruka koje se izdvajaju: ‘Pozdravi mi Z, ništa kod mene sve po starom, da ako se izvadim iz ovog, radim na tome. A od Papaje nema ništa da čujem, kažu da je pijan stalno’, ‘Pozdravlja te Z pita ako ti dodatno treba sad je u situaciji da ti pomogne još onoliko’, ‘Ne treba brate moj, zahvali se ako šta bude trebao zovem ga ja’, ‘Teško je kad se izgubi otac, ode nekako i dio tebe, a opet sve je to život i mora da se čovjek pomiri sa tim’, ‘Ja ne smijem ni da pomislim na to, ja to ne bih preživio bez da mi ne daj bože ko šta uradi Z, onda bih ga svetio do zadnje kapi’”…

Specijalni tužilac citira i kako je Šarić deset dana pred parlamentarne izbore 2020. godine, preko tada zaštićene aplikacije, pripremao Vučinića za sastanak sa Zoranom Lazovićem.

Dana 20.08.2020. godine ostvarena je komunikacija Darka Šarića i Milana Vučinića kojom prilikom Darko Šarić razgovara sa Vučinićem o temama za razgovor Vučinića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Posle 20h. zvaće Junior da se vidim sa Mesom… Napiši šta treba da kažem’, ‘Nema tu šta brate posebno, ideš opuštena priča, on je inače se ponudio bio Kim i rekao mu da mi kaže da je tu šta god treba i da učestvuje finansijski, da mi prenese Kim. Ti treba da mu kažeš, da mi nismo htjeli ništa da ih miješamo iako znamo da bi sve pomogli, ćutali smo o svemu, a sve mi čuli da onaj Koz – Štetni i ovi prijete njima i da si ti sa mnom o svemu pisao, da sam ti ja rekao – neka ih neka prijete, a i mi svoje rješavali’, ‘Ovo su ti ideje, a ti na osnovu ovoga što vidiš dodaj ili oduzmi’, Hoćeš finansije da mu pominjem? Il’ čekam da on sam pomene?’, ‘Hoću naravno. Kaži trebao onaj Karlo go*no neke pare tu da nam pošalje, ali stalno odlaže, treba nam pozajmica od 500 do milion koliko ima, hoću da dam za izbore i za momke tu. Kaži da sačekamo izbore da zapnemo svi koliko možemo pa da se dogovrimo za ova go*no, jer smo blizu da to završimo”, piše u tužilačkim spisima.

Čitajući poruke između Šarića i Vučinića, tužilac je otkrio i da Zećanin izvještava Pljevaljaka, koji je u tom trenutku u beogradskom zatvoru, kako je protekao sastanak.

Nakon završenog sastanka, Milan Vučinić izvještava Darka Šarića o čemu su razgovarali i proslijeđuje mu poruke koje mu je poslao Petar Lazović. U porukama Milan Vučinić je izrazio divijenje Zoranu Lazoviću, izrazio divijenje što je sina pustio u prve redove, a na to mu je Petar Lazović poslao poruku da je sve dobro rekao njegovom ocu. Iz te komunikacije proizilazi da je od Zorana Lazovića tražio pozajmicu od 500.000 – 1.000.000 eura. Izdvojene poruke: ‘Burazeru! Sve sam prenio kao što si reka… Reka sam Mesi da je pokaza kakav je čovjek, kad je svoje dijete, Juniora gurnuo u prve redove. U vatru…a ima si mogućnosti da ih držiš sa strane, ko drugi, da te boli uvo za sve.. Kaže da je to uradio zbog sebe i zbog čovjeka kog poštuje i voli. Misli na visokog. Pita sam ga za pozajmicu. Reka je da sad ima puno troškova oko izbora, da drugove puno troši oko toga, misli na Ub. Zovemo ga Tigar.. Da sad može da 500 da, to jes, do nedelje veče ili ponedeljak. Posle izbora ako bude trebalo da vidi za ostalo… Reka sam da posle izbora vidimo šta može da se završi oko ovih naših stvari, svako da pomogne koliko može… Slaže se sa tim. Moramo bit pametni, nema mjesta za greške. Reka sam sve što pričamo ostaje i umire sa nama. Cijelo vrijeme je bio prisutan Junior. Reka sam da si Juniora u početku gleda kroz njega. A sad da si vidio da je pravi momak, brat. Da hoće sve. Da si ga takvog zavolio… Reka sam za one momke iz BG. Da su dobri momci, da nam mogu koristit u BG, ako im šta bude trebalo, da ćemo ići preko njih”, piše u njihovoj prepisci.

U tužilačkim spisima konstatuje se da Šarić i Vučinić 23. i 24. avgusta 2020. godine ponovo komuniciraju u vezi sa novcem:

“Za koji postoji osnovana sumnja da ga je pozajmio okrivljeni Zoran Lazović”…

SPO utvrdilo je da su pripadnici organizovane kriminalne organizacije, u međusobnoj komunikaciji, Zorana Lazovića oslovljavali sa tri nadimka – “Z”, “Kralj” i “Mesa”…

Bratski smo se borili za izbore

Braća Darko i Duško Šarić razgovarali su nakon izbora 2020. godine o Zoranu Lazoviću, a iz te komunikacije tužioci zaključuju i kakav odnos je optuženi Pljevljak imao sa dugogodišnjim funkcionerom tajne i javne policije.

Bili Žabac i ovaj kum na ručku juče, bili Mesa i svi ovi glavni od vlasti. I onaj Mesin govorio kako smo dali po 100 hilj i kako smo se pravo bratski i pošteno borili za izbore. Kaže pred njih 20 je pričao. A Mesa kaže to su naša rođena braća. Mesa mi je neki dan nudio para ako mi treba, valjda vidjeli da smo ostali uz njih, da smo se isto ponašali”, piše Darko Šarić mlađem bratu.

Njih dvojica nakon toga su, piše tužilac Šoškić, komentarisali i promjene u tužilaštvu.

Tužioci su čitali i prepisku te braće oko vraćanja dijela duga Lazoviću.

Hoću da te pitam ove pare što si poslao za posao, dato je od njih 100 Mesi, 47.500 Beni za posao neki Roterdam, 15 Zelenoj, uz dostavljanje spiska u rukopisu”, pojašnjava Šoškić u spisima.

Lazović je posljednja osoba na planeti koja bi ostavila familiju i pobjegla

Advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović, izjavili su žalbu vijeću Višeg suda u Podgorici na rješenje sudije za istragu, kojim je određen pritvor Zoranu Lazoviću.

U žalbi smo istakli da apsolutno nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je Zoran Lazović izvršio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a kamoli ova krivična djela. Radi se zapravo o nečemu što je bio predmet medijskih napisa duži vremenski period unazad i da je to sada samo navedeno u naredbi za sprovođenje istrage bez ijednog dokaza. Zoran Lazović nikada nije koristio, niti bio u posjedu kriptovanog telefona o čemu dovoljno govori činjenica da ni Europol nije dostavio podatak da je imao kriptovani telefon, a znamo proceduru da Europol uvijek dostavlja tu vrstu informacija. Što se tiče opasnosti od bjekstva, izlišno je pričati o tome. Duži period sa najviših državnih adresa mu se prijeti hapšenjem. On je ovdje u Crnoj Gori. Lazović je više puta javno govorio da neće napuštati Crnu Goru. Pismom se obratio glavnom specijalnom tužiocu mjesec dana prije hapšenja, da zna da mu se sprema spektakularno hapšenje, ali da nema namjeru da ometa ili izbjegava rad tužilaštva i da je tu na raspolaganju. Naveo je u pismu da je dovoljno da ga pozovu telefonom. Mimo toga, jedino je mogao da se veže za banderu ispred policije. Apsolutno nema govora o opasnosti od bjekstva Zorana Lazovića. On je posljednja osoba na planeti zemlji koja bi ostavila 15-oro unučadi i ostalu familiju i pobjegao”, izjavio je advokat Jovanović.

Vijesti

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT: Perović se tereti da je pribavila sebi i drugima imovinsku korist preko 60.000 evra, o zloupotrebi službenog vozila formiran drugi predmet

Published

on

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra, a u drugom predmetu je li zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izajva branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra“, rekao je Radonjić.

Dodao je da je predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu, a danas joj je određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Zoran Lazović se tajno sastajao na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem!?

Published

on

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom, njegovim navodnim plaćenicima iz Srbije Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Osim njih, kako je navedeno u tužilačkim spisima, Lazović, koji je bio na mjestu pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovnog kriminala i korupcije, sastao se i sa čovjekom od povjerenja Darka Šarića. Da je do tih sastanaka došlo istražitelji su utvrdili na osnovu poruka koje su preko “skaj” kriptovane aplikacije slali Zvicer, Lazovićev sin Petar, takođe policijski službenik, Slobodan Kašćelan, koji slovi za jednog od vođa “kavčana”, Šarić…

U porukama koje je Europol dostavio SDT-u, a u koje je “Dan” imao uvid, ne nalaze se prepiske iza kojih stoji stariji Lazović. Ipak, u više navrata, naročito u porukama koje je slao njegov sin, vode se razgovori o radnjama osobe koju oslovljavaju sa “Z” i “kralj”. Upoređivanjem dešavanja i poruka istražitelji su utvrdili da je riječ o tadašnjem pomoćniku direktora policije.

Zoran Lazović od pokretanja afere povodom ukidanja zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru tvrdi da je to urađeno po operativnim podacima kako bi se pratilo njihovo kretanje i da su tada spriječene tri likvidacije.

SDT, međutim, sumnja da se on sastajao s njima kako bi dogovarali vršenje nezakonitih radnji. Lazović se tereti da je dogovarao saslušanja sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem koje su njegovi ljudi privodili, a sve kako bi se stekao utisak da rade po zakonu.

SDT-u je dostavljena prepiska između Zvicera i Petra Lazovića od 23. decembra 2020. godine u kojoj vođa “kavčana” policajcu piše: “Ma nemaš problema brate sješću sa kim oćeš radi tebe a ne sa ocem tvojim”.

Lazović: Meni merak jer sam te tati predstavio kao pravog brata i druga jer mu to niko ne može reć i približit kao ja i jedni ljudi koji su sa njim o tebi pričali sve naj bratski ja i oficir i rekao mu je daśa sve najljepše kad si ti u pitanju.

Zvicer: Nema što sjutra ćemo sjesti brate.

Narednog dana, 24. decembra u 21.55 časova Zvicer šalje Lazoviću: Sad sam kući došo. Umorio sam vas sve danas. I meni vala mnogo mi drugači i ljepši osjećaj nego preko kripte, osjetio sam bliskost.

Lazović: Poz te z veli “mali” ima žicu vatra živa.

Zvicer: Hahaha pozdravi ga.

Osim iz ovih, da su se stariji Lazović i vođa “kavačkog klana” sastali istražitelji zaključuju i iz poruka između Zvicera i Kašćelana od 24. decembra. Kašćelan je Zvicera pitao da li je završio sa specijalnim timom, na šta mu je ovaj odgovorio: “jesam evo ručavamo i gas”. Zvicer onda prijatelju govori da će ga sjutra informisati o tome šta je pričao sa Zoranom.

Kašćelan: Pa je li zoran bio gore. A zoran ide brzo s vlasti.

Zvicer: Čekali me u restoran on ubović i aco što se druži s njima. Zaključali taj restoran i pričali otvoreno.

Kašćelan: Kako se drži Zoran ostarao?

Zvicer: Jak čoek baš krupan. Opasan operativac.

Kašćelan: Prijeti li njemu opasnost što kaže?

Zvicer: Naša strana je ful.

Istražitelji navode da ove poruke dokazuju ne samo da je došlo do susreta već da je Zoran Lazović na strani “kavačkog klana”.

Europol je tužilaštvu dostavio i poruke koje je Petar Lazović navodno slao Darku Šariću: Ništa brate došao je Komita. Tu smo svi. Bio je kod nas na posao u PG pa posle toga ga upoznao sa Z. Jeste rekao sam mu za njih dvojicu da cijeniš i voliš. Došli su Belivuk i Miljković. Neće neće sa mnom oni su kod Komite…

Tužilaštvo tvrdi i da se Zoran Lazović 27. januara 2020. godine sastao sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem. Sastanak je bio u restoranu na Grahovu kod odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića koji se tereti da je radio za “kavački klan”. Lazović je u tim porukama obavijestio šefa “kavčana” da sjutradan dolazi za njega, Belivuka i Miljkovića kako bi ih prevezao do tužioca. Nakon saslušanja, dogovorio je da idu na ručak sa njegovim ocem.

– Sjutra kod Zloća ručak sa starim i tigrovima ujutru dolazim za vas idemo kod tužioca i produžujemo kod njega na ručak – poslao je Lazović Zviceru koji mu je odgovorio: “Doćemo mi brate samo reci kad”.

Lazović kasnije šalje Zviceru: “Milo mi je što su mi se braća skupila sa starim, meni to mnogo znači”.

“Na oku smo i dok jedemo”

O sastancima Zorana Lazovića sa Belivukom i Miljkovićem, mlađi Lazović se hvalio na grupnom četu, gdje se odvijala komunikacija između više članova “kavačkog klana”. Tako je 28. januara poslao fotografiju članka sa pres- konferencije njegovog oca uz naslov: “Lazović: Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti”.

Lazović je uz tu fotografiju poslao: “Ne kapiraju da sjedimo svaki dan”. Marko Miljković odgovara: “Hahaha ništa ne lažu na oku smo 24 h čak i kad jedemo”.

IZVOR: Dan

Nastavi Citanje

U Trendu