Connect with us

Glas naroda

Jovanović izabran tročetvrtinskom podrškom, govor zaključio: Živjela slobodna Crna Gora!

Published

on

Glasovima odbornika Demokratskog fronta, GP URA, Socijalističke narodne partije i koalicije Demokrate DEMOS, kandidat DF-a Nikola Jovanović izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine. Protiv izvora Jovanovića bili su odbornici koalicije okupljene oko DPS-a.

Potvrđeno je da je 18 mandata pripalo odbornicima sa izborne liste “Milo Božović-Budva na prvom mjestu – DF“, devet mandata koaliciji “Prava stvar – jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović – DPS, SDP, SD, GI 21. maj, četiri imaju kandidati sa izborne liste “Idemo ljudi – Dragan Krapović – Demokrate – Demos”, dok će u lokalnom parlamentu sjedeti po jedan odornik sa izbornih listi URE “Može Budva može Crna Gora” i “SNP – Temeljno za Budvu”.

Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije Ratković je potvrdio izbor odbornika u SO Budva i čestitao svima.

Sjednici prisustvuju predstavnici svih izbornih listi sa lokalnih izbora, kao i predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Obornik Demokrata Marko Marković je poželio sreću u radu novom sazivu Skupštine Opštine Budva I saopštio da će dati podršku novom predsjedniku.

Nadam se da je harmoničan period pred nama, bolji nego onaj koji je iza nas koji je uznemiravao naše sugrađane. Dobili smo ponudu da podržimo kandidata za predsjednike SO Budva  Opštine Budva. Doživjeli smo je kao širokogrudu ponudu koja će biti osnov za redefinisanje naših odnosa”, kazao je Marković.

Ivan Ivanović odbornik URE čestitao je verifikaciju mandata odbornicima u skupštini i poželio im srećan rad.

Svi imamao sličan cilj da unaprijedimo razvoj grada i budućnost naše djece. Mi u opštinskom odboru Ure Budve smo prihvatili da damo podršku širokoj koaliciji na vlasti. Dajemo povjerenje NIkoli Jovanoviću jer vjerujemo. Prezumcija nevinosti mora da se cijeni i nećemo da sudimo , a u slučaju da se donese bilo koja druga odluka ispitaćemo našu odluku u tom dijelu. Imaćemo svoj stav i podržati svako kvalitetno rješenje ali I kritikovati sve što može biti štetno za građane Budve”, kazao je Ivanović.

Krsto Rađenović odbornik SNP-a četitao je DF-u na, kako je kazao, brilijantnoj pobjedi.

“Zahvalio bih se na pozivu na učešću u koaliciji, čestitam Jovanoviču i želim puno sreće u budućim projektima i daj bože da se sve ostvari”, kazao je Rađenović.

Đorđe Vujović predsjednik Opštinske izborne komisije pokušao je objasni odborniku Odžiću zaključke komisije.

“Želim da pojasnim ono što je rekao Petar Odžić , tačno je da su podnesene ustavne žalbe ali su identične takve odluke bile odbijene 2016. Godine. Gospodin Božidar Vujičić je identičnu žalbu, bez da je promijenio jedan zarez podnio 2016. 2020. i 2022 godine. NIjedna žalba nije bila na osnovu povrede materijalnog prava”, kazao je Vujović.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović dao je svoj osvrt na komentar odbornika DPS-a Milana Tičića, a koji se direktno ticao Nikole Jovanovića, kandidata za predsjednika SO Budva.

Nisam imao želju da se javim da nešto kažem, ali u toku diskusija uvaženih kolega sam osjetio potrebu. Izjavma odbornika iz DPS-a doveden u pitanje kredibilitet našeg kandidata za predsjednika SO Budva gospodina Nikole Jovanovića. Imam obavezu da kažem nekoliko riječi. Jasno mi je da političke opcije koje su doživjele neuspjeh mislim na DPS, ne mislim na SDP koji su doživjeli skok na izborima pokušavaju diskreditovati kandidata za predsjednika SO Budva, ističući da se protiv njega vodi sudski proces . Ali zbog građana Budve želim da pojasnim da je Jovanović u sudskom procesu sa ostalim predstvanicima DF-a i da je to bio pokušaj sa namjerom da se ugasi DF. Gospodin Jovaović je pokazao svoje kvalitete prije svega iskrenost i hrabrost. Nadam se da ćemo naći načina da svi zajedno radimo u interesu građana Budve”, zaključio je Božović.

Ubrzo potom uslijedilo je glasanje za izbor predsjednika SO Budve. Za Nikolu Jovanovića glasala su 24 odbornika, šest je bilo protiv i jedan uzdržani.

Jovanović sa zahvalio svima koji su mu pružili podršku, a koji je pored ostalog u svom obraćanju istakao:

Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su odbornici sa drugih izbornih lista podržali odluku za izbor predsjednika SO Budva. Obaveza svih nas je da radimo na onome što smo obećali svi bez izuzetka. Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima”, kazao je Jovanović.

Svim građanima Budve koji su participirali u izbornom procesu želim da se zahvalim što su ispunili svoju građansku dužnost i omogućili da danas konstituišemo vlast u skladu sa izbornom voljom”, kazao je na početku i dodao da mu čini posebnu čast i zadovoljstvo što je kao predstavnik izborne liste „Milo Božović- Budva na prvom mjestu!“ koja je dobila apsolutnu podršku građana, izabran na dužnost predsjednika skupštine Opštine Budva.

Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti. Lično smatram da ne služi na čast ni ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu“, kazao je.

Jovanović je naglasio da će Skupština djelovati proaktivno i podnositi inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji, kako je naglasio, narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi se dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

U tom dijelu skupština će, ukoliko bude potrebno, podnositii predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akata državnih organa kada ocijeni da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu”, kazao je.

Jovanović je saopštio i neke lične impresije koje su za njega, kako je kazao, veoma važne.

Kao nekome ko je, kao i mnogi drugi građani Budve, došao u ovaj grad a rođen je u drugom mjestu, današnji izbor na jednu od najodgovornijih funkcija, za mene predstavlja posebno priznanje i odgovornost. Iskreno vjerujem da će se u tome prepoznati brojni današnji građani Budve koji su u ovaj grad došli da potraže egzistenciju ili su ih životne prilike na to navele. Zato je i današnji izbor na neki način posvećen njima jer se Budva još jednom dokazala da nije grad podjela, grad građana prvog i građana drugog reda, već grad jednakih šansi za sve, bez obzira na mjesto nečijeg rođenja ili neko drugo svojstvo.

Sa druge strane, mene lično, ovo posebno i dodatno obavezuje da u narednom periodu radim još predanije i bolje i da novu dužnost obavljam najodgovornije moguće.

Ovom prilikom, želim posebno da se zahvalim aktuelnom predsjedniku Opštine Budva, gospodinu Milu Božoviću, koji me je prije 4 godine pozvao da dođem u Budvu i preuzmem dužnost načelnika službe predsjednika, čime mi je ukazao ogromno povjerenje. Zbog toga sam imao čast da za svo ovo vrijeme učestvujem u donošenju veoma važnih odluka i budem dio tima koji je najbolje što je mogao i umio upravljao ovim gradom. Takođe, želim da se zahvalim i bivšem predsjedniku opštine gospodinu Marku Careviću na veoma uspješnoj saradnji koju smo imali u prethodnom periodu, kao i glavnoj administratorki i svim sekretarima, straješinama službi, direktorima javnih preduzeća i ustanova, uz želju da i sa ovog mjesta nastavimo saradnju na visoko profesionalnom i ljudskom nivou, isključivo u interesu građana Budve.

Još jednom, hvala građanima Budve na ogromnoj podršci i povjerenju koje su nam ukazali i nadam se da ćemo zajedno u ovom parlamentu, udruženim snagama i idejama, u narednih 4 godine, dokazati da nam je Budva svima na prvom mjestu.

Živjela slobodna Budva, ali i slobodna, Podgorica, Mojkovac, Nikšić, Danilovgrad, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Kolašin, Žabljak, Berane, Pljevlja, Andrijevica, Zeta, Plužine, Šavnik i ostali gradovi. Živjela slobodna Crna Gora!” zaključio je Jovanović.

Ostavke na funkcije obornika u SO Budva danas su podnijeli Milo Božović, Mladen Mikijelj, Danijela Došljak, Nikola Vučičević i Jelena Savić sa izborne liste “Milo Božović- BUdva na prvom mjestu”, Vuk Jovanović sa izborne liste “SNP Temeljno za Budvu” i Dragan Krapović sa zborne liste “Dragan Krapović- Idemo ljudi- Demokrate-Demos”. Odbornička mjesta su popunili Anđela Goranović, Jelena Miković Radović, Marija Franeta, Sanja Vujović i Milica Babić sa izborne liste “Milo Božović-Budva na prvom mjestu”, zatim Krsto Rađenović sa izborne liste “SNP temeljno za Budvu” i Marko Marković sa izborne liste “Dragan Krapović- Idemo ljudi-Demokrate Demos”.

Svečana sjednica SO Budva povodom proslave Dana opštine biće održana 22. novembra sa početkom u 11 sati u hotelu Budva.

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kovač: Južna Koreja prva tražila izručenje Do Kvona!

Published

on

Ministar pravde Andrej Milović dostavio je sudu neistinitu informaciju o tome ko je prvi tražio izručenje Do Kvona, da li Južna Koreja ili SAD, prenio je portal Borba a potom otvrdio i bivši ministar pravde Marko Kovač!

Kovač je saopštio da je Južna Koreja prva tražila da Do Kvon bude njima izručen!

„U odnosu na pitanja koja ste postavili, bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje u postupku ekstradicije državljanina Republike Koreje Do Kvona“, rekao je Kovač Vijestima.

Kako je naš portal jutros pisao ministar Milović je dostavio informaciju da je prvo SAD tražila izručenje. Međutim, u spisima predmeta postoji dokaz da je Južna Koreja nekoliko dana prije SAD dostavila zahtjev za izručenje.

“Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dvije koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore. Nije nam poznato da bilo gdje u svijetu Ministar pravde može podučavati sud kako se primjenjuje Zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to slučaj kod nas u Crnoj Gori. Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije provjeravao tačnost činjenica koje mu je dostavio Ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaze da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubijeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dvije nezakonite odluke, kazali su branioci Do Kwona, advokati Goran Rodić i Marija Radulović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavčani o biznismenu koji je naručio prebijanje Jevrema Brkovića: Uzeo je milione, treba da ga “okinemo” parom dobro!

Published

on

Pripadnici kavačkog kriminalnog klana prebrojavali su koliko je miliona eura zaradio biznismen koji je navodno organizovao napad na Jevrema Brkovića i dogovarali kojom cifrom da ga ucjenjuju. Istovremeno, planiraju da i njegovog nekadašnjeg tjelohranitelja iznudom navedu da im preda nekoga od glavnih igrača škaljarske zločinačke organizacije.

“Treba da ga o’kinemo dobro tu parom, pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga”, navodi u jednoj od poruka Mario Milošević.

Iz prethodne komunikacije policajca Ljuba Milovića i šefa te kriminalne grupe Radoja Zvicera proizlazi da oni znaju ko je sve učestvovao u napadu na književnika, kada je ubijen njegov tjelohranitelj Srđan Vojičić.

Pisac je napadnut 24. oktobra 2006. godine, ispred zgrade u kojoj je živio. Pokušavajući da ga zaštiti od napadača naoružanih metalnim palicama i vatrenim oružjem, stradao je Vojičić.

Nakon 14 godina od zločina, Zvicer sagovornicima na tada kriptovanoj telefonskoj aplikaciji, objašnjava da zna sve detalje o napadu i napadačima, a isto tvrdi i tadašnji policajac Milović.

Zvicer dodaje da će im sve napismeno potvrditi i optuženi za saučesništvo u tom krivičnom djelu Željko Vuković, kojeg je u Istražnom zatvoru “saslušavao” njihov prijatelj Milošević.

Milošević, koristeći nadimak Hladni, šalje Zviceru poruku u kojoj mu objašnjava da je svojevremeno pitao jednog bivšeg policajca šta zna o tom slučaju, ali da mu je ovaj odgovorio da nema ništa s tim.

“Pitam ja davno M… za Žutog, kao tu je, treba li što kaže – ne, ne, nemam ja veze sa tim, ali fala brate kao da imam, zamisli džukelu”, piše Milošević.

“E, pa sad mu pošalji jednu sliku đe se on pominje, da ga imaš u šaci, nikakvi su”, odgovara Zvicer pod nikom Born.

Potom sugeriše da Milošević toj osobi pošalje i inkriminišuće podatke o njegovom bratu, a ovaj odgovara da hoće, ali nakon što im optuženi sve lijepo ispiše…

“’Oću samo da mi ispiše sve, da im ne damo šansu da reaguju i da prebace Žutoga, još dan – dva da se strpimo, da imam sve pisano”.

“Mogu ga prebaciti đe ‘oće, samo neka on nakiti toga”, poručuje Zvicer.

Onda se saglase da im osoba kojoj će poslati fotografije, može isporučiti nekoga od visokopozicioniranih članova škaljarskog kriminalnog klana – Milića Minju Šakovića ili Marka Ljubišu Kana.

“Može nam on predati Minju”, govori Zvicer.

“Može i Minju i Kana kad se nalaze onamo u Reževiće kod crkve, da oko postavimo, samo javi đe će se naći”, odgovara Milošević.

Zvicer potom objašnjava da se najprije mora završiti “pisanija” prema planu, a onda sa tim informacijama kreću na biznismenovog nekadašnjeg tjelohranitelja.

“Onda idemo prvo na…, on će da nam završava to sa bradom i ide za pare, tu nemamo rizika”, konstatuje šef kavčana.

Hladni potom objašnjava da je biznismen dobio neki spor preko supruge, vrijedan šest miliona i da prodaje dio svoje poslovne imovine.

“… Dobio je na ženu neki spor 6m i prodaje onaj … 3m, brada to sad uzima u ruke u ove mjesec dana, puta sve što ima još, treba da ga okinemo dobro tu parom pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga”, poručuje Milošević i dodaje da sve to urade preko njegovog tjelohranitelja.

Zvicer je kompletnu komunikaciju između njega Miloševića, slao policajcu Miloviću.

“Mogu da ga nagrdim… On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, šalje Zvicer.

Milović odgovara da je to tačno i dodaje da su ti bili i saradnici tog biznismena, koje pominje prezimenom.

“Jeste, tu je bio i …”, odgovara Zvicer, pominjući i treću osobu – nekadašnjeg čuvara tog poslovnog čovjeka.

“Jeste, … je mislim pucao…Nego sam zaboravio”, konstatuje Milović.

Zvicer potom objašnjava da je optuženi Vuković u zatvorskoj sobi “kod naših” i da je sastavio izjavu:

“Eto ga u sobu kod naših, sastavio je izjavu… Neka … traže pare”, poručuje šef kavčana, navodeći ime biznismena.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nisu odgovorili na dva seta pitanja Vijesti o zločinu iz 2006. godine, da li su saslušali biznismena koji se pominje u Skaj aplikaciji ili ostale o kojima pričaju Zvicer, Milović i njihovi saradnici.

VEZE POLITIKE I KRIMINALA

Brković je na trinaestu godišnjicu ubistva Vojičića, izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama tada vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom.

Zbog sumnje da je učestvovao u tom krivičnom djelu, Vuković je uhapšen dan nakon trinaeste godišnjice – 25. oktobra 2019. godine.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica tada je saopštila da su “intenzivne aktivnosti, prikupljene informacije i forenzički podaci” doveli do rasvjetljavanja tog zločina.

Istog dana tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je da Vuković nije direktni izvršilac ubistva.

Tom Podgoričaninu sudi se u ponovljenom postupku, a prema optužnici on je 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice, “sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljeno pokušao da ubije više osoba”.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali su Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen, jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici…

Novac za plaćenike u kutiji C vitamina

U pisanoj izjavi, za koju Zvicer tvrdi da je Vuković dao Miloševiću, taj optuženi opisuje da su tek dan nakon zločina saznali da su napali književnika i da je Vojičić stradao.

“Sjutra saznajem da smo prebili Jevrema Brkovića i da je ovaj momak umro. Mi, po dogovoru, drugi dan se sastajemo kod škole Božidar Vuković, u borove, ali **** ne dolazi, niti se javlja na telefon. Posle nekoliko dana ja odlazim na kuću kod **** *********, njega nema. Kako ga nije bilo, ja sam bio kući i posle par dana on je naišao mojom ulicom i kroz prozor ubacio kutiju dugačku, okruglu, od C vitamina i u njoj je bilo 1.100 eura, 100 eura više nego što smo se dogovorili, on je to bacio i nije stajao. Posle toga se nismo gledali i kad se sretnemo izbjegavao je susret”, navodi se u izjavi.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu