Connect with us

Glas naroda

Belivuk i Miljković uživali povlašćeni status u Crnoj Gori, a Lazović pričao kako su pod stalnim nadzorom!

Published

on

Uprava policije nikada nije objavila ko su policijski službenici koji su držali na oku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 24 sata tokom njihovog dolaska u Crnu Goru, iako je uhapšeni bivši oficir policije Zoran Lazović tvrdio da je takav nadzor postojao. Umjesto da ih policajci drže pod nadzorom, prema nalazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Belivuk i Miljković imali su povlašćen status i bili su pod zaštitom.

Pitanje ko su policijski službenici koji su držali na oku Belivuka i Miljkovića i gdje su službene zabilješke tim povom pokrenuo je potpredsjednik Vlade za pravosuđe, politički sistem i antikorupciju Momo Koprivica.

“Spornu izjavu Zoran Lazović je dao 28. januara 2021. godine. Tada je data ta famozna izjava, iz čega se pojavljuje više relevantnih pitanja. Ko su ti policijski službenici koji su držali Belivuka i Milljkovica 24 sata na oku. Jesu li sačinili kakve izjave i službene zabilješke”, naveo je Koprivica u emisiji “Akcenti” na TVCG 14. aprila, istog dana kada je Lazović uhapšen.

Lazović se od SDT-a tereti da je u vrijeme dok je bio na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala formirao kriminalnu organizaciju, čiji je pripadnik postao Milivoje Katnić. U centru kriminalnih veza, za koje se sumnjiče, jeste zaštita pripadnika kavačkog kriminalnog klana, pa i dvojice beogradskih saradnika te grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Prvo djelo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine. Belivuk i Miljković, koji su mjesecima bili na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru iz bezbjednosnih razloga, tada su doletjeli u Tivat, a zatim boravili u Kotoru u gostima kod vođe “kavčana” Radoja Zvicera. Da su Belivuk i Miljković u Crnoj Gori saznalo se kada ih je crnogorska policija, zajedno sa Zvicerom, privela na informativni razgovor.

Potom su upravo Katnić, kao glavni specijalni tužilac i Lazović, koji je vodio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, objavili da je uhapšena grupa osumnjičenih koja je planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića na tivatskom Aerodromu.

Belivuk i Miljković su uhapšeni ubrzo po povratku u Beograd. Povodom ovog slučaja, na konferenciji za medije 28. januara 2021. godine govorio je baš Lazović, kada je naveo da su Belivuk i Miljković praćeni i da su preduzete sve operativne radnje.

Naredbom Specialnog državnog tužilaštva određeno je sprovođenje istrage, protiv okrivijenog Zorana Lazovića zbog dva krivična djela – “stvaranje kriminalne organizacije” i “zloupotrebe sluzbenog položaja”.

“Okrivijeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić su salušani 15. i 16. aprila, te je Naredbom o sprovodenju strage okrivijenima Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću staviljeno na teret sledeće: okrivljeni Zoran Lazović je, kao pomoćnik direktora Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, organizovao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali okrivijeni Milivoje Katnić i optuženi Saša Čađenović i Petar Lazović, kao i druga lica koja su za sada neidentifikovana. Ova organizacija imala je za cilj da sarađuje sa kriminalnom organizacijom Radoja Zvicera”, naveli su iz SDT-a.

Opisano je da su odgovorni za nepreduzimanje krivičnog gonjenja prema istaknutim čanovima te kriminalne organizacije, čime su počinili više krivičih djela za zloupotrebu službenog položaja istaknutom u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

“U toku 2020. godine, okrivljeni su bili svjesni svojih djela, koje su svjesno činili iako su znali da se za takvo ponašanje može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili duže”, pojasnili su iz SDT-a, uz napomenu da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme.

“Djelovanje kriminalne organzacije se zasniva na primjeni odredenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, a kako izvori navode postoji i uticaj dijela kriminalne organizacije na političku vlast i sredstva javnog informisanja, te je tako okrivijeni Zoran Lazovic ostvario saradnju sa kriminalnom organizacijom čiji je tvorac Radoje Zvicer, u kojoj je Lazovič pristao na saradnju”, ukazuju u SDT-u.

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu