Connect with us

Politika

Knežević: Vrijeme pokazalo da smo u pravu, volimo Crnu Goru bez pomoći Skaj aplikacije!

Published

on

I ovog dana glasačima Bloka za zajedničku državu iskazujem poštovanje i zahvalnost, napisao je predsjednik DNP-a Milan Knežević na svom Tviter nalogu povodom Dana nezavisnosti.

”Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. Ponosan na to što volimo Crnu Goru bez pomoći Skaj aplikacije “, istakao je Knežević.

Glas naroda

Abazović u Beogradu doživio dobrodošlicu kakvu Đukanović nije ni kada je bio Miloševićev pulen

Published

on

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nije minulih godina bio rijedak gost u Beogradu ali je danas prvi put dočekan sa gardom i svim prinadležnim počastima koje sleduju državnike koje Srbija dočekuje kao prijateljske. Milo Đukanović se šetao Beogradom još češće od Abazovića, pogotovo u Miloševićevoj epohi, ali ga je doček sa gardom preskočio.

Upravo zbog navedenog, Abazović i njegovi domaćini više puta su danas ponovili da je riječ o posjeti koja nosi veli značaj i pokušaj dvije strane da resetuju odnose na nekadašnje koji su tretirani kao bratski. Na toj odrednici insistirao je upravo premijer prve manjinske Vlade Crne Gore u istoriji uz poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Crnu Goru:

Više ste nego dobrodošli u bratskoj Crnoj Gori“.

Mi smo ovdje da okrenemo novi list i da podignemo odnose između naših zemalja na viši nivo. Neprirodno je da budemo u bilo kakvom šumu u komunikaciji. Danas je započeo jedan novi ciklus, i spremni smo da svim pitanjima pristupamo na odgovoran način. Mi smo danas dominantno razgovarali oko ekonomskih tema. Idemo u rješavanje platnog prometa između dvije zemlje. Treba da idemo sistemom da sve što možemo da olakšamo privredi učinimo. Dobili smo uvjeravanja da će se uvoz hrane u Crnu Goru odvijati bez ikavih problema“, kazao je Abazović na zajedničkoj konferenciji za medije nakon susreta sa premijerkom Anom Brnabić.

Ova posjeta je nama iznimno važna i nadam se da ćemo i ovom posjetom uspjeti da postignemo što znam da i vi i ja želimo, a to je da resetujemo odnose izmeu dvije zemlje i uđemo u eru dobrih odnosa, jer nemamo bliže zemlje od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski. Sve vrste odnosa nas povezuju a nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo diosta teških pitanja, Mi ćemo biti otvioreni da rješavamo ta pitanja i unapređujemo naše odnose“, uzvratila je Brnabić.

Abazović je imao susret na istom fonu i sa Vučićem.

Ne postoji pitanje koje ne možemo riješiti. Zahvalan sam na gostoprimstvu Srbiji, i pozivam predsjednika Srbije u posjetu CG. Otvoreni su novi horizonti saradnje, naročito kad je u pitanju infrastuktura, ali i nadolazeća kriza. Predsjednik Vučić je uspio da riješi još jedno pitanje, naročito za poslanike. Dao je dozvole ministru unutrašnjih poslova i zamolio je da se praksa koja je postojala da se ukine“, kazao je Abazović.

Hoću da se zahvalim Dritanu Abazoviću na današnjoj posjeti Srbiji. Imali smo veoma dobre i korisne razgovore. Govorili smo o našim političkim bilateralnim odnosima, ali i o ekonomskoj saradnji, poljoprivredi, o snabdjevanju hranom i energetskim bilansama i kako jedni drugima da pomognemo na jesen i predstojeću zimu. Vjerujem da je ovo samo početak veoma uspješne saradnje i vjerujem da može da bude još bolje. Hvala Abazoviću na posjeti. Uvijek je dobrodošao ovdje u Beograd. Vjerujem da ćemo moći da ostvarimo veliki napredak u odnosima Srbije i Crne Gore“, rekao je nakon susreta Vučić.

Abazović sa delegacijom crnogorske Vlade ostaje još dan u Beogradu. Ima zakazan susret sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i jedan koji nije najavljen u protokolu: sa patrijarhom Porfirijem.

 

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Njemačka mnogo puta dokazala “dobronamjernost” prema Srbiji pa poziva: Zajedno da odgovorimo na rusku agresiju!

Published

on

Njemački ambasador u Srbiji Tomas Šib poručio je da su demokratija, sloboda misli i izražavanja, nezavisne institucije i ljudska prava izuzetno krhrki koncepti, koji moraju biti stalno branjeni, a u ekstremnim situacijama i vojnim sredstvima.

Šib je, na otvaranju konferencije „Demokratija: Minimalni konsenzus“ koji organizuje CRTA, rekao da je poslednjih godina međunarodni poredak zasnovan na pravilima pretrpio veliki pritisak, koji se povećao sa “napadom Rusije na Ukrajinu”, kao i da demokratske institucije u pojedinačnim zemljama trpe pritisak populista, dok je prisutan i fenomen širenja lažnih vijesti.

„Sankcije prema Rusiji nisu usmjerene prema ruskom narodu već služe kao instrument za odbranu mira, demokratije, i slobode, vrijednosti na kojima je zasnovana EU i zato zemlje poput Srbije treba da se pridruže mjerama, i to će pomoći Srbiji da napreduje u procesu evrointegracija, ali to je i moralni imperativ“, rekao je Šib.

On je naglasio kako da Njemačka želi da Srbija postane član evropske porodice i “zajednice vrijednosti”, što, prema njegovim riječima, znači jačanje vladavine prava i demokratskih institucija, a parlament je, kako je istakao, ključno mjesto u demokratskim sistemima.

“Prošlo je tri mjeseca od izbora – svi očekujemo da parlament i vlada budu formirani, a demokratija podrazumijeva živahnu debatu svih aktera”, rekao je ambasador Šib i ponovio snažnu podršku Njemačke Berlinskom procesu.

Šef političkog odjeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc takođe je rekao da “ne živimo u svijetu koji smo poznavali”.

“Neprovocirana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu je kršenje međunarodnog prava i ugrožava međunarodni mir i stabilnost – pozivamo Rusiju da povuče vojsku a podržavamo integritet Ukrajine”, naglasio je Lorenc i zaključio da “stoga Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU treba da odgovori na rusku agresiju zajedno sa nama”.

“Srbija je partner EU – podržavamo i ulažemo u zdravstvo, školstvo, inovacije – verujemo da EU predstavlja najbolju opciju za Srbiju”, rekao je Lorenc.

Dodao je da je moguće da Srbija postane član EU.

“Kriterijumi su isti za sve, a to zahteva i široki društveni konsenzus i aktivizam oko pristupanja EU kao cilju od ključnog značaja za zemlju”, zaključio je Lorenc.

Dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “Demokratija: Minimalni konsenzus”, u organizaciji CRTA u toku je u Beogradu, a glavne teme konferencije biće položaj parlamenata u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbora i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratije.

Nulta Tačka/Mediji

Nastavi Citanje

Glas naroda

Erdogan ne odustaje od trilateralnog samita Turske, Bih i Srbije

Published

on

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u Sarajevu da turski predjsednik Redžep Tajip Erdogan ima namjeru da organizuje trilateralni samit Turske, BiH i Srbije i da je srpska strana već izrazila spremnost.

– Ova naša posjeta u pet balkanskih zemalja pokazatelj je važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. BiH je ključna u pogledu stabilnosti u regionu i zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati – poručio je Čavušolu.

Poručio je da će Turska nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj celovitosti i stabilnosti BiH, kao i njenoj orijentaciji prema Evropskoj uniji i NATO.

– Nastavljamo da realizujemo aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja BiH i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu – zaključio je Čavušolu.

Na pitanje o medijskim navodima da je na njegovom sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turske, BiH, Srbije i Hrvatske, Čavušolu je kazao da je Turska bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

– Za dobrobit stabilnosti i razvoja BiH Turska je spremna na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu – rekao je Čavušolu.

Dodao je da je stav Turske veoma jasan u odnosu na situaciju u BiH te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva BiH, sviđalo se to nekom ili ne.

– Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti Republike Srpske napravile u poslednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH – tu je naš stav uvijek jasan i uvek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo. U tom kontekstu smo i na poslednjem sastanku Dodiku izneli jasne i nedvosmislene poruke. I malo prije sam rekao, mi govorimo o sastancima u formatima koji su prihvatljivi svim stranama. U kontekstu stabilnosti i sigurnosti BiH Turska će bez ikakvih nametanja podržati sve formate koje svi u BiH i ili regiji prihvate – rekao je Čavušolu.

On je zaključio da je i juče u Zagrebu jasno rekao da sve aktivnosti i napori koji se ulažu na očuvanju jedinstva, zajedništva, stabilnosti i sigurnosti BiH će biti u potpunosti podržani od Turske.

Istakao je da se odnosi Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima i najavio nastavak saradnje u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

– U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu spoljnotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo – rekao je Čavušoglu nakon susreta sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

On je dodao da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH.

Čavušolu i Turković su nakon sastanka potpisali potpisali Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumevanju između ministarstava inostranih poslova BiH i Turske o razmeni diplomata.

(Fakti)

Nastavi Citanje

U Trendu