Connect with us

Društvo

Grupa građana sa Cetinja: “Dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, drugi put vam nećemo odgovarati pisano”

Published

on

Grupa građana sa Cetinja reagovala je na incident kada je kamenovan autobus koji je vozio ekskurziju koja je prethodno boravila u Cetinjskom manastiru.

Incident se dogodio dok su prolazili ispod podvožnjaka u ulici Novice Cerovića, a na autobusu slomljeno vetrobransko staklo.

U pitanju je autobus ekskurzije učenika iz Nikšića, a incident je policiji prijavio vozač M.Z

Spekuliše da je razlog kamenovanja to što su se turisti prije toga okupili u dvorištu Cetinjskog manastira i veselili se uz pjesmu “Veseli se srpski rode”.

Kako se navodi u saopštenju Grupe građana sa Cetinja, incident nije slučajan, te da je izazvan upravo tim potezom građana.

“Dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, obraćamo vam se nakon vašega dolaska na Cetinje. Nadamo se da ste slučajno došli na datum kad su srpski žandari spalili dvije žene i petoro đece porodice Zvicer, a u vrijeme kada su Cetinjani davali podršku napaćenome ukrajinskom narodu”, navode u saopštenju.

Dodaju da kolo koje su turisti igrali u manastiru vide kao “četničko kolo s popovima Crkve Srbije, koji Crnu Goru vide kao malu Ukrajinu, prizivajući zlo, rušenje, teror, patnju i smrt – samo plod vaše nesmotrene zavedenosti ideologijom uzurpatora Cetinjskoga manastira”.

Nadamo se da su vaše pjesme, koje pozivaju na okupaciju Crne Gore, samo plod vašega svetosavskog zanosa, a nikako smišljena provokacija upućena Cetinjanima. Zato smo vas juče u miru ispratili“, napominje se u saopštenju.

“Dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, dođite na Cetinje da se družimo, popijemo piće i da zajedno zapevamo. Ali, samo ako poštujete Cetinje i Crnu Goru. A to se ne može pevanjem pesama onih koji su ubijali, uništavali i porobljavali Crnu Goru. Kad oćete da pjevate o Kosovu i Prizrenu, neka vas Vučić tamo i pošalje. A na Cetinje dođite kao prijatelji, ili nemojte dolaziti. Pozvani ste kao braća, a na vama je da odlučite kako ćete sledeći put doći na Cetinje“, upozoravaju.

Obraćajući se “dragim turistima iz Crne Gore i okolnih država”, navode da su uvijek dobrodošli, “ali nikada nemojte zaboraviti, da će oni koji pjevaju pjesme okupatora, na Cetinju biti dočekani kao okupatori“.

Ovoga puta od nas ovoliko. A drugi put vam nećemo odgovarati pisano“, upozoravaju.

 

Društvo

Patrijarh Porfirije: SPC će priznati autokefalnost MPC a nakon toga i sve druge pravoslavne kanonske crkve

Published

on

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i MPC – OA u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomjesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

“Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomjesne crkve dočekati autokefalnost MPC – OA”, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Makedonski poglavar Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-ogodišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Nastavi Citanje

Društvo

Prva banka: Podmetanjima nanose štetu

Published

on

Iz Prve banke saopštili su da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta njihove banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete toj finansijskoj instituciji.

”Povodom spekulacija u javnosti koje su se pojavile prethodnih dana, a u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda, Prva banka ovim putem obavještava javnost da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta naše banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci”, navodi se u reagovanju Prve banke.

Iz Prve banke “ističu da za lice koje se pominje u javnosti nije obavljena nijedna transakcija koja se navodi u pojedinim tekstovima plasiranim u javnosti”.

Skoro pola milijarde eura na računu radnika firme za obezbjeđenje: Krupne investicije ili pranje miliona?

“Takođe, nemoguće je obaviti transakciju u navedenim iznosima a da sa tim nijesu upoznati i u to uključeni nadležni organi u Crnoj Gori. Navodna dokumenta objavljena u pojedinim medijima su obični falsifikati. Zbog ovakvih neistinitih navoda, podmetanja i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i utvrde odgovornost svih onih koji su uključeni u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori. Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost svih lica uključenih u plasiranje ovih tendencioznih i besprizornih neistina”, dodaje se u reagovanju.

Nastavi Citanje

Društvo

Mitropolit Joanikije novi član Sinoda SPC

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije novi je član Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštio je Sveti Arhijerejski sabor SPC.

Kako je objavljeno na sajtu SPC, za novog člana izabran i episkop bački Irinej.

U Sinodu je mandat prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji će ostati članovi zamjenici.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je neka vrsta crkvene vlade, odnosno najviša izvršna (upravna i nadzorna), kao i sudska vlast u djelokrugu definisanom Ustavom Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda je patrijarh srpski Porfirije.

Članove Svetog arhijerejskog sinoda bira Sveti arhijerejski sabor na dvije godine i to svake godine po dvojicu.

Nastavi Citanje

U Trendu