Connect with us

Glas naroda

SDT: Perović se tereti da je pribavila sebi i drugima imovinsku korist preko 60.000 evra, o zloupotrebi službenog vozila formiran drugi predmet

Published

on

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra, a u drugom predmetu je li zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izajva branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra“, rekao je Radonjić.

Dodao je da je predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu, a danas joj je određeno zadržavanje od 72 sata.

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Vučić nakon sastanka sa partijarhom i Dodikom: Nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo

Published

on

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na ručku patrijarha srpskog Porfirija, Sveti arhijerejski sabor SPC i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim saborom SPC i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda. Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli – istakao je Vučić pa nastavio:

– Svakim danom na različite načine pokušavaju ne samo iz duše i srca, već i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju. Naš narod na KiM je izložen brutalnom progonu koji se neće lako zaustaviti. Suprotstavićemo se svim političkim sredstvima i činiti sve za naš narod na KiM i naravno nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Budva naš grad: Nama je Budva svetinja, njima sredstvo za bogaćenje i sticanje funkcija!

Published

on

Iz Grupe građana Budva naš grad – Nikola Jovanović, pozvali su građane turističke metropole Crne Gore da se pridruže kampanji ove liste, i kako navode, pomgnu da se jednom za svagda uspostavi održiv sistem koji će donijeti dobro Budvi.

Saopštenje prenosimo integralno:

“Građani Budve, pridružite se pobjedničkoj kampanji naše građanske liste da bismo zajedno i jednom za svagda uspostavili održiv sistem koji će donijeti dobro našem gradu.

Pojedinci su izdali principe za koje smo se svi zajedno borili, tako što su htjeli da neispunjavanjem zahtjeva koje je ispostavila Vlada Crne Gore, uvedu prinudnu upravu u Budvu, što nismo dozvolili.

Vjerujemo da ste uvidjeli neiskrenost njihovih namjera, i da smo vama vratili mandate zato što vjerujemo u naš zajednički put – Budva treba da bude naš grad, naša kuća i naša porodica.

Nama je Budva svetinja, a njima je sredstvo za bogaćenje i sticanje funkcija!

Budva više ne može da čeka ni jedan jedini dan. Mi moramo da rješavamo probleme u koje su nas doveli odbornici koji su blokirali svaki dogovor, i zato sve iskrene ljude pozivamo da podrže našu zajedničku kuću – Budvu”, navodi se u saopštenju liste Budva naš grad – Nikola Jovanović.

Listu Nikole Jovanovića javno podržalo 96 koordinatora izbornih štabova bivšeg DF!

Nastavi Citanje

U Trendu