Connect with us

Glas naroda

Vašington za kampanju Jelene Trivić izdvojio 10 miliona dolara, krajnji cilj nestanak Republike Srpske!

Published

on

Administracija Džozefa Bajdena izdvojila je 19,5 miliona konvertabilnih maraka za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika, saznaje Glas naroda iz pouzdanih izvora.

Ovaj iznos je tačno 10 miliona dolara koje su vojnim avionom u četvrtak 4. avgusta prenesene do aerodroma Sarajevo, gdje je taj novac, prema tvrdnjama našeg izvora, preuzeo njen brat brat Jelene Trivić, Igor Tesic koji joj je šef štaba i vodi njenu kampanju.

Iznos je odobren dokumentom Stejt departmenta od 11. jula 2022. godine, a za operacionalizaciju ove akcije zadužena je Nina Jaković koja vodi Bord za upravljanje dezinformacijama američke vlade, a ranije je upravljala Fondom demokratske pomoći Ukrajini.

Dogovor je postignut na sastanku Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem.

U dokumentu o samoj namjeni stoji da će “kampanja biti bazirana na ranijim odlukama o tome da protivnike SAD treba okarakterisati kao korumpirane i kriminalizovati ih. Da dio novca treba uložiti u kampanju za promovisanje izmjene izbornih pravila, a dio u “terenski” rad kandidatkinje Trivić i njenih saradnika”.

Poznato je da je na sastanku u državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa šefovima agencija Amerike, a koji je održan u septembru 2021. godine, promovisan koncept prema kojem će se prema svima u svijetu za koje SAD procijene da su smetnja njihovim namjerama pokretati kampanje kojima će oni biti okarakterisani kao korumpirani. Zapisnik sa ovog sastanka dostupan je na sajtu Stejt Departmenta. Jeleni Trivić je naglašeno da u svakom svom nastupu mora temu korupcije navoditi kao primarnu.

Šta je cilj Bajdenove administracije?

Jasno je da iza svega stoji ideja koja želi da do 30 godišnjice Dejtonskog sporazuma, a to je do kraja predsjedničkog mandata Jelene Trivić, bih mora biti postavljena prema željama SAD i njihovih saradnika ovdje Bošnjaka, a to znači nestanak Republike Srpske.

SAD su procijenile da im je glavna smetnja na tom putu Milorad Dodik i da su izbori prilika da se na vlast dovedu podobne političke snage.

N. Peković

Društvo

Mitropolit Joanikije: Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici!

Published

on

“Ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine je za svaku osudu. Iako su Bošnjaci nad Srbima u toku građanskog rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995. izvršili mnoge zločine, dio pripadnika Vojske Republike Srpske time ne može biti opravdan za zločin u Srebrenici. Oni koji su taj zločin izvršili pogazili su viteški moral srpskog vojnika i ogriješili su se o česte pozive i vapaje Svetog Patrijarha Pavla koji je u to ratno vrijeme skoro svakodnevno pozivao srpske oficire i vojnike da brane svoj narod, ali i da se čuvaju od grijeha, da budu ljudi, i da ne obrukaju svoje oružje”, rekao je u svojoj izjavi za portal IN4S Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Kako dodaje, nesporna je činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali priča o genocidu u Srebrenici je neodrživa i opasna. Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac. Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana. Krajnje je sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga. Oni, kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i bilo čijeg zločina istina potrebnija od politike. Lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče. Zbog tih nedostataka podnosi se nacrt rezolucije o genocidu i ide na glasanje i preglasavanje. Može se dogoditi kada se bude glasalo za ili protiv rezolucije o genocidu da pod pritiskom sponzora, lobista i propagandista istina bude preglasana u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija. Neće to biti prvi put u istoriji da istina bude preglasana, ali je jako opasno ako se to dogodi u Ujedinjenim Nacijama. Po ovom pitanju blagovremeno se čuo glas razuma od nekoliko svjetski priznatih autoriteta za ratne zločine i genocid. Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental, čuveni Juda Bauer i drugi jasno kvalifikuju da je u Srebrenici počinjen ratni zločin, ali ne i genocid. Zurof posebno ističe da bi označavanje Srebrenice genocidom obesmislilo taj pojam, što bi bilo opasno za dalju sudbinu čovječanstva.

Zašto je pokrenuta tolika svjetska mašinerija političke, finansijske i medijske moći da se izglasa pomenuta rezolucija u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija? Radi istine o zločinu i radi pijeteta prema žrtvama? Ne, nego da se puna istina iskrivi i zatrpa, a da se poštovanje žrtava potisne u drugi plan, za račun politike. Cilj je, između ostalog da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta u poslednjih stotinu godina bio žrtva genocida. Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Njemačka, navodi u svojoj izjavi mitropolit Joanikije.

“Crna Gora, da bi uvijek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinijela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosljedno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv”, zaključuje Mitropolit Joanikije za portal IN4S.

Nastavi Citanje

Društvo

Pravoslavna bratstva Stupovi i Miholjski zbor podržali inicijativu IN4S!

Published

on

Pravoslavna bratstva Stupovi i Miholjski zbor podržala su inicijativu portala In4s na hitno jedinstveno i snažno djelovanje svih srpskih javnih subjekata – od medija, preko nevladinih udruženja – do političkih partija i koalicija kako bi se osujetila namjera dijela izvršne vlasti u Crnoj Gori da pod ucjenama centara moći u Ujedinjenim nacijama podrži predlog Rezolucije “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”.

U zajedničkom saopštenju za javnost, iz Stupova i Miholjskog zbora poručili su da se članovi ovih organizacija pridružuju inicijativi kao vjernici, pravoslavci ali i građani koji su glasali za stranke koje čine parlamentarnu većinu i odgovaraju za politiku aktuelne vlasti.

“Kao glasači partija koje su preuzele vlast 30. avgusta 2020. godine i još ubjedljivije slavile na izborima 11. juna 2023. godine, tražimo da aktuelna Vlada sada čuje i naš stav o najavljenoj skandaloznoj podršci predloga Rezolucije “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”. Čekamo i glas naše Crkve ovim povodom, i da nas opet, kao proljeća 2020. okupi Sveti Vasilije Ostroški”, poručili su iz Stupova i Miholjskog zbora.

U poruci se dodaje da su članovi dva najveća pravoslavna bratstva složni u odluci da nikada više ne dozvole da njihovu podršku partije ili pojedinci zloupotrijebe da vode državnu politiku koja nije u skladu sa interesima naroda koji ih je doveo na vlast.

“Članovi oba bratstva su kroz građanske inicijative više puta minulih godina ustajali da brane izbornu volju iskazanu na biralištima. Ovog puta oglašavamo se i kao članovi organizacija koje su prvenstveno humanitarnog karaktera ali u kojima smo okupljeni jer dijelimo iste vrijednosti. Jedna od tih vrijednosti iskazana je u inicijativi In4s-a da smo, kao najdosljedniji sljedbenici antifašističke tradicije i pripadnici naroda koji je kao nijedan drugi dao višemilionske žrtve u dva svjetska i balkanskim ratovima boreći se za slobodu čovječanstva pred naletima najvećih pošasti 20. vijeka, dužni da podignemo glas protiv pokušaja prekrajanja istine o događajima iz prošlosti i zamjene teza koje za cilj imaju da najvećim žrtvama oslobodilačkih borbi utisnu žig dželata i tlačitelja.

“Mi ne možemo da se pomirimo sa tim da Vlada koja je formirana zahvaljujući i našim glasovima, podržava rezoluciju čiji su inicijatori potomci organizatora Holokausta i „Kristalne noći“, države koje su odgovorne za smrt tri miliona pripadnika našeg naroda u agresijama na našu državu u dva Svjetska rata. Ne smijemo da ćutimo pred takvom i tolikom izdajom, pred pokušajem da se slobodarski srpski narod predstavlja kao genocidan i to od onih čije su države odgovorne za više genocida nad Srbima u samo jednom vijeku”, poručili su iz Stupova i Miholjskog zbora.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Medojević: Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi!

Published

on

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da premijer Milojko Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Spajić, koji je u Crnu Goru došao preko SPC kao njihov kadar, koga niko u Crnoj Gori nije znao, sada zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za Rezoluciju čiji je jedini cilja da nametnu kolektivnu istorijsku odgovornost srpskom narodu i SPC za zločine u Srebrenici“, napisao je Medojević na društvenoj mreži X.

„Jedini racionalan politički odgovor Srba u Crnoj Gori je otkazivanje povjerenja ovoj izdajničkoj i lopovskoj Vladi“, zaključio je Medojević.

Nastavi Citanje

U Trendu