Connect with us

Glas naroda

Jovanović izabran tročetvrtinskom podrškom, govor zaključio: Živjela slobodna Crna Gora!

Published

on

Glasovima odbornika Demokratskog fronta, GP URA, Socijalističke narodne partije i koalicije Demokrate DEMOS, kandidat DF-a Nikola Jovanović izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine. Protiv izvora Jovanovića bili su odbornici koalicije okupljene oko DPS-a.

Potvrđeno je da je 18 mandata pripalo odbornicima sa izborne liste “Milo Božović-Budva na prvom mjestu – DF“, devet mandata koaliciji “Prava stvar – jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović – DPS, SDP, SD, GI 21. maj, četiri imaju kandidati sa izborne liste “Idemo ljudi – Dragan Krapović – Demokrate – Demos”, dok će u lokalnom parlamentu sjedeti po jedan odornik sa izbornih listi URE “Može Budva može Crna Gora” i “SNP – Temeljno za Budvu”.

Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije Ratković je potvrdio izbor odbornika u SO Budva i čestitao svima.

Sjednici prisustvuju predstavnici svih izbornih listi sa lokalnih izbora, kao i predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Obornik Demokrata Marko Marković je poželio sreću u radu novom sazivu Skupštine Opštine Budva I saopštio da će dati podršku novom predsjedniku.

Nadam se da je harmoničan period pred nama, bolji nego onaj koji je iza nas koji je uznemiravao naše sugrađane. Dobili smo ponudu da podržimo kandidata za predsjednike SO Budva  Opštine Budva. Doživjeli smo je kao širokogrudu ponudu koja će biti osnov za redefinisanje naših odnosa”, kazao je Marković.

Ivan Ivanović odbornik URE čestitao je verifikaciju mandata odbornicima u skupštini i poželio im srećan rad.

Svi imamao sličan cilj da unaprijedimo razvoj grada i budućnost naše djece. Mi u opštinskom odboru Ure Budve smo prihvatili da damo podršku širokoj koaliciji na vlasti. Dajemo povjerenje NIkoli Jovanoviću jer vjerujemo. Prezumcija nevinosti mora da se cijeni i nećemo da sudimo , a u slučaju da se donese bilo koja druga odluka ispitaćemo našu odluku u tom dijelu. Imaćemo svoj stav i podržati svako kvalitetno rješenje ali I kritikovati sve što može biti štetno za građane Budve”, kazao je Ivanović.

Krsto Rađenović odbornik SNP-a četitao je DF-u na, kako je kazao, brilijantnoj pobjedi.

“Zahvalio bih se na pozivu na učešću u koaliciji, čestitam Jovanoviču i želim puno sreće u budućim projektima i daj bože da se sve ostvari”, kazao je Rađenović.

Đorđe Vujović predsjednik Opštinske izborne komisije pokušao je objasni odborniku Odžiću zaključke komisije.

“Želim da pojasnim ono što je rekao Petar Odžić , tačno je da su podnesene ustavne žalbe ali su identične takve odluke bile odbijene 2016. Godine. Gospodin Božidar Vujičić je identičnu žalbu, bez da je promijenio jedan zarez podnio 2016. 2020. i 2022 godine. NIjedna žalba nije bila na osnovu povrede materijalnog prava”, kazao je Vujović.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović dao je svoj osvrt na komentar odbornika DPS-a Milana Tičića, a koji se direktno ticao Nikole Jovanovića, kandidata za predsjednika SO Budva.

Nisam imao želju da se javim da nešto kažem, ali u toku diskusija uvaženih kolega sam osjetio potrebu. Izjavma odbornika iz DPS-a doveden u pitanje kredibilitet našeg kandidata za predsjednika SO Budva gospodina Nikole Jovanovića. Imam obavezu da kažem nekoliko riječi. Jasno mi je da političke opcije koje su doživjele neuspjeh mislim na DPS, ne mislim na SDP koji su doživjeli skok na izborima pokušavaju diskreditovati kandidata za predsjednika SO Budva, ističući da se protiv njega vodi sudski proces . Ali zbog građana Budve želim da pojasnim da je Jovanović u sudskom procesu sa ostalim predstvanicima DF-a i da je to bio pokušaj sa namjerom da se ugasi DF. Gospodin Jovaović je pokazao svoje kvalitete prije svega iskrenost i hrabrost. Nadam se da ćemo naći načina da svi zajedno radimo u interesu građana Budve”, zaključio je Božović.

Ubrzo potom uslijedilo je glasanje za izbor predsjednika SO Budve. Za Nikolu Jovanovića glasala su 24 odbornika, šest je bilo protiv i jedan uzdržani.

Jovanović sa zahvalio svima koji su mu pružili podršku, a koji je pored ostalog u svom obraćanju istakao:

Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su odbornici sa drugih izbornih lista podržali odluku za izbor predsjednika SO Budva. Obaveza svih nas je da radimo na onome što smo obećali svi bez izuzetka. Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima”, kazao je Jovanović.

Svim građanima Budve koji su participirali u izbornom procesu želim da se zahvalim što su ispunili svoju građansku dužnost i omogućili da danas konstituišemo vlast u skladu sa izbornom voljom”, kazao je na početku i dodao da mu čini posebnu čast i zadovoljstvo što je kao predstavnik izborne liste „Milo Božović- Budva na prvom mjestu!“ koja je dobila apsolutnu podršku građana, izabran na dužnost predsjednika skupštine Opštine Budva.

Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti. Lično smatram da ne služi na čast ni ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu“, kazao je.

Jovanović je naglasio da će Skupština djelovati proaktivno i podnositi inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji, kako je naglasio, narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi se dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

U tom dijelu skupština će, ukoliko bude potrebno, podnositii predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akata državnih organa kada ocijeni da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu”, kazao je.

Jovanović je saopštio i neke lične impresije koje su za njega, kako je kazao, veoma važne.

Kao nekome ko je, kao i mnogi drugi građani Budve, došao u ovaj grad a rođen je u drugom mjestu, današnji izbor na jednu od najodgovornijih funkcija, za mene predstavlja posebno priznanje i odgovornost. Iskreno vjerujem da će se u tome prepoznati brojni današnji građani Budve koji su u ovaj grad došli da potraže egzistenciju ili su ih životne prilike na to navele. Zato je i današnji izbor na neki način posvećen njima jer se Budva još jednom dokazala da nije grad podjela, grad građana prvog i građana drugog reda, već grad jednakih šansi za sve, bez obzira na mjesto nečijeg rođenja ili neko drugo svojstvo.

Sa druge strane, mene lično, ovo posebno i dodatno obavezuje da u narednom periodu radim još predanije i bolje i da novu dužnost obavljam najodgovornije moguće.

Ovom prilikom, želim posebno da se zahvalim aktuelnom predsjedniku Opštine Budva, gospodinu Milu Božoviću, koji me je prije 4 godine pozvao da dođem u Budvu i preuzmem dužnost načelnika službe predsjednika, čime mi je ukazao ogromno povjerenje. Zbog toga sam imao čast da za svo ovo vrijeme učestvujem u donošenju veoma važnih odluka i budem dio tima koji je najbolje što je mogao i umio upravljao ovim gradom. Takođe, želim da se zahvalim i bivšem predsjedniku opštine gospodinu Marku Careviću na veoma uspješnoj saradnji koju smo imali u prethodnom periodu, kao i glavnoj administratorki i svim sekretarima, straješinama službi, direktorima javnih preduzeća i ustanova, uz želju da i sa ovog mjesta nastavimo saradnju na visoko profesionalnom i ljudskom nivou, isključivo u interesu građana Budve.

Još jednom, hvala građanima Budve na ogromnoj podršci i povjerenju koje su nam ukazali i nadam se da ćemo zajedno u ovom parlamentu, udruženim snagama i idejama, u narednih 4 godine, dokazati da nam je Budva svima na prvom mjestu.

Živjela slobodna Budva, ali i slobodna, Podgorica, Mojkovac, Nikšić, Danilovgrad, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Kolašin, Žabljak, Berane, Pljevlja, Andrijevica, Zeta, Plužine, Šavnik i ostali gradovi. Živjela slobodna Crna Gora!” zaključio je Jovanović.

Ostavke na funkcije obornika u SO Budva danas su podnijeli Milo Božović, Mladen Mikijelj, Danijela Došljak, Nikola Vučičević i Jelena Savić sa izborne liste “Milo Božović- BUdva na prvom mjestu”, Vuk Jovanović sa izborne liste “SNP Temeljno za Budvu” i Dragan Krapović sa zborne liste “Dragan Krapović- Idemo ljudi- Demokrate-Demos”. Odbornička mjesta su popunili Anđela Goranović, Jelena Miković Radović, Marija Franeta, Sanja Vujović i Milica Babić sa izborne liste “Milo Božović-Budva na prvom mjestu”, zatim Krsto Rađenović sa izborne liste “SNP temeljno za Budvu” i Marko Marković sa izborne liste “Dragan Krapović- Idemo ljudi-Demokrate Demos”.

Svečana sjednica SO Budva povodom proslave Dana opštine biće održana 22. novembra sa početkom u 11 sati u hotelu Budva.

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu