Connect with us

Glas naroda

Medojević: Milojko Spajić bio jedan od suosnovača i ključnih saradnika Do Kwona i družine u mega prevari investitora u kriptovalutu

Published

on

Piše: Nebojša MEDOJEVIĆ, lider Pokreta za promjene

Da li moramo biti finansijski eksperti da bismo shvatili da li Mickey govori istinu ili nam je potrebno samo malo zdrave, balkanske logike?!

Kada saberete dva i dva i povežete javno dostupna dokumenta i analitički povežete događaje na svjetskim berzama kriptovaluta, životne i profesionalne odluke i izbore Milojka Spajića, političke događaje u Crnoj Gori od 2020., svakom zdravo razumnom Crnogorci, neće biti teško da racionalno zaključi da je Milojko Spajić bio jedan od suosnovača i ključnih saradnika Do Kwona i družine u mega prevari investitora u kriptovalutu, koju su sami kreirali. Ova analiza, iz već, prethodno objavljene istraživačke tekstove u Vijestima, trebalo bi da motiviše SDT Novovića da, na sve te okolnosti, sasluša Do Kwona (dok je još dostupan crnogorskim istražiteljima) i da uspostave međunarodnu pravnu saradnju sa tužiocima i sudovima u SAD, u cilju kompletiranja optužnice i na ostale učesnike u ovoj prevari, kao što je nesumnjivo i Milojko Spajić.

Idemo  redom!

Uvidom u Spajićev LinkeIn profil vidimo da je radio kao partner u fondu “DAS Kapital SG” u Singapuru od marta 2017. do decembra 2020. godine, nakon čega je postao ministar finansija Vlade Crne Gore.

E sad, tamo negdje na Dalekom istoku, u Singapuru neki zli kompjuteraši Daniel Shin i Do Kwon se udružuju i u januaru 2018. godine osnivaju svoju kripto-valutu terra/luna. U tom trenutku već postoje razne kripto-valute od bitcoina do etheriuma i naravno da je potrebno u tom trenutku naći investititore koji će uložiti novac, odnosno prodati mu neke tokene (valute, kripto novac) po mnogo hiljada puta nižoj cijeni i na taj način se izboriti na berzi u konkurenciji brojnih drugih kripto –valuta.

Spajić je u završnoj debaie na TV Vijesti, kod Komnenića, između ostalog, izjavio da se susretao sa Do Kwonom 2018. godine kada je firma za koju je on radio, uložila 75.000 dolara u Terraform.

Za ovo bismo mogli reći, pa ništa strašno, susretao se kao slobodni građanin, zaposlenik svoje firme, nije imao državnu i javnu funkciju u CG, ali postoji jadac.

Vijesti su prije neki dan objavile document koji je lako dostupan na ovoj adresi https://www.courtlistener.com/docket/66820843/securities-and-exchange-commission-v-terraform-labs-pte-ltd/?page=2

Inače, u tom dokumentu 233 koji predatavlja ekspertsko vještačenje, i između ostalog postoji sledeća tabela:

Kliknite na sliku da biste je uvećali

I, šta vidimo na toj čuvenoj tabeli? Vijesti su dobro konstatovale da Mickey ne govori istinu kada je rekao da je ulagao novac za svoju kompaniju DAS Kapital, jer se u ovoj tabeli jasno vidi njegovo ime kao kupca tokena (akcija) za onih 75.000 dolara kako je on izjavio u predizbornoj debati. S druge strane među ostalim ulagačima tačno vidimo imena kompanija, firmi i fondova koji su uložili novac u Terraform, tako da ne vidim prepreke zašto recimo DAS Kapital ne bi uložio direktno svoj novac, nego bi prebacila novac sa svog  računa na Milojkov račun, pa da onda on sa svog računa uplati na Terraform. Dakle, nema logike da se DAS Kapital krije što ulaže svoj novac, jer to nije kažnjivo, a sa druge strane zašto bi DAS Kapital dozvolio jednom od partnera da se kompanijski novac koji se ulaže na neki kripto račun  vodi na jednog od partnera, koji može kad hoće da “zapali” sa tim novcem, zar ne.

Dakle, Vijesti su dobro konstatovale i razotkrile tu Milojkovu kontradiktornost (da ne kažemo laž), ali su i pogriješile u jednoj stvari. Naime, Vijesti tvrde da se Milojko nalazi na 16. mjestu ulagača, što prostim uvidom u tabelu konstatujemo da nije tačno, jer su, prije svega, rednim brojem 1. i 2. obilježena zaglavlja u tabeli i ne predstavljaju redni broj ulagača (Buyer) nego excelove redove u tabeli, tako da on nije 16. nego 14. po redu. Ali nije ni 14! Ako bolje pogledamo tabelu shvatićemo da su ulagači, prije svega sortirani po datumu sklapanja ugovora (Contract date), a zatim ulagači koji su sklopili ugovor istog dana su sortirani po količini novca koji ulažu. Tako možemo da zaključimo da su 22 investitora sklopili ugovor, odnosno uložili novac u Terraform 17. aprila 2018. godine, a među njima je i Milojko. Sada je, nadam se, jasno da Mickey nije ni 16, ni 14, nego je među prvih 22 investitora koji su prvi uložili novac i to prvog dana kada je počelo ulaganje u Terraform. Dakle u Terraform su razni investitori ulagali novac, ali prvog dana ulaganja (sklapanja ugovora), 22 investitora, među kojima je i Mickey je uložilo svoj novac, drugog dana (18.04.) samo 1 investitor, 3 mjeseca kasnije 11.07. samo 2, a 19.07. je uložilo 33 investitora itd.

Dobro, reći ćemo, pa ovo nije ništa sporno 14. ili 16. ili jedan od 22 prvih. Ali pravo je pitanje kako Mickey, tri mjeseca posle kreiranja Terraforma, od januara 2018. do 17. aprila, zna uopšte da postoji terra/luna, kako zna da je to pravi potez investirati u njega, kako zna pored hiljada drugih kripto valuta da je ova prava i otkud taj hazarderski potez da on svojih 75.000 dolara tek tako stavi na kocku?? Na kraju, čak i da je novac od njegove kompanije, opet je rizik, zar ne? Doduse, nejasno je kako je Spajić uplatio 75.000 USD I kada? Da li u keśu ili kriptovaluti, ali bez dileme Spajić je bio jedan od osnivaca Terraforma , upuceni ivestitor i insajder koji je odlično znao da se radi o prevari. Da bo našim ljudima bilo jasnije, da uporedima sa nama bizim piramidalnim prevarama . On je u TERRAFORMI bio kao osnivac i suvlasnik Dafiment banke koji je medju prvima dao pare na stednju i znao je da je prevara pa je I medju prvima podigao stednju da kamatom. Zašto Milojko nije prodao svoje tokene prije kraha (a mozda I jeste) je pitanje za istragu.

Dakle, kako je Mickey procijenio da je to pravi potez, ako je on samo jedan od investitora (za sebe ili kompaniju) ili postoji nešto drugo što ne vidimo? I ovde dolazimo do kljucnog pitanja:  Da li je Milojko Spajić bio jedan od osnivača Teraforme I jedan od upucenih investitora koji je kao dio grupe za kreiranje ove prevare, znao mnogo više , od naivmih investitora koji su povjerovali da se radi o dobroj investicji?

Hajde da mi ipak postavimo jedno drugo pitanje: “Šta ako se Mickey i Do Kwon i Daniel Shin i Hang Chang znaju od ranije? Šta ako je Mickey jedan od učesnika cijelog poduhvata! Podsjetimo se da je, ustvari, Daniel Shin nosilac cijelog posla, a da je Do Kwon obični kompjuteraki haker i kao što kaže i sam Mickey na Vijestima, Shin se na vrijeme povukao i sve prepustio Do Kwonu. A šta, ako je i Mickey uradio sličnu stvar kad je dobio poziv iz CG da se vrati u politiku!? Dakle, prosto je nevjerovatno, da čovjek koji živi i radi u Singapuru, i nije u nekoj pretjeranoj lovi, tek tako, prvog dana ulaganja, uloži u nov, nepoznat posao, koji može biti prevara kao i hiljade drugih, a da nije dio ekipe.

No, još jedna stvar koju Vijesti nisu objavile, a to je document 234, koji opet predstavlja vještačenje gosp.  Donalda Botla, sa iste adrese https://www.courtlistener.com/docket/66820843/securities-and-exchange-commission-v-terraform-labs-pte-ltd/?page=2 , gdje se vidi da je od 2018. do 2021 . Milojko Spajic, imenom i prezimenom, a ne DAS Capital, izvršio određene transakciju iz Etheriuma u Terra/luna, gdje se pominje cifra od 90.775,50 dolara. Dakle, Mickey je svoj iznos kripto novca u ovom slučaju etherium, koji u dolarima iznosi, u tom trenutku 90.775,50 dolara, prebacio, odnosno kupio terra/lunu. Da li se radi o korišćenju već uplaċenih 75.000 USD , da li je Spajić prodao kriptovalutu pa uplatio kešom ili je platio kriptovalutom, to je pitanje za vještačenje, ali transakcija je obavljrna I Spajic je nigdje nije prijavio kao svoju imovinu.

Kliknite na sliku da biste je uvećali

Mickey ovaj iznos nijednom ne pominje ni u jednoj  tv emisiji.  Dakle, pomenuo je neko investiranje 75.000 dolara u kešu, u pravom novcu, ali nigdje nije pomenuo iznos u etherijumu koji je prebacio u terra/lunu.

Da li je on prikrivao istinu, da li je govorio istinu, da li je mislio da ovo neće izaći na vidjelo!? I što je važno u obje tabele je ime Milojko Spajic, a ne DAS Kapital. Hajde kad je keš bio u pitanju pa da je kompanija dala gotovinu da on na svoje ime uplati za kompaniju, sa etherijumom nema greške, prenos je rađen elektronski, blokčejn tehologijom, sa navedenim adresama transakcija, dakle, od Milojka ka Terraformu.

Je li to opet normalno!? Je li to rizik!? Dakle, nigdje ne piše DAS Kapital, nego Milojko Spajić!

I šta se dalje dešava?!

Narednih dvije godine, Mickey je na Dalekom istoku i onda na ljeto 2020. godine dolazi u Crnu Goru i postaje dio ekipe koja se bori protiv vlasti Mila Đukanovića. Je li to tek tako odlučio iz čistog patriotizma i zbog borbe za Crkvu?! Ne!

Na sledećoj slici vidimo grafik koji pokazuje vrijednost terra/luna kriptovalute od osnivanja, skinutu sa sledećeg sajta https://coinmarketcap.com/currencies/terra-luna/, kao i drugi grafik sa sajta https://kriptomat.io/sr/vrednost-kriptovaluta/terra-luna-classic-lunc-kurs/

Na graficima vidimo da je vrijednost terra/lune na početku rasla od tih 0.01 dolar čak do vrijednosti od 1 dolara da bi opala početkom 2020. godine i taj pad je išao opet na 0.1 dolar, odnosno opala mu je vrijednost 10 puta. Očito ovaj pad vrijednosti terra/luna se poklapa sa pojavom pandemije korona virusa. Dakle, Milojkov uloženi novac se jeste povećao u odnosu na početna ulaganja, ali padom berzi zbog korone dolazi i do neviđenog pada i njegovih investicija u terra/luna, pa je to glavni razlog njegovog povratka u Crnu Goru!

Enormni skok terra/lune kreće krajem januara 2021. godine i kreće njegov nezadrživi rast, sve do 06.aprila 2022. godine, kada je ova valuta bila na maksimumu od 119 dolara. Vijesti tvrde da je Milojkovo bogatstvo dostizalo 90 miliona dolara, ne znajući za onaj dio uloženog novca u Etheriumu. Naravno ovaj iznos je možda i duplo veći,  jer naprosto ni sam Milojko ne zna koja je najveća vreijednost i kad je pravi trenutak da proda kripto valutu i ne rizikuje dalje na berzi. No, ako je vjerovati Mickeyu, on nije prodao ništa, nego sve što je uložio, kako on tvrdi za DAS Kapital, sve je propalo.

Za to vrijeme Mickey je ministar finansija od decembra 2020. godine i priča da je bogat. ASK-u 31.12.2020. prijavljuje imovinu od oko 250 000 evra i 150 000 evra u Bitcoin valuti, ali Terra/lunu  i Etherim nigdje ne pominje. Već 31.03.2022. godine više nema Bitcoina u njegovom vlasništvu u prijavi ASK-u, ali nema ni 50ak hiljada evra koje je vjerovatno potrošio na Mercedes džip. Između 30.05.22. i  28.04.23.  račun je smanjen za   150 000 evra, vjerovatno potrošen na kupovinu stana u Beogradu na vodi 27.12.2022. godine (mada je vrijednost kupljenig stana višestruko veća).

Obratimo pažnju na sledeću koencidenciju: ministar finansija Milojko Spajić osniva Direktorat  za blokčejn i kriptovalute u sklopu svog ministarstva i na čelo Direktorata postavlja  sa vd direktora Andreja Milovića od 21.12.2021.-22.02.2022, koji gle čuda kao advokat se razumije u kriptovalute i u posjedu je oko 30-35.000 evra u raznim kriptovalutama, sve do 16.05.2024 kada mu naglo skače vrijednost kriptovaluta na 90.000 evra, vjerovatno zbog rasta vrijednosti na berzama.

Podsjetimo se da je Vladi Zdravka Krivokapića izglasano nepovjerenje 04.02.2022. godine, a izabrana Vlada Dritana Abazovića 28.04.2022. godine.

Dakle, od tog dana, Mickey je bez posla, vjerovatno prima ministarsku platu još godinu dana, ali valjda i kao bivši  ministar mora da poštuje zakletvu kao državni službenik/činovnik, obučen je šta smije, a  šta ne smije da radi (susreti, odavanje službenih tajni, zloupotrerba informacija…). Pred njim je težak period, padaju mu akcije na berzi, gubi posao, nema stranku, šta da radi, da li da ostaje u Crnoj Gori ili da se vraća u Aziju ili na poziv brata ode u Ameriku.

Krah terra/luna valute nastaje sredinom maja 2022. godine i vrijednost im pada za nekoliko miliona puta. Dakle, Milojkovi milioni nestaju bez traga. Treba naglasiti da trenutak skoka vrijednosti terra/luna i pada odnosno propasti se poklapa sa odlaskom Daniela Shina sa mjesta vođe i vlasnika cijelog projekta, kako tvrdi i sam Mickey.

Krahom terra/lune nastaje lom i na berzi kriptovaluta jer je nastala šteta od preko 40 milijardi dolara i sve međunarodne finansijske organizacije i institucije kreću u lov na vlasnike Terraforma. Interpol raspisuje crvenu potjernicu u septembru 2022. godine za Do Kwonom.

Šta biste vi radili da vas juri Interpol!? Gdje bi se krili, u nekoj evropskoj državi ili biste izabrali neku azijsku ili afričku ili južnoameričku državu, na kraju krajeva, neko egzotično ostrvo na kraju svijeta gdje vas niko ne prepoznaje niti može naći? Šta je to ili ko je taj čovjek koji može biti mamac ili kontakt osoba za Do Kwona da on od svih mogućih svjetskih destinacija izabere Balkan, Srbiju, Beograd, a kasnije i Crnu Goru?

Stavimo se malo u poziciju Milojka, osjeća se prevareno, ljut je na cijelu ekipu iz Terraforma, izgubio je toliki novac, izgubio ministarko mjesto i gle čuda on se krajem 2022. godine sastaje sa Do Kwonom u Beogradu. Je li to bi slučajan susret!? Zli jezici kažu da su se sastajali u Milojkovom stanu u Beogradu na vodi, koji je kupljen baš u to vrijeme!

Razmislimo i o sledećem- Do Kwon je finansijski uništio Milojka i sad se on tek tako javlja Milojku i sastaje sa njim. Zar nije logično da bježi od njega, da se plaši susreta, jer ipak je on neka vlast i postoji mogućnost da ga prijavi nekoj lokalnoj policiji.  Na kraju, što bi se video sa njim ako će Mickey da mu traži da mu vrati lovu. Zašto mu vjeruje?!

Još jedno pitanje-ako Milojko tvrdi da novac nije njegov nego je vlasništvo DAS Kapitala, pa zašto se on onda sastaje sa Do Kwonom?! Šta njega interesuje DAS Kapital kad je raskinuo saradnju sa njima. Podsjećiću da je kraj 2022. godine vrijeme kad Mickey formira stranku za koju je potrebno mnogo novca za predstojeće lokalne izbore u Podgorici, kao i za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore?

Zanimljiva je stvar da se tih dana Do Kwon i njegov ortak Han Chong Joon osjećaju toliko sigurno i bezbjedno u Beogradu, tako da iako su na crvenoj Interpolovoj potjernici na svoje ime osnivaju firmu Codokoj22, 12.102022. godine i kupuju stan na Dedinju od 400 kvadrata, koji košta preko 1.5 miliona evra.

Očito je da je Do Kwon došao sa mnogo novca, vjerovarno ne u kešu, jer kako bi ga unio u zemlju, nego u kriptovalutama i ostalim vidovima elektronskog novca na računima u konvencionalnim valutama. Kasnije je samo njegov branilac fakturisao spreko million dolara za odbranu o čemu govori document 232-2. ( https://www.courtlistener.com/docket/66820843/232/2/securities-and-exchange-commission-v-terraform-labs-pte-ltd/ ).

Ovdje bi tužioca Novovića moralo zanimati, koje je to “usluge” fakturisao advokat Rodić Do Kwonu za preko 1 milion USD , ako se radi o dosta jednostavnom advokatskom poslu vezanom za deportaciju Do Kwona zemljama koje su to trazile ( SAD i JUŽNA KOREJA) . Da li se radi o uslugama lobiranja, plaćanja PR usluga ili nekim drugim plaćanjima trećim licima…

Dakle, neko je morao da im pomogne u svemu ovome, neko je morao da ima neki kontakt sa vlastima u Beogradu i taj neko to nije radio džabe, nego je Do Kwon sve debelo plaćao. Ko li je to?!

Odgovor se sam nameće! Dakle, ili je Mickey od samog početka dio ekipe koja je kreirala i osmislila cijelu prevaru sa terra/luna, pa se sklonio u CG kad je bila pala vrijednost u vrijeme korone, jer smo zaključili da je on jedan od prvih ulagača ili je Milojko bijesan što mu je propao toliki novac u kriptvalutama i ponudio Do Kwonu da ga krije dok je na crvenoj potjernici uz debelu nadoknadu! Ne treba podsjećati da Do Kwon raspolaže sa par milijardi dolara. Ne postoji drugo objašnjenje zašto bi Do Kwon prevalio pola zemljine kugle da bi došao u Beograd i da bi se sastao sa Milojkom i tako rizikovao hapšenje.

Milojkova priča kako on nije znao da li je uzrok  pada vrijednosti terra/luna kompjuterska greška, hakovanje ili prevara prosto ne pije vodu. Nemoguće je da neko ko je već imao 95 000 dolara u etheriumu i 150.00 evra u bitkoinu,  dakle imao je iskustvo sa kriptoberzom, 5 mjeseci, od pada terra/luna iz maja 2022. do oktobra 2022. kada posle raspisivanja potjernice Do Kwon stiže u Beograd, ne kapira šta se desilo šta je uradio Do Kwon. S druge strane nemoguće je da čovjek koji u jednom trenutku ima 200 miliona dolara u određenoj kriptovaluti, a to je 06. april 2022. i mjesec dana kasnije ostane bez cijelog iznosa, odnosno 200 miliona mu nestane u vidu lastinog repa, ne zna šta se dešava sa Terraformom, kao i cijelom vlasničkom strukturom organizacije, ten a kraju i postojanjem crvene interpolove potjernice za Do Kwonom iako je i dalje odgovorno lice, odnosno prima platu ministra i za njega važe sva prava i obaveze kao državnog službenika.

Zanimljiva je još jedna koencidencija! Firma u kojoj je Milojko bio partner do 2020. godine i za koju je navodno kupovao kripto valute, DAS Kapital, ima svoj ogranak u Bugarskoj! Gle čuda! Kada se uđe u privredni registar Bugarske, što nije teško, lako je konstatovati da DAS Kapital ima svoje sjedište u gradu Burgosu, na adresi Aleksandar Batemberg 2 i u sklopu fonda DAS Kapital posluju 23 firme, od raznih hotela, rizorta, transportnih preduzeća, investicionih fondova itd i sve se vode na istoj adresi i direktor ili odgovorno lice svake firme je izvjesni Stojan Dimitrov Karanenov, milioner, sin bugarskog političara, i mnoge od tih firmi u sastavu svog imena imaju ovo DAS i promet im je naglo porastao u poslednjih dvije godine.

Na kraju Do Kwon i  Han Chong odlaze u Crnu Goru početkom 2023. sa lažnim kostarikanskim pasošima, gdje se, gle čuda, već nalazi gomila sumnjivih likova iz kripto zajednice, na Luštici im je sjedište, u Tivtu se nalazi instaliran kriptomat i na kraju Do Kwon biva uhapšen na aerodromu Podgorica, pri pokušaju izlaska iz Crne Gore 23.03.2023. godine.

Da podsjetim da je ovoj dvojici korejanaca oduzeta sva elektronska oprema-laptopovi i telefoni, a oni preko granice nisu mogli da prenesu više od 10.000 evra, a istražni organi su konstatovali da su debelo plaćali advokate, kao i sve druge sudske troškove u milionskim iznosima.

Dakle, ako laže koza ne laze rog!!!!

Na osnovu svega iznesenog, možemo zaključiti da postoji osnovana sumnja da je Milojko Spajič imao motiv, sredstva (vlast, poziciju, moć) i priliku (intenzivno druženje, sastanci u Srbiji i Crnoj Gori) i da je sa Do Kwonom obavljao finanijske transakcije i zloupotrebljavao svoje funkcije u cilju prikrivanja medjunarodnog bjegunca od pravde, reketairao ga i ucjenjivao, koristeći njegov teški krivicno-pravni položaj zbog Interpolove potjernice SAD i Južne Koreje.

Imajući u vidu da je  Spajić sada Premijer i da po Ustavu ima najvecu institucionalnu moć, kao i naše obaveze iz poglavlja 23 i 24 u postupku priduživanja EU, cijenim da bi od največeg nacionalnog značaja bilo da SDT Novović I šef SPO Šuković saslušaju Do Kwona i izvrše forenzičku analizu elektronskih uređaja koji su zaplijenjeni od Do Kwona i njegovog partnera I da u saradnii sa pravosudnim organima SAD i Južne Koreje utvrde da li Spajić ima krivično pravnu odgovornost u ovom velikom međunarodnom skandalu i prevari investitora od preko 40 milijardi USD. Da li je Do Kwon sa svojih ličnih računa ubrelanom valutama, od novca koji je prevarom pokrao od investitora, plaćao Spajiću i eventualno drugim licima, reket i zašitu?

Ovo ie od vitalnig nacionalnog intetesa, jer bi država i njeni građani mogli biti kolataralna žrtva finanijskih špekulacija Milojka Spajića, što bi, uzimajući u obzir njegovu realnu političku moć, moglo dovesti do donošenja pogrešno motivisanih državnih odluka i politika, sa nesagledivim negativnim posledicama.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu