Connect with us

Glas naroda

Katnić osumnjičen za ratne zločine u Cavtatu!

Published

on

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo – “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” na području Cavtata tokom 1992. godine, saznaju “Vijesti“.

Katnić je u SDT-u saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama “Vijesti”, SDT Katniću stavlja na teret da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovječno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Katnić je juče na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

“Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a.

“Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”, saopštio je SDT.

Bivši GST, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vrijeme ratnih dešavanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

Podaci u kojima se Katnić pominje da je moguće nečovječno postupao u komandi JNA u Cavtatu pojavili su se krajem 2011. godine kada su nevladine organizacije – Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz pomoć Fondacije Fridrih Ebert organizovale u Podgorici regionalnu konferenciju “Rat za mir – 20 godina kasnije” u zbnak sjećanja na 6. decembar 1991. godine koji je označen kao najkrvaviji dan opsade Dubrovnika od strane JNA.

Na tom skupu, nekadašnji zatvorenik logora “Morinj” Metodije Prkačin javno je optužio Katnića, tadašnjeg sudiju Apelionog suda, da je kao oficir KOS-a navodno bio odgovoran za paljevine i pljačke u Konavlima.

Katnić je tada reagovao i tvrdio da “Prkačin sve laže” te da mu “moral nije jača strana”…

Četiri godine kasnije, a u susret Katnićevom izboru za GST-a, HRA i CGO su pisale tadašnjem vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da postoje sumnje u rad Katnića tokom ratnih dešavanja od jesen 1991. do jeseni 1992. godine.

Tokom agresije JNA na Dubrovnik, tadašnja vojska je napravila komandna mjesta u Konavlima, a veoma važnu ulogu tada je imao i oficir JNA Milivoje Katnić.

Novinar iz Dubrovnika Luka Brailo pisao je te 2015. godine, pozivajući se na dokumenta iz ratne arhive Hrvatske, da je komanda JNA u Konavlima funkcionisala od oktobra 1991. do oktobra 1992. godine.

Na osnovu tih podataka, pravnik JNA službovao je u hotelu “Makedonija”, a lokalno stanovništvo je u izjavama tvrdilo da se u okupiranom Cavtatu i okolini od zime 1991. do naredne jeseni “ništa nije moglo uraditi bez znanja Katnića”.

U ratnoj arhivi Hrvatske, na koju se poziva Brailo, posebno je zanimljiva izjava svjedoka I.P. iz Močića koji je iz Katnićeve kancelarije u decembru 1991. godine “izašao krvave glave”…

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu