Connect with us

Glas naroda

Kakvo prosipanje DRPES propagandista: Mila u NATO nisu ni pomenuli

Published

on

Informacija turskog portala “ Firtina Haber“ da devet članica NATO-a, među kojima je i Turska, rade na kandidaturi Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO-a pokazala se kao “patka”, nije teško sa koje adrese naručena.

Baš kao što je i prokomentarisao biznismen, i nekadašnji bliski saradnik i kum bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Ratko Knežević, vijest plasirana na turskom portalu bila je obična laž.

Ili, da citiramo Kneževića: “Prvo NATO ne zapošljava narkotrafikante i kriminalce, a drugo čovjek ne zna ni jedan jedini strani jezik. Kakva ološ!”, napisao je Knežević na Iksu.

Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis je, naime, najozbiljniji kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a, a bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića niko nije pominjao, saopšteno je “Danu” iz više izvora iz te vojne alijanse.

Inače, o izboru generalnog sekretara i njegovog zamjenika pitaće se i Crna Gora, jer se u NATO-u odluke donose konsenzusom, iako formalnih izbora za to mjesto nema, već se države članice dogovaraju o čelnim funkcijama.

Nakon pisanja turskog portala “Firtina Haber”, u Crnoj Gori je aktuelizovana tema izbora novih čelnika NATO-a jer je taj medij objavio da je najozbiljniji kandidat za mjesto zamjenika generalnog sekretara NATO-a bivši predsjednik naše države Milo Đukanović.

Pomenuti portal je objavio da diplomate iz devet članica NATO-a, uključujući i Tursku, namjeravaju da nekadašnjeg predsjednika Crne Gore predlože za poziciju zamjenika generalnog sekretara. Izbor novog generalnog sekretara, a potom, najvjerovatnije, i njegovog zamjenika, planiran je u oktobru, do kada je sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu produžen mandat, a on je već deset godina na toj poziciji.

Poznavaoci prilika u Alijansi smatraju da će se ko pokriva čelne funkcije znati već u julu, kada će biti održan godišnji samit NATO-a u Vašingtonu, a kada će, ujedno, biti obilježeno i 75 godina od formiranja tog vojno-političkog saveza. Prema sadašnjoj situaciji, najveće šanse da bude izabran za generalnog sekretara NATO-a ima premijer Holandije Mark Rute, ali je u igri i predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis. Rute ima podršku više od 20 članica, a Johanisu ističe drugi mandat i više ne može biti na poziciji predsjednika Rumunije. Naši sagovornici kažu da može doći i do promjena jer Johanis ima ambicije i da dobije neko mjesto u administraciji Evropske unije, a to će se vrlo brzo znati, jer su evropski izbori održani nedavno i uskoro će početi raspodjela funkcija.

Za sva čelna mjesta u NATO-u do sada je bila praksa da se među članicama postigne konsenzus, i ta procedura već traje, pa je zato i poznato kolika je, na primjer, trenutna podrška Ruteu. To znači da i kod izbora zamjenika generalnog sekretara treba postići konsenzus. Naravno, javnost će o svemu biti obaviještena tek kada bude postignut dogovor.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu