Connect with us

Geopolitika

Rusija se sprema da pređe Dnjepar!

Published

on

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je ponovno uspostavljanje Dnjeparske flotile.

To može biti direktno povezano sa novom etapom Spacijalne vojne operacije i stvaranjem „tampon zone“ bezbjednosti. u Ukrajini, o kojoj je prije neki dan govorio Vladimir Putin.

Prema riječima moskovskog vojnog stručnjaka Vasilija Dandikina, povratak te flotile je pokazatelj ozbiljnih namjera ruskog vojnog vrha jer će igrati važnu ulogu u oslobađanju Zaporožja i Hersonske oblasti.

Šojgu je otkrio da je Dnjeprska flotila već formirana i da će u njenom sastavu biti i brigada riječnih čamaca.

Dandikin je podsjetio da Dnjeparska riječna flotila ima bogatu istoriju:

– Bila je to zaslužna, ordenonosna flotila. Formirana je prije Velikog otadžbinskog (Drugog svjetskog) rata. Učestvovaola je u bitkama na Dunavu i stigala do Berlina. Završila je svoj ratni put na reci Špreji – kod Rajhstaga.

Upitan – koje oružje flotila može imati, Dandikin je naveo:

– Najvjerovatnije će to biti kombinacija brodova malog deplasmana. Ne isključujem da će biti brodova sa višecjevnim bacačima raketa i protivvazdušnim sredstvima. Treba očekivati i oklopne čamce i minolovce jer će neprijatelj postaviti minska polja i na Dnjepru. Ne isključujem da će i kijevski režim koristiti čamce i desantnu opremu na toj reci. Govori se da mu Finci mogu dati i da operisat na moru, između ušća Buga i Dnjepra.

Dandikin je uvjeren da se Dnjeparska flotila vraća ne samo radi odbijanja napada, već i zbog sadejstava sa ruskim kopnenim jedinicama, marincima i desantnim snagama.

Po njegovom mišljenju, borbeno angažovanje flotile je veoma ozbiljan zadatak za novog komandanta ruske Ratne flote admirala Aleksandra Mojsejeva.

Pored ostalog, i u funkciji buduće tampon-zone:

„Ona će u tome imati važnu ulogu. Sada se i dalje granatiraju Hersonska i Zaporoška oblast, Luganska Donjecka Republika i naša pogranična područja. U svakom slučaju, moraćemo da pređemo na desnu obalu Dnjepra.

Geopolitika

Senator Džejms Vens: Nikakva finansijska i vojna podrška SAD više ne može pomoći Ukrajini

Published

on

Američki senator Džejms Dejvid Vens rekao je u intervjuu Si-En-En da nikakva finansijska i vojna pomoć Sjedinjenih Država ne može da promijeni situaciju u korist Oružanih snaga Ukrajine.

„Uzmimo za primjer jedan od sistema naoružanja – artiljerijske granate od 155 mm. Trenutno Rusi imaju prednost pet prema jedan nad Ukrajincima“, dodao je Vens.

Prema njegovim riječima, Vašington treba da prihvati realnost u zoni borbenih dejstava u Ukrajini i da prekine vojnu podršku Kijevu.

Švajcarski list Neue Zurher Zeitung objavio je da ukrajinske snage PVO više ne mogu da štite strateški važne objekte.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Damjanović: Ukrajina je danas država strahovlade, ali o tome ne govori niko

Published

on

Aktivni ratni reporter Igor Damjanović, gostujući u emisiji “Kontroverza sa Mladenom Stojovićem”, kazao je da je 2023. godina bila ključna za Rusiju jer je uspjela da ratnu strategiju prilagodi potrebama, te dodao da je godinu prije ta zemlja imala promašaja u ratu.

On je naveo da su procjene ukrajinske vojske i njihovih pomagača sa zapada takođe bile loše.

Sve u svemu ne mogu da kažem da mi je drago što su se moje procjene da će rat trajati dugo obestinjile”, dodao je on.

Damjanović je naveo i da su Čečeni građani Ruske Federacije i da u njoj živi 198 nacija, a da je za 150 od njih Rusija matična država.

Sa druge strane, na zapadu u Briselu postoje posebni kvartovi gdje žive migranti. U Rusiji su sve nacije integrisane u sistem”, naglasio je Damjanović.

On je istakao i da bi prihvatio i da izvještava sa ukrajinske strane, iako je, kako je to dodao, trenutno nemoguće.

Osvrnuo se i na uvrede ukrajinskog konzula u Crnoj Gori, koji je, kako je istakao, pozvao na njegovo ubistvo.

Portal In4s se obratio premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru Sergeju Sekuloviću, direktoru ANB-a Vukšiću. Niko od njih se nije udostojio da odgovori, niti je preuzeo bilo kakve mjere prema konzulu. On je nestao iz medija nakon toga, možda je upozoren. Ovo nisu prenijjeli ni mediji, sem pomenuti portal. Nisam se obazirao na prijetnje, ali se vidjelo kakva strahovlada vlada u Ukrajini”, rekao je Damjanović.

Naglasio je i da su u tom momentu ćutale i političke partije koje je podržavao.

Ukrajina je danas država strahovlade, ali o tome ne govori niko. Tamo je 90 ljudi nestalo, navedena su im imena. Navode se i velika narrušavanja ljudskih prava. Neke su hapsili državni organi. Čitava Evropa i NATO zatvara oči. U Ukrajini je pet mitropolita procesuirano…”, kazao je on.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Mask: Ukrajina će izgubiti Odesu, može ostati i bez pristupa Crnom moru!

Published

on

Pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da pređu u ofanzivu protiv veće vojske sa dubokom odbranom i jakom artiljerijom, dok Ukrajina nije imala ni oklop ni vazdušnu superiornost, pretvorio se u masovni gubitak života, rekao je Ilon Mask.

Američki milijarder, vlasnik mreže X, matra da Ukrajini predstoji gubitak najvećeg primorskog grada ove države Odese.

“Prije godinu dana sam preporučio Ukrajini da usmjeri sve resurse na odbranu. Jedan od predstojećih gubitaka Ukrajine biće Odesa“.

Mask nije isključio mogućnost da se Ukrajini oduzme pristup Crnom moru.

Nastavi Citanje

U Trendu