Connect with us

Glas naroda

Knežević: Bolje da su stavili Aca Đukanovića na čelo IRF-a nego Predraga Drecuna

Published

on

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je na Vijestima da se nisu miješali u bezbjednosni sektor, iako su bili optuživani da bi ga „đavolisali“, pa sad vidimo da su ga upravo ti isti koji su optuživali sada „đavolisali“.

„Priču oko rekonstrukcije nije potegao DF nego Milojko Spajić. Imamo sad IBAR koji se pojavio prije desetak dana i ona je glavna a to je kao Đekna za briselsku potrebu. A IBAR pravila i IBAR mjerila niko nije potpisao u sporazumu. Nigdje ne postoji u 21 mjerilu, da je Skupština nosilac tih promjena“, kazao je Knežević.

Tvrdi da razgovara sa Spajićem i da nema nikakvu obavezu prema IBAR-u a da su njegove obaveze da izglasa sve evropske zakone.

Komentarišući kandidata za ambasadora DNP-a za ambasadora u Rusiji tvrdi da je on najbolje rješenje i da može pomoći u otvaranju tržišta bivšeg Sovjetskog saveza.

„Napravljena je šteta izborom Aleksandra Radovića“

Predsjednik DNP-a kaže da je napravljena šteta izborom Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije i da se to najbolje vidi kroz krizu parlamentarne većine.

„Nije ispoštovan član 16 Zakona unutrašnjih poslova da se predloži jedan od pomoćnika direktora za v.d.-a. Mi smo imali stav gospodina Šaranovića da će raspisati kako javni tako i interni konkurs. Ti konkursi ne prepoznaju poziciju v.d. direktora“, kazao je on.

Tvrdi da je upozorio Spajića da se čini greška ali i da se nisu mogli odrediti jer nisu u Vladi.

„Politička šteta je napravljena a vjerovatno će postojati i sudski proces sa epilogom. Mislim da savez konstituenata vlasti nije osnažen, a hoće li doći do dogovora ne znam. Ja želim da budem realan čovjek. Imamo činjenicu da su Demokrate izašle sa oročavanjem podrške Vladi a da će napraviti temeljnu analizu nakon toga. Šta to znači – možda će imati neke nove zahtjeve, možda žele izbore, u politici je sve moguće. Sada imamo jasan ugao posmatranja a to je da je naša koalicija sa strane, ali prilično zabrinuta. Pokušavamo da budemo posrednici po svim pitanjima iako nas ništa ne pitaju povodom bezbjednosnog sektora“, kazao je Knežević.

Dodaje da misli da će se Brđanin vratiti na mjesto direktora policije upravo zbog ovakvih poteza. Tvrdi i da će bivši generalni inspektor ANB-a Artan Kurti vjerovatno ići stopama Zorana Brđanina i da će i njega vratiti na poziciju.

„Čuo sam da je Aleksandar Radović kvalitetan, ali sam čuo i da je imao problem sa poligrafom“

Kada komentariše biografiju Aleksandra Radovića, Knežević kaže da je izvjesno da je u nekom vremenskom protoku bilo jasno da značajan broj rukovodećih kadrova nije mogao napredovati bez Veselina Veljovića.

„Takođe sam čuo da je on kvalitetan službenik koji je bio zadužen za komunikaciju sa Europolom ali i da neka pitanja na polgrafu nisu pozitivno odgovorena. Ovo je rat za prevlast u bezbjednosnom sektoru, a sličan scenario ćemo imati ako se pokrene i pitanje direktora ANB-a. Ova Vlada je heterogena, znate kako se sastavljala. Prvo smo bili mi, pa Bošnjaci, pa Albanci, vrtjeli smo se kao balerine. Imamo sporazum kog svako tumači kako ga tumači. Mi smatramo da ovoj Vladi treba dati šansu ali je isto tako i kritikujemo. Mi čekamo rekonstrukciju, a sa nekog aspekta političkog djelovanja, meni bi najbolje bilo da ćutim i da aplaudiram. Ali vidite da se oglašavam povodom svega“, kazao je Knežević.

„Bolje da su stavili Aca Đukanovića na čelo IRF-a nego Predraga Drecuna“

Komentarišući izbor Predraga Drecuna, Knežević tvrdi da je bolje da su postavili Aca Đukanovića na čelo IRF-a.

„Čovjek koji se odjednom pojavio u klubovima PES-a, čovjeka koji je blizu rukovodećem kadru lasnirao Andrej Milović. Ne mogu da razumijem. Da sam bio na Vladi i ja bih glasao protiv toga – on je personifikacija i metafora DPS-a koji je 1996. godine pitao gdje su pare. On je očigledno našao pare kada je našao pare od Prve banke. Taman sa institucionalnog nivoa može da otkrije đe su pare“, kazao je Knežević dodajući da je to skandalozno i da je napravljena velika greška.

Kada komentariše izbor Gojka Raičevića, urednika IN4S-a u Odbor direktora Aerodroma, Knežević pita voditelja koliko je kadrova Vijesti zapošljeno u Vladi Zdravka Krivokapića.

Na pitanje kako je moguće da Spajić tvrdi da nema nestabilnosti Knežević tvrdi da postoji kriza na relaciji Demokrate PES, kriza u Glavnom gradu, u bezbjednosnom sektoru.

„Jasno je da je sve vrlo nestabilno i konfuzno. Samo još mi falimo“, kazao je on.

„Što DPS ne raskine ugovor sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina?“

Komentarišući odnos sa Aleksandrom Vučićem, tvrdi da se ne miješa u pitanja druge države, i da je osvojio 47% na parlamentarnim izborima, kao i da su opoziciji izašli u susret po pitanju izbora u Beogradu.

„47% je legitimno da se uradi u Srbiji a sporan je Beograd. On je lagano mogao da napravi dogovor sa dijelom Nestorovićevih odbornika. Ovi što sad takođe kritikuju Putina, pa DPS je prvi napravio sporazum sa Jedinstvenom Rusijom. Što ne raskinu ugovor sa Jedinstvenom Rusijom? Evo Makron je čak i spreman da razgovara sa Putinom pored ovakvih izjava“, kazao je on.

Komentarišući komentar Marka Kovačevića na cetinjsku sjednicu, Knežević se prisjeća govora Oskara Hutera koji je, kako je kazao, ušao u granicu nevaspitanja.

„Ona smo ušli u zamalo fizički sukob i otvorila se priča o porijeklu Oskara Hutera. On je kao funkcioner NSD-a saopštio svoj stav vezano za dešavanja na Cetinju. Smatram da treba smiriti tenzije. Huter nije izvanjac u Crnoj Gori, ali nije ni veći Crnogorac u Crnoj Gori“, kazao je Knežević.

On se na pitanje zašto krate himnu, pita zašto stoje stihovi Sekule Drljevića i dalje u himni koji je ratni zločinac.

„Je li normalno slaviti kolaboratore. Treba zaboraviti na podjele partizani četnici, federaliti i tako dalje…“, kazao je Knežević.

„Kao Srbin se nalazim ni na nebu ni na zemlji, u poziciji smo da su sve Vlade tranzicione a DPS sistem još nije demontiran“

Komentarišući prozivke voditelja zašto se slavi dan druge države, Knežević tvrdi da se u Crnoj Gori slavi Dan zastave Albanaca, Turske, Bosne, a da u Pljevljima žive Srbi.

„Vraneš je obilježio taj dan. Ako mogu Albanci da slave u Tuzima Dan zastave, ako može da se slavi izlazak američke vojske iz Avganistana“, kazao je Knežević.

Komentarisao je i odnos Vučića i Dodika prema Milu Đukanoviću i kazao da oni ne kriju da im je on bio partner ali da su promijenili stranu što je jasno vidljivo.

„Ja sam uvijek bio na ovoj strani. Poštujem teritorijalni integritet BiH, ali poštujem i Republiku Srpsku. Isto tako poštujem i teritorijalni integritet Ukrajine. A zašto Crna Gora ne poštuje teritorijalni integritet Srbije? Šta bi se desilo kada bi Vučić kazao da Boka istorijski nikad nije bilo crnogorska“, upitao je Knežević.

Tvrdi i da poštuje nezavinost Crne Gore, i da nikad ne bi rekao da su Crnogorci Đilasova kopilad.

„Ja se kao Srbin nalazim ni na nebu ni na zemlji. Trenutno smo u poziciji da su sve Vlade tranzicione. Nismo još uvijek došli do demontaže DPS-a. Imamo sad i situaciju da Boris Savić treba ponovo da bude izabran, čovjek koji je drug sa Vesnom Medenicom i koji je sa njom dogovarao izbore, koji je učestvovao u državnom udaru. On treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda a iskopali su mu tunel ispod kancelarije“, kazao je on.

Tužio je samo jedan medij, kako kaže odgovarajući na prijave Marka Kovačevića, i dodaje da na društvenim mrežama došlo do porasta agresivnosti.

„Milović i Šuković su pitanje za SDT“

Komentarišući dešavanja na prošlomjesečnom Odboru za bezbjednost, tvrdi da je to posao za SDT.

„Sve ono što je rekao Andrej Milović i što je rekao Predrag Šuković na Odboru za bezbjednost i odbranu je tema za Tužilaštvo. Ne možemo rješenja tražiti u Parlamentu i Odboru. SDT treba da se odredi prema aferi Do Kvon, prema onome što su saopštili Milović i Šuković jedan za drugog. Donešena je i odluka za izručenje Do Kvona Južnoj Koreji. SDT treba što prije da se odredi prema onome što potresa čitavu Crnu Goru, još od juna mjeseca“, kazao je Knežević podsjećajući na aferu u junu kada su pljuštale krivične prijave.

Glas naroda

Lazović 2020. godine pozajmio Šariću pola miliona “za izbore i za momke”!?

Published

on

Šest dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović pozajmio je pola miliona eura optuženom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću, kako bi ovaj taj novac dao “za izbore i za momke”.

U ime Pljevljaka, kako sumnjaju istražitelji, novac mu je na sastanku u jednom podgoričkom restoranu, 20. avgusta 2020. godine, tražio Šarićev saradnik Milan Vučinić.

To tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), po čijem nalogu su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) 14. aprila lišili slobode nekadašnjeg tajnog agenta.

U istoj akciji, policajci kojima rukovodi Predrag Šuković, uhapsili su i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg SDT sumnjiči da je po Lazovićevom nalogu štitio mafiju.

Do dokaza da je Lazović pozajmio 500.000 eura Šariću, tužioci Vladimira Novovića došli su i uz pomoć Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona Europol.

Oni su im dostavili transkripte sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, među kojima i dopisivanje Lazovićevog sina Petra sa Šarićem i Vučinićem, ali i prepisku Pljevljaka i Zećanina.

Iz sadržine komunikacije od 20. oktobra 2020. godine između Petra Lazovića i Darka Šarića proizilazi odnos Darka Šarića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Dobro je brate, što radite vi? Kako je stari Vuk, Pozdravi mi Z i tu sam uvijek za vas. Pozdravi ga i Tigra uvijek’”, konstatuje SDT u spisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” su više puta objavile da Petar Lazović u komunikaciji sa Šarićem i šefovima kavačkog klana, porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu…

To je i zvanično potvrđeno spisima SDT-a, koje potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji je, analizirajući razmijenjene poruke, utvrdio da je Lazović pozajmljivao Šariću novac: “I da mu nudi još da mu pozajmi”.

Takođe, iz razgovora se identifikuje lice koje oslovljavaju sa ‘Z’ da je okrivljeni Zoran Lazović, s obzirom na to da kada je Petar Lazović obavijestio Darka Šarića da je Ljubu Miloviću umro otac i da je teško kada se izgubi otac, Petar Lazović komentariše da se to njemu desi ‘Z’. Neke od poruka koje se izdvajaju: ‘Pozdravi mi Z, ništa kod mene sve po starom, da ako se izvadim iz ovog, radim na tome. A od Papaje nema ništa da čujem, kažu da je pijan stalno’, ‘Pozdravlja te Z pita ako ti dodatno treba sad je u situaciji da ti pomogne još onoliko’, ‘Ne treba brate moj, zahvali se ako šta bude trebao zovem ga ja’, ‘Teško je kad se izgubi otac, ode nekako i dio tebe, a opet sve je to život i mora da se čovjek pomiri sa tim’, ‘Ja ne smijem ni da pomislim na to, ja to ne bih preživio bez da mi ne daj bože ko šta uradi Z, onda bih ga svetio do zadnje kapi’”…

Specijalni tužilac citira i kako je Šarić deset dana pred parlamentarne izbore 2020. godine, preko tada zaštićene aplikacije, pripremao Vučinića za sastanak sa Zoranom Lazovićem.

Dana 20.08.2020. godine ostvarena je komunikacija Darka Šarića i Milana Vučinića kojom prilikom Darko Šarić razgovara sa Vučinićem o temama za razgovor Vučinića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Posle 20h. zvaće Junior da se vidim sa Mesom… Napiši šta treba da kažem’, ‘Nema tu šta brate posebno, ideš opuštena priča, on je inače se ponudio bio Kim i rekao mu da mi kaže da je tu šta god treba i da učestvuje finansijski, da mi prenese Kim. Ti treba da mu kažeš, da mi nismo htjeli ništa da ih miješamo iako znamo da bi sve pomogli, ćutali smo o svemu, a sve mi čuli da onaj Koz – Štetni i ovi prijete njima i da si ti sa mnom o svemu pisao, da sam ti ja rekao – neka ih neka prijete, a i mi svoje rješavali’, ‘Ovo su ti ideje, a ti na osnovu ovoga što vidiš dodaj ili oduzmi’, Hoćeš finansije da mu pominjem? Il’ čekam da on sam pomene?’, ‘Hoću naravno. Kaži trebao onaj Karlo go*no neke pare tu da nam pošalje, ali stalno odlaže, treba nam pozajmica od 500 do milion koliko ima, hoću da dam za izbore i za momke tu. Kaži da sačekamo izbore da zapnemo svi koliko možemo pa da se dogovrimo za ova go*no, jer smo blizu da to završimo”, piše u tužilačkim spisima.

Čitajući poruke između Šarića i Vučinića, tužilac je otkrio i da Zećanin izvještava Pljevaljaka, koji je u tom trenutku u beogradskom zatvoru, kako je protekao sastanak.

Nakon završenog sastanka, Milan Vučinić izvještava Darka Šarića o čemu su razgovarali i proslijeđuje mu poruke koje mu je poslao Petar Lazović. U porukama Milan Vučinić je izrazio divijenje Zoranu Lazoviću, izrazio divijenje što je sina pustio u prve redove, a na to mu je Petar Lazović poslao poruku da je sve dobro rekao njegovom ocu. Iz te komunikacije proizilazi da je od Zorana Lazovića tražio pozajmicu od 500.000 – 1.000.000 eura. Izdvojene poruke: ‘Burazeru! Sve sam prenio kao što si reka… Reka sam Mesi da je pokaza kakav je čovjek, kad je svoje dijete, Juniora gurnuo u prve redove. U vatru…a ima si mogućnosti da ih držiš sa strane, ko drugi, da te boli uvo za sve.. Kaže da je to uradio zbog sebe i zbog čovjeka kog poštuje i voli. Misli na visokog. Pita sam ga za pozajmicu. Reka je da sad ima puno troškova oko izbora, da drugove puno troši oko toga, misli na Ub. Zovemo ga Tigar.. Da sad može da 500 da, to jes, do nedelje veče ili ponedeljak. Posle izbora ako bude trebalo da vidi za ostalo… Reka sam da posle izbora vidimo šta može da se završi oko ovih naših stvari, svako da pomogne koliko može… Slaže se sa tim. Moramo bit pametni, nema mjesta za greške. Reka sam sve što pričamo ostaje i umire sa nama. Cijelo vrijeme je bio prisutan Junior. Reka sam da si Juniora u početku gleda kroz njega. A sad da si vidio da je pravi momak, brat. Da hoće sve. Da si ga takvog zavolio… Reka sam za one momke iz BG. Da su dobri momci, da nam mogu koristit u BG, ako im šta bude trebalo, da ćemo ići preko njih”, piše u njihovoj prepisci.

U tužilačkim spisima konstatuje se da Šarić i Vučinić 23. i 24. avgusta 2020. godine ponovo komuniciraju u vezi sa novcem:

“Za koji postoji osnovana sumnja da ga je pozajmio okrivljeni Zoran Lazović”…

SPO utvrdilo je da su pripadnici organizovane kriminalne organizacije, u međusobnoj komunikaciji, Zorana Lazovića oslovljavali sa tri nadimka – “Z”, “Kralj” i “Mesa”…

Bratski smo se borili za izbore

Braća Darko i Duško Šarić razgovarali su nakon izbora 2020. godine o Zoranu Lazoviću, a iz te komunikacije tužioci zaključuju i kakav odnos je optuženi Pljevljak imao sa dugogodišnjim funkcionerom tajne i javne policije.

Bili Žabac i ovaj kum na ručku juče, bili Mesa i svi ovi glavni od vlasti. I onaj Mesin govorio kako smo dali po 100 hilj i kako smo se pravo bratski i pošteno borili za izbore. Kaže pred njih 20 je pričao. A Mesa kaže to su naša rođena braća. Mesa mi je neki dan nudio para ako mi treba, valjda vidjeli da smo ostali uz njih, da smo se isto ponašali”, piše Darko Šarić mlađem bratu.

Njih dvojica nakon toga su, piše tužilac Šoškić, komentarisali i promjene u tužilaštvu.

Tužioci su čitali i prepisku te braće oko vraćanja dijela duga Lazoviću.

Hoću da te pitam ove pare što si poslao za posao, dato je od njih 100 Mesi, 47.500 Beni za posao neki Roterdam, 15 Zelenoj, uz dostavljanje spiska u rukopisu”, pojašnjava Šoškić u spisima.

Lazović je posljednja osoba na planeti koja bi ostavila familiju i pobjegla

Advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović, izjavili su žalbu vijeću Višeg suda u Podgorici na rješenje sudije za istragu, kojim je određen pritvor Zoranu Lazoviću.

U žalbi smo istakli da apsolutno nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je Zoran Lazović izvršio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a kamoli ova krivična djela. Radi se zapravo o nečemu što je bio predmet medijskih napisa duži vremenski period unazad i da je to sada samo navedeno u naredbi za sprovođenje istrage bez ijednog dokaza. Zoran Lazović nikada nije koristio, niti bio u posjedu kriptovanog telefona o čemu dovoljno govori činjenica da ni Europol nije dostavio podatak da je imao kriptovani telefon, a znamo proceduru da Europol uvijek dostavlja tu vrstu informacija. Što se tiče opasnosti od bjekstva, izlišno je pričati o tome. Duži period sa najviših državnih adresa mu se prijeti hapšenjem. On je ovdje u Crnoj Gori. Lazović je više puta javno govorio da neće napuštati Crnu Goru. Pismom se obratio glavnom specijalnom tužiocu mjesec dana prije hapšenja, da zna da mu se sprema spektakularno hapšenje, ali da nema namjeru da ometa ili izbjegava rad tužilaštva i da je tu na raspolaganju. Naveo je u pismu da je dovoljno da ga pozovu telefonom. Mimo toga, jedino je mogao da se veže za banderu ispred policije. Apsolutno nema govora o opasnosti od bjekstva Zorana Lazovića. On je posljednja osoba na planeti zemlji koja bi ostavila 15-oro unučadi i ostalu familiju i pobjegao”, izjavio je advokat Jovanović.

Vijesti

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT: Perović se tereti da je pribavila sebi i drugima imovinsku korist preko 60.000 evra, o zloupotrebi službenog vozila formiran drugi predmet

Published

on

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra, a u drugom predmetu je li zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izajva branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra“, rekao je Radonjić.

Dodao je da je predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu, a danas joj je određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Zoran Lazović se tajno sastajao na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem!?

Published

on

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom, njegovim navodnim plaćenicima iz Srbije Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Osim njih, kako je navedeno u tužilačkim spisima, Lazović, koji je bio na mjestu pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovnog kriminala i korupcije, sastao se i sa čovjekom od povjerenja Darka Šarića. Da je do tih sastanaka došlo istražitelji su utvrdili na osnovu poruka koje su preko “skaj” kriptovane aplikacije slali Zvicer, Lazovićev sin Petar, takođe policijski službenik, Slobodan Kašćelan, koji slovi za jednog od vođa “kavčana”, Šarić…

U porukama koje je Europol dostavio SDT-u, a u koje je “Dan” imao uvid, ne nalaze se prepiske iza kojih stoji stariji Lazović. Ipak, u više navrata, naročito u porukama koje je slao njegov sin, vode se razgovori o radnjama osobe koju oslovljavaju sa “Z” i “kralj”. Upoređivanjem dešavanja i poruka istražitelji su utvrdili da je riječ o tadašnjem pomoćniku direktora policije.

Zoran Lazović od pokretanja afere povodom ukidanja zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru tvrdi da je to urađeno po operativnim podacima kako bi se pratilo njihovo kretanje i da su tada spriječene tri likvidacije.

SDT, međutim, sumnja da se on sastajao s njima kako bi dogovarali vršenje nezakonitih radnji. Lazović se tereti da je dogovarao saslušanja sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem koje su njegovi ljudi privodili, a sve kako bi se stekao utisak da rade po zakonu.

SDT-u je dostavljena prepiska između Zvicera i Petra Lazovića od 23. decembra 2020. godine u kojoj vođa “kavčana” policajcu piše: “Ma nemaš problema brate sješću sa kim oćeš radi tebe a ne sa ocem tvojim”.

Lazović: Meni merak jer sam te tati predstavio kao pravog brata i druga jer mu to niko ne može reć i približit kao ja i jedni ljudi koji su sa njim o tebi pričali sve naj bratski ja i oficir i rekao mu je daśa sve najljepše kad si ti u pitanju.

Zvicer: Nema što sjutra ćemo sjesti brate.

Narednog dana, 24. decembra u 21.55 časova Zvicer šalje Lazoviću: Sad sam kući došo. Umorio sam vas sve danas. I meni vala mnogo mi drugači i ljepši osjećaj nego preko kripte, osjetio sam bliskost.

Lazović: Poz te z veli “mali” ima žicu vatra živa.

Zvicer: Hahaha pozdravi ga.

Osim iz ovih, da su se stariji Lazović i vođa “kavačkog klana” sastali istražitelji zaključuju i iz poruka između Zvicera i Kašćelana od 24. decembra. Kašćelan je Zvicera pitao da li je završio sa specijalnim timom, na šta mu je ovaj odgovorio: “jesam evo ručavamo i gas”. Zvicer onda prijatelju govori da će ga sjutra informisati o tome šta je pričao sa Zoranom.

Kašćelan: Pa je li zoran bio gore. A zoran ide brzo s vlasti.

Zvicer: Čekali me u restoran on ubović i aco što se druži s njima. Zaključali taj restoran i pričali otvoreno.

Kašćelan: Kako se drži Zoran ostarao?

Zvicer: Jak čoek baš krupan. Opasan operativac.

Kašćelan: Prijeti li njemu opasnost što kaže?

Zvicer: Naša strana je ful.

Istražitelji navode da ove poruke dokazuju ne samo da je došlo do susreta već da je Zoran Lazović na strani “kavačkog klana”.

Europol je tužilaštvu dostavio i poruke koje je Petar Lazović navodno slao Darku Šariću: Ništa brate došao je Komita. Tu smo svi. Bio je kod nas na posao u PG pa posle toga ga upoznao sa Z. Jeste rekao sam mu za njih dvojicu da cijeniš i voliš. Došli su Belivuk i Miljković. Neće neće sa mnom oni su kod Komite…

Tužilaštvo tvrdi i da se Zoran Lazović 27. januara 2020. godine sastao sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem. Sastanak je bio u restoranu na Grahovu kod odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića koji se tereti da je radio za “kavački klan”. Lazović je u tim porukama obavijestio šefa “kavčana” da sjutradan dolazi za njega, Belivuka i Miljkovića kako bi ih prevezao do tužioca. Nakon saslušanja, dogovorio je da idu na ručak sa njegovim ocem.

– Sjutra kod Zloća ručak sa starim i tigrovima ujutru dolazim za vas idemo kod tužioca i produžujemo kod njega na ručak – poslao je Lazović Zviceru koji mu je odgovorio: “Doćemo mi brate samo reci kad”.

Lazović kasnije šalje Zviceru: “Milo mi je što su mi se braća skupila sa starim, meni to mnogo znači”.

“Na oku smo i dok jedemo”

O sastancima Zorana Lazovića sa Belivukom i Miljkovićem, mlađi Lazović se hvalio na grupnom četu, gdje se odvijala komunikacija između više članova “kavačkog klana”. Tako je 28. januara poslao fotografiju članka sa pres- konferencije njegovog oca uz naslov: “Lazović: Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti”.

Lazović je uz tu fotografiju poslao: “Ne kapiraju da sjedimo svaki dan”. Marko Miljković odgovara: “Hahaha ništa ne lažu na oku smo 24 h čak i kad jedemo”.

IZVOR: Dan

Nastavi Citanje

U Trendu