Connect with us

Glas naroda

OVO JE SLIKA DPS REŽIMA: Šef policije dojavljivao švercerima kada će da im budu pretresi!

Published

on

Bivši direktor policije Veselin Veljović znao je da se spremaju pretresi na više lokacija kako bi se spriječili sukobi bezbjednosno interesantnih osoba, ali je to iskoristio kako bi pomogao pripadnicima kriminalne organizacije Aleksandra Mrkića da oružje sklone na sigurno dok ne prođe kontrola, prenose Vijesti.

U petak će biti izvršen pretres kuće gdje stanuje, neka skloni ako ima nešto interesantno”, piše u poruci Veljovića upućenoj Mrkiću na skaj aplikaciji, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U spisima protiv te grupe, objašnjava se da je nekadašnji šef policije, a kasnije i savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, protivpravno iskoristio službene položaje nakon saznanja da su službenici kriminalističke policije pripremili akcije usmjerene na sprečavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata.

Objašnjava se da su pripadnici Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, došli do operativnih saznanja koja ukazuju na nove sukobe bezbjednosno interesantnih lica i sa njima povezanih osoba i da je zbog toga najmanje njih 20 sa područja Podgorice, Danilovgrada i Cetinja nabavljalo oružje, municiju i eksplozivne naprave…

Između ostalog na spisku je bio i Mrkićev saradnik Mujo Nikočević, pa Veljović ovom javlja jer “znam da ga poštuješ”…

Nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici… od 22. 12. 2020. godine i od 24. 12. 2020. godine, a prije nego je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio naredbe za pretresanje porodične kuće i drugih prostorija koje koristi okrivljeni Nikočević Mujo… prenio preko ‘SKY ECC’ kriptovane aplikacije okrivljenom Mrkić Aleksandru, tako što mu je poslao poruke sadržine: ‘U petak će mu biti izvršen pretres kuće gdje stanuje neka skloni ako ima nešto interesantno’, ‘Neka bude kući’, ‘Neka nikome ne govori da je dobio inf za pretres’, ‘Molim te skreni mu pažnju’, ‘Vidi se sa njim nasamo’, ‘Nemoj sa njim razgovarati telefonom’, ‘Znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim’”, navodi se u spisima.

Dodaje se da Veljović istovremeno – 22. decembra 2020. godine, Mrkiću tim povodom šalje i poruke: “Molim te uradi kako sam ti rekao”, “Neka bude kući i glumi da ništa ne zna”, “Nikome ništa ne govori”, “Sve ću ti objasniti kada se vidimo” i “Važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome, a posebno da je znao za pretres”…

Kako bi podatak o planiranom pretresanju prenio okrivljenom Nikočević Muju, što je okrivljeni Mrkić Aleksandar i učinio istog dana, u periodu od 19:22:17 do 19:47:32 časova, kroz više poruka na SKY ECC kriptovanoj aplikaciji, pa je tako okrivljenom Nikočević Muju pribavljena korist u vidu dobijanja podataka pribavljenih obavljanjem policijskih poslova, koje okrivljeni nije smio dobiti i stvaranja vremenskih i prostornih uslova da ukloni predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, jer pretresanjem izvršenim 25. 12. 2020. godine nijesu pronađeni predmeti i tragovi krivičnog djela, a okrivljeni Nikočević Mujo je okrivljenom Mrkić Aleksandru, preko ‘SKY ECC’ kriptovane aplikacije, po završenom pretresanju, saopštio da bi mu policijski službenici pretresanjem pronašli vatreno oružje i da bi zbog toga bio uhapšen”, konstatuju tužioci.

Za 16. februar zakazana je kontrola optužnice protiv Veljovića i ostalih optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Iz SDT-a taj su akt dostavili podgoričkom Višem sudu 24. januara.

Kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, označen je Mrkića, koji je u bjekstvu, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja…

SDT ga optužuje da je povjerljivim informacijama pomagao u ilegalnim poslovima. Veljović je to u istrazi negirao, navodeći da je radio svoj posao, odnosno istraživao Mrkića, a ne pomagao mu.

Optužnica je podignuta protiv Mrkića, Veljovića, Nikočevića, Arsenija Kalezića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Nakon što su podigli optužnicu, tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksandar Mrkić u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore:

A čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”

Objasnio je da su u izviđaju i istrazi prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja i da je Veljović, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj – tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije:

Čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”.

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produži pritvor, a da se okrivljenima Aleksandru Mrkiću, Bubanji, Lečiću, Anđelkoviću, Gluščeviću, Bačiloviću i Elnagaru za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Veljović šalje poruke Mrkiću da u petak stiže policija i da Nikočević skloni sve što treba

Okrivljeni su osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva, odnosno da je tokom 2018. godine, Mrkić organizovao kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni…

Koja organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje… i pranje novca… za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, čije djelovanje je planirano na duže vrijeme, u čijem djelovanju je postojala spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, a korišćene su privredne i poslovne strukture, kao i pranje novca, a postojao je i uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore”, navodi se u sudskim spisima na osnovu kojih je produćžen pritvor nekima od optuženih.

Piše da je plan kriminalne organizacije bio prenošenje cigareta uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i prodaje, a koje su prethodno nabavljene i uskladištene u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Kao i konverzije i prenosa tako dobijenog novca i druge imovine koja potiče iz kriminalne djelatnosti kako bi se prikrilo i lažno prikazalo njihovo porijeklo”.

Društvo

POTVRĐENO DA JE SVE BILA FARSA: Oslobođeni svi optuženi u slučaju “Državni udar”

Published

on

Andrija Mandić, Milan Knežević i ostali oslobođeni su optužbi u predmetu poznatom kao “državni udar”, odnosno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Presudu je izreklo Vijeće Višeg suda u Podgorici na čijem je čelu Zoran Radović.

Radović je kazao u obrazloženju presude da su od sveg naoružanja u Crnu Goru, uneseni samo dva mobilna telefona marke “lenovo”.

Sudija je kazao da nisu dokazani navodi optužnice da je svjedok saradnik Saša Sinđelić ušao u Moskvu i da se sastao sa organizatorom kriminalne rganizacije Eduardom Šišmakovim.

Iz dopisa Ruske Federacije je utvrđeno da Sinđelić nije prošao pasošku kontrolu i da nije prešao granicu.

“Tako da nije dokazano da je Sinđelic bio u Moskvi”, rekao je Radović.

On je kazao da odlazak Mandića u Kneževica u Moskvu je bio na poziv partije Jedinstvena Rusija “i da nije bilo ništa konspirativno”.

Oružje koje je pronađeno u kući na teritoriji Podgorice, bilo je uzeto na revers iz policije, a ne za pripremu napada na Skupštinu Crne Gore.

“Vijeće je vidjelo ko su optuženi, Dušić, Maksić, Branka Milić, da su to ljudi u poodmaklim godinama” rekao je sudija.

Na izricanju današnje prvostepene presude nije bilo nikog iz specijalnog tužilaštva.

Riječ je o ponovljenom postupku, nakon što su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i lideri današnje koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na ukupno 70 godina zatvora.

Ta je presuda poništena prije tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.

Specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić predložili su sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj riječi kazna od po sedam godina zatvora.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je bila predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je tražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je bilo predloženo izricanje uslovne kazne.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Društvo

Katnić izgubio parnicu sa Crnom Gorom, mora da vrati 11,525 eura

Published

on

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić mora državi da vrati 11.525,67 eura, uz zakonske kamate, jer je 2017. kao tadašnji glavni specijalni tužilac bio odgovoran za štetu nastalu zbog povrede prava ličnosti advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović. To je saopšteno danas iz Osnovnog suda u Podgorici.

Država je tužila Katnića u oktobru 2022. godine, nakon što je troje advokata dobilo pravosnažnu presudu da im je Specijalno tužilaštvo povrijedilo prava na privatnost, jer je u julu 2017. objavilo saopštenje i prateći dokument na svojoj internet stranici, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”.

“Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici obavezan je tuženi M. K. da na ime regresne naknade isplati Državi iznos od 11.525,67 eura, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 25.02.2022. godine, pa do konačne isplate, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude”, navode u saopštenju,

U obrazloženju presude sud navodi da je Katnić, kao rukovodilac Specijalnog državnog tužilaštva, prilikom objave saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva 17.7.2017. godine, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”, postupao sa namjerom da advokatima prouzrokuje štetu

“Budući da je bio svjesan da preduzetom radnjom – objavljivanjem sopštenja i sadržine telefonske prepiske advokata i klijenata, koja je pribavljena pretresanjem mobilnih telefona, koji su prethodno privremeno oduzeti pretresom advokatske kancelarije “R.”, u fazi postupka kada isti još nisu saslušani u svojstvu osumnjičenih, bez njihovog pristanka i bez odluke suda da se ista javno objavi, može narušiti njihova zakonom zaštićena prava ličnosti, pa je pristao na posledicu koja je uslijed toga nastupila, a to je povreda prava na zaštitu privatnog života, na psihički (duševni integritet), prava na čast, prava na ugled, prava na prepisku i lične zapise, kao prava ličnosti”, navode iz suda.

Sud je imao u vidu da je Katnić u uvodnom tekstu saopštenja naveo da prezentuje materijal koji je izuzet po naredbi sudije zbog sumnje da je advokat Rodić podstrekivao na davanje mita predstavnike kompanije “A.”, međutim, zaključci koji prate sadržinu telefonske prepiske, nijesu bili predstavljeni kao osnovi sumnje, već kao izvjesne činjenice koje proizilaze iz prikupljenih dokaza.

“Po ocjeni suda javno objavljivanje telefonske korespodencije između advokata i klijenata, ne opravdava cilj koji je naveden u saopštenju – radi objektivnog informisanja javnosti i sagledavanja oblika i formi specijalnog rada, kao ni cilj na koji se tuženi pozivao tokom postupka – ispravljanje netačnih informacija u javnosti, budući da je tuženi kao Glavni specijalni tužilac imao pravo i obavezu da u odgovarajućem sudskom postupku zaštiti svoj integritet, kao i integritet tužilaštva, a ne da mimo krivičnog postupka objavljije telefonsku korespodenciju do koje se došlo pretresom”, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju odluke se dalje navodi da tužilaštvo treba da informiše javnost o svom radu, ali ne na način kojim se krše osnovna ljudska prava, pri čemu se mora voditi računa o interesima morala, privatnog života, nacionalnim i vjerskim osjećanjima, u svakoj fazi tužilačke aktivnosti, potrebi za ravnotežom između interesa javnosti da dobije informacije i zaštite privatnosti, časti i integriteta ličnosti, te da državni tužilac uvijek treba da vodi računa da lica koje su uključena u predmet budu adekvatno zaštićena.

Dakle, Katnić je zaštitu za sebe i institucije, te zaštiitu od ometanja u srovođenju pravde i otkrivanja učinilaca krivičnih djela, koje u saopštenju navodi kao razlog objave istog, da traži drugim putem u odgovarajućem sudskom postupku.

Umjesto toga on je odlučio da, protivpravno, javno na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva objavi telefonsku komunikaciju između advokata  i klijenata, bez njihovog pristanka, koja je praćena komentarima i zaključcima SDT-a, što ukazuje da je tuženi prilikom objavljivanja spornog obavještenja postupao sa namjerom da navedenim licima prouzrokuje štetu u vidu povrede prava ličnosti.

“Takođe, sud je imao u vidu da su u predmetnom saopštenju i pratećem dokumentu korišćeni inicijali advokata i trećih lica, ali je isto bez uticaja na drugačiju odluku suda, budući da takva anonimizacija nije ispunila svoju svrhu, odnosno bila je nedovoljna za zaštitu privatnosti, jer se određivanjem zanimanja, kao i komentarima datim u saopštenju, lica na koja se odnosi predmetno saopštenje u krugovima u kojima se kreću jasno prepoznavala, te da je veliki broj medija objavio njegov sadržaj sa imenima lica na koje se sadržaj odnosi”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: ADRIA

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Ko stvara klimu da Predrag Šuković ponovo bude nečija meta?

Published

on

PIŠE: Mladen STOJOVIĆ, ADRIA

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica, obavijestila je nedavno javnost da je u tom Tužilaštvu formiran predmet za NN lice – počinioca pokušaja ubistva Predraga Šukovića u julu 2016. godine i to nakon što je srpski državljanin Radovan Aleksić, kao jedini osumnjičeni za to krivično djelo, oslobođen svih optužbi.

Iz navedenog je jasno da tužilaštvo ni nakon osam godina nije uspjelo da identifikuje napadača koji je u sred bijela dana, na očigled velikog broja građana, u centru Podgorce, pokušao da liši života aktuelnog šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Objašnjenje tužiteljke Lepe Medenice je zanimljivo jer ukazuje na odnos nadležnih prema tom važnom predmetu koji može u krajnjem dovesti do dvojako lošeg rezultata, čak i da ne postoji takva namjera istražitelja, mada se ni ona ne može isključiti.

Prvo, tužilaštvo nema namjeru da riješi slučaj jer očigledno i dalje štiti nalogodavce i počinioce ovog krivičnog djela, a oni se, kako je Radovan Aleksic svojevremeno javno saopštio, nalaze u državnom vrhu i bezbjednosnom sektoru Crne Gore.

I drugo, svojim nečinjenjem tužilaštvo, svjesno ili nesvjesno, u sadašnjem vremenu stvara klimu koja dodatno pogoduje mogućem ugrožavanju lične bezbjednosti Predraga Šukovica budući da je šef SPO izlozen velikom riziku zbog poslova i funkcionalne dužnosti koju trenutno obavlja. Nadlezni organi koji se bave njegovom zaštitom bi to morali da imaju u vidu.

Da postoji odlučnost za pronalaženje počinilaca i nalogodavca tog krivičnog djela, tužilaštvo bi pokrenulo postupak protiv onih koji su montirali proces vođen protiv Radovana Aleksića, što bi dovelo do rješenja cijelog slučaja budući da su, kako tvrde dobro upućeni izvori, nalogodavci pokušaja ubistva Predraga Šukovica i nalogodavci montiranog procesa protiv Aleksica iste osobe. Posto Više državno tužilaštvo nema znanja i sposobnosti ili jednostavno ne želi da pronađe počinioce tog krivičnog djela, kao jedina adresa koja je može riješiti ovu situaciju nameće se vrhovni državni tužilac Milorad Marković, što bi sigurno, pored zadovoljenja pravde i gonjenja pravih počinilaca krivičnog djela, značajno ojačalo i ličnu bezbjednost Predraga Šukovića.

Preduzimanje mjera protiv odgovornih za teške zloupotrebe tokom vođenja ove istrage i planskog podmetanja krivičnog djela stranom državljaninu je neophodno kako se nikada više ne bi ponovile ovakve i slične situacije koje, prije svega, štete državi Grnoj Gori i njenom ugledu.

Podjsećamo, petogodišnji rad istražnih organa na rasvjetljavanju pokušaja ubistva Predraga Šukovica se završio potpunim fijaskom, odnosno obustavom istrage nakon pet godina i tužbom Radovana Aleksica protiv države Crne Gore.
Umjesto da se pristupilo identifikaciji počinioca krivičnog djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera i istražnih radnji, tužioci Željko Tomković i Vesna Jovićević su, najvjerovatnije, po zadatku lica iz vrha režima Mila Đukanovića, pokrenuli tužilačku farsu u cilju zaštite stvarnog počinioca i nalogodavaca obračuna sa Radovanom Aleksicem, iz razloga koji, kako se pokazalo, nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Šukovicem niti predmetnim krivičnim djelom.

Ni tadašnji VDT Ivica Stanković nije ništa preduzeo da se ta farsa zaustavi iako je sa više adresa upozoravan da se radi o montiranom procesu koji je, kako je pukovnik Radovan Aleksić kasnije izjavio, pokrenula Vesna Jovićević po nalogu ” bliskog saradnika Mila Đukanovica”.

Uprkos brojnim javnim apelima tužioci Tomković i Jovićevićeva nisu saslušali bivseg premijera Duška Markovića na okolnosti njegovih poznatih izjava “da je poznat osnovni identitet počinioca” i da je “neko htio da ubije Šukovića da bi njemu nanio političku štetu”.

Markovićeva izjava je dosla i prije nego što je bilo ko osumnjičen za to krivično djelo i, što je najvažnije, i prije nego što je Radovana Aleksića, navodno, prijavilo lice iz Sarajeva, iako te prijave uopšte nije ni bilo, što je na kraju i utvrđeno.

Zbog svega toga se može postaviti pitanje – da li ovakvim odnosom prema ovom predmetu istražni organi i dalje, svjesno ili nesvjesno, stvaraju klimu koja može pogodovati ugrožavanju lične bezbjednosti Predraga Šukovića?

Nastavi Citanje

U Trendu