Connect with us

Glas naroda

Ćalasan: “Nišane” Šukovića a “pucaju” na Novovića!

Published

on

Advokat i nekadašnji glavni inspektor Državne bezbjednosti Dragomir Miško Ćalasan smatra da iza afere “plava sveska” stoje oni koje Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović goni, odnosno oni koji su stajali i iza pucanja na šefa SPO Predraga Šukovića.

Gostujući u emisiji serijala Kontroverza TV Adria, Ćalasan je odbacio mogućnost da je riječ o osveti Mila Božovića u čijem je notesu Šuković ispisao pitanja i teze koje su, kako je naveo, od vitalnog značaja za Crnu Goru.

Ako je Šuković dobro radio svoj posao, onda je olakšao posao Novoviću. Njegovi rezultati nisu mali i beznačajni, jer su pogodili crnogorsko podzemlje. Mislim da je Šuković  pozivina figura, i da svi oni koji ga napadaju napadaju ga zato što bi njegovom eliminacijom mi došli u situaciju da se taj tim raspada. Nije mi jasno da ministar pravde postavlja ultimativno pitanje Šuković ili ja. Zbog čega? Pod broj jedan – ministar nema pravo da postavlja to pitanje, on je izišao iz svoje nadležnosti. Neko drugi odlučuje o tome ko će biti šef kriminalističke policije pri SDT-u i ko će biti VDT. Milović je napravio težak faul i mislim da neće uspjeti u ovome jer su ove snage mnogo jače”, rekao je Ćalasan u Kontroverzi.

Prema njegovim riječima za one koji su pokušali da profitiraju od afere “plava sveska”, Šuković je “metak” a meta je Novović.

Šuković se pojavljuje kroz ovu svesku kao čovjek koji postavlja pitanja vrlo značajna za Crnu Goru. Ta pitanja su izašla na Odboru za bezbjednost, na ta pitanje je trebalo odgovoriti. Na ta pitanja još nismo dobili odgovore. Šuković je odradio dobar posao. To što su ta pitanja izašla je značajno za Crnu Goru ali on u ovom slučaju nije meta, on je samo metak, a meta je Novović. Ako Šuković padne na ovom ispitu, onda pada i Novović. Borba za Šukovića je borba za Novovića, i na kraju za VDT-a Markovića”, ocijenio je Ćalasan.

Govoreći o sadržaju “plave sveske”, Ćalasan je rekao da u njoj “nema elemenata krivičnog djela za ona lica koja su pisala pitanja i odgovore u njoj”.

To znači da nema nikakve krivične odgovornosti za Mila Božovića i Predraga Šukovića. Ova afera ima dva pitanja na koja treba odgovoriti: Zbog čega se sada pojavljuje, a drugo je ko ima interes da se objavi. Ko ima interes? Imaju oni koji su na udaru SDT-a i njegove ekipe a u njegovoj ekipi je i gospodin šuković. Dakle svi oni koji nisu zadovoljni radom GST Novovića i Šukovića, njima je u interesu da s eova plava sveska pojavi da bi se kompromitovao gospodin Šuković, Mislim da ona ne može da kompromituje gospodina Šukovića obzirom da je on u vrijeme kada je on pisao ova pitanja za svog prijatelja ili stručnog saradnika ili savjetnika, ne znam u kom svojstvu, ali sva ta pitanja su od vitalnog značaja za Crnu Goru. Ona treba da odgovore na ključna pitanja – ko je, na koji način bio povezan iz vlasti sa strukturama koje se bave. odgovori na ta pitanja bi pomogli SDTu da pokrene odgovarajuće pravne mjere. Ja postavljam pitanje zašto se o plavoj svesci ćutalo do sada kada se ona pojavila prije 9 mjeseci? Zbog čega je odabran vaj tajming, pred izbor VDT-a? Mislim da njeno objavljivanje ima svrhu da se slomi kičma ekipi koja treba da se formira a koja bi u značajnoj mjeri uticala na rešavanje brojnih problema u Crnoj Gori”, kazao je Ćalasan.

Govoreći o insinuacijama je je riječ o Božovićevoj osveti, nekadašnji glavni inspektor DB-a kazao je da je to “teza koja nema osnova”.

Nema pravo niko da se ljuti ako neko radi svoj posao, a Šuković je radio svoj posao”, rekao je Ćalasan dodajući da Milo Božović od afere “plava sveska” ne može da ima ni koristi ni štete, i da je za njegovu odbranu važnija činjenica da ga ona strana sa kojom je navodno bio povezan naručivala njegovo ubistvo, što potvrđuju SKY prepiske “Kavčana”.

“Plava sveska” će biti iskorišćena kao dokaz u suđenju ali da neće presudno odlučivati u presudi da li je Milo Božović kriv ili nije”, rekao je Ćalasan.

Na opasku autora i voditelja emisije da je Božović postavljao pitanja koja u tom periodu nije niko drugi a iz kojih je jasno da nije član klana u koji ga tužilaštvo svrstava, Ćalasan je ponovio da “pitanja nisu dokaz”.

On je, međutim, ocijenio da Božović nije mogso da bude na vije strane kako to predstavlja tužilaštvo.

To se nije moglo, tu se gubi glava ako neko ide tamo-vamo”, rekao je Ćalasan i dodao da njegovu nevinost inicira činjenica da je od strane jednog klana bio targetiran da se likvidira.

Izvor: ADRIA.TV

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu