Connect with us

Glas naroda

SDT: Veljović javio da sklone oružje i štitio kriminalce u Spužu

Published

on

Uloga bivšeg direktora policije i savjetnika predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost Veselina Veljovića u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Aleksandar Mrkić, a koja se dugi niz godina bavila švercom cigareta, između ostalog, bila je da sprečava preduzimanje policijskih aktivnosti protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, ali i da autoritetom svoje funkcije omogući da se pripadnici kriminalne organizacije prema kojima je pokrenut postupak ostave na slobodi ili puste na slobodu, piše u optužnici koju je Specijalno tužilaštvo 24. januara podiglo protiv navodne kriminalne organizacije čiji su pripadnici, osim Mrkića i Veljovića, kako se sumnja, postali i Nikola Mrkić, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Stefan Bubanja, Nikola Bubanja, Željko Bulatović, njegova supruga Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig i druga neidentifikovana lica.

Kako piše u optužnici, osim navedenog, Veljovićeva uloga bila je i da obavještava Aleksandra Mrkića o određenim planiranim i preduzetim radnjama policije prema njemu kao organizatoru i prema njemu bliskim licima i pojedinim pripadnicima kriminalne organizacije, koje bi mogle dovesti do pokretanja odgovarajućih postupaka. Osim toga, Veljović je, kako se navodi u optužnici SDT-a, po nalogu organizatora kriminalne organizacije, sve vrijeme intervenisao u ZIKS-u da pritvorena lica bliska organizatoru dobiju određene pogodnosti, da se Aleksandru Mrkiću, suprotno važećim mjerama za suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa, omogućava ulazak u Crnu Goru i preduzimao druge radnje po njegovim uputstvima i naredbama.

Takođe, prema optužnici, postoji osnovana sumnja da je Veljović u decembru 2020. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, direktor Uprave policije, koju funkciju je obavljao do 17.12.2020.godine, i savjetnik predsjednika za odbranu i bezbjednost, na koju funkciju je imenovan 18.12.2020. godine, suprotno zakonu, svoja saznanja da su službenici OB Podgorica, preduzimajući mjere i radnje usmjerene na sprečavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, došli do operativnih saznanja koja ukazuju na nove sukobe bezbjednosno interesantnih lica i sa njima povezanih lica i da je u tom cilju najmanje 20 bezbjednosno interesantnih lica sa područja glavnog grada i opština Danilovgrad i Cetinje vršilo nabavku oružja, municije i eksplozivnih naprava, a između ostalih i Mujo Nikočević, zbog čega su u policiji smatrali da je neophodno da se izvrši pretresi stanova i drugih prostorija koje koriste ta lica. Veljović je do tih podataka, kako piše u spisima tužilaštva, došao kao direktor Uprave policije i savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost 22.12.2020. godine, u periodu od 19:14:55 do 19:33:09, nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Neka skloni ako ima nešto interesantno”

Prema optužnici, Veljović je Aleksandru Mrkiću poslao poruke sledeće sadržine: “U petak će mu biti izvršen pretres kuće gdje stanuje, neka skloni ako ima nešto interesantno”, “neka bude kući”, “neka nikome ne govori da je dobio informaciju za pretres”, “molim te skreni mu pažnju”, “vidi se s njim nasamo”, nemoj sa njim razgovarati telefonom”, “znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim, molim te uradi kako sam ti rekao”, “neka bude kući i glumi da ništa ne zna”, “nikome ništa ne govori”, “sve ću ti objasniti kada se vidimo” i “važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome, a posebno da je znao za pretres”. Informaciju o planiranom pretresu, kako se sumnja, Aleksandar Mrkić je prenio Nikočeviću istog dana, u periodu od 19:22:17 do 19:47:32, kroz više poruka na skaj kriptovanoj aplikaciji.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu