Connect with us

Glas naroda

Ljepojević: Njemačka i Britanija predvode zapadni „krstaški rat“ protiv Srpske

Published

on

Piše: Siniša LjEPOJEVIĆ

Pošto je zapadni poraz u Ukrajini očigledan bez obzira koliko taj rat trajao, utisak je da Amerika nastoji da cijenu i težinu poraza prebaci na Evropsku uniju a u sopstvenoj javnosti prikrije neuspjeh. A većina evropskih članica NATO pakta vjerno slijedi tu za sebe samoubilačku poziciju i malo je vjerovatno da će se to promijeniti. I, tu je veza politike prema Banjaluci i Srbima i sudbine Ukrajine

Mnogi hroničari vjeruju da će EU u tom ambisu pokušati da i svoj poraz prikrije povećanim angažovanjem i prema Republici Srpskoj. Utoliko prije što je Republika Srpska ocijenjena kao glavni ruski saveznik na takozvanom Zapadnom Balkanu. A u Briselu se oživljava narativ kako je Zapadni Balkan EU dvorište

Zapad zanemaruje odlučnost dovoljne većine žitelja Srpske da brane svoja ognjišta i činjenicu da Republika Srpska nije više usamljena u svojoj borbi za slobodu i protiv kolonijalizma

Iz ugla istorijskih promjena, zapadna politika prema Republici Srpskoj liči na djetinjastu, kao što je vjerovanje da će prelijetanje dva američka aviona uplašiti njene građane i Srbe. Ali, ma koliko to sve bilo uzaludno, Zapad neće odustati i od Zapada se još svašta može očekivati

To je put bez povratka. I Kristijan Šmit je samo simbol tog puta bez povratka i da nije bio baš on bio bi neki drugi „Šmit“. Neki „Šmit“ se jednostavno morao desiti kao granica apsurda

ODAVNO je svima jasno da je Bosna i Hercegovina kao država retko viđen apsurd.

Formalno priznata kao nezavisna država i članica Ujedinjenih nacija a u stvarnosti, uz Kosovo, jedina kolonija na tlu Evrope kojom upravlja ilegalna zapadna kolonijalna uprava. I kako vrijeme prolazi, taj BeHa apsurd postaje sve veći ali i dramatičniji.

I nameće se pitanje – gdje su granice tog apsurda?

Ako je suditi prema onome šta rade zapadni ambasadori, onda se nameće sumnja da taj apsurd gotovo da i nema kraja ali njega ipak ima. Kraj mu jednostavno nameće sam besmisao svega što zapadne zemlje rade u Bosni i Hercegovini a simbol besmisla je i politika prema Republici Srpskoj. Cijena je možda velika ali besmisao ima svoju prirodu, svoja pravila i dovodi do kraja apsurda.

Apsurda je mnogo ali čini se da je ipak vrhunac aktuelno suđenje izabranom predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pred takozvanim Sudom Bosne i Hercegovine.

Dodiku sudi u osnovi ilegalni sud u kome je i troje stranaca, među kojima i jedan iz Albanije, zemlje koja i nije baš poznata po uglednim pravnicima, a na osnovu zakona koji je donio ilegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit. A predsednik Dodik je optužen za „podrivanje ustavnog poretka“ – zbog toga što se prije svega zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine.

To je novi sistem kolonijalne uprave – ilegalni visoki predstacvnik donese zakon a onda ilegalni sud presuđuje.

Nevjerovatno.

To je u ovom vremenu vrhunac apsurda ali ne bi trebalo potcjenjivati „talenat destrukcije“ zapadne birokratije. Nova ideja je članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) do kojeg, kako to nalaže Brisel, vodi takozvani evropski put.

U prevodu, samoproglašeni kolonijalni upravnici, kako sebe Brisel predstavlja, suočen sa nemogućnošću da promijeni svijest prije svega građana Republike Srpske, koji uporno glasaju za one koji nisu po volji Brisela, sada nudi mit o EU i korumpiranje lokalne elite. To su „evropske vrijednosti“.

Nova obmana.

U toj funkciji su nedavno bili u Sarajevu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednici vlada Hrvatske i Holandije – Andrej Plenković i Mark Rute.

Predsjednica Evropske komisije tvrdi da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak na putu ka Evropskoj uniji. Ali, poručila je, „potrebno nam je da vidimo usvajanje još nekih zakona“, a tvrdi da se razgovaralo i o „Plana rasta“.

U tom planu, prema njenim riječima, EU otvara „vrata za sedam važnih sektora, da mogu da djeluju na zajedničkom evropskom tržištu. Oni mogu donijeti jednu milijardu evra BiH“ što bi onda, ocijenila je, moglo dovesti do rasta Bruto društvenog proizvoda (BDP) od čak 10 odsto. To je, poručila je, velika prilika za BiH, ali ipak samo fantazija po kojima je poznata fon der Lajen.

U kojem to svijetu živi Ursula fon der Lajen? Očigledno u svijetu u kojem se vjeruje da su svi drugi budale i da je korupcija jedini način za postizanje ciljeva i samoubistva.

Predsjednik Vlade Holandije Mark Rute je bio malo realniji pa je rekao da „moramo biti iskreni i reći da je ostalo još puno posla kako bi se došlo do stepena ispunjavanja svih uslova“.

Nešto je, ipak, „talentovaniji“ ilegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit. On je berlinskom listu Tagescajtung izjavio da početak pregovora BiH sa EU „mora da bude povezan sa deklaracijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH“. A ako te Dodikove deklaracije ne bude bilo, Šmit je poručio da „Evropska unija postavlja uslove koji moraju da budu ispunjeni“. I, kazao je, da postoje uslovi „o kojima se ne može pregovarati“.

U prevodu, nema alternative onome što kažu Brisel i Šmit.

Šmit je ilegalni visoki predstavnik u BiH a sada se predstavlja i kao ilegalni glasnogovornik EU.

Već smo rekli, ne bi trebalo potcjenjivati Šmitov „talenat“. U političkoj istoriji će ideja o deklaraciji lojalnosti ostati zabilježena kao „rijetka misao“.

Šmit traži da demokratski izabrani predsjednik Republike Srpske, koja je konstitutivni dio državne zajednice BiH potpiše deklaraciju o lojalnosti. Kome?

Kao izabrani predsjednik, njegova lojalnost je prema narodu koji ga je birao a ne prema Evropskoj uniji koja, kako tvrdi Šmit, to traži kao uslov u realnosti nepostojećeg evropskog puta.

To nije više samo apsurd nego i kolosalna obmana.

Herr Šmit je u tom intervjuu stalno isticao značaj institucija i njihove zaštite a upravo su on i njegovi američki mentori najveći rušioci tih institucija. Primjera je svakodnevno a svakako najbizarniji je nadlijetanje američkih vojnih aviona nad Republikom Srpskom i BiH u vrijeme obilježavanja Dana Republike Srpske.

O oružanim snagama i nebom iznad BiH odlučuje isključivo Predsjedništvo državne zajednice ali ono o tome uopšte nije raspravljalo. Pa onda o kojoj zaštiti institucija priča Kristijan Šmit?!

Kristijan Šmit

Bez obzira na apsurde i besmisao, intenziviranje inicijativa Evropske unije bi ipak moglo da ima i skrivene poruke za dalji razvoj pritisaka na Republiku Srpsku i BiH. Naime, u dogledno vrijeme vrlo je vjerovatno da će Amerika, koja Bosnu i Hercegovinu smatra svojim privatnim kolonijalnim vlasništvom, te poslove prepustiti Evropskoj uniji i to prije svega svojim klijentima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Opterećen globalnim ratnim ambicijama i gubitkom dosadašnje moći, zvanični Vašington priprema napuštanje mnogih područja i njihovo prepuštanje svojim klijentima. Tako će i Bosna i Hercegovina biti prepuštena EU i briselskoj birokratiji. Amerika će, naravno, i dalje da bude prisutna, kao kontrolor, ali će operativno sve biti prepušteno „Evropljanima“ u čiji „talenat“, kao što se svakodnevno pokazuje, ne bi trebalo „sumnjati“.

Ali, svijet se mijenja i, u stvari, uveliko se već promijenio. I šta bi to moglo da znači za zapadne eksperimente u BiH i za Republiku Srpsku?

Tu ključnu ulogu ima razvoj situacije oko Ukrajine. Iako rat još nije završen, već je jasan njegov ishod i poraz Ukrajine. To se sada javno priznaje i na Zapadu koji je kreator tog rata.

Prema planovima Vašingtona, Amerika planira da i rat u Ukrajini protiv Rusije gotovo u cjelosti prepusti Evropskoj uniji i evropskim članicama NATO saveza. To je očigledno i po ratnim i planovima jačanja oružanih snaga većine evropskih zemalja.

Pošto je zapadni poraz u Ukrajini očigledan bez obzira koliko taj rat trajao, utisak je da Amerika nastoji da cijenu i težinu poraza prebaci na Evropsku uniju a u sopstvenoj javnosti prikrije neuspjeh.

Kako sada stvari stoje, većina evropskih članica NATO pakta vjerno slijedi tu samoubilačku poziciju i malo je vjerovatno da će se to promijeniti. I tu je veza politike prema Banjaluci i Srbima i sudbine Ukrajine.

Ali, ono što Zapad zanemaruje su odlučnost dovoljne većine žitelja Republike Srpske da brani svoja ognjišta i da Republika Srpska nije više usamljena u svojoj borbi za slobodu i protiv kolonijalizma.

Mnogi hroničari vjeruju da će EU u tom ambisu pokušati da i svoj poraz prikrije povećanim angažovanjem i prema Republici Srpskoj. Utoliko prije što je Republika Srpska ocijenjena kao glavni ruski saveznik na takozvanom Zapadnom Balkanu. A u Briselu se oživljava narativ kako je

Zapadni Balkan EU dvorište.

U tom novom ambijentu, koji nadolazi, posebno će biti zanimljiv položaj Njemačke koja sada uz Britaniju predvodi zapadni „krstaški rat“ protiv Republike Srpske i svoju političku energiju crpi iz antiruske politike. Naime, kako ocjenjuju mnogi hroničari, Njemačka jednostavno, prirodno, ne može bez saradnje sa Rusijom i do toga će jednog dana i doći. Moglo bi da se desi i ranije, čim Amerika napusti Evropu a to napuštanje je dio američkih planova ma kako to u ovom času izgledalo malo vjerovatno.

To bi promijenilo njemačku politiku i prema Republici Srpskoj i Srbima u cjelini, ali grijesi će da ostanu i kada se nešto izgubi po pravilu se nikada sve ne nadoknadi.

Iz ugla istorijskih promjena, zapadna politika prema Republici Srpskoj liči na djetinjastu, kao što je vjerovanje da će prelijetanje dva američka aviona uplašiti njene građane i Srbe. Ali, ma koliko to sve bilo uzaludno, Zapad neće odustati i od Zapada se još svašta može očekivati.

To je put bez povratka. I Kristijan Šmit je samo simbol tog puta bez povratka i da nije bio baš on bio bi neki drugi „Šmit“.

Neki „Šmit“ se jednostavno morao desiti kao granica apsurda.

Glas naroda

Demokrate insistiraju da ulica u Podgorici dobje ime po ubijenom Pavlu Bulatoviću

Published

on

Predlog Demokratske Crne Gore da ulica u Podgorici ponese ime bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je ubijen 7. februara 2000. godine u Beogradu, još nailazi na otpor sledbenika politike bivšeg režima.

Odbornik Demokrata u parlamentu glavnog grada Crne Gore Vladimir Čađenović saopštio je da oni, uprkos negodovanju pojedinih opozicionih partija, ostaju čvrsto pri kandidovanom predlogu koji će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica opštinskog parlamenta.

Pavle Bulatović to zaslužuje. Radi se o jednom od najboljih sinova Crne Gore koji je nevino prolio krv boreći se protiv začetka organizovanog kriminala i koji je u Crnoj Gori uživao veliki ugled. Negativni komentari su potpuno neutemeljeni, a oni koji tako nešto tvrde treba to i da dokažu, poručio je Čađenović.

Pavle Bulatović je početkom devedesetih bio funkcioner DPS i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića. Nakon rascepa u toj partiji on se priklonio struji Momira Bulatovića. Za saveznog ministra policije izabran je 1992. godine u Vladi Milana Panića. Već naredne godine izabran je za saveznog ministra odbrane i to mjesto je pokrivao u vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića.

Ulice i trgovi u Podgorici se mogu, prema pravilniku, imenovati po državnicima, vojskovođama, vladikama, herojima koji su zadužili Crnu Goru, te ličnostima koje su dale  naučni, kulturni, prosvetni i sportski doprinos razvoju Crne Gore.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu