Connect with us

Glas naroda

Ko je Pavel Prigožin, novi lider Vagnera i sin stradalog Jevgenija?

Published

on

Pavel Prigožin, sin preminulog osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, preuzeo je rukovodeće mjesto u grupi, koja je nastavila da regrutuje vojnike u ruskim gradovima Permu i Novosibirsku, piše Danas.

Kako tvrde ruski mediji, Vagner je sada jedinica Ruske nacionalne garde (Rosgvardija).

Na Telegram kanalu povezanom sa Pavelom Prigožinom objavljeno je da od svih članova Vagnera zatraženo da potpišu individualne ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Nova jedinica će imati potpuno novu bazu koja se gradi od nule u Sjevernom vojnom okrugu.Ipak, struktura, komandanti i način interakcije među borcima ostaće nepromijenjeni.

U saopštenju grupe takođe se navodi da su trenutno u toku nova zapošljavanja i da primaju kandidate u dobi od 20 do 55 godina, sa obaveznom obukom tokom prvog mjeseca, prenio je Danas.

Pavel Prigožin je postao lider grupe pošto je njegov otac Jevgenij poginuo 23. avgusta u avionskoj nesreći.

Njegov avion se srušio tokom leta iz Šeremetjeva za Sankt Peterburg i pao je u Tverskoj oblasti, pri čemu su svi putnici, uključujući članove posade, izgubili život.

Jevgenij Prigožin je svojevremeno govorio da je njegov sin Pavel odslužio vojni rok i da je mjesec dana nakon diplomiranja otišao u Siriju kao dio Vagnera, gdje je bio do septembra 2022. godine. Dobio je Vagnerov crni krst za vojnu službu.

„Moj sin je otišao u vojsku sa 18 godina i pošteno je odslužio rok. Mjesec dana nakon što je vojska krenula u rat u Siriji. Od tada je stalno bio i nalazi se na žarištu kao dio Vagnerovog PMC-a, gdje je dobio svoj prvi Crni krst“, rekao je tada osnivač Vagnera.


Nagađalo se i da je Pavel sa Vagnerom bio u Ukrajini. Povod je bila fotografija koja je kružila društvenim mrežama, a na kojoj se vidi Prižogin junior ispred hotela u Lugansku koji je kasnije uništen u borbama Vagnera i ukrajinske vojske.

Čak se spekulisalo i da poginuo u napadu na hotel, ali je to njegov otac Jevgenij demantovao.

Smatra se da je Pavel Prigožin (25), poznat kao Prigožin Junior, osim liderske pozicije u Vagneru od oca naslijedio cijelo njegovo basnoslovno bogatstvo i biznis imperiju.

U medijima su se pojavili navodi da je Pavel nasledio i 115,3 miliona eura, trospratnu kuću u Sankt Peterburgu, devet akcionarskih društava i akcije u Konkordu i carstvo ugostiteljskih objekata.

Ovi navodi proistekli su iz fotografije navodnog testamenta Jevgenija Prigožina koji je kružio društvenim mrežama, a na kojem stoji datum 2. mart.

U ovom dokumentu, koji nije nezavisno potvrđen, navodno piše piše: „Svu moju imovinu…kao i imovinu koju bih mogao da steknem u budućnosti ostavljam Pavelu Jevgenijeviču Prigožinu“.

Inače, ovaj 25-godišnjak i prije smrti oca kontrolisao je više kompanija i luksuznih kompleksa nekretnina u Sankt Peterburgu, pokazuju podaci Ministarstva finansija SAD koju su Prigožinu Junioru uvele sankcije.

Osim SAD, Pavelu su sankcije uveli Kanada, Velika Britanija i Evropska unija.

Pavel Prigožin je rođen 18. juna 1998. godine u Sankt Peterburgu.

Kao srednje dijete u porodici, odrastao je sa sestrama Polinom i Veronikom.

Porodica Prigožin je dugo izbjegavala publicitet, Jevgenij Prigožin nije otkrivao detalje ličnog života svojih rođaka.

Pojedine epizode iz Pavlove biografije retko su se pojavljivale u medijima, a otac je o njemu pričao samo povremeno.

Preduzetnička karijera Pavela Prigožina počela je 2018. godine, kada je postao osnivač kompanije Beta.

Postepeno se njegov posao širio, a od 2020. godine vodi hotel Lakhta Plaza.

Prigožin mlađi ima veze sa umjetničkom galerijom „Colors of Life“, koju vodi Violeta Prigožina, majka Jevgenija Prigožina.

Sarađuje sa naftnom i gasnom korporacijom Gasprom; njegove kompanije su uključene u izgradnju luksuznih nekretnina u Sankt Peterburgu. Takođe je vlasnik Lakhta Parka, velikog stambenog kompleksa.

Pavel Prigožin je oženjen Jekaterinom Inkinom, ćerkom Sergeja Inkina, bankarskog mogula iz Sankt Peterburga.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu