Connect with us

Glas naroda

Da li Spajić plaši članstvo vanrednim izborima na kojima bi doživjeli debakl, da bi prihvatili pakt sa DPS-om!?

Published

on

Potpredsjendik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković rekao je da su pregovori o vladi samo nastavak “propadanja Crne Gore” nakon 30. avgusta 2020. godine, te da bez uključivanja DPS-a u novu vlast neće biti ni stabilnosti.

Eraković je kazao da su glavni akteri pregovora o novoj vladi upravo oni koji su učestvovali u poslednje dve vlade, a tokom kojih se desila “devastacija svih resursa naše države”.

On je saopštio da bi bilo normalo da se DPS uključi u proces formiranja vlade.

Treći čovjek DPS-a na ovaj način je samo poslao poruku da je bivši režim već u poodmakloj fazi povratka na vlast, naravno u sadejstvu sa onima koji u poziciji da otvore mala vrata Đukanovićevoj ekipi da uđe u 44. Vladu.

Iz više izvora saznajemo da je mandatar Milojko Spajić još prošlog mjeseca imao razgovore na ovu temu sa jednim od vodećih ljudi DPS-a iz njegovog rodnog grada i da je tom prilikom pružena ruka saradnje.

Minulih dana članstvu PES-a je predočeno iz vrha pokreta da će, ukoliko Spajić ne bude u prilici da formira Vladu, vjerovatno morati da se ide na izbore. Prema tumačenjima upućenih, to bi mogao da bude samo mamac za kadrove “Evrope sad” koji su željno očekivali podjelu državnih funkcija, i koji  ne žele da rizikuju sa novim izborima na kojima bi bio ostvaren znatno slabiji rezultat nego na onim od 11. juna.

Da li je riječ o pripremi terena za pakt sa DPS-om, ostaje da se vidi. Reakcija barskog Odbora PES-a koji je zatražio od poslanice Radinke Ćinćur da vrati mandat ili se povinuje volji (Spajićeve) većine ide u ovom pravcu. Koliko je ova poruka moralna govori podatak da na zahtjev za vraćanje poslaničkog mandata Alternativi, koji drži Jelena Nedović, nije tumačen istim aršinima.

Po povratku predsjendika države i zamjenika predsjednika Evrope sad Jakova Milatovića situacija će biti nešto jasnija. Prema našim saznanjima, Spajić bi u bilo kakvoj formi paktiranja sa DPS-om ostao bez podrške polovine poslanika, ali to ne bi promijenilo davno skovan plan Mila Đukanovića da se prevarno vrati na vlast.

Prevarom birača, uostalom, anuliran je 2012. poraz na lokalnim izborima u Nikšiću (Drago Đurović), potom je uslijedila epizoda “Darko Pajović” a po istoj metodi je svojevremeno čuvana vlast i u Podgorici kada su DPS-u u pomoć priskočili kadrovi Narodne stranke i DSS-a.

Oprobanom tehnologijom Đukanović vraća i sada svoj kartel na vlast koristeći se, ovog puta, davno ubačenim “spavačima” u bloku svojih političkih oponenata koji ne uspijevaju da se odbrane iako su osvojili 60 odsto glasova. Za ovu prevaru koriste se, kako kaže naš izvor, ogromne količine novca akumulirane iz švercerskog biznisa sa kokainom i cigaretama.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu