Connect with us

Glas naroda

Milatović prokomentarisao Eskobarovu poruku: Ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u vladi

Published

on

PredsJednik Crne Gore Jakov Milatović komentarisao je izjavu američkog izaslanika Gabrijela Eskobara, da u novu vladu ne treba uvoditi anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku, koja je i protiv EU, istakavši da uvažava poruke međunarodnih partnera, ali da se njegove izjave o budućoj izvršnoj vlasti odnose na kreiranje većine potrebne za reformu pravosuđa.

Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje koja je nama strateški partner, a ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike koja je spoljna politika koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, koja je politika savezništva. Mislim da sam i ja kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore. Dok god su politički učesnici nekog i narednog kreiranja vlade na fonu tih programskih principa ja više ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi“, kazao je Milatović.

Milatović smatra da ta izjava nije upućena njemu i ističe da bi volio da i ostali učesnici političkog života u Crnoj Gori iznesu stavove o budućoj vladi.

Ovdje mislim i na mandatara (Milojka Spajića) da budu više prisutni u javnosti u kontekstu obrazlaganja stavova i načina na koji on vidi novu parlamentarnu većinu, programske ciljeve vlade. Volio bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koji učestvuju trenutno u vladi da budu javno prisutniji da javno obrazlažu svoje stavove građanima“, kazao je Milatović.

Istakao je da je njegov stav o novoj vladi jasan i nepromijenjen. Takođe, ukazao je da je za reformu pravosuđa potrebna kvalifikovana većina u parlamentu.

Svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme pravosuđe“, kazao je Milatović.

Navodi i da je u razgovorima sa zvaničnicima u Italiji prethodnih dana dobio uvjeravanja da će dodatno pomagati Crnoj Gori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U toj borbi potrebna nam je pomoć naših strateških partnera“, kazao je Milatović.

Povodom otkrivanja tunela od podruma jedne zgrade do depoa Višeg suda u Podgorici, Milatović je rekao da je to udar na institucije sistema i pravosuđe, ali da ne želi da, kako je rekao, trči sa izjavama na tu temu.

Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj ‘Tunel’ pokazatelj gdje fokus mora da bude u narednom periodu. Fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru“, rekao je Milatović novinarima na Žabljaku.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu