Connect with us

Geopolitika

Rusija i Sjeverna Koreja spremaju razmjenu naoružanja

Published

on

Dok je prisustvo ruskog ministra odbrane Sergeja Šojga na sastanku ruske i sjevernokorejske delegacije bilo najavljeno, iznenađenje je predstavljalo pojavljivanje Čo Čun Rena, sjevernokorejskog direktora odsjeka za proizvodnju municije.

Ova činjenica dala je vetar u leđa sve češćim tvrdnjama da će dve zemlje ostvariti vojnu saradnju pri čemu će Rusija kupovati oružje iz Severne Koreje.

Ono što je interesantno je i da je tokom puta Sergeja Šojga u Pjongjang jedan od članova ruske delegacije bio ministar za naoružanje Aleksej Krivoručko što je navelo neke analitičare da iznesu teoriju o mogućoj razmjeni naoružanja.

Prema ovoj teoriji, Rusija bi mogla da snabdijeva Pjongjang savremenim sistemima PVO koji su mu potrebni, dok bi Moskva zauzvrat dobila pristup ogromnim zalihama artiljerijskih granata Sjeverne Koreje koje se procjenjuju na desetine miliona jedinica.

 Šta Rusija može kupiti od Sjeverne Koreje?

U svijetlu prirode sukoba u zoni SVO, dodatni izvori artiljerijske municije svakako bi bili preko potrebni i ovo je nešto što bi moćni vojno-industrijski kompleks Sjeverne Koreje lako mogao da pruži.

No, analitičari skreću pažnju i na super-teški sistem raketne artiljerije KN-25 dometa do 400 kilometara koji je opremljen raketama kalibara 600 milimetara koje imaju ugrađen inovativni sistem korekcije.

(Društveni udar)

Geopolitika

Lavrov: Ako Zapad želi da riješi ukrajinski sukob na bojnom polju, Moskva je spremna na to

Published

on

Ako zapadne zemlje žele da riješe ukrajinski sukob na bojnom polju, Moskva je spremna na to, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„To je njihovo pravo, ako hoće na bojnom polju – biće na bojnom polju“, rekao je Lavrov.

Govoreći o konferenciji o Ukrajini, koja će se održati na ljeto u Švajcarskoj i na koju Rusija nije pozvana, Lavrov je istakao da se sve svodi na formulisanje ultimatuma Rusiji. Po njegovim riječima, konferencija je fokusirana na „formulu Vladimira Zelenskog“ i istovremeno ignoriše druge inicijative, uključujući kinesku koja je, kako je rekao Lavrov, „najsveobuhvatnija“.

„Švajcarska, bez obzira šta je na dnevnom redu, više nije pogodna kao mjesto za održavanje mirovnih pregovora. Ranije je Švajcarska zaista bila neutralna zemlja. Sada je jasno stala na stranu Ukrajine“, ocenio je ministar.

Takođe je dodao da je Moskva više puta govorila da je spremna za pregovore o rješavanju sukoba, ali da se uzme u obzir stvarno stanje situacije.

Lavrov je stigao u Savjet federacije gdje će biti održane konsultacije o kandidatima za ministre u bezbjednosnom sektoru.

(Sputnik)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Strateška repatrijacija zlata Gane iz SAD-a: Zaštita od ekonomske nestabilnosti

Published

on

PIŠE: Lazarus ODENGE

Nedavna odluka Gane da vrati svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država signalizira značajan pomak u ekonomskoj strategiji zemlje. Osim simboličnog gesta vraćanja kontrole nad svojom imovinom od plemenitih metala, potez Gane je naglašen pragmatičnom željom da se zaštiti od neizvjesnosti destabilizirane američke ekonomije.

Prema ekonomskim stručnjacima, odluka Gane dolazi u ključnom trenutku usred eskalacije globalne ekonomske neizvjesnosti i sve veće zabrinutosti za stabilnost američkog finansijskog sistema. Dr. Joseph Mensah, ekonomista specijaliziran za međunarodne finansije, tvrdi: “Potez Gane da povuče svoje zlatne rezerve iz američkih trezora je razborita mjera za ublažavanje rizika i zaštitu od
potencijalne ekonomske nestabilnosti.”

Takođe najveće ekonomije Afrike i Bliskog istoka povlače svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država.

Zlato iz mnogih zemalja širom svijeta pohranjuje se u Sjedinjenim Državama. Međutim, sve više zemalja izražava zabrinutost za stanje ekonomije zemlje i odlučuje da povuče svoje zlatne rezerve.

Počevši od 2024. Egipat, Južna Afrika, Nigerija, Gana, Kamerun, Senegal, Alžir i Saudijska Arabija odlučile su da povuku svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država.

Treba napomenuti da su Južna Afrika, Egipat i Nigerija najveće ekonomije u Africi.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Senator Džejms Vens: Nikakva finansijska i vojna podrška SAD više ne može pomoći Ukrajini

Published

on

Američki senator Džejms Dejvid Vens rekao je u intervjuu Si-En-En da nikakva finansijska i vojna pomoć Sjedinjenih Država ne može da promijeni situaciju u korist Oružanih snaga Ukrajine.

„Uzmimo za primjer jedan od sistema naoružanja – artiljerijske granate od 155 mm. Trenutno Rusi imaju prednost pet prema jedan nad Ukrajincima“, dodao je Vens.

Prema njegovim riječima, Vašington treba da prihvati realnost u zoni borbenih dejstava u Ukrajini i da prekine vojnu podršku Kijevu.

Švajcarski list Neue Zurher Zeitung objavio je da ukrajinske snage PVO više ne mogu da štite strateški važne objekte.

Nastavi Citanje

U Trendu