Connect with us

Glas naroda

Đoković: Pomogli su mi Bog i anđeli čuvari

Published

on

“Kazaću najiskrenije: pomogli su mi Bog i anđeli čuvari.

U tim trenucima kada fizički i materijalno ne osećas sebe, kada ti se sve vrti, u tim trenucima sa svojom verom, veruješ u božansku intervenciju.

To mi se dosta puta u karijeri desilo. Iznenadio sam dosta puta sam sebe kako sam izdržao to, a moguće je da izdržiš samo ako i kada veruješ u Boga i kada je tu neka viša sila u koju veruješ.

U tim trenucima igraš samo po insintku i intuiciji.

Ja posle seta koji je trajao skoro dva sata više ništa nisam video jasno, sve mi se mutilo.

Teško je rečima opisati jer si došao do krajnje tačke.

Ovo mi je najteži set koji sam dobio u životu, pogotovo sa njim koji je kao hobotnica sve hvatao i uvek te tera da udariš još jedan udarac.

Znao sam da se neće predati posle prvog seta. Znao sam šta me očekuje, ali nisam mislio da će set biti dug i iscrpan, to je presudilo pobednika, u trećem setu sam bio dobar na terenu”,

Novak Đoković, nakon osvajanja US opena.

Glas naroda

Zvicer i Milović o “podgoričkom biznismenu”: On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića

Published

on

Jedan podgorički biznismen organizovao je napad na književnika Jevrema Brkovića, tokom kojeg je život izgubio njegov pratilac Srđan Vojičić 24. oktobra 2006.

To proizilazi iz komunikacije policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, na nekada kriptovanoj aplikaciji Skaj.

Krajem septembra 2020. godine njih dvojica komentarišu odnose tog biznismena sa tadašnjim pomoćnikom direktora Uprave policije, pa konstatuju da su loši, i da bi informacijma koje posjeduju mogli da ucjenjuju tog privatnika i njegove nekadašnje tjelohranitelje.

On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, piše Zvicer 29. septembra.

Milović odgovara da i on zna za taj podatak, kao i ko je sve učestvovao u tom napadu.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nisu odgovorili na dva seta pitanja Vijesti o zločinu iz 2006. godine, da li su saslušali biznismena koji se pominje u Skaj aplikaciji ili ostale o kojima pričaju Zvicer, Milović i njihovi saradnici.

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizilazi da je Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka “saslušavao” Željka Vukovića, okrivljenog za saučesništvo u ubistvu Vojičića i prebijanje sada pokojnog književnika.

Među milionima poruka koje su kriminalci razmjenjivali, je i fotografisano pismo koje je navodno pisao i optuženi Vuković, a u kome opisuje događaj, koliko je plaćen za to, ko ga je platio… taj Podgoričanin tvrdi i da nije znao koga ide da tuče.

“ISLJEDNIK MILOŠEVIĆ”

Iz komunikacije Milovića i Zvicera proizilazi da je Vukoviću “izjavu uzimao” optuženi za teška krivična djela Mario Milošević.

Šef kavčana prosljeđuje Miloviću prepisku sa Miloševićem, tokom koje dogovaraju da tim pisanim priznanjem ucjenjuju podgoričkog bizsnismena i njegove tjelohranitelje, od kojih je jedan nekadašnji policajac.

Njega su, piše u transkriptima, planirali ucjenom da natjeraju da im u Reževićima “namjesti” Budvanina Marka Ljubišu zvanog Kan i sada pokojnog Milića Minju Šakovića iz Podgorice.

“Mogu da ga nagrdim… On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, šalje Zvicer.

Milović odgovara da je to tačno i dodaje da su ti bili i saradnici tog biznismena, koje pominje prezimenom.

“Jeste, tu je bio i …”, odgovara Zvicer, pominjući i treću osobu – nekadašnjeg čuvara tog poslovnog čovjeka.

“Jeste, … je ja mislim pucao…Nego sam zaboravio”, konstatuje Milović.

Zvicer potom objašnjava da je optuženi Vuković u zatvorskoj sobi “kod naših” i da je sastavio izjavu:

“Eto ga u sobu kod naših, sastavio je izjavu… Neka … traže pare”, poručuje šef kavčana, navodeći ime biznismena.

Sada odbjegli policajac pravi retrospektivu zločina iz 2006. i kaže da su, osim pomenutih, u njemu učestvovali i neki pripadnici takozvanog zagoričkog klana, navodeći konkretno ko je imao koju ulogu u napadu na književnika.

PLAĆENI PO HILJADU EVRA?

“Dali su im po 1.000 evra, a 100 im je bila čast… Treba bradonji pare uzet”, kazao je Zvicer.

Potom dodaje i da je jedan od bivših DPS ministara bio umiješan u taj posao, ne konkretizujući o čemu se radi.

“Dobru izjavu neka mu uzmu, detaljnu sa detaljnim opisom, što više detalja”, uči Milović šefa kavčana, od kog dobija odgovor da se izjava već piše, ali da Vuković pokušava da spasi “ovoga kukavca što je bio sa njim”.

Navodi i da taj Podgoričanin pokušava iz izjave da “izbaci” nekadašnjeg policajca, ali “da sve radi što mu se reče”…

Tada vrijeđa nekadašnjeg policajca, uz objašnjenje da ga je Milošević mjesec prije tog razgovora pitao da li treba da utiče na Vukovića, ali da se ovaj ogradio od optuženog za saučesništvo u ubistvu Vojičića, uz konstataciju da sa tim nema ništa…

“Cigan je to, kad ne treba neka ga na spisak, nek se čvari”, šalje Milović, a Zvicer mu prosljeđuje prepisku sa Miloševićem uz napomenu da ne priča ništa tajnom agentu Petru Lazoviću “jer mlati puno”…

Policajac tada predlaže da prvo “stiskaju” tog tjelohranitelja, a preko njega i biznismena, dodajući da “sada ne mogu kontrolisati muriju” i da im “sad niko ne smije pomoći”…

“Imamo izjave sa i bez ……. Ma ima tu 20 slika, sve živo opisao, ima DNK na šipku, tako da ih ne može niko spasiti”, piše Zvicer.

Milović ga podučava da Vuković na kraju napiše da je spreman poligrafski da odgovori za svaki detalj koji je naveo..

“1.100 evra dali za ubistvo narkomanu koji ćuti, i evra od tada. A ni da ga zakopaju. Koje su to pizde”, konstatuje Zvicer nakon što je Miloviću proslijedio Vukovićevu izjavu.

Policajac zaključuje da je ekipa o kojoj pričaju bila sigurna da “taj neće progovoriti”.

“I da mu se ne okrenu. Loši ljudi”, piše on, a Zvicer objašnjava da su Vukoviću već nekoliko puta “na riječ” dali novac, i da sada možda trebaju po manje da mu daju…

OPTUŽNICA

Srđan Vojičić ubijen je u centru Podgorice 24. oktobra 2006. godine, ispred zgrade u kojoj živi književnik Jevrem Brković.

Upravo je Brković bio meta napada u kojem je stradao njegov tjelohranitelj Vojičić.

Jevrem Brković je na trinaestu godišnjicu ubistva Vojičića, za Televiziju Vijesti izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama tada vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom.

Zbog sumnje da je učestvovao u tom krivičnom djelu, Vuković je uhapšen dan nakon trinaeste godišnjice – 25. oktobra 2019. godine.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica tada je saopštila da su “intenzivne aktivnosti, prikupljene informacije i forenzički podaci” doveli do rasvjetljavanja tog zločina. Istog dana tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je da Vuković nije direktni izvršilac ubistva.

Tom Podgoričaninu sudi se u ponovljenom postupku, a prema optužnici on je 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice, “sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljeno pokušao da ubije više osoba”.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali su Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici…

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Viši sud vratio SDT-u optužnicu protiv Mila Božovića!

Published

on

Optužnica protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i još 20 osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i šverc 4,3 tone kokaina vraćena je Specijalnom tužilaštvu na dopunu istrage i ispravku grešaka, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Podsjećamo da je Božović na ročištu za kontrolu optužnice vanraspravnom vijeću sutkinje Vesne Kovačević predočio da u vrijeme kada ga SDT terete da je ljudima iz kriminalnog miljea odavao tajne podatke sa sjednica Odbora za bezbjednost nije ni bio poslanik.

– Prema optužnici Mileta Ojdanić i Ljubo Milović su 2019. godine osnovali kriminalnu organizaciju nakon čega je Ojdanić mene angažovao da odajem informacije. Ja 2019. godine nijesam bio poslanik već poslanički mandat dobijam tek godinu kasnije 13. oktobra 2020. godine. Nekada smo imali u tužilaštvu tajnovidca, a sad imamo ,,putnika kroz vrijeme“. Ovaj tužilac unaprijed zna ko će biti na kojoj poziciji, ko će pobijediti na izborima – kazao je tada Božović.

On je ocijenio besmislenim tvrdnju SDT-a da je pripadnik kavačkog klana koji je lišio života njegove prijatelje Đorđa Boretu, Sašu Markovića i Gorana Đuričkovića.

– Sa kavačkom kriminalnom organizacijom ja ne mogu imati dodirnih tačaka – kazao je optuženi Božović.

Pored Božovića na optužnici Specijalnog tužilaštva koja je podignuta 15. septembra prošle godine nalaze se i Mileta Ojdanić, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Udar SDT-a na Grandovce

Published

on

Aleksandar Aco Mijajlović bio je na čelu švercerske šeme cigareta, piše u zvaničnom dokumentu Uprave prihoda i carina iz avgusta 2022. godine.

Taj Podgoričanin i još sedam osoba, među kojima su i policijske starješine, uhapšeni su juče zbog sumnje da su počinili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Izvori Vijesti tvrde da je višemjesečna akcija rezultirala razbijanjem samog vrha takozvane Grand ekipe, ali da spisak uhapšenih nije konačan… Navodno, na tom spisaku su i vlasnici još jedne podgoričke kompanije

Mijajlović je, prema tim informacijama, rukovodio međunarodnim švercom cigareta, koordinišući brodovima koji su uplovljavali u barsku Luku.

Više funkcionera prethodne vlade označavalo je te osobe glavnim švercerima cigareta: “Ovi ljudi na čelu su kriminalne piramide”, kazao je bivši premijer Dritan Abazović, nakon što su ga kompanija Bemax, njen vlasnik Ranko Ubović, Mijajlović i bivši bezbjednjak Zoran Lazović tužili za klevetu zato što ih je označio kriminalcima.

Specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić, objasnio je Vijestima da su tu akciju sproveli u saradnji sa evropskom obavještajnoj agencijom (EUROPOL), koja već godinama ovdašnjim istražiteljima dostavlja materijal na osnovu kojeg je uhapšeno više desetina osoba navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

“Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, su lišili slobode A.M. (Mijajlović),G.V. (Golub Vojinović), D.J. (Dejan Jokić),D.B. (Dragan Backović), M.M. (Mirko Mijušković) i R.R. (Radoje Rabrenović), zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje. Osumnjičeni će biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku”, kazao je Radonjić.

Nakon njih, uhapšene su još dvije osobe, od kojih je jedna Milan Vukadanović.

Mijalovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax. Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe zvanično Ubovićeva kompanija. Ovlašćeni je zatupnik i firme “S & I INVEST”, čiji je vlasnik takođe Bemax.

Njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović saopštio je “Vijestima” da policija pretresom stana tog Podgoričanina nije pronašla ništa kompromitujuće.

“Oduzeli su zlatnik koji je njegovo dijete dobilo po rođenju, dva dječja laptopa, sat i automobil”, kazao je advokat nakon pretresa.

Uhapšeni Backović godinama je bio na čelu Granične policije u Nikšiću, a izvori Vijesti tvrde da je toj ekipi bio glavni logističar za šverc cigareta prema Bosni i Hercegovine.

Nekadašnji državni sekretar u MUP-u Rade Milošević, u martu 2021. godine kazao je da posjeduje dokaze kako bi Backović politički pritisako zaposlene u toj stanici i pravio spiskove sa imenima članova porodica…

I on je kasnije osumnjičen za šverc cigareta.

I uhapšeni Mijušković i Rabrenović aktivni su pripadnici policije.

ŠVERCERSKA ŠEMA

U švercerskoj šemi koju je Uprava carina dostavila Vladi 25. avgusta 2022. godine, navodi se da su Ubović i Mijajlović na čelu klana Grand, odnosno piramide, koja je krijumčarila više brendova cigareta: “Merlin”, “Trokadrero”, “FM”, “King” i “Mančester”.

Prema tom dokumentu, jedan krak šverca potom je vodio ka firmi “Playmaker” nedavno uhapšenog Đorđija Đoka Pavićevića, takođe pod optužbama za šverc cigareta.

U tom dokumentu pominju se još najmanje dvije firme koje se bave istim nezakonitim poslom.

Vijesti nemaju informaciju da li je ta šema dio dokaza kojima raspolažu istražitelji.

“Na osnovu operativnih aktivnosti službenika Uprave prihoda i carina, došli smo do operativnih saznanja da je jedan dio cigareta nelegalnim kanalima plasiran na sivo tržište na teritoriji Crne Gore, dok je drugi, odnosno, veći dio distribuiran prema zemijama iz okruženja, a skrivane su na ‘štek lokacijama’ u magacinima na široj teritoriji Podgorice – Tuzi, Danilovgrada i slično. Prethodno navedene kriminalne aktivnosti prema operativnim podacima podržavala je i obezjeđivala firma iz Podgorice… koji su između ostalog pružali logističku podršku povezanim licima i članovima ekipe takozvanog klana BEMAX”, navodi se u dokumentu.

Piše da su na osnovu operativnih podataka službenika Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, došli do pouzdanih informacija da je klan “Grand” bio organizator nelegalnog protoka cigareta unutar i van teritorije Crne Gore, koji se odvijao decenijama…

“Čiji su organizatori lica Ranko Ubović i Aco Mijajlović, a današnji takozvani ‘BEMAX’ – građevinska firma, koja se po operativnim sananjima, pored legalnih poslova bavi i krijumčarenjem duvanskih proizvoda – cigareta i drugim nedozvoljenim aktivnostima. Službenici ovog sektora su radom na terenu došli do operativnih saznanja da su lica koja čine takozvanu grupu BEMAX u sprovođenju aktivnosti, cigarete dopremali inostranim brodovima u Slobodnu zonu Luke Bar, od kojih je jedan identifikovan pod nazivom RAFAELO”.

Objašnjava se da je po prispjeću, roba skladištena u Slobodnoj zoni Luke Bar, kako bi kasnije nakon stvorenih mogućnosti za krijumčare, odnosno stvaranja povoljnog momenta od strane organizatora, ušla u dalji postupak ilegalnog tranzita kroz Crnu Goru. Ovu aktivnost, prema operativnim sananjima, u prethodnom periodu su snažno podržavali određeni visokopozicionirani pripadnici Uprave policije koji su involvirani u kriminalnim strukturama, o čemu svjedoče i brojni izvještaji EUROPOL-a i međunarodnih istraga”, navodi se u dokumentu.

2013. godine zapaljen je džip “mercedes” Goluba Vojinovića. Javnost nije upoznata da li taj slučaj ikada rasvijetljen. Vlasnik džipa tada je kazao da ne zna ko je to mogao da uradi, pojašnjavajući da nema neprijatelje

Abazović: Oštetitli državu za milijarde eura

Potpredsjednik Vlade i koordinator Biroa za operativu koordinaciju Aleksa Bečić saopštio je da brojnim procesuiranjem i hapšenjem policijskih službenika ispunjavaju dato obećanje o čišćenju bezbjednosnog sektora.

“Ovim akcijama šaljemo i jasnu poruku svim kriminalnim elementima da nema mjesta za njih u našem društvu. Naša posvećenost borbi protiv svih oblika kriminala, posebno šverca cigareta, je nepokolebljiva i neće biti kompromisa kada je u pitanju očuvanje zakona i reda”, saopštio je Bečić.

Pohvalio je hrabrost i profesionalizam pripadnika SPO-a i SDT-a, dodajući da je njihova saradnja bila ključna u realizaciji te akcije.

“Ovo je veliki dan za pravdu”, kazao je juče lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Tvrdi da je, prema operativnim informacijama, taj klan oštetio Crnu Goru za milijarde eura.

“Nakon što sam prije dvije godine naveo da se ljudi iz klana ‘Grand’ (vlasnici Bemax-a i ostala ekipa) nalaze na vrhu kriminalne piramide u Crnoj Gori, postao sam svakodnevna meta njihove prljave kampanje i šaptackih divizija koje finasiraju, ili su emotivno korumpirali navodnom brigom za državu. Kada im ni to nije pomoglo, krenuli su sa prijetnjama i aktivirali privatne tužbe i sudske procese koji su u toku. Danas je neke od njih konačno stigla ruka pravde, a vjerujem da će i ostali koji su se ogriješili o zakon imati sličnu sudbinu. Ponavljam, klan ‘Grand’ je po operativnim procjenama državu Crnu Goru oštetio za milijarde eura i to je bio isključivi i jedini razlog što su bili glavna meta moje Vlade”, saopštio je bivši premijer.

Abazović je čestitao glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, njegovim saradnicima i šefu Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću.

Iz Pokreta Evropa sad saopštili su da njihovu punu podršku imaju akcije koje SDT sprovodi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije:

“I dokaz su da su pravosudne institucije u Crnoj Gori nezavisne i funkcionalne, saopštila je ta partija”…

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu