Connect with us

Društvo

Jovanović: Naredni postupci Vlade, SDT-a i VDT-a odrediće da li će građani Budve platiti još jednu enormnu plačku bivšeg režima

Published

on

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović pozvao je Vladu Crne Gore da odustane od tužbe protiv Opštine Budva za isplatu 29,5 miliona eura.

Kotorski Odnovni sud nedavno je presudio da Opština Budva dužna da Vladi plati milionsku svotu koja je krajem 2019. isplaćena na ime državne garancije njemačko austrijskom koncernu WTE/EVN na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Nakon što je austrijsko-njemačka kompanije WTE suprotno ugovorima i sporazumima jednostrano napustila Postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, Opštini Budva je dostavila falsifikovanu garanciju od 66 miliona na plaćanje a Vladi Crne Gore na iznos od 29,5 miliona. Odbili smo da platimo koruptivni posao u kojem je bivši direktor kompanije Faust priznao i sklopio sporazum o priznanju krivice zbog davanja korupcije u iznosu od tri miliona eura. Čitav posao osmišljen je i sproveden na kriminalno organizovan način kako bi se ispumpalo 100 miliona iz budžeta građana Budve. Nakon što smo odbili da platimo 66 miliona, Vlada Crne Gore predvođena DPS-om, odlučila je da plati državne garancije koje su izdate mimo procedure 2009. godine. Tadašnja vlada na čelu sa Igorom Lukšićem nema odluku Skupštine Crne Gore na zaduženje od 29,5 miliona i isto nije budžetom predviđeno. Zbog toga je odluka Vlade nezakonita i garancija je pravno ništavna”, naveo je Jovanović.

I pored brojnih upozorenja od strane Opštine kako je kazao, Vlada je izvršila plaćanje.

Odbili smo tadašnje ultimatume da Opština Budva nadoknadi Vladi iznos od 29,5 miliona jer smo upozoravali da se radi o pravno ništavnom poslu. Iako su tadašnji ministar finansija i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa prihvatili da se radi o sumnjivom poslu i najavili preispitivanje i krivične prijave, ostali su nijemi na ovaj visoko koruptivni posao. Kada smo odbili da nadoknadimo ovaj iznos, DPS je na preko političke korupcije, upravne inspekcije, policije i zaštitarskih firmi izvršio puč i instalirao novu vlast u Opštini Budva. Tada je izvršena i blokada računa Opštine na iznos od 29,5 miliona jer je Vlada podnijela tužbu Privrednom sudu a postupajući sudija Blažo Jovanić je usvojio privremenu mjeru po kojoj se zabranjuje Opštini da raspolaže računom do iznosa od 29,5 miliona.Namjera nove vlasti je bila da prihvati sporazum sa Vladom o dugu i donese odluku o kreditnom zaduženju kako bi građane zadužila za ovaj iznos i isti prebacila na račun Vlade. To su bili stvarni motivi lokalnog državnog udara koje smo razotkrili i spriječili, ne pristajući na nasilje i protestujući 75 dana svakodnevno“, rekao je Jovanović.

Nažalost, kako dodaje, nakon promjene vlasti, Vlada koju je predvodio Zdravko Krivokapić, a i sadašnja koju predvodi Dritan Abazović nisu uradile ništa da se preispita ovaj najkoruptivniji posao u Crnoj Gori jer nisu imali političke volje da zaštite interese građana Budve.

Zbog ovog štetnog plaćanja, pokrenuta su dva arbitražna postupka protiv Opštine Budva od strane WTE u Frankfurtu i Ženevi vrijednosti 100 miliona koji su završeni i čeka se odluka. Državne institucije na celu sa SDT i VDT nisu uradile ništa po ovom pitanju jer se radi o inostranim kompanijama i niko nema profesionalne hrabrosti da procesuira kriminalce koji dolaze iz zemalja članica EU. Prvostepena presuda po kojoj je Opština dužna da nadoknadi iznos Vladi Crne Gore, ukoliko ostane na pravnoj snazi, bukvalno znači da ovaj novac ide direktno u džep Mila Đukanovića i Svetozara Marovića kao organizatora kriminalne grupe“, kazao je Jovanović.

On je poručio da Vlada Crne Gore pod hitno mora da odustane od tužbe i inicira krivične postuke jer se oni po zahtjevu Opštine Budva već pet godina nalaze u fazi izviđaja sa namjerom da se nikada ne završe.

Zbog čega Vlada Dritana Abazovića nastavlja praksu vlade Đukanovića i Krivokapića je pitanje na koje čekamo odgovor. Prvostepena presuda je zasnovana na povredi zakona i pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju. Indikativno je da ona dolazi u trenutku kada očekujemo odluke arbitražnih sudova jer predstavlja vjetar u leđa međunarodnim sudovima da donesu presudu protiv Opštine i da se otuđi 100 miliona od građana. Dalje činjenje i nečinjenje najvažnijih državnih funkcionera, od Vlade Crne Gore do Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) će odrediti da li će građani Budve platiti još jednu enormnu plačku bivšeg režima. Opština Budva je uradila sve da zaštiti interese građana i u ovoj pravnoj borbi ne samo što je ostala usamljenja u međunarodnim arbitražama, već ima ozbiljnu opstrukciju nadležnih državnih institucija koje ovakvim presudama nastavljaju da pomažu kompaniji i pojedincima koji su izvršili najkoruptivniji posao u Crnoj Gori i to na organizovani način, spregom finansijskih, političkih i kriminalnih krugova. Zbog toga zahtijevamo od Vlade da konačno krene da radi u interesu građana i odustane od tužbi po ovom osnovu i da se konačno pokrenu krivični postupci pred domaćim sudovima kako bi se zastalo sa međunarodnim arbitražama, utvrdila istina i procesuirali svi pojedinci i grupe koje su izvršile ovaj štetni posao po državne interese“, zaključio je Jovanović.

Društvo

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu

Published

on

Patrijarh srpski Porfirije boravi u posjeti Njujorku gdje je danas služio liturgiju u Sabornoj crkvi Svetoga Save na Menhetnu.

Patrijarh je takođe održao više sastanaka posvećenih nastavku obnove Saborne crkve i parohijskog doma u Njujorku koji su oštećeni u požaru na Uskrs 2016. godine.

Na aerodromu „Džon F. Kenedi“ patrijarha Porfirija su kasno u petak dočekali protojerej-stavrofor, starješina Sabornog hrama Svetog Save na Menhetnu Živojin Jakovljević i predsjednik crkvene uprave Veljko Dobrilović, kao i djeca u narodnoj nošnji koja su hlebom i solju poželjela dobrodošlicu patrijarhu, objavljeno je na Fejsbuk nalogu srpskog patrijarha.

Na osnovu odluka nadležnih crkvenih organa, Crkveno-školska njujorška opština i parohija privremeno su, u cilju prevazilaženja nastalih problema, povjerene na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh boravi u posjeti Njujorku u pratnji protojereja-stavrofora profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Velibora Džomića i protođakona profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dragana Radića i podđakona Dejana Nakića.

Nastavi Citanje

Društvo

Apel za očuvanje statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici

Published

on

Imajući u vidu preambulu Ustava Republike Srbije u kojoj se izričito navodi da je ”Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima”, ulogu i odgovornost članova univerzitetske akademske zajednice a posebno našu dužnost da tumačimo istinu i stvarnost u kojoj srpski narod na prostoru AP Kosovo i Metohija opstaje, svedoci smo svakodnevnog urušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i masovnog kršenja elementarnih ljudskih prava Srba u AP Kosovo i Metohija od strane albanskih vlasti u Prištini, kao i pasivnosti svih međunarodnih organizacija i misija na Kosovu i Metohiji.

Izražavamo posebno nezadovoljstvo zbog kontinuiranog kršenja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija br. 1244 i zabrinutost zbog svakodnevnog sistematskog terora i represivnih mera koje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i institucijama Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, uprkos ustupcima učinjenim na štetu ustavnopravnog poretka Republike Srbije, sprovode vlasti Prištine.

Dosadašnja iskustva i rezultati briselskog pregovaračkog procesa ukazuju da interesi Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nisu adekvatno zaštićeni, uprkos krupnim pravno-političkim ustupcima i implikacijama, uključujući i pitanje nesaglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Republike Srbije, kako pojedinačnih sporazuma, tako i ”sprovedbenih” uredbi

Kao poslenici prava izražavamo protest zbog masovnih hapšenja Srba i izricanja drakonskih zatvorskih kazni u sudskim procesima koji ne zadovoljavaju ni minimum standarda u pogledu poštovanja prava na pravično suđenje.

Nedavna odluka o ukidanju platnog prometa Republike Srbije u AP Kosovo i Metohija, za posledicu može imati zabranu i prestanak rada svih ustanova Republike Srbije u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, socijalnog staranja, kao i prestanak rada svih privrednih subjekata koji su poslovali u platnom sistemu Republike Srbije, ali i prestanak ostvarivanja stečenih imovinskih prava, kao što su penzije, invalidnine, socijalna pomoć i drugih, čime se na diskriminatorskoj osnovi Srbima na Kosovu i Metohiji masovno uskraćuje čitav niz osnovnih ljudskih prava, između ostalih, pravo na život, pravo na zdravlje, pravo na obrazovanje, pravo na mirno uživanje imovine, pravo na rad i pravo na socijalnu sigurnost.

Pred ovim tragičnim činjenicama nemamo prava da ćutimo, već imamo dužnost da naučno svedočimo istinu i pravdu.

Dosadašnja iskustva i rezultati briselskog pregovaračkog procesa ukazuju da interesi Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nisu adekvatno zaštićeni, uprkos krupnim pravno-političkim ustupcima i implikacijama, uključujući i pitanje nesaglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Republike Srbije, kako pojedinačnih sporazuma, tako i ”sprovedbenih” uredbi

U skladu sa opšteprihvaćenim načelom autonomije univerziteta, prava na akademski integritet i prava na visoko obrazovanje kao univerzalnih ljudskih prava, a svesni značaja postojanja i rada Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kao ključne institucije za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, mi, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, javno upućujemo:

APEL

ZA OČUVANjE STATUSA UNIVERZITETA U PRIŠTINI

SA PRIVREMENIM SEDIŠTEM U KOSOVSKOJ MITROVICI

U JEDINSTVENOM PRAVNOM I AKADEMSKOM PROSTORU REPUBLIKE SRBIJE

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nije niti može biti ”paralelna institucija”, već institucija koja radi i funkcioniše u skladu sa Ustavom Republike Srbije, zakonima, RSBOUN br. 1244, aktima UNMIK-a, odlukama o članstvu u međunarodnim obrazovnim institucijama.

Zakon o visokom obrazovanju, (“Službeni glasnik RS”, br. 88/2017, 27/2018 – drugi zakon, 73/2018, 67/2019, 6/2020 – drugi zakon i 6/2020 – drugi zakon, 11/2021 – Autentično tumačenje, 67/2021 – dr. zakon, 67/2021, 76/2023.) u članu 138. precizno utvrđuje da: ”na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, nad visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika, Vlada ima sva prava i obaveze osnivača”.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici legalno i legitimno deluje u okviru jedinstvenog pravnog i akademskog prostora Republike Srbije

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici legalno i legitimno deluje u okviru jedinstvenog pravnog i akademskog prostora Republike Srbije. Pored toga, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je odlukom Generalne skupštine Evropske asocijacije univerziteta održane u Barseloni 30. oktobra 2008. godine, primljen u punopravno članstvo Evropske asocijacije univerziteta; prilikom prijema, prihvaćena je aplikacija Univerziteta u kome je jasno naznačeno da je reč o javnom (državnom) univerzitetu, čiji je osnivač (i finansijer) Vlada Republike Srbije.

Imajući u vidu ove neoborive pravne činjenice, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne može biti predmet nikakve ”integracije”. U suprotnom, vlasti u Prištini, i same ustanovljene nasiljem i suprotno RSBOUN br. 1244, grubo bi prekršile čitav niz javnopravnih normi i principa, što bi pak za posledicu imalo kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na obrazovanje Srba i svih koji studiraju na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe, imajući u vidu dosadašnja iskustva sa diskriminatorskim odlukama i sistematskim nasiljem koje sprovode jednostrano proglašene vlasti u Prištini, uvereni smo da je opstanak Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedino moguć u okviru jedinstvenog pravnog i akademskog prostora Republike Srbije, u skladu sa Ustavom i Zakonima Republike Srbije, što je konstatovano i u jednoglasno usvojenim zaključcima Kolegijuma Rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održanog 26. aprila 2013. godine, i odlukama Saveta i Senata, kao i saveta fakulteta u sastavu Univerziteta održanih 27. marta 2016. godine.

Promena statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pravno i faktički je nemoguća, bez potpune izmene normativnog okvira Republike Srbije (uključujući i odredbe Ustava Republike Srbije i brojne zakone iz različitih oblasti). Ustupanje ili prenošenje osnivačkih prava, poništavanje principa autonomije univerziteta, akademskih sloboda, utvrđivanja ”drugog ili drugačijeg” statusa brojnim kategorijama lica, nemoguće je ostvariti bez prethodnog utvrđivanja drugačijeg statusa teritorije na kojoj Univerzitet funkcioniše.

Promena statusa Univerziteta, koja bi podrazumevala njegovu integraciju u Zajednicu srpskih opština, kao entitetu koji ustavnopravni poredak Republike Srbije ne prepoznaje, imala bi nesagledive posledice po status studenata i zaposlenih, i neminovno bi dovela do gašenja najviše visokoškolske obrazovne i naučne institucije na Kosovu i Metohiji čiji je osnivač Republika Srbija. Posledice takve promene dodatno bi ugrozile opstanak srpskog naroda na AP Kosovo i Metohija. Stoga ističemo da se takvim eventualnim promenama odlučno protivimo.

Svako preispitivanje statusa i organizacije institucija visokog obrazovanja na teritoriji AP Kosovo i Metohija, čiji je osnivač Republika Srbija, mora polaziti od važećih zakonskih normi i principa poštovanja autonomije Univerziteta. U skladu s tim, bilo kakva eventualna promena statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, podrazumevala bi i aktivno učešće i saglasnost akademske zajednice Univerziteta.

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, dinamiku i aktuelne procese povodom ”normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, čiji rezultati mogu pogubno da se odraze na očuvanje i funkcionisanje Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatramo da bi u takvim eventualnim okolnostima, opstanak Univerziteta jedino bio moguć uz poštovanje principa: stečenih prava Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, autonomije univerziteta i akademskog integriteta.

S obzirom da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici delio i deli sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da je živi organizam koga čini akademska zajednica (akademsko i ostalo osoblje i studenti), svako dalje pogoršanje položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao rezultat nastavka politike sistemskog nasilja i diskriminacije nad Srbima na Kosovu i Metohiji od strane albanskih vlasti u Prištini, kao i daljeg jednostranog sprovođenja do sada postignutih sporazuma i ustupaka Republike Srbije u ”briselskom pregovaračkom procesu”, nužno bi dovelo do prestanka rada Univerziteta. Stoga se ova dva pitanja ne mogu posmatrati odvojeno. Pitanje pravnog statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i svih drugih institucija i ustanova koje deluju u pravnom sistemu Republike Srbije i pitanje položaja i stanja ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji su organski povezana i čine nerazdvojnu celinu.

Pozivamo Vladu Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i sve nadležne organe Republike Srbije, da u pogledu rada i opstanka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u novonastalim okolnostima, u saradnji sa celokupnom akademskom zajednicom Univerziteta, imajući u vidu značaj i naročitu osetljivost ovog pitanja, istraje u očuvanju statusa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u jedinstvenom pravnom i obrazovnom sistemu Republike Srbije.

Zadržavamo pravo da pozovemo na solidarnost celokupnu akademsku javnost Srbije, kao i međunarodnu akademsku javnost, da se pridruže našem apelu.

Stavljamo na raspolaganje sopstvene intelektualne i ljudske kapacitete, kako bi, dobroj veri, u dijalogu sa nadležnim organima, iznašli najprihvatljiviji način ostvarivanja obrazovne i naučne delatnosti Univerziteta u uslovima sistematskog nasilja albanskih vlasti u Prištini, i dali doprinos rešavanju svih drugih pitanja koja smo istakli u ovom dokumentu.

U Kosovskoj Mitrovici,

12. februara 2024. Godine

Doc. dr Duško Čelić, s.r.

Prof. dr Zdravko Grujić, s.r.

Prof. dr Dejan Mirović, s.r.

Prof. dr Bojan Bojanić, s.r.

Doc. dr Srđan Radulović, s.r.

Prof. dr Dragan Blagić, s.r.

Nastavi Citanje

Društvo

Jovanović: Funkcija direktora ANB-a obećana sportisti u penziji

Published

on

Novinarka Vijesti Jelena Jovanović iznijela je tvrdnju da je nedavno dogovoreno ko će biti direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i da je ta pozicija u najnovijoj raspodjeli obećana jednom crnogorskom sportisti koji je penzionisan u ANB-u.

Međutim, pošto je DPS to već jednom uradio kad je vratio Dejana Peruničića, traži se da se ta osoba vrati po modelu da bude šef tehnike ili za generalnog inspekora, kako bi ga stavili pod kontrolu. Inače i taj sportista je u rodbinskim vezama sa već čuvenim ujakom”, kazala je Jovanović u emisiji “Klub A plus”.

Takođe je kazala da je Velika Britanija tražila da aktuelni direktor ANB-a Boris Milić ostane na toj poziciji.

Podsjetila je i da je nedavno bivši premijer Dritan Abazović saopštio ko je čuveni ujak premijera Milojka Spajića.

Nesporno je da se ta osoba  predstavlja kao da odlučuje ko će  bude na kojoj poziciji. Da li on ima uporište u odnosu sa samim Spajićem, ne znam, ali da li se ide kod ujaka po direktorat ili fotelju- ide se. Ovo je mali grad i svi znamo šta se ovdje dešava”, zaključila je Jovanović.

Nastavi Citanje

U Trendu