Connect with us

Glas naroda

Službenik ANB-a informiše Darka Šarića: Brate, ja ih pazim, sve koji su naši

Published

on

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović spriječio je u ljeto 2020. godine kolege da oduzmu blindirane automobile pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića, a onda se time i pohvalio tom Pljevljaku.

To proizlazi iz transkripata koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, iz kojih je očigledno i da je dijelio povjerljive informacije sa Šarićem, pritvorenim narko bosom.

Sredinom jula 2020. godine, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, Šarića obavještava o policijskim akcijama.

Juče nisam dao da se uzme blinda. Spaske i Kubanac. Goran i Nikola. Nisam dao juče. Brate, ja ih pazim, sve koji su naši. Koji ne srljaju, jedini koji je kiksao ovaj Bajčo. Sa ovim Banovićima se uvatio, a oni na sto stolica. Pazim sve naše to i oni znaju ne znam prenose li ti. I Delfina isto. Ne bi mnogi vrdali niđe da si ti tu!”, piše Lazović Pljevljaku.

Tokom prepiske šalje skrinšot dopisivanja sa kolegom koji je dan ranije zaustavio Nikolu i Gorana Spasojevića i Lazoviću poslao fotografije njihovih isprava.

Nemoj uzimat”, odgovorio je Lazović kolegi, a potom Šarića izvijestio o tome.

Braća Spasojević godinama su evidentirani u policijskim spisima kao saradnici Darka Šarića. Svojevremeno, u Baru su imali svoju kriminalnu ekipu…

Bajčo, kog mlađi Lazović pominje, je Vladimir Bajčeta, nekadašnji je tjelohranitelj braće Šarić i njihov blizak rođak. Više godina radio je kao policijski specijalac. Uhapšen je sredinom marta 2023. godine kao član policijskog narko kartela…

Banovići su braća Marinko i Mirko, Bajčetini kumovi.

Mirko Banović duže od dvije decenije pripadnik je specijalnih snaga crnogorske policije. Nakon formiranja SBPOKK, bio je dio njihovog tima za podršku, ali je poslije nekoliko mjeseci, navodno zbog nesuglasica sa Lazovićima, napustio taj sektor.

“Zekić hajduk već dva momka ubio”

Nakon što je u podgoričkom Siti kvartu napadnut i pretučen Marko Zekić, Petar Lazović se, umjesto da uhapsi počinioce ili obavijesti nadležne, žali Darku Šariću da su mu napali druga.

Ova stoka od Bajčete i Marinka Banovića i još 2 momka napali mi druga. Koji je prehrabar i opasan, častan do bola. A miran, pravi hajduk. Nije se mogao sam branit protiv njih, ali će ih kastrirat”, piše Lazović 5. avgusta 2020. godine.

Nakon što ga je Šarić vjerovatno pitao da mu objasni ko je pretučen, odgovara mu:

“Ne nego momak sa ulice”.

Poruke Pljevljaka nisu vidljive u materijalu u koji su Vijesti imale uvid.

Hajduk. Ležao, već dva momka ubio. Iz Berana. Marko Zekić, sa Vukom Vulevićem je on. Bio sa djevojkom, njih 4. Zvali iz poštovanja da pitaju je li Bajčo tvoj, ja rekao ne odavno. Ja sam rekao da te ne opterećuju oko toga, te ne zanima to”, šalje pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije narko bosu, pritvorenom u Beogradu.

Zekić je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva sugrađanina Jasmina Šuntića 2010…

Vijesti su 6. avgusta 2020. godine Upravu policije pitale da li imaju informaciju da je dan ranije, u Podgorici, teško pretučen Marko Zekić, šta se tačno dogodilo i da li je taj Beranac saslušan kako bi, eventualno, dao podatke koji su od interesa za istragu.

Na ta pitanja nikada nije odgovoreno, niti su akteri procesuirani iako je policajac Lazović, kako proizlazi iz prepiske sa Šarićem, istog dana imao sve podatke.

Dva mjeseca i desetak dana nakon što je dobio batine, Zekić je, kako sumnja tužilaštvo, iz osvete ubio Podgoričanina Nemanju Prelevića (28) i njegovog prijatelja Danila Pekovića (19).

Da su Prelević, Peković, Bajčeta i Banović akteri napada na Beranca, objelodanjeno je nakon što je podignuta optužnica protiv njegove grupe. Prema optužnici, Zekić je tokom 2020. formirao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali Miomir Ž. Đukić, Dragan Z. Biletić, Vasilije M. Đukić, Mirčeta M. Mihajlović, Nenad M. Miličić i Branislav S. Ivanović, Goran M. Milašinović i Dragan Tarić.

Dokaze protiv njih tužilaštvo je potkrijepilo transkriptima sa Sky ECC aplikacije, koje im je dostavio Europol.

Zekić i Ivanović u bjekstvu su i sudi im se u odsustvu.

Juniorova “djela”

Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo je transkripte koji teško optužuju Lazovića i njegovog kolegu Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca kasnije i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe “kavači” i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a SDT ga tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Pola godine kasnije i Čađenović je uhapšen zbog optužbi da je štitio kavčane.

SDT na čelu sa novim šefom, Vladimirom Novovićem, podiglo je početkom januara optužnicu protiv Lazovića, Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Sky ECC aplikacije. Na tom kriptovanom kanalu komunikacije on je koristio nadimak Junior i Junior New.

“Stanković nije dobar za Šarićevu kćerku”

Sredinom jula 2020. godine, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio njegov otac Zoran, gotovo svakog dana nudi pomoć Šariću, nerijetko se obrušujući na saradnike tog Pljevljaka.

Šarić je tih dana u beogradskom pritvoru čekao završne riječi u predmetu vođenom pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu – zbog krivičnog djela pranje novca.

Tokom prepiski o tome što je spreman da učini za njega, Lazović obavještava Šarića i o beznačajnim stvarima poput onih ko je sa kim bio u društvu, koliko trenira, ko je što rekao…

U jednom trenutku sugeriše mu i da njegova kćerka nije napravila dobar izbor u pogledu partnera.

Brate ne znam znači li ti, ali ti moram reći, onaj mali Stanković, što je momak, kako mi kažu, sa tvojom kćerkom. Bio je u Tre Canne sa Minjom Šakovićem i Draganom Pečuricom – najboljim drugom Kožarevim”, piše Lazović Pljevljaku 20. jula 2020. godine.

Nakon Šarićevog odgovora piše mu: “Ok ti si moj brat, a moram ti reć”.

Inače ne zaslužuje ni drug da bude sa nekim tvojim, eto iskreno… Sjedi sa Minjom, Dabom, Ćoćom, Pečom, uglavnom bitno mi da znaš to”

Stanković, kog Lazović u tom dijelu prepiske pominje, sin je dugogodišnjeg sudije i tužioca Ivice Stankovića, advokat Aleksa Stanković.

Zvao tatu i strica zbog Hela i korone

Iz transkripata koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima proizlazi da je Lazovuć osim povjerljivih, sa Šarićem dijelio i informacije o tome ko je od njihovih prijatelja obolio od korone, što je preduzeo da im pomogne, ko je umro, a provjeravao je i kakvo mišljenje Pljevljak ima o ljudima iz njegovog i okruženja njegovog oca Zorana Lazovića, pa čak i o višegodišnjim prijateljima.

Brate Hele je zaglavio u bolnicu. Od corone. Sve sam ih već zvao i Z. Korona dobio gušenje prebačen u covid centar u BA. Sad iz BP za BA. Zvao sam sve dr gore i Ranko stric zvao”, izvještava bezbjednjak sredinom jula 2020. godine Šarića.

Tada mu, najvjerovatnije, piše o Denisu Helu Duroviću, svojevremeno Šarićevoj desnoj ruci.

Prema transkriptima šifrovane komunikacije policajac najčešće, kada pominje svog oca, piše samo prvi inicijal imena – “Z”.

Lazović pojašnjava i da mu poruke šalje u realnom vremenu, dok Durovića transportuju iz bjelopoljske bolnice u beranski Covid centar.

Sad brate, trenutno. Sad stiže u BA. Berane. Tamo je najbliži covid centar”.

Nakon nekoliko sati Pljevljak se interesuje za zdravlje Durovića i dobija odgovor:

Bolje je, kiseonik mu je uključen”.

Izvor: Vijesti

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu