Connect with us

Glas naroda

Izađi i bori se!

Published

on

“Pisac, slikar, mislilac, borac — Dragoš Kalajić je prije svega i iznad svega bio učitelj, u drevnom smislu te velike riječi. Zato najviša svrha svega što je pisao i govorio nije bila da obavijesti, nego da budi, osvjetljava, potresa, izbacuje iz žljeba ravnodušnosti i lažne sigurnosti, iz jadnog malog i sebičnog građanskog mira svakoga od nas.

Da hrabri, pokreće, vaspitava, obavezuje, nudi djelotvorne modele za put „od praistorije ka nadistoriji”, „od životinjskog ka božanskom”.

„Izađi i bori se”, kaže nam Dragoš svakom svojom riječju. „Izađi i bori se. To je jedino što možeš da učiniš za svoju besmrtnost. To je jedino što možeš da priložiš za istoriju spasenja, svoju i svih koje voliš. To je jedino čime možeš zavrijediti svoje mjesto u zajednici predaka, savremenika i potomaka koja čini mistični organizam svakog vjerodostojnog naroda.”

Dragoš je volio da predočava primjere.

Žive, s imenom, prezimenom, sudbinom, bojom očiju, srcem koje ne kuca mehanički već kuca za nešto. Primjere ljudi kojima je očigledno teže nego nama, ali u tome nisu našli razlog da odustanu. Često je kroz primjere omogućavao bolju samospoznaju i onome koga ističe.

Zašto je toliko važan primjer?

Možda nam to najbolje objašnjava, ne skrivajući ništa, junak Kalajićevog romana koji kaže: „Više se ne postavlja problem odbrane Središta, pošto je ono srušeno, ili za druge ljude izgubljeno, već se postavlja problem manifestacije Središta. Dužnost nije više da se brani ono što je izgubljeno, nego da se manifestuje ono što je izgubljeno. Središte više nema potrebu za svojom gardom branilaca, već ima potrebu da se preko te garde objavi. Nema više potrebe za ljudima, već za primjerom.”

Najvažniji primjer koji nam je ostavio Dragoš Kalajić, sada to dobro znamo, bio je on sam.

Nikada nas nije pozivao, niti je to podnosio, da oplakujemo svoju sudbinu. Ličnu, srpsku, rusku, slovensku, pravoslavnu, evropsku sudbinu. Nije nas pozivao na ispovijedanje svog bola, na ritualnu patnju, na sentimentalnost. Da, razloga za tugu, patnju, bol, suze ima mnogo više nego što može da podnese jedan ljudski život. Ali to još ne znači ništa!

Upravo zbog tuge, patnje, bola, suza — i uprkos svemu tome — IZAĐI I BORI SE!

Izvor: Filozofski ogledi

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu