Connect with us

Ekonomija

The Economist: Dolar gubi pozicije – i na Zapadu sve više trguju u juanima

Published

on

Kineski juan nastavlja da jača i možda će se osloboditi zavisnosti od američke valute, piše The Economist.

Londonski list navodi da je dolar i dalje tražen na svjetskom tržištu, ali bi američke sankcije mogle da naruše njegovu hegemoniju. Pogotovo što neke zemlje već sada više vole da trguju mimo američke valute.

I napominje: „Svjetsko tržište je preplavljeno predviđanjima da će dolar uskoro nestati. Sve je jasnije da pojedine zemlje mogu zaobići dominantni (dolarski) sistem ako to zaista žele. Ruska privreda je pogođena sankcijama, ali se drži jer se 16% njenog izvoza sada plaća u juanima“.

The Economist naglašava da u svemu važnu ulogu igra i kineska alternativa SVIFT-u koja osvaja sve nove i nove pozicije.

„Kina sve više prebacuje bilateralnu trgovinu na juan, što se pokazalo lakšim od zamjene dolara u trgovinskim tokovima između drugih zemalja. Osim toga, mnoge zapadne firme sada trguju sa Kinom u juanima. Pored toga, cirkulisanje novca širom svijeta bez učešća Sjedinjenih Država dodatno će olakšati nove tehnologije digitalnog plaćanja i digitalne valute centralnih banaka“, ističe The Economist.

Zamjenik ministra finansija RF Aleksej Mojsejev najavio je skoro potpuno povlačenje ruskih korporacija iz obračuna u dolarima.

Ekonomija

Izvoz ruskog gasa u Kinu dostigao novi rekord

Published

on

Ruski Gazprom saopštio je da su njegove isporuke prirodnog gasa Kini dostigle novi istorijski maksimum usljed rastuće potražnje.

Kineska nacionalna naftna korporacija je 23. novembra zatražila nove količine gasa preko rute Snaga Sibira 1 koje su još jednom premašile ugovorne obaveze Gazproma, naveo je ruski proizvođač u izjavi koju je u subotu citirala državna novinska služba Tass.

“Gazprom je isporučio sve tražene količine i postavio novi rekord u dnevnim isporukama gasa Kini”, navodi se u saopštenju.

Gasprom i CNPC su prošlog mjeseca potpisali aneks ugovora u snabdijevanju gasom preko Snage Sibira 1 koji predviđa dodatne isporuke do kraja 2023. godine.

Rusija namjerava da sljedeće godine izveze 30 milijardi kubnih metara gasa u Kinu, i da na kraju poveća isporuke na 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Odvojene pošiljke budućom dalekoistočnom rutom mogle bi da dostignu još 10 milijardi kubnih metara godišnje.

Gazprom je takođe u pregovorima da isporučuje čak 50 milijardi kubnih metara godišnje preko budućeg konektora Snaga Sibira 2, ali ugovor nije potpisan.

Gazprom je saopštio da primjećuje da se njegovi tokovi gasa kroz cev u Kinu poklapaju sa njegovim istorijskim isporukama u Zapadnu Evropu, koje su pale pošto su evropske zemlje krenule da diverzifikuju svoj uvoz energije nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Ruska kompanija je 2020. prodala oko 120 milijardi kubnih metara gasa zapadnoj Evropi.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Valutni rat ulazi u završnu fazu: Tkanje nove svjetske mreže bez dolara

Published

on

PIŠE: Veljko ZELJKOVIĆ (IZVOR: Glas Srpske)

Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopili su prvi sporazum o prodaji nafte za lokalne valute, izbacivši dolar kao platežno sredstvo.

To su već uradile Kina i Rusija, a planiraju i neke latinske zemlje, pa i Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik nafte i stub petrodolarskog sistema uspostavljenog sedamdesetih godina prošlog vijeka. Iako je decenijama održavala vezu sa dolarom i ulagala u američku imovinu, ova država sada nastoji da ojača svoje odnose sa ključnim trgovinskim partnerima, uključujući Kinu. Koliko bi ovo moglo uzdrmati Ameriku, govori i to što su iz Vašingtona reagovali, vršeći pritisak, prvo na Indiju onda i Rijad, da nastave da prodaju svoju naftu u dolarima. Da li će i koliko sve ovo ugroziti dosadašnju dominaciju Amerike, ali i uzdrmati njen finansijski i ekonomski sistem? Stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da će se svijet jednog dana probuditi bez dolara. Smatraju da je mnogo realniji scenario kao sa britanskom funtom, u čijem slučaju je postojao višedecenijski proces u kojem je ona prešla iz centra svjetske ekonomije u valutu drugog reda.

Hronologija

Vijekovima je svijet imao ono što je poznato kao rezervna valuta. Ovo je valuta u kojoj se obavlja većina svjetskih međunarodnih transakcija. Istorijski gledano, to su bile valute niza evropskih kolonijalnih sila, uključujući Španiju, Francusku i Englesku na različitim mjestima. Ove imperije su često podržavale svoje valute plemenitim metalima, obično zlatom, pored implicitne podrške države.

Poslije Prvog svjetskog rata britanska ekonomija se borila da povrati svoju snagu. Najveći dio svjetskog zlata tekao je iz Londona u Njujork radi čuvanja i špekulacija na burnom američkom tržištu akcija dvadesetih godina prošlog vijeka. Dominantna uloga Amerike u Drugom svjetskom ratu dodatno je učvrstila Njujork kao finansijsku prestonicu svijeta, a dolar kao njegovu najvažniju valutu. Dolar je formalno postao svjetska rezervna valuta 1944. kao rezultat Bretonvudskog sporazuma, statusa koji je sterling ranije imao.

Vremenska linija se zatim premotava u 1971. Te godine predsjednik Ričard Nikson je napustio zlatni standard. Od tog trenutka dolar nije podržan plemenitim metalom, već isključivo “punom vjerom i kreditom vlade SAD”. Od te godine brojni ljudi pozivaju na ukidanje američkog dolara kao svjetske rezervne valute.

Petrodolar

Nekoliko je faktora koji su doveli do toga da dolar zadrži status međunarodne rezervne valute. Jedan je takozvani petrodolar. Ogromna većina svjetskih transakcija u vezi sa naftom odvija se u dolarima. Kako globalna trgovina naftom iznosi milijarde dolara dnevno i svim zemljama je potrebna energija, to stvara veliku potražnju za dolarima kako bi se olakšale ove transakcije.

Petrodolarski sistem je jedan od ključnih stubova koji održava hegemoniju američke valute. Činjenica da su zemljama koje uvoze naftu potrebni dolari da bi je platili obezbjeđuje stalnu potražnju za vašingtonskom valutom širom svijeta. Ovo stabilizuje dolar, pomažući da se finansira ogroman deficit tekućeg računa koji SAD održavaju decenijama.

Kada većina zemalja ima dosljedan trgovinski deficit, njihova nacionalna valuta depresira u odnosu na valutu koju koriste za plaćanje uvoza. Kako domaća valuta slabi, to čini uvoz skupljim, a izvoz jeftinijim, podstičući zemlju da uravnoteži svoju trgovinu. Međutim, SAD su dugo bile u stanju da održavaju ogroman trgovinski deficit sa ostatkom svijeta, jer je postojala velika potražnja za njihovom valutom, koja je nekada građena i obezbjeđivana sankcijama i ratovima.

Alternative

Bilo je mnogo diskusija i pokušaja stvaranja alternative dolaru. Evro je izgledao kao da bi mogao imati šansu na prelazu vijeka, ali do toga nije došlo. Politički i ekonomski šokovi u Evropi umanjili su ugled centralnoevropske valute kao svjetskog standarda. Japan ima svoje probleme sa stagnirajućom ekonomijom i smanjenjem stanovništva.

Svi ostali potencijalni kandidati su vjerovatno premali da bi bili rezervna valuta. Švajcarski franak, na primjer, poznat je kao stabilna i dobro cijenjena valuta. Međutim, švajcarska ekonomija, za koju je vezan, je sićušna i ne bi mogla da podrži ogromne tokove kapitala koji se zahtijevaju od međunarodne rezervne valute.

Afričke i bliskoistočne zemlje izvoznice nafte, među kojima je prednjačila Libija, razmatrale su još prije dvadesetak godina ideju da se nafta umjesto za petrodolar prodaje u zamjenu za pan-afrički dinar s pokrićem u zlatu, ali ove prijedloge zaustavilo je arapsko proljeće i građanski rat koji je uslijedio u Libiji.

Kinezi i Saudijci

Sljedeći korak ka dedolarizaciji pokrenula je Kina 2018. nakon američko-kineskog trgovinskog rata, kada su njene vlasti odlučile da sprovode što više trgovine u juanima, nasuprot američkom dolaru. Iste godine Venecuela je izdala saopštenje da će prihvatati plaćanja za izvoz nafte u evrima, juanima, rubljima i drugim valutama. Nedugo nakon početka rata u Ukrajini Rusija je takođe odlučila da se trgovina prirodnim gasom sa zapadnim zemljama mora sprovoditi u rubljama, a među prvima je na to pristala Turska i Indija.

Prema nekim medijskim najavama, Saudijska Arabija i Iran sve su bliže prihvatanju juana za naftu, svojevrsnog petrojuana ili kineske verzije petrodolara. Analitičari smatraju da bi se petrojuanski sistem zasnovan na juanu mogao razlikovati od petrodolarskog po tome što će biti vezan za zlato, a uskoro bi mogao dobiti i svoju digitalnu verziju. Takođe, potrebno je napomenuti da je Kineska centralna banka nedavno kupila dodatnih 18 tona zlata. Namjera koja stoji iza ovog jeste povećanje međunarodnog kredibiliteta juana.

Predsjednici Brazila i Argentine nedavno su, međutim, izjavili da rade na zajedničkoj valuti, tzv. sur, koja bi se koristila u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od dolara, a dugoročno se razmišlja i o uključenju drugih zemalja Latinske Amerike u ovaj projekat koji bi potencijalno mogao postati najveća svjetska valutna unija nakon evrozone. Sur bi takođe služio kao alternativa dolaru pri trgovanju naftom.

Zemlje BRIKS-a

Osim toga, sve više slušamo i o zajedničkoj valuti BRIKS zemalja. Članice ovog saveza trenutno predstavljaju skoro 42 odsto globalne populacije i čine više od jedne trećine svjetske ekonomije.

Brazilski predsjednik nedavno je predložio stvaranje zajedničkih valuta za međusobne transakcije između zemalja BRIKS-a i članica južnoameričke trgovinske organizacije koja uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venecuelu s pridruženim članicama Bolivijom, Čileom, Ekvadorom, Gvajanom, Kolumbijom, Peruom i Surinamom.

Pored toga, ovaj savez uskoro bi mogao biti svjedok proširenja nakon što je Iran prošle godine aplicirao za članstvo, a sada zemlje poput Saudijske Arabije, Alžira, UAE, Egipta, Meksika, Nigerije pa čak i Argentine takođe razmišljaju o tome. Zanimljivo je i da su zemlje BRIKS-a još 2014. godine s oko 46 milijardi evra početnog novca pokrenule Novu razvojnu banku te poseban mehanizam likvidnosti kao alternativu Svjetskoj banci i MMF-u.

Druga utočišta

Na žalost Amerike, to nisu jedine njihove brige. Centralna banka Saudijske Arabije sve donedavno ulagala je višak dolara koje dobije od prodaje sirove nafte u kupovinu američkih hartija od vrijednosti, na taj način indirektno finansirajući sve veću potrošnju američke vlade.

Vašington je svojevremeno potpisao i istorijski sporazum sa Rijadom, kojim se obavezao da će zaštititi ovu zalivsku monarhiju u zamjenu za to da Saudijska Arabija svoju naftu prodaje isključivo u dolarima, te petrodolare deponuje u komercijalne banke SAD i investira u državne obveznice. Ali i to se sada mijenja. Zalihe američkih obveznica u Saudijskoj Arabiji pale su na najniži nivo u posljednjih šest godina. Ova zalivska zemlja je u junu prodala više od tri milijarde dolara državnog duga SAD, a njihov komšija, Ujedinjeni Arapski Emirati, skoro četiri milijarde dolara.

Naftne države u regionu Persijskog zaliva traže nove načine za investiranje kako bi ostvarile veće prinose u svijetu kojem je dosta hegemonije američkog dolara. Saudijska ulaganja u “rizičnu imovinu” kao što je proizvođač električnih vozila “Lucid”, “Uber” ili fudbalski klub Njukasl, mogla bi da dovede do viših američkih kamatnih stopa.

Kina je takođe rasprodala američke obveznice u vrijednosti od 11,3 milijarde dolara kako bi svoj “dolarski novčanik” svela na najniži nivo od sredine 2009.

Kada se podvuče crta, sabere i oduzme, sve ovo moglo bi dovesti do gubljenja dosadašnje američke hegemonije i pada ekonomske i finansijske moći Amerike. To u prevodu znači da bi SAD imale manji pristup kapitalu, veće troškove zaduživanja i niže vrijednosti na berzi. Ugasilo bi to i FED-o­vu štampariju novca, koja u posljednje vrijeme radi 24 časa dnevno. Naravno, podrazumijevalo bi i veliko stezanje kaiša, ali bi sigurno uticalo i na dosadašnju poziciju SAD kao svjetske supersile.

Gubitak moći

Geopolitika nije jedino važno pitanje koje muči Vašington. I inflacija slabi položaj dolara na međunarodnoj sceni. SAD su od osamdesetih godina prošlog vijeka održavale nisku i stabilnu stopu inflacije, dajući štedišama širom svijeta samopouzdanje da svoju imovinu drže u dolarima. Tokom protekle godine inflacija je, međutim, porasla na ranije nezamislive nivoe, dovodeći u pitanje sigurnost i stabilnost dolara za dugoročnu štednju i investicije. Kao da to nije bilo dovoljno, početak 2023. donio je i regionalnu bankarsku krizu. Iako se čini da je ova kriza u velikoj mjeri obuzdana, američko Ministarstvo finansija i Federalne rezerve su bili prinuđeni da uđu sa garancijama bez presedana kako bi ugušili krizu. Ovo je samo po sebi bilo uznemirujuće, a i narušilo je kredibilitet američke ekonomije.

Nastavi Citanje

Društvo

Jovanović: Naredni postupci Vlade, SDT-a i VDT-a odrediće da li će građani Budve platiti još jednu enormnu plačku bivšeg režima

Published

on

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović pozvao je Vladu Crne Gore da odustane od tužbe protiv Opštine Budva za isplatu 29,5 miliona eura.

Kotorski Odnovni sud nedavno je presudio da Opština Budva dužna da Vladi plati milionsku svotu koja je krajem 2019. isplaćena na ime državne garancije njemačko austrijskom koncernu WTE/EVN na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Nakon što je austrijsko-njemačka kompanije WTE suprotno ugovorima i sporazumima jednostrano napustila Postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, Opštini Budva je dostavila falsifikovanu garanciju od 66 miliona na plaćanje a Vladi Crne Gore na iznos od 29,5 miliona. Odbili smo da platimo koruptivni posao u kojem je bivši direktor kompanije Faust priznao i sklopio sporazum o priznanju krivice zbog davanja korupcije u iznosu od tri miliona eura. Čitav posao osmišljen je i sproveden na kriminalno organizovan način kako bi se ispumpalo 100 miliona iz budžeta građana Budve. Nakon što smo odbili da platimo 66 miliona, Vlada Crne Gore predvođena DPS-om, odlučila je da plati državne garancije koje su izdate mimo procedure 2009. godine. Tadašnja vlada na čelu sa Igorom Lukšićem nema odluku Skupštine Crne Gore na zaduženje od 29,5 miliona i isto nije budžetom predviđeno. Zbog toga je odluka Vlade nezakonita i garancija je pravno ništavna”, naveo je Jovanović.

I pored brojnih upozorenja od strane Opštine kako je kazao, Vlada je izvršila plaćanje.

Odbili smo tadašnje ultimatume da Opština Budva nadoknadi Vladi iznos od 29,5 miliona jer smo upozoravali da se radi o pravno ništavnom poslu. Iako su tadašnji ministar finansija i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa prihvatili da se radi o sumnjivom poslu i najavili preispitivanje i krivične prijave, ostali su nijemi na ovaj visoko koruptivni posao. Kada smo odbili da nadoknadimo ovaj iznos, DPS je na preko političke korupcije, upravne inspekcije, policije i zaštitarskih firmi izvršio puč i instalirao novu vlast u Opštini Budva. Tada je izvršena i blokada računa Opštine na iznos od 29,5 miliona jer je Vlada podnijela tužbu Privrednom sudu a postupajući sudija Blažo Jovanić je usvojio privremenu mjeru po kojoj se zabranjuje Opštini da raspolaže računom do iznosa od 29,5 miliona.Namjera nove vlasti je bila da prihvati sporazum sa Vladom o dugu i donese odluku o kreditnom zaduženju kako bi građane zadužila za ovaj iznos i isti prebacila na račun Vlade. To su bili stvarni motivi lokalnog državnog udara koje smo razotkrili i spriječili, ne pristajući na nasilje i protestujući 75 dana svakodnevno“, rekao je Jovanović.

Nažalost, kako dodaje, nakon promjene vlasti, Vlada koju je predvodio Zdravko Krivokapić, a i sadašnja koju predvodi Dritan Abazović nisu uradile ništa da se preispita ovaj najkoruptivniji posao u Crnoj Gori jer nisu imali političke volje da zaštite interese građana Budve.

Zbog ovog štetnog plaćanja, pokrenuta su dva arbitražna postupka protiv Opštine Budva od strane WTE u Frankfurtu i Ženevi vrijednosti 100 miliona koji su završeni i čeka se odluka. Državne institucije na celu sa SDT i VDT nisu uradile ništa po ovom pitanju jer se radi o inostranim kompanijama i niko nema profesionalne hrabrosti da procesuira kriminalce koji dolaze iz zemalja članica EU. Prvostepena presuda po kojoj je Opština dužna da nadoknadi iznos Vladi Crne Gore, ukoliko ostane na pravnoj snazi, bukvalno znači da ovaj novac ide direktno u džep Mila Đukanovića i Svetozara Marovića kao organizatora kriminalne grupe“, kazao je Jovanović.

On je poručio da Vlada Crne Gore pod hitno mora da odustane od tužbe i inicira krivične postuke jer se oni po zahtjevu Opštine Budva već pet godina nalaze u fazi izviđaja sa namjerom da se nikada ne završe.

Zbog čega Vlada Dritana Abazovića nastavlja praksu vlade Đukanovića i Krivokapića je pitanje na koje čekamo odgovor. Prvostepena presuda je zasnovana na povredi zakona i pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju. Indikativno je da ona dolazi u trenutku kada očekujemo odluke arbitražnih sudova jer predstavlja vjetar u leđa međunarodnim sudovima da donesu presudu protiv Opštine i da se otuđi 100 miliona od građana. Dalje činjenje i nečinjenje najvažnijih državnih funkcionera, od Vlade Crne Gore do Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) će odrediti da li će građani Budve platiti još jednu enormnu plačku bivšeg režima. Opština Budva je uradila sve da zaštiti interese građana i u ovoj pravnoj borbi ne samo što je ostala usamljenja u međunarodnim arbitražama, već ima ozbiljnu opstrukciju nadležnih državnih institucija koje ovakvim presudama nastavljaju da pomažu kompaniji i pojedincima koji su izvršili najkoruptivniji posao u Crnoj Gori i to na organizovani način, spregom finansijskih, političkih i kriminalnih krugova. Zbog toga zahtijevamo od Vlade da konačno krene da radi u interesu građana i odustane od tužbi po ovom osnovu i da se konačno pokrenu krivični postupci pred domaćim sudovima kako bi se zastalo sa međunarodnim arbitražama, utvrdila istina i procesuirali svi pojedinci i grupe koje su izvršile ovaj štetni posao po državne interese“, zaključio je Jovanović.

Nastavi Citanje

U Trendu