Connect with us

Glas naroda

Mandić: Ne gradi se vlastita sreća na nesreći komšija

Published

on

Kandidat za predsjednika DF-a Andrija Mandić kazao je da kada se bude pisala istorija politike Crne Gore, zlatnim slovima će se pisati DF.

Ta politika je izdržala da se ne preda i proda i da sa svom snagom pobijedi režim Mila Đukanovića. Mnogi su se zalijetali na taj režim, mnogi su paktirali i imamo neslavnih primjera od Novaka Kilibarde do Darka Pajovića koji su htjeli da ga slome iznutra, a same se pokvarili. DF je izdržao Danajske darove kada je Đukanović nudio da uđemo u tu Vladu. Mi smo stali ispred naroda“, kazao je on.

Mandić dodaje da je veliko djelo što su oborili Mila Đukanovića ali se neko prevario i kazao da ljudi iz DF-a nisu zaslužili da vode Crnu Goru.

Objašnjavali su da su DF i DPS dvije različite strane iste medalje. Najglasniji u tome su bili oni koji su godinama podržavali DPS, ali uoči 2020. godine su se naprasno preorijentisali kada su vidjeli da Đukanović gubi“, kazao je on.

Umjesto, kako je kazao, da budu naša braća, oni su pomislili da je njihovo vrijeme političke borbe završeno a da sada u sporadičnom udarcu treba očisititi dominantnu snagu u Crnoj Gori.

Ali ponovo se pune sale u Crnoj Gori. Vidjeli ste Pljevlja, Budvu, sve sale po Crnoj Gori pune. Nikši večeras, prepuna dvorana, i hvala vam Nikšićani. Ovo je ono što mi raduje srce. Sjećam se 2015. godine u vrijeme velikih protesta, svi su gledali put Nikšića kada stižu autobusi i velika snaga koja je iznijela promjene“, kazao je Mandić.

Upravo je Nikšić, kako je kazao, bio vjesnik slobode.

Kada vidim prepun sportski centar, znam da ne možemo da izgubimo. A i zašto bi izgubili kada smo 2020. godine pobijedili“, podvukao je on.

Pobijedili su, i upravo gdje god je govorio, kako je kazao, da od 2020. godine nisu više opozicija.

Dok smo bili opozicija, vodili smo računa i o nama i o zajednici koju smo branili. Vodili smo računa i o našoj Crkvi. Kada je pitanje Crkve u potpunosti riješeno, kada više nema diskriminacije, sada kada smo većina u Crnoj Gori i u svim opštinama, imamo obavezu da povedemo računa i o onoj manjini koja postoji“, kazao je on.

Ne može se, dodaje, vlastita sreća graditi na tuđim nesrećama.

Od 1997. godine, sjećate se, svakog ko nije želio da im se pokori su htjeli da zgaze. Disrkiminisali čitavu nacionalnu zajednicu. Danas, mi nećemo tako da se ponašamo“, podvukao je on.

Oni su, dodaje, čitali primjere čojstva i junaštva Marka Miljanova i da obnove vrijednosti koje su krasile naše predake.

Prva lekcija na tom putu je da pokažemo odnos prema manjini i prema manjinama. Idemo prema onim ljudima koji nisu krali“, kazao je on.

Mandić je kazao da neće nikoga da gaze i pozdravio je predsjednike opština i funkcionere opština i državnih preduzeća.

Kao predsjednik Crne Gore kazao je da nikada nijedan od njegovih najbližih neće se ponašati kao Milov brat, sestra ili djeca. Niko nema pravo da krade Crnu Goru. Nije niko od njih otrkio internet. Postali su vlasnici banaka i najboljih zgrada u Podgorici. Odakle, kako? Svi se mi znamo. Sjećamo se kako smo živjeli 90ih. Neko postaje milijarder a neko ostaje i bez posla. To će da se mijenja“, podvukao je on.

Novi zakon o anti mafiji oduzeće imovinu svim lopovima i tajkunima koji su pljačkali ovu zemlju, tvrdi Mandić i dodaje da je potrebno da pravda zakuca na svačija vrata, da se završi sa lažnim suđenjima ali i da se završi sa akcijama koje je započeo SDT.

Tamo su bili predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik Privrednog suda, tužilac koji je bio član najopasnijeg klana u Evropi… Vidite kakvo nas je čudo zadesilo. Večeras pozivam tužioca i tužilaštvo – ne trebaju da gledaju političke borbe. Oni su već do sada trebali da procesuiraju niz kriminalaca koji se nalaze u pravosuđu i u Skupštini Crne Gore kao i Vladi Crne Gore. To je već trebalo da se procesuira“, kazao je on i dodao da ne mogu vagati ko pobjeđuje.

Njihova borba je, dodaje, izvojevana na odlučnosti i treba da se završi najkasnije 2. aprila.

Ona se završava tako što lažni predsjednik Crne Gore mora biti pobijeđen. Od koga? Od onih koji su svojim životima svjedočili tu borbu. To je značajano. Ja poštujem mlade ljude, ali oni niti imaju iskustva niti kondicije niti su prošli sve ove borbe. Ima vremena za njih. Evo smo ih učinili ministrima i predsjednicima Skupština pa ne treba toliko da budu halapljivi. Jednom smo i pripremili da vodi Podgoricu, ali je njemu to malo pa bi da bude i predsjednik Crne Gore“, kazao je on.

Dugo je, kako navodi, u politici i zna da prepozna dobre političare.

Znate li kakav je Marko Kovačević za sve ove mlade? Šta su naši mladi političari koji vode opštine? Koliko su superiorniji od njih?“, pita Mandić.

Na ovoj pobjedi se gradi budućnost Crne Gore, kaže Mandić i dodaje da će ona biti dovoljno široka za svakog čovjeka dobre volje.

Društvo

Srbi iz Čikaga: Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo ili nećemo da postojimo!

Published

on

Srbi koji žive u Čikagu okupili su se večeras i poslali svoju poruku povodom poslednjeg stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, kada su u obračunu sa policijom tzv. Kosova poginuli Igor Milenković (50), Stefan Nedeljković (31) i Bojan Mijailović.

“Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo li ili nećemo da postojimo! Glava se glavom brani, za Kosmet život ste dali!”, pisalo je na velikoj paroli kojom su Srbi iz “vetrovitog grada” pokazali da saosjećaju sa porodicama ubijenih Srba i sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Skup je održan na obali jezera Mičigen, a okupljeni su najavili da će narodnih dana preduzeti još neke akcije ne bi li pomogli ugroženim sunarodnicima u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Đurović: Restartovanje pregovora bi sigurno dovelo do formiranja Vlade, Spajić izgubio podršku i u svojim redovima

Published

on

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Dejan Đurović izjavio je na Javnom servisu da je siguran da vlade neće biti ukoliko se proces formiranja bude i dalje nastavio u pogrešnom smjeru.

On je naveo da je nakon parlamentarnih izbora bilo sasvim realno i za očekivati da partije koje su na predsjedničkim izborima podržale Jakova Milatovića naprave i jedan koalicioni savez i budu srž nove vlade.

Matematički je bilo sasvim dovoljno da Pokret Evropa sad, koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i eventualno GP URA budu osnov te nove vlade koje bi zajedno sa partijama manjina činile jednu veliku većinu“, naveo je Đurović.

Dodao je da mandatar Milojko Spajić u ovom trenutku nema podršku ni u svojim redovima i da je za očekivati restartovanje pregovora i vraćanje na početak što bi sigurno dovelo do rezultata i formiranja vlade.

Kazao je da se u obzir mora uzeti i to da imaju redovno zasijedanje 1. oktobra, te da ako toga ne bude već kao poslanici ulaze u ustavni problem.

“To bi već bilo problematično pri daljim pregovorima. Takođe 11. novembra se završava rok sa pregovorima, i ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu , a ona može biti samo napravljena kao što smo i pokazali iz rezultata demokratskih izbora, onda će sigurno biti izbori kao jedino rješenje”, kazao je Đurović i dodao:

Ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu od onih koji su pobjednici izbora onda će novi izbori pokazati neko novo svjetlo na političkoj sceni. Rezultati koji su bili na izborima u junu mjesecu sigurno neće biti identični na tim novim eventualnim izborima ukoliko bude potrebno za njih”, zaključio je Đurović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Pokušaj puča se glorifikuje, samo što se ne dijele medalje za učešće u belvederskoj revoluciji

Published

on

Pokušaj puča na Cetinju u septembru 2021. godine sada se glorifikuje, samo što se ne dijele medalje za učešće u belvederskoj revoluciji, rekao je, gostujući u emisiji Kontroverza na Adria televiziji, advokat Dalibor Kavarić.

Vi ste kolege Crnogorci, skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom”, tim se riječima, navodno, Veselin Veljović obratio policiji uoči ustoličenja, a potom se zaletio na policajce u kordonu.

Kavarić ističe da, ako je tačno da je to rekao, to govori o namjeri i pokušaju Veljovića da preuzme kontrolu, odnosno komandu nad policijom.

Očigledno je da je postojao jasan plan, hijerarhija, cilj da se na dijelu teritorije Crne Gore, na Cetinju, uspostavi organizacija, lanac komandovanja, legitimisanja, uniformisanja, koji bi promovisao pravila slobodne teritorije Cetinja od ostatka Crne Gore”, kaže on.

To je, naglašava advokat, paramilitarni fenomen.

Poruka tog događaja je bila: Mi ovdje kontrolišemo situaciju, ovo su naša pravila, ovdje može da dođe ko mi kažemo i kad mi kažemo“, navodi Kavarić.

Kako kaže, da su organizatori u tome uspjeli – to bi bio veoma loš scenario.

Taj scenario ne bi ostavljao puno mogućnosti državnim organima, vojsci i policiji, osim da, na način koji zakon poznaje u slučaju pružanja oružanog ili drugih vrsta otpora, uspostavi kontrolu na cijeloj teritoriji Crne Gore pa tako i na Cetinju. Hvala Bogu to se nije desilo”, dodaje Kavarić.

Na kraju su organizatori, koji su pripremili takav scenario, odustali od svojih namjera.

Jedino što je loše u svemu je da oni nisu otkriveni, nisu dali ni izjave… Vidjeli smo tu poznatih lica iz političkog života, NVO, vjerskog života”, naglašava Kavarić.

A situacija se, na kraju, procesno svela na optuženje Veljovića za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Smatram da je takva pravna kvalifikacija neadekvatna jer je činjenica da je pokušavao da probije kordon policije, posebno gurajući jednog policajca, međutim njegova namjera nije bila da napadne policajca ili kordon, već da ga probije”, dodaje Kavarić i objašnjava da bi adekvatna kvalifikacija bila sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Rekao je i da je tadašnji predsjednik Milo Đukanović tokom mandata bio “alfa i omega u Crnoj Gori, gospodar života i smrti i kontrolisao sve događaje”.

On je smatrao da je on sinonim Crne Gore i zaštite njenih interesa. Njegovo prisustvo nam govori da je bio upoznat sa cijelom organizacijom”, ocjenjuje Kavarić i dodaje da smo, uslijed kukavičluka tužilaštva, koje ga nije pozvalo, saslušalo i ispitalo njegovu ulogu,  ostali uskraćeni za te odgovore.

A dok je Veljović pozivao kolege da skinu uniforme i “budu s narodom, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić donio je odluku – ide se na Cetinje, tamo će se održati ustoličenje.

Kada je bilo očigledno da ministar unutrašnjih poslova nema znanja ili nema volje ili iz nekog drugog rezultata ne obavlja svoj posao, potpuno je legitimno da premijer, onaj koji predlaže imenovanje i razrješenje ministra, da on u ključnim trenucima izda najmanje onoliko naređenja kao ministar… Ne zove se džabe premijer prvi ministar u drugim pravnim sistemima”, pojašnjava Kavarić.

Nastavi Citanje

U Trendu