Connect with us

Geopolitika

Što je babi milo to joj se i snilo: Ekspeti Atlanskog savjeta predviđaju prpast Rusije do 2033.

Published

on

Rusija kakvu poznajemo možda neće postojati do 2033. pokazalo je istraživanje Atlantskog savjeta (Atlantic Council) u kojem je učestvovalo 167 globalnih eksperata koji su dali mišljenje kako bi geopolitika, društveni i politički pokreti ali i situacija na drugim poljima, mogli da izgledaju u narednih 10 godina.

“Svijet bi u narednoj deceniji mogao da se suoči sa velikom ekonomskom krizom, poput one iz 2008. i 2009. godine i pandemijom iste jačine i udara kao i kovid”, zaključak je većine stručnjaka, navodi Atlantski savet, u izvještaju koji je dobio Tan jug.

Izvještaj ukazuje i na to da će u predstojećim godinama više zemalja posegnuti za nabavkom i proizvodnjom nuklearnog naoružanja, na prvom mjestu Iran i Saudijska Arabija, a potom i Južna Koreja i Japan.

Pozitivna vijest je što većina tih stručnjaka, 58 odsto,  smatra da nuklearno oružje neće biti upotrebljeno, 14 odsto ih se pribojava da bi to mogla da uradi Rusija, 10 odsto Sjeverna Koreja. Tri odsto eksperata smatra da bi to mogle da učine SAD, odnosno Pakistan iili Izrael.

“Istraživanje je pokazalo da 40 odsto stručnjaka predviđa da će Rusija kakvu poznajemo da doživi raspad do 2033. godine ‘zbog revolucije, građanskog rata, političkog raspada ili nekog drugog razloga’. Njih 21 odsto smatra da će Rusija do 2033. biti ‘propala država'”, navodi se u istraživanju Atlantskog savjeta koje je pokazalo i da osam odsto stručnjaka smatra da bi raspad mogle da dožive i SAD, šest odsto očekuje da bi to mogla da bude Kina, a jedan odsto Indija.

Na pitanje koja bi od 10 zemalja, ponuđenih u istraživanju, mogla da se u narednoj dekadi podvede pod pojam propale zemlje, a to sada nije, poznavaoci globalnih prilika na prvo mjesto stavljaju Rusiju, na drugo Avganistan, a na treće i četvrto Pakistan i Venecuelu.

Istraživanje je pokazalo i mogućnost da je više zemalja spremno da nabavi nuklearno oružje u narednih 10 godina.

Vojna ofanziva Kine na Tajvan moguća je ili je skoro realna za oko 70 odsto tih eksperata.

Više od 61 odsto ih smatra da ipak u narednom periodu neće ili ne bi trebalo da dođe do direktnog sukoba Rusije i NATO-a.

Suprotno procjenama Međunarodne agencije za energiju, anketirani stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da će planeta dostići vrhunac emisije staklene bašte.

Demokratija će na globalnom novu, kako navode, u narednom desetogodišnjem periodu biti izložena brojnim opasnostima i biće sistemski ugrožavana.

“Demokratije očekuje teška decenija. Suočavaće se sa autokratama i populističko-nacionalističkim pokretima koji će vjerovatno dobiti određenu snagu, dok će društvene mreže sve više djelovati kao antidemokratska snaga”, navedeno je u istraživanju.

SAD će u narednoj deceniji biti svjetska vojna sila – smatra 71 odsto stručnjaka, 54 odsto ih misli da će oni biti dominantni na polju tehnoloških inovacija.

Trećina vjeruje da će SAD vladati na polju diplomatije, 31 odsto da će američka ekonomija biti najjača na svijetu, dok ih 17 odsto misli da Sjedinjene Države neće imati globalno preimućstvo ni u jednoj sferi.

Zemlje će se, na globalnom planu, najviše ujediniti u borbi protiv klimatskih promjena i u borbi za očuvanje ljudskog zdravlja.

Smatraju da nijedna nova zemlja u narednih 10 godina neće postati stalna članica UN, iako njih četvrtina najviše vjeruje da bi to mogla biti Indija.

Oko 10 odsto ih smatra da bi to mogao biti Japan, ili Brazil, sedam Njemačka, Nigerija i Južnoafrička Republika.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geopolitika

Lavrov: Ako Zapad želi da riješi ukrajinski sukob na bojnom polju, Moskva je spremna na to

Published

on

Ako zapadne zemlje žele da riješe ukrajinski sukob na bojnom polju, Moskva je spremna na to, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„To je njihovo pravo, ako hoće na bojnom polju – biće na bojnom polju“, rekao je Lavrov.

Govoreći o konferenciji o Ukrajini, koja će se održati na ljeto u Švajcarskoj i na koju Rusija nije pozvana, Lavrov je istakao da se sve svodi na formulisanje ultimatuma Rusiji. Po njegovim riječima, konferencija je fokusirana na „formulu Vladimira Zelenskog“ i istovremeno ignoriše druge inicijative, uključujući kinesku koja je, kako je rekao Lavrov, „najsveobuhvatnija“.

„Švajcarska, bez obzira šta je na dnevnom redu, više nije pogodna kao mjesto za održavanje mirovnih pregovora. Ranije je Švajcarska zaista bila neutralna zemlja. Sada je jasno stala na stranu Ukrajine“, ocenio je ministar.

Takođe je dodao da je Moskva više puta govorila da je spremna za pregovore o rješavanju sukoba, ali da se uzme u obzir stvarno stanje situacije.

Lavrov je stigao u Savjet federacije gdje će biti održane konsultacije o kandidatima za ministre u bezbjednosnom sektoru.

(Sputnik)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Strateška repatrijacija zlata Gane iz SAD-a: Zaštita od ekonomske nestabilnosti

Published

on

PIŠE: Lazarus ODENGE

Nedavna odluka Gane da vrati svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država signalizira značajan pomak u ekonomskoj strategiji zemlje. Osim simboličnog gesta vraćanja kontrole nad svojom imovinom od plemenitih metala, potez Gane je naglašen pragmatičnom željom da se zaštiti od neizvjesnosti destabilizirane američke ekonomije.

Prema ekonomskim stručnjacima, odluka Gane dolazi u ključnom trenutku usred eskalacije globalne ekonomske neizvjesnosti i sve veće zabrinutosti za stabilnost američkog finansijskog sistema. Dr. Joseph Mensah, ekonomista specijaliziran za međunarodne finansije, tvrdi: “Potez Gane da povuče svoje zlatne rezerve iz američkih trezora je razborita mjera za ublažavanje rizika i zaštitu od
potencijalne ekonomske nestabilnosti.”

Takođe najveće ekonomije Afrike i Bliskog istoka povlače svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država.

Zlato iz mnogih zemalja širom svijeta pohranjuje se u Sjedinjenim Državama. Međutim, sve više zemalja izražava zabrinutost za stanje ekonomije zemlje i odlučuje da povuče svoje zlatne rezerve.

Počevši od 2024. Egipat, Južna Afrika, Nigerija, Gana, Kamerun, Senegal, Alžir i Saudijska Arabija odlučile su da povuku svoje zlatne rezerve iz Sjedinjenih Država.

Treba napomenuti da su Južna Afrika, Egipat i Nigerija najveće ekonomije u Africi.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Senator Džejms Vens: Nikakva finansijska i vojna podrška SAD više ne može pomoći Ukrajini

Published

on

Američki senator Džejms Dejvid Vens rekao je u intervjuu Si-En-En da nikakva finansijska i vojna pomoć Sjedinjenih Država ne može da promijeni situaciju u korist Oružanih snaga Ukrajine.

„Uzmimo za primjer jedan od sistema naoružanja – artiljerijske granate od 155 mm. Trenutno Rusi imaju prednost pet prema jedan nad Ukrajincima“, dodao je Vens.

Prema njegovim riječima, Vašington treba da prihvati realnost u zoni borbenih dejstava u Ukrajini i da prekine vojnu podršku Kijevu.

Švajcarski list Neue Zurher Zeitung objavio je da ukrajinske snage PVO više ne mogu da štite strateški važne objekte.

Nastavi Citanje

U Trendu