Connect with us

Glas naroda

Milo Božović: DPS ne može da se oporavi od debakla, biće najveći gubitnici predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora!

Published

on

Definitivno, prethodni izbori pokazali su da je DPS prošlost i da neće moći da se oporave od debakla koji su doživjeli. Faktički, u još samo 5 opština su vlast na lokalnom nivou i evidentno je da će biti najveći gubitnici predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora“, rekao je za u Novogodišnjem intervjuu za In4s apsolutni pobjednik lokalnih izbora u Budvi i stari/novi predsjednik Opštine Budva, Milo Božović.

Apsolutna većina budvanskih birača dala Vam je podršku na nedavno održanim izborima. Što Vas je toliko izdvojilo u odnosu na nemali broj konkurenata na oktobarskim izborima?

Prije svega i ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su dali podršku izbornoj listi koju sam predvodio. Iskreno vjerujem da je naša lista prednjačila u odnosu na konkurenciju po mnogo čemu. Naš izborni program je koncipiran na ambiciozan način jer nismo htjeli da se krijemo iza floskula i populizma. Izašli smo sa konkretnom ponudom od 26 projekata prema građanima i dobili podršku za njihovu realizaciju. Na taj način trasirali smo rad lokalne uprave u narednih četiri godine. U izbornoj kampanji, zakucali smo na svaka vrata i prezentovali našu viziju razvoja Budve. Vodili smo pozitivnu kampanju i nismo odgovarali čak ni na najbrutalnije napade. Druge smo pustili da se bave nama i traže izgovore, a mi smo se bavili problemima građana i ponudili rešenja. Naša lista je jedina lista u Crnoj Gori, a vjerujem i šire na kojoj su pripadnice ljepšeg pola bile zastupljene sa 54 %, zbog čega sada većinu u lokalnom parlamentu čine žene. Naša kampanja je pokazala da se može na kreativan i pozitivan način voditi politika i vjerujem da su građani podržali taj pristup.

Kako ocjenjujete lokalne izbore u drugim opštinama?

Imajući u vidu da su izbori održani u 14 opština, oni po svom značaju svakako prevazilaze lokalni karakter. Rekao bih da su to bili parlamentarni izbori na neki način jer kada vidimo koliko je birača učestvovalo onda je jasno da rezultati pokazuju politički presjek Crne Gore. Definitivno, prethodni izbori pokazali su da je DPS prošlost i da neće moći da se oporave od debakla koji su doživjeli. Faktički, u još samo 5 opština su vlast na lokalnom nivou i evidentno je da će biti najveći gubitnici predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Budva je u poslednje dvije decenije često bila u fokusu domaće javnosti, zbog slučajeva visoke korupcije, oštećenja opštinske kase, pokušaja puča i prekrajanja izborne volje… Šta ste uspeli da promjenite od kada ste na mjestu predsjednika opštine Budva?

Ne mislim da vrijeme počinje od mene pa tako ni prosperitet Budve mojim dolaskom na mjesto predsjednika opštine, ali ono što svakako građani mogu da očekuju jeste ispunjenje obećanog. Javne finansije su konsolidovane u proteklom periodu. Vraćeno je preko 50 miliona dugova i izašlo se iz finansijske dubioze. Međutim, to nije dovoljno. Budva mora da iskorači naprijed i doživi ubrzani razvoj. Kada sam izabran na čelnu poziciju predstavio sam viziju razvoja Budve sa novim šetalištem od starog grada do Bečića, Rafailovića, Svetog Stefana i u krajnjem povezivanje sa Jazom. Budvi je potreban Kulturni centar kao centralno mjesto kulture i skedište kulturnih ustanova. Potrebne su nam nove garaže i parkirališta i rešavanje problema saobraćajnih gužvi. Nisam neko koga će zadovoljiti tavorenje u mjesto već se rado upuštam i izazove i velike projekte. Optimista sam da ćemo uspjeti da Budvu probudimo u neko novo i ljepše ruho.

Sve češće se govori o bolnici u Budvi. Da li vjerujete da će građevinski radovi započeti u toku ovog Vašeg mandata?

Formiranje i izgradnja Opšte bolnice u Budvi je naše najvažnije izborno obećanje iz razloga jer je ona najpotrebnija našim sugrađanima i brojnim turistima. Neprihvatljivo je da u 21 vijeku turistička metropola nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da nema porodilište. Nisam želio da se pomirim sa tom činjenicom jer Budva zaslužije bolnicu, a zbog ukupnog učešća u turističkom prometu, zaslužuje i mnogo više. Uradiću sve da izgradnja bolnice krene što prije i neću tražiti izgovore jer me oni ne zanimaju. Premijer i ministar zdravlja su već prihvatili pristupni elaborat koji smo izradili i u prvom kvartalu očekujem da bolnica zvanično i normativno postane integralni dio zdravstvenog sistema. Opština Budva je već opredijelila lokaciju i trenutno je u proceduri donošenje planske dokumentacije. Nakon toga krećemo u priču oko izgradnje, finansiranja i upravljanja. Znam da ima puno nevjernih Toma ali dokazaćemo da je bolnica u Budvi realnost.

Milo Božović

S obzirom na to da nedavno usvojen budžet za narednu godinu metropole turizma iznosi 41.6 miliona evra, koji se projekti predviđaju za narednu godinu ovim budžetom? Šta se dešava i šta se planira sa zgradom Jugoslovenskog rječnog brodarstva?

Ovogodišnji buddžet Opštine Budva je rekordan u odnosu na prethodni period i po svojom konceptu je razvojni, jer kapitalni izdaci čine 36 % ukupnog iznosa buddžeta. Za ovu godinu predvidjeli smo 1,2 miliona za raspisivanje konkursa za izradu idejnih rešenja šetališta prve faze od starog grada do Bečića, zatim izradu idejnog rešenja za Kulturni centar, zatim projektovanje i izgradnja garaža kod pošte sa preko 400 parking mjesta. Posebno bih izdvojio da smo buddžetom opredijelili 1,3 miliona za izgradnju moderne sportske sale na prostoru između srednje škole i Sportskog centra koja će upotpuniti našu sportsku ponudi ali i biti od ogromne koristi đacima. Tu je svakako i rekonstrukcija ulice 22. novembra sa kružnim tokom i priključkom za modernu garažu. Pored toga, opredijeljena su sredstva za kapitalne projekte koji su od posebnog značaja za turizam ali i milionska izdvajanja za kulturu i sport.

Evropska komisija je potvrdila da je prihvatila prijavu kandidature opštine Budva za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine., kakve rezultate očekujete? U koje kulturno zdanje bi prvo ulagali?

Ulazak Budve u finalnu fazu takmičenja za dobijanje prestižne titule Evropske prestonice kulture je velika stvar i priznanje samo po sebi. Optimista sam da Budva može da pobijedi u ovom najvećem projektu kulture Evropske unije jer kao antički grad sa ogromnim kulturnim bogatsvom i nasleđem to zaslužije. Mnogo posla je iza nas a puno nas tek očekuje. Budva mora iskoristiti priliku da stane rame uz rame sa najvećim kulturnim i turističkim metropolama kao što su Atina, Pariz, Madrid, Lisabon, Firenca, Bolonja, Grac, Berlin, Dablin i drugi. Do kraja ljeta ćemo popuniti aplikativnu knjigu i program projekata, a nakon toga očekujem zvaničnu pobjedu Budve. Postoji mnogo prostora za ulaganje u kulturu i Kulturni centar je prioritet. Suština čitavog ovog procesa je stavljanje kulture u središnje mjesto razvoja i ona će u budućem razvoju Budve biti prioritet.

I za sam kraj, koja je Vaša poruka čitaocima portala IN4S?

Želim vam ovom prilikom srećne novogodišnje i posebno božićne praznike, uz želju da donesu mir, blagostanje i prostepitet vama i vašim porodicama. Želim vam puno lične i profesionalne sreće i uspjeha i da godina koja je započela bude ispunjena međusobnim razumijevanjem i napretkom u svakom smislu.

(IN4S)

Glas naroda

Knežević: Pojedinci izmanipuslisali čestitog mitropolita Amfilohija

Published

on

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je za Srpsku RTV da su mu prijetili isključenjem iz crkve, jer se ,,drznuo da se suptorstavi švercerskom, kriminalnom lobiju, koji je imao uticaj na Crkvu”.

Naglasio je da su pojedinci izmanipuslisali čestitog mitropolita Amfilohija, te da bi mnogi oreoli bili okrnjeni ako ga budu vukli za jezik.

On je podsjetio da sada izlaze novi transkripti razgovora na Portalu ,,Libertas” sa novim junacima među kojima su ,,Stiv”, ,,Vampir”, s koji su, tvrdi, aktivno učestvovali u sprečavanju ulaska Demokratskog fronta u vlast.

“Stiv, ili Stevan Simjanović je doveden nekoliko sati prije onog čuvenog sastanka u manastiru Ostrog da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem, kojem je predstavljen kao sekretar u američkom predstavništvu u misiji u Ženevi. On je Mitropolitu saopštio da mi ne treba da budemo dio Vlade i da on mora da uradi sve da do toga ne dođe. Postavlja se pitanje ko je jednog probisvijeta mogao da dovede do Mitropolita i kako je Stiv uspio da izvrši uticaj na njega, koji je posle toga tražio na sastanku u Ostrogu da mi ne uđemo u Vladu. Onda su mene optužili da sam bio ,,nepristojan”, jer sam se, zamislite, suprotstavio ,,namjeri Stiva Simjanovića, koji treba ili švercuje cigarete sa Mrkićem i sa “Vampirom”, da spriječi da DF uđe u Vladu”, rekao je Knežević.

On u emisiji “Sa Srpskom u centar” dodaje da su mu prijetili mi isključenjem iz Crkve.

Napadao me značajan broj sveštenika i njihovih familija jer sam se, zamislite, drznuo da se suptorstavim švercerskom, kriminalnom lobiju koji je, na žalost, imao uticaj na Crkvu. Hoće li mi se sad, posle četiri godine neko izviniti i reći ,,bio si u pravu”? Naravno da neće niko. Ipak, milo mi je što je izašla ova skaj prepiska da vidi čitava Crna Gora da su švercerski lobiji sastavljali Vladu. Ono što mi nije milo je što je izostala reakcija tužilaštva u ovom slučaju, jer je SDT godinu dana držalo predmet u fioci iako je jedanaestoro uhapšeno iz ovog predmeta, a Mrkić napustio Crnu Goru. Kako je napustio? Mislite li da mu nije dojavio neko iz tužilaštva ili policije. Zašto su neki ljudi na slobodi? Da li je raspisana crna interpolova potjernica za Simjanovićem? Ne nego je čak imao i policijsku pratnju, vozio ga je policijskim autom službenik a imao je i lažni diplomatski pasoš. I takav čovjek je sastavljao Vladu sa ovim švercerima cigareta. Prošvercujete sto miliona ili milijardu cigareta, napravite crkvu za 20.000 evra, dobijete sve moguće ordene i vi ste ,,apostol Crkve” dok sam ja izdajnik???”, upitao je Knežević.

Podsjetio je da su ga nazivali izdajnikom iako je uhapšen zajedno sa 17 poslanika DF-a kad je donesen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

I to bez skidanja imuniteta. Posle toga su mi uhapsili i majku…Tada je značajan broj sveštenika i njihovih familija, preko društvenih mreža, vodio besprizornu kampanju protiv mene. Govorili su da sam ja tražio Mitropolitu da bude smijenjen, da sam ,,urlao” na njega i sve to. A ja sam mu samo rekao da nije pošteno da Srbi iz DF-a ne mogu da uđu u Vladu, jer su oni iznijeli onu pobjedu. Ja Mitropolitu ne zamjeram ništa, jer je taj čestiti čovjek izmanipulisan čak i od dijela sveštenika jer nije mogao svako da dođe kod Mitropolita crnogorsko-primorskog. Jedan broj sveštenika koji je bio zainteresovan da eliminiše DF jer je, vjerovatno, imao dobre odnose sa junacima ove skaj aplikacije i Simjanovića doveo u Ostrog kod Mitropolita nekoliko sati prije našeg razgovora u Ostrogu”, kazao je Knežević.

On tvrdi da su mu prijetili da je sve u Ostrogu snimljeno i poziva ih da sve što imaju objave “jer će se tada urušiti mitovi o mnogim ljudima”.

Zamislite kakva je sramota ozvučiti manastir Ostrog što najbolje govori o ljudima koji su u u tome učestvovali. Kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu imao sam pristup podacima kako su ozvučavali manastire, ko je učestvovao u tome, ko je bio na vezi sa agentima Agencije za nacionalnu bezbjednost. Mnogi će oreoli biti okrnjeni ako me budu vukli za jezik. To što su tada uradili dovelo nas je do situacije u kojoj se sad nalazimo. Znali su da im DF ne bi dozvolio da švercuju ni drogu ni cigarete. A Zdravko Krivokapić kaže sad nedavno da ga je da li v.d Centra bezbjednosti Podgorice Pavićević, ili ne znam ko, poveo u neku gluvu sobu i kazao mu da su ,,cigarete posao države”. Je li ga Zdravko prijavio? Vidite po prepiskama da je ovaj bivši v.d direktor policije Damjanović bio taksista Stivu. Ima li neko potrebe da reaguje oko toga? Nigdje u skaj prepiskama nema da se sa mnom neko dogovarao oko šverca ili ubistva. Znam da se Mrkić sretao sa Zdravkom Krivokapićem. Daka Davidović je tvrdio da Krivokapića ne poznaje osim samo iz studentske menze da bi kasnije saznali da su oni kumovi. Ovdje je nadležno tužilaštvo jer su tada Vladu sastavili ti ljudi. Stidi li se iko jer je pokušao da iznevjeri izbornu volju građana?”Dan pred predaju liste nam je jedno crkveno lice zaprijetilo da će povući Zdravka Krivokapića sa liste ako Pavle Popović (koji je trebao da dođe na moje mjesto) i još jedan čovjek blizak Krivokapiću, ne budu drugi i treći na listi. Marko Milačić i ja smo tada otišli na hram kod Mitropolita Amfilohija i objasnili mu šta rade određena crkvena lica koja dovode u pitanje široku koaliciju o čemu je Mitropolit Amfilohije nije ništa znao, bio je iznenađen. Uz pomoć Mitropolita zaustavili smo namjeru da na listi na mjesto dva i tri stave svoje ljude. Treba da bude sramota sve koji su učestvovali u igri manipulisanja čestitim Mitropolitom Amfilohijem, a meni je savjest čista “- kazao je Knežević., kazao je Knežević za Srpsku RTV.

(Srpska RTV)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Medojević: Krivokapićeva ćerka pisala ambasadorki SAD u NATO zbog straha da će da joj hapse tatu!

Published

on

Krivokapić i Vampir su u ozbiljnom strahu da su sledeći na spisku za hapšenje u vezi kreiranja kriminalne grupe za šverc cigareta nakon formiranja 42. Vlade 2020 godine, tvrdi predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

„Objavljeni transkripti, hapšenje policijskog funkcionera Vasovića i najava novih hapšenja u vezi šverca cigareta , doveli su Krivokapića i njegovog šefa Vampira u ozbiljnu paniku. Naime, ćerka Zdravka Krivokapića poslala je ovih dana, pismo g-đi Julianne Smith US ambasadorki u NATO i direktoru SHAPE kancelarije u Briselu kako ima saznanja i „opravdanu bojazan“ da proruska Vlada u Beogradu preko svojih partnera u CG se sprema uhapsiti njenog oca koji je kao bivši Premijer bio pouzdani partner NATO alijanse“, saopštio je Medojević.

Dodaje da objavljivanje transkripta između članova duvanskih švercerskih kartela jasno dokazuje da je 42. Vlada formirana da se sačuva Đukanović i njegov bolesni mafijaški sistem i da se nastave svi kriminalni “poslovi” .

„Iz tog “političkog mućka” vlasnika Vijesti, djelova Crkve i duvanskih kartela nastao je politički monstrum i Vlada lažnih apostola, a iz nje politicki mutant DPS- PES. Činjenica je da nakon skoro 4 godine od pada DPS, ni Đukanović niti bilo koji drugi vidjeniji funkcioner DPS nijesu uhapšeni, a kamoli osuđeni. Dil se poštuje. Država propada. Politički sistem i institucije se raspadaju. Državom upravlja Viber Vlada. Stvarni otac ove “manjkave” Vlade (kako ju je u razgovorima sa liderima DF nazivao Mitropolit Amfilohije), kodnog imena Vampir ili Genije je razaslao svoje emisare po Beogradu i Banjaluci da pregovaraju da mu se pruži eventualno utočište i time izbjegne susret sa zakonom i pravdom. Još jednom, hvala vlasnicima Vijesti, fra Gojku i Vampiru na ovoj Vladi Krivokapića koja nije ni mogla biti ni bolja ni drugačija od onih koji su je formirali“, zaključio je Medojević.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević o mogućnosti da Đukanović postane funkcioner Alijanse: Obična laž, NATO ne zapošljava narkotrafikante!

Published

on

Na informaciju turskog portala “ Firtina Haber“ da devet članica NATO-a, među kojima je i Turska, rade na kandidaturi Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO-a reagovao je biznismen, nekadašnji bliski saradnik i kum bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Ratko Knežević.

On je vijesti turskog portala okarakterisao ka običnu laž.

Kako kaže, NATO ne zapošljava narkotrafikante i kriminalce.

– Ovo je jedna obična LAŽ. Prvo NATO ne zapošljava narkotrafikante i kriminalce, a drugo čovjek ne zna ni jedan jedini strani jezik. Kakva ološ! – napisao je Knežević na Iksu.

Nastavi Citanje

U Trendu