Connect with us

Glas naroda

“Zabranjeno” – omiljenja njemačka riječ

Published

on

PIŠE: Marina Hakimova-Gacemajer

„Verboten!“ – „zabranjeno!“ – to je glavna i najčešće korišćena reč koju sam slušala čitavog života provedenog u Nemačkoj, a pokušavajući da se prilagodim lokalnom mentalitetu, često sam je i sama koristila. Posle života u Rusiji, gde je gotovo sve bilo dozvoljeno, a sloboda izražavanja se smatra čak i pohvalnom, novajliji u Nemačkoj u početku nije lako. Zabranjeno je raspravljati o zakonima, sumnjati u ispravnost vlasti, zabranjeno je postavljati mnoga pitanja. Na primer, u blizini našeg grada bila je ogromna prazna američka vojna baza. Desetine napuštenih zgrada. Kad je navalila gomila izbeglica i besplatni stanovi za same Nemce postali globalni deficit, pitala sam:

– Zašto ne koristite prazne barake za izbeglice?
– Da se nisi usudila da to pomeneš! Ovo je američka vojna baza! – ozbiljno su mi odgovarali. – Zahvaljujući njima, Nemačka postoji! Da nije bilo zaštite i pomoći Sjedinjenih Država, Staljin bi nas posle rata uništio!

Američka imena, američka kultura, čak i američka hrana su najpopularniji, najomiljeniji među Nemcima. Fraze „nacionalna ideja“ i „nacionalna samosvest“ izazivaju strah, smatraju se provokacijom. Pre samo par godina, Nemcima je bilo dozvoljeno da koriste svoje transparente tokom fudbalskih utakmica. Ranije je bilo zabranjeno svako ispoljavanje elementarnog zdravog patriotizma. Niko se nije usudio da okusi ovo gorko zabranjeno voće.

Totalna nesloboda. Birokratija, o kojoj u Rusiji nisu ni sanjali. „Bićete kažnjeni!“, „To je kažnjivo po zakonu!“, „Ovo potpada pod administrativni član!“ – čulo se na svakom koraku. Mesecima sam nosila kilograme dokumenata u odeljenje penzionog osiguranja, satima razgovarala o svojim i muževljevim porezima sa našim porodičnim poreskim konsultantom, plašeći se kazni. Izračunavala sam svoje radno vreme, pažljivo prikupljala čekove, jer se i oni koriste u obračunu svih vrsta plaćanja. Polagala sam ispite, stajala u redovima zbog nekog glupog papira, odlazila u razne organe vlasti. „Bez advokata u Nemačkoj ne idu ni u bolnicu!“ – ova poslovica je veoma popularna među Nemcima. „Naša vlada se menja svake četiri godine, i ona smatra svojom dužnošću da uvede nekoliko novih zabrana odjednom. Ali i stare zabrane ostaju! Sad u Nemačkoj postoji toliko mnogo pravila, toliko zakona, poresko zakonodavstvo je najobimnije na svetu! Osoba koja se zaposli, dobije vozačku dozvolu, stupi u brak ili se razvede, već je u opasnosti da nešto naruši. Uskoro, samo odlazeći u kupovinu, pomislićemo – da li kršimo neki novi paragraf ili njegov dodatak“ – govorili su mi nemački prijatelji.

Naši bivši sunarodnici, vaspitani u SSSR-u, koji su se devedesetih odselili u Nemačku, najslobodniji su ljudi. Samo su oni, po starim ruskim tradicijama, uprkos zabranama, dozvolili sebi da beru pečurke u nacionalnim parkovima, prave roštilj na obalama reka, piknike u svojim dvorištima. Sve ovo je u Nemačkoj zabranjeno. Da biste išli na pecanje, morate da naučite da budete ribolovac, da položite ispite, dobijete dozvole za ribolov koje treba ažurirati svake godine – ovo je možda najupečatljiviji, ali ne i najteži primer nemačke discipline. Čak i dete u Nemačkoj je vojnik koji živi u jasnim granicama, po strogim pravilima. Sećam se kako su mi 2020. čak i deca govorila: „Koronavirus! Frau Gacemajer, stavite masku! Niste dezinfikovali ruke kad ste ušli u kuću! O, Bože!“

– Zabranjeno je hodati po travi, odmah siđite! – rekla mi je devojčica od 7 godina, ćerka poznanika. – Da se niste usudili da hranite patke! Žitarice su za njih opasne! A osim toga, zagađujete ribnjak!

Sećam se priče o desetogodišnjem dečaku koji je izbačen iz gimnazije jer se malo potukao sa drugaricom iz razreda. Dečak je prebačen u školu nižeg nivoa, u kojoj gotovo da nema nemačke dece, izbeglica ili dece iz drugih zemalja. Grad je potresao skandal kad se još par dečaka popelo na drvo. Zabranjeno. Kažnjivo. Zašto Nemci tako lako podnose brutalni lokalni režim? Zašto ga podržavaju? Zašto se ne usude ni da ga kritikuju privatno, u prijateljskim razgovorima? Ova pitanja sam sebi postavljala tokom svih dugih godina svog života u Nemačkoj. Ne igraju tu ulogu samo hvaljena nemačka poslušnost i disciplina, već pre svega strah. Nikakvih olakšica za drznike. Nikakvih opravdanja.

Primer za to je masa slučajeva tokom pandemije. Kad je vakcinacija još uvek bila manjkava i vakcinisane su samo starije osobe, jedan od hamburških lekara tajno je vakcinisao svoju ženu bolesnu od raka. Skandal je izbio širom Nemačke. Nemci su tražili zatvor za starog doktora. Svi praznici su bili zabranjeni. Ali na glavnu dečju slavu – dan svetog Martina – dve devojčice u našem gradu prošetale su ulicom sa fenjerima. Zbog toga su one i njihovi roditelji bili podvrgnuti takvom progonu da je porodica jedne od njih bila primorana da promeni mesto stanovanja. A trojica staraca koji su svake subote tokom celog svog punoletnog života igrali skat (kartanje) kažnjeni su sa nekoliko hiljada evra. Okupilo se njih troje, uprkos zabrani, a neki ugledni komšija koji poštuje zakon ih je ocinkario. Takvih slučajeva ima na hiljade.
Ako bacite papirni omot od slatkiša u plastičnu posudu, neki brižni građanin će to odmah prijaviti nadležnim organima, i bićete kažnjeni. Kap motornog ulja uništi 700 litara vode za piće – ovo sam saznala kad je komšinica primetila sićušnu crnu tačku ispod mog automobila. A druga je obećala da će me prijaviti policiji kad je noću videla upaljeno svetlo na mom prozoru: „Noć je vreme za spavanje. Radite danju, pa štedite struju“.
Potpuna danonoćna kontrola, totalni nadzor.

I šta hoćete sad, kad je nekoliko ljudi odjednom pokušalo da malo prekorači granice? Govoriti o neslobodi u Nemačkoj, razmišljati o politici koju vode njene vlasti, suprotstavljati se katastrofalnom rastu troškova života? Otvorena drskost.

„Bolesnici sa samoubilačkim sklonostima“, „Jednostavno im nedostaje instinkt samoodržanja“, „Nemačka je najprosperitetnija zemlja u Evropi! Bezumno je suprotstavljati se našoj politici!“, „Žrtve Putinove propagande!“, „Ruski agenti!“ – tako govore građani o bojažljivim nemačkim demonstrantima.

Poznavajući život u Nemačkoj, nikad neću verovati da je tamo moguć javni protest. Pre neki dan, 3.000 komandosa je herojski uhapsilo 25 penzionera, predvođenih 71-godišnjim princom Rojsom, pristalicom prepotopnog Drugog rajha i opozicione Alternative za Nemačku. „Zavera aristokrata je zadavljena u korenu“, sa humorom je napisao jedan nemački ruskogovoreći bloger. „Pretresi i hapšenja u cilju suzbijanja aktivnosti krajnje desnih ekstremista [MG1]“, piše nemačka štampa. Prisetila sam se da su zapadni mediji berlinske tinejdžere koji su letos izašli sa plakatom „Ne nemačkom oružju u Ukrajini!“ i koji su se ovog proleća izjašnjavali protiv rusofobije ruskih Nemaca, i rusku novinarku Darju Duginu nazivali „ultradesničarskim ekstremistima“ i „teroristima“.

Demonstrativni pretresi, hapšenja, novčane kazne – to je tradicija Nemačke. Da bi zaplašili narod, da bi mu još čvršće začepili usta, da bi se u korenu sasekao svaki pokušaj drugačijeg mišljenja.

Savremeni prosečan Nemac je smrznuti pristalica LGBT-a, okoreli rusofob, zaplašen agresivnom propagandom. „Verboten!“ je njegova omiljena reč. „Ono što još nije zabranjeno već nije dozvoljeno!“ – sasvim ozbiljno mi je nedavno napisala jedna moja nemačka prijateljica. I za svaki slučaj blokirala moj broj telefona.

(Vzglяd; preveo Ž. Nikčević)

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu