Connect with us

Društvo

U Crnoj Gori dotaknuto dno dna: Radovali se zbog tragedije jer stradali nisu bili njihovi!

Published

on

Zaista ne znam koliko je prilično priređivati “šenlučenje” u trenutku kada je jedna porodica tragično nastradala, pa sve i da smo osvojili Mundijal u fudbalu, stoji u komentaru na Fejsbuku korisnika, koji sa gađenjem komentariše radovanje pojedinaca nakon stravične nesreće u Crnoj Gori u kojoj su živote izgubili članovi porodice Koruga – majka Aleksandra i dva sina, Nemanja i Mladen.

Pravi mali “rat”, i to sa razlogom, izbio je na društvenoj mreži, nakon skandaloznih komentara pojedinaca u kojima slave smrt ove porodice, jer nisu bili “njihovi i vjerovali su u Boga”.

I dok su se drugi u komentarima molili Bogu za spas duša Aleksandre, Mladena i Nemanje, u najgorima od postavljenih stoji:

Koji Bog? Ateista vi mi ubili vjeru u njega…evo vas kažnjava malo po malo, pa vas vjernike i voda nosi, glasio je komentar, nakon kog je postavljeno i dva reda emotikona koji “umiru od smijeha”.

Eto vam vaše litijanje. Što ne poleti sad da vas spasi…

“Jesu li vikali u tom momentu: Ne damo svetinje?

E, eto dokle smo došli, junački i čojski Crnogorci!

Otac Gojko u jednom trenu je ostao bez čitave porodice, a kolika je bol bila majke u trenucima dok su joj se pred očima deca borila za život, to može da razume svaki roditelj.

(Novosti)

Društvo

Srbi iz Čikaga: Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo ili nećemo da postojimo!

Published

on

Srbi koji žive u Čikagu okupili su se večeras i poslali svoju poruku povodom poslednjeg stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, kada su u obračunu sa policijom tzv. Kosova poginuli Igor Milenković (50), Stefan Nedeljković (31) i Bojan Mijailović.

“Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo li ili nećemo da postojimo! Glava se glavom brani, za Kosmet život ste dali!”, pisalo je na velikoj paroli kojom su Srbi iz “vetrovitog grada” pokazali da saosjećaju sa porodicama ubijenih Srba i sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Skup je održan na obali jezera Mičigen, a okupljeni su najavili da će narodnih dana preduzeti još neke akcije ne bi li pomogli ugroženim sunarodnicima u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini.

Nastavi Citanje

Društvo

“Postoji istorijska paralela između rušenja kapele od strane austrougarskih okupatora i njenog rušenja u vrijeme komunističkih vlasti”

Published

on

Promocijom knjige “Sumrak Lovćena” u Herceg Novom je otvorena kulturna manifestacija “Njegoševi dani”.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, o knjizi je prvo rekao:

“Kad bacimo pogled unazad i pokušamo da prozremo u tajnu velikog zla koje se dogodilo prilikom rušenja Njegoševe kapele, groba Njegoševog i zavještanja prosto ne možemo da se otmemo utisku da postoji istorijska paralela između rušenja kapele od strane austrougarske okupacione sile i njenog rušenja u vrijeme komunističkih vlasti“.

Namjera je bila ista: staviti Njegoša u drugi i drugačiji kontekst, odvojiti ga od Crkve, odvojiti ga od njegovog djela i to djelo protumačiti na drugačiji način. A to je otkrio i sam Meštrović, kako svjedoči njegov sin. Kad su ga pitali što se on toliko bio angažovao oko podizanja mauzoleja, on je rekao da je htio da pomogne Crnogorcima kao mladoj naciji da utvrde svoj identitet”, kazao je Mitropolit crnogorsko-prmorski.

On je podsjetio da je Meštrović to izjavio u momentu kad je već bio utvrdio svoje veze sa ustaškom emigracijom i kad je pljuvao na svog najvećeg dobrotvora, koji mu je sve dao – kralja Aleksandra Karađorđevića.

To bi značilo da se Crnogorci razduhove i postanu neki drugi narod koji do tada nisu bili. Dakle, zla namjera i jednih i drugih. Ovi su htjeli da podignu spomenik Franju Josifu, a ovi drugi su tobož Njegošu podigli spomenik. Ali je najveća sramota i najveća bijeda ako nekome podižete spomenik koji mu ni po čemu, ama ni po čemu ne odgovara. Što je govorio pokojni Mitropolit Danilo, to je faraonsko zdanje, grandomanija”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Podsjetio je da su svi umni ljudi tog doba čiji tekstovi se nalaze u “Sumraku Lovćena” tada ustali u odbranu kapele i da su u “Sumraku Lovćenja” sabrani tekstovi i pristalica i protivnika rušenja kapele.

Prvi su zapravo vlast i njeni propagandisti, a drugi pisci, slikari, književni i likovni kritičari, stvaraoci… Nadmoć argumenata je, naravno, na strani ovih drugi. Ko pročita “Sumrak Lovćena” biće mu jasno zašto je ova publikacija bila zabranjena dvadeset godina”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Na promociji su govorili i Ivan Petrović Njegoš, publicista Jovan Markuš i slikar Đuro Lubarda.

Manifestacija “Njegoševi dani” trajaće do 2. novembra.

Priču o naslednicima rušitelja Njegoševe kapele, pogledajte u ovom videu:

Nastavi Citanje

Društvo

Pravoslavno bratstvo Stupovi pozvalo članove da upale svijeću za ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji

Published

on

Pravoslavno bratstvo Stupovi pozvalo je sve članove da danas i sjutra u hramovima širom Crne Gore upale svijeću za Srbe ubijene u nedjelju na Kosovu i Metohiji.

Molitva za srpske heroje i nezaborav je dug koji danas ima svaki slobodoljubivi građanin Crne Gore koji se nije odrekao suštine svog bića, kosovskog zavjeta, Vladike Rada, mitropolita Amfilohija i svih velikana koji su utkani u našu tradiciju, kulturu i istoriju. U tom duhu, pozivamo sve naše članove da danas i sjutra u hramovima širom Crne Gore zapale svijeću za nove srpske žrtve terora okupatorskih snaga na Kosovu i Metohiji“, poručili su iz pravoslavnog bratstva Stupovi.

Podsjećamo, srijeda 27. septembar proglašena je za Dan žalosti u Srbiji. Vlada Srbije uputila je poziv svim medijima i organizatorima javnih manifestacija da tokom Dana žalost prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Vlade.

Nastavi Citanje

U Trendu