Connect with us

Glas naroda

Novi fijasko protesta najavljuje fajront, naslućuje se ko treba da plati ceh

Published

on

PIŠE: Siniša KOVAČEVIĆ

I bi drugi protest Đukanovićevaca. Ponovo pod sloganom “Ima nas”, ponovo sa epilogom: I nije vas baš bilo”.

Procjene naših kolega je da se pred zgradom Skupštine okupilo do 2,5 hiljada demonstranata koje zovemo Đukanovićevci zato što među njima nije bilo onih članova DPS-a koji više ne baštine kult Mila Đukanovića.

Ironija je da je i sam Milo, suštinski protiv jačanja grupacije koja bi da diže bunu. On ima dil sa Onim s kojim treba. Oni nemaju. Pošto nije u mogućnosti da svojim pristašama kaže tu surovu istinu, da on ide u političku mirovinu sa svojim veleposjedničkim plijenom, a njih prepušta istoriji koja im je naklonjena kao što je bila njihovom vodećem ideologu Sekuli Drljeviću 1945.

Ovo što se dešava u Crnoj Gori, nije Đukanovićev Vaterlo, kako naivni vjeruju. Ne, Milo je samo obavezan da odigra svoj poslednji javni ples prema propozicijama, a ceh će da plate oni koji bi, da im nije bilo njega, dogurali najdalje do funkcije magacionera, komandira OB Šavnik, sitnih švercera, preprodavaca i uličnih dilera. Dakle, krčma ide na one koji su najviše uzeli posle Prve familije, a povjerovali su da su elita.

Đukanović je umoran od šesoprstaša, i uzda se u obećanje da će mu mukotrpnom izdajom sticani ugled na Zapadu biti sačuvan nekom prozaičnom funkcijom u NATO ili EU.

Ko može da pokvari idiličan rasplet ove sage? Saborci iz prvih redova, DPS štreberi, UDG doktori nauka, old school partije… Oni nisu zadovoljni epilogom rata koji im ostavlja lider. Počinju da shvataju da su njegova obećanja o izvjesnoj participaciji DPS-a u nekoj novoj vladi par excellence budalaština u koju nakon epiloga podgoričkih izbora mogu da vjeruju samo oni sa IQ problemom, ili oni kojima je dugogodišnje uživanje u nadrealnom blagostanju popilo razum.

DPS je jednostavno pase i oni kojima grčevito treba smišljaju kako da ga presvuču, preimenuju, maskiraju da bi potrajao još malo, makar do njihove penzije.

Ceh koji mora da se plati je enorman. Kad običan svijet sazna kakva mu je budućnost obezbijeđena, može da bude teškog belaja kod onih na koje je “upisan dug”. Vrlo je moguće da će ogorčenje zbog bijede u koju je gurnut, djelovati ujediniteljski na narod u Crnoj Gori, makar u fazi naplate dugovanja od onih na koje ide krčma.

PS

Nakon dugog zimskog sna, konačno se probudio Dugouško da malko i on odbrani Lidera. Gazda, naravno, zna šta je razlog iznenadnog buđenja.

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu