Connect with us

Politika

Putin predvodi otpor hegemonu, da bi postao lider slobodnog svijeta, mora da pobijedi na bojnom polju

Published

on

PIŠE: Petar AKOPOV, RIA Novosti

Vladimir Putin je odlučio da ne ide na samit G-20 na Baliju i da ne realizuje nikakve kombinacije. Jer, da je rešio da ide na samit – svi bi se fokusirali na očekivanje njegovog susreta ili razgovora sa Džoom Bajdenom.

A sa Bajdenom sada nema o čemu da se priča: Amerikanci su sve stavili na poraz Rusije u Ukrajini, postajući, u stvari, strana u sukobu, a Rusija ne namjerava da odustane od cilja – da istrgne Ukrajinu iz ruku atlantista.

U suštini, na tom planu ne može biti nikakvih „dogovaranja“ i nagodbi.

Sukob u Ukrajini samo je deo globalnog sukoba Rusije i Anglosaksonaca – sukoba u kome se rešava pitanje budućnosti naše države-civilizacije.

Osim toga, naš sukob sa Zapadom je dio (i akcelerator) globalne transformacije cjelokupnog svjetskog poretka, manifestovanog kako u pomeranju centra moći sa Atlantskog na Tihi okean, tako i kroz konflikte Istok-Zapad i Sjever-Jug.

Rusija je u epicentru cijelog tog procesa – a Putin ne samo da ne napušta borbu, već je čak i provocira. Ali, on to radi na način koji je najbolji u ovom trenutku: kombinujući ličnu diplomatiju sa vojnom akcijom, odnosno – javne izjave sa pregovorima iza kulisa.

Putin ima veoma povjerljiv i ozbiljan odnos sa liderima nezapadnog svijeta – Si Đinpingom, Narendrom Modijem, Redžepom Erdoganom, Ali Hamneijem i liderima arapskih zemalja. On može da razgovara o svemu što se tiče bilateralnih odnosa sa njihovim zemljama, a za multilateralne formate ima BRIKS i ŠOS.

…Putina svi nedvosmisleno doživljavaju kao ličnost koja je izazvala svjetskog hegemona, odnosno – kao potencijalnog lidera čitavog nezapadnog svijeta.

Ali, da bi ojačala ovaj status, Rusija mora da pobjedi na bojnom polju – inače će njena sposobnost da predvodi otpor hegemonu (za ogromnu većinu velikih sila ovo nije vojna konfrontacija sa Sjedinjenim Državama, već geopolitička) biti na testu.

Poenta nije u tome da mi želimo da nosimo baklju nove svetske revolucije. Ne, mi samo uspešnom odbranom svojih interesa, principa i zemalja automatski postajemo u očima ostatka svijeta oni koji su se usudili i mogli.

Taj odnos prema Rusiji ići će nam na ruku – ubrzavajući prestrojavanje svjetskog poretka i pomažući nam da izdržavamo udarce i da sami napadamo.

Sve u svemu, od liderstva ne možemo pobjeći, a Putin će na Baliju imati kad da pije votku sa Si Đinpingom… Kao što je to već bilo prije devet godina, na rođendan našeg predsjednika.

A sada je Putinu važnije da bude na svom radnom mjestu – kao glavnokomandujući.

Glas naroda

Teatar apsurda: Brđanin će ponovo da bude šef policije

Published

on

Ni PES ni Demokrate nisu se mnogo ni trudili da postignu dogovor, jer im je jasno, rekao je izvor Portala Dan, da Brđanin mora biti vraćen na mjesto direktora UP

Kako je Portalu Dan potvrđeno, sastanak čelnika PES-a i Demokrata je završen bez dogovora. Ni PES ni Demokrate nisu se mnogo ni trudili da postignu konkretan dogovor, jer im je jasno, kako su neki učesnici razgovora i saopštili za Portal Dan, da Zoran Brđanin mora biti vraćen na mjesto direktora Uprave polocije.

Na sastanku su u ime PES-a bili prisutni predsjednik vlade Milojko Spajić i ministar pravde Andrej Milović. Demokrate su predstavljali Aleksa Bečić potredsjednik vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove, šef poslaničkog kluba Boris Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i ministar odbrane Dragan Krapović.

Da podsjetimo, danas je na sjednici vlade došlo do nesuglasica između Alekse Bečića i Andreja Milovića oko izbora direktora Uprave policije.

Jedna od opcija je, nakon presude Upravnog suda da se na čelo UP vrati Zoran Brđanin, ali su Demokrate su bile izričito protiv.

Izvor: Dan

Nastavi Citanje

Glas naroda

Šaranović: Direktor policije biće onaj ko je najprofesionalniji

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da još nije imao priliku da se upozna sa detaljima, nakon što je Upravni sud Crne Gore poništio rješenje o razrješenju bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Pravni tim će napraviti analizu same presude”, kazao je Šaranović odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici.

Da li je za njega isključena opcija da bude direktor UP?

Jasno su definisane funkcije ministra, on neće vraćati njega na mjesto direktora”, kazao je Šaranović.

Jedan od prioriteta je procedura raspisivanja konkursa za direktora UP, kaže ministar.

To je svakako jedan od prioriteta, krenulo se sa procesom sačinjavanja i kompletiranja svih pozicija, ukoliko jedan ministar imenije i predlaže direktora UP to znači da je unaprijed pripremljen došao. Garantujem da će direktor UP biti jedino onaj ko je najprofesionalniji. Taj pristup je neophodan jer to nalaže zakon i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Šaranović.

Ističe da direktor policije ne može pripadati ovoj ili onoj partiji, već mora postojati saglasnost svih.

Da li Nikola Terzić ostaje do daljnjeg na čelu UP, zanimalo je novinare.

Mislim da moramo imati novu osobu, kad već postoji ovakva politička volja, i potreba da se CG okrene ka onome što je borba protiv kriminala i korupcije pa moramo imati kompeltno a ne v.d. stanje”, istakao je Šaranović.

O kandidatima za direktore UP ne razgovara, kaže, sa političkim subjektima.

Neće se dozvoliti da bude blizak bilo kom političkom subjektu, ističe on.

Onoga trenutka kada budemo imali konsenzus na nivou vlade imaćemo kandidata. Ovo pitanje zahtijeva maksimalnu pozornost”, kazao je Šaranović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Sve treba da zabrine monstruozni antisrpski narativ u prepiskama Medenice

Published

on

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, ocijenio je da se Crna Gora još nije oslobodila od kriminalne, političke, parapolitičke i pravosudne ”hobotnice”. Gostujući u emisiji Kontroverza Adria TV, on je, komentarišući poslednje prepiske vođa policjskog i Kavačkog narko kartela, kao i najviših pravosudnih funkcionera, ocijenio da je prava sreća da su ljudi koji su ispred Demokratskog fronta vodili borbu protiv “hobotnice” i dalje živi.

Sad se nadam da građani Crne Gore mogu da vide kakvu smo mi borbu vodili sa kakvom hobotnicom, kriminalnom, političkom, parapolitičkom, pravosudnom i prava je sreća što smo još uvijek živi. Jer kad imate situaciju u kojoj predsjednica Vrhovnog suda u potnuosti kontroliše sudbine ljudi, vezano za Osnovni sud, za Viši sud, za Apelacioni sud, za Vrhovni sud, za Ustavni sud, kada sudije po njenom nalogu kontrolišu presude, optužnice, daju rešenja za pritvore, kad vidite da je to umreženo sa nekim kriminalnim i tajkunskim elementima, onda vam je jasno da se radilo o potpuno zarobljenoj državi, koja se nije još uvijek oslobodila, ovdje tužilaštvo ima mnogo posla da radi”, rekao je Knežević.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana prozvao glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i kandidata za VDT Milorada Markovića, da se izjasne oko svega ovog što se dešava.

Meni nije dovoljno da mi neko kaže da je formiran predmet, već želim da znam da li je podignuta naredba u istrazi protiv Vesne Medenice, Suzane Mugoše i svih ovih koji su učestvovali u kreiranju montaže za Državni udar i koji su željeli da učestvuju u kupovini presude na Apelacionom sudu. Potrebno mi je da znam koje su sudije glasale na Apelacionom sudu za suđujuću presudu a koje su bile protiv. Da li neko od tih sudija uzeo novac. Potrebno mi je da znam da li je Suzana Mugoša saslušana u Višem sudu zato što je iznijela tvrdnju da je presuda na Apelacionom sudu donijeta u našu korist. Potrebno mi je da znam da će se pravda prema njima sprovoditi na isti način kako se sprovodila prema nama”, poručio je lider DNP-a.

Dodao je da ga zanima da li će tužilaštvo nešto povodom ovih slučajeva da uradi.

Da li će ovaj nesrećni sudski savjet da se sastane i da ovu Željku Jovović razriješi odnosno pokrene sudski postupak protiv nje. Da li će da procesuiraju ovu Perovićku, da li će da proceusiraju ovu Suzanu Mugošu? Ili će ovo biti samo priča u kojoj će da govore da iz etičkih i moralnih razloga ne može da se procesuira niko od ovih sudija i da samo treba da se završe disciplinski postupci i da neko konstatuje da su oni nedostojni funkcija. Ne, ovo je bila organizovana kriminalna grupa koja je radila za interese Demokratske partije socijalista, sve u pravcu obračuna sa Demokratskim frontom”, rekao je Knežević.

Na pitanje autora i voditelja emisije Mladena Stojovića da prokomentariše kako to da su od bezbjednosnog sektora udaljeni upravo oni koji su bili targetirani od strane mafije, predsjednik DNP-a je odgovorio:

Sama činjenica što je naša koalicija ponovo izopštena iz bezbjednosnog sektora govori o tome da nas ne žele u bezbjednosnom sektoru jer znaju da bi se mi beskompromisno obračunali sa ovom hobotnicom. To više nisu ostaci Đukanovićeve vladavine, nego su to sfinge Đukanovićeve vladavine koje se sada nalaze u sistemu. Nažalost mi sada imamo jedan ozbiljan broj preletača koji su promijenili političke dresove, iz DPS-a prešli u neke druge partije i evo ih sada na dređenim pozicijama i u vladi i u parlamentu, i oni imaju pravo da budu u bezbjednosnom sektoru i da obavljaju značajne funkcije, a mi smo vječito sumnjivi jer se nacionalno izjašnjavamo kao Srbi, zato što smo bili za referendum oko ulaska Crne Gore u NATO i zato što smo za poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije”.

Knežević je dodao da bi sve navedeno “palo u vodu” da je pošao u neku od zapadnih ambasada…

I saopštio da sam spreman da poljubim ruku, da pljunem na samog sebe, da izdam svoja nacionalna uvjerenja, da uradim ono što se očekuje da bih postao jedan poliitčki konvertit, i ljudski ako hoćete, i odmah bi mi bila obezbijeđena neka funkcija koja se tiče bezbjednosnog sektora i u Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića a vjerovatno i u ovoj Vladi Milojka Spajića. Nisam imao želju da se bavim bezbjednosnim sektorom, ovdje je problem što se bezbjednosni sektor bavio nama. I to ne na način da je štitio Ustav i teritorijalni integritet Crne Gore, nego je zloupotrebljavao Ustav i svoje nadležnosti koristeći naravno i Vesnu Medenicu kao presjednicu Vrhovnog suda koja je uzdavala naloge o mjerama tajnog nadzora protiv nas, tako da se u vom trenutku ja još uvijek nalazim pod mjerama tajnog nadzora, ne znam da li i Andrija Mandić jer je on sada predsjednik Skupštine, ali mi smo od 2015. u kontinuitetu pod mjerama tajnog nadzora i to bez naloga vrhovnog suda. Po zakonu je jasno da to može najduže da traje 6+6 mjeseci nakon čega su dužni da nas obavijeste o prekidu i da nas obavijeste o svemu što su prikupili o nama”, kazao je Knežević.

On je kao monstruozan detalj objavljenih prepiski vodećih ljudi pravosuđa ocijenio naglašeni antisrpski narativ koji u njima provejava.

Ono što je monstruozno, jeste da u čitavim ovim prepiskama, postoji jedan naglašeni antisrpski narativ koji treba da zabrine svakog u Crnoj Gori, kako god se nacionalno izjašnjava. Vesna Medenica nam majku četničku spominje u onoj poruci kada komentariše da Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda, da Vesna Medenica tri dana nakon te odluke šalje poruku Suzani Mugoši “draga moja ja sam ovo sve teško preboljela i pitanje je hoću li uspjeti da preživim”;… vi se nalazite u jednoj šizofreniji od sistema, u jednom lavirintu nepravde, gdje ste prinuđeni da se sami borite, samo istinom i samo riječima, i mi smo uspjeli da se djelimično izborimo”, kazao je Knežević.

Na pitanje da li smatra da je moguće obračunati se sa mafijom sa kadrovima koji su bili 20 i više godina u Đukanovićevim službama, on je odgovorio odrično.

Bio sam protiv rehabilitacije Đukanovićevih kadrova, to sam i javno saopštavao i sa funkcije predsjednika odbora za bezbjednost i odbranu, to saopštavam i sada, mi imamo jednu pojavu da su ti ljudi sada predstavljeni kao neki vrsni profesionalci, a bili su glavne poluge moći Mila Đukanovića u očuvanju njegove vlasti ali i u obračunu sa političkim neistomišljenicima, ali najvažnije u formiranju kriminalnih klanova, švercu cigareta i narkotika. Ove klanove nisu formirali ni Kolumbijci ni Ekvadorci. Prvi, jedinstveni klan Škaljaraca i Kavčana je formirala Agencija za nacionalnu bezbjednost”, rekao je Knežević.

Izvor: Adria

Nastavi Citanje

U Trendu