Connect with us

Društvo

Kusturica: Matija šta god da kaže, on još jednom podsjeća da mi nismo od juče

Published

on

U Beogradu je održano veče posvećeno akademiku i pjesniku Matiji Bećkoviću, naslovljeno po jednoj od njegovih pjesama „Nisi ti više mali”, gdje su o velikanu govorili njegovi prijatelji.

O Bećkoviću su u prepunoj sali Ruskog doma govorili Emir Kusturica, Petar Božović, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Milan Ružić, Miloš Ković, Milo Lompar, a sam Bećković je recitovao svoju poeziju.

S obzirom na to da su svi govornici Matijini prijatelji, svaki od njih je govorio o Matiji na svoj način, te ispričao i poneku anegdotu i šalu.

Mitropolit Joanikije je rekao da su pjesnici i monasi slični, jer monasi služe Hristu, Logosu, a služiti Hristu je poezija, dok pjesnici služe Riječi, a pjesnička riječ vodi vječnoj Riječi Božijoj, tako da nije slučajno što se i danas sreću i razgovaraju pjesnici i monasi.

“Matija ima dar zdravog izvanrednog humora i uspješno je spojio duboku oštru misao i humor. Zato će njegova poezija ostati vječno blago koje je poklonio svom srpskom narodu”, rekao je Joanikije.

Vladika je rekao da je Bećković pisao dvije službe – o Svetom Savi i o Njegošu, te dodao da bi iz ovih njegovih “službi”, da ih nema u crkvi, mogle da se napišu nove o Svetom Savi.

On je naveo da je Bećković u ovom vremenu sreo dva najznačajnija srpska monaha – mitropolita Amfilohija i vladiku Atanasija, ali i njihovog duhovnog oca Justina, koji je bio zadivljen Matijinom pesmom “Bogojavljenje” i ohrabrio ga kao tada još mladog pjesnika da piše što slobodnije i smelije, jer je u njemu vidio ogroman talenat.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica govorio je o Bećkoviću u stilu stend-ap komedije, navodeći da je Matija jedan od rijetkih slavnih ljudi, koji svoje prezime nikad ne priziva u trećem licu.

Kada Matija govori, šta god da kaže, on još jednom podsjeća da mi nismo od juče. Kada je bio stariji počeo je pripreme za period mladića. Matija se oblači strateški, bez trunke taktike. Matija se plaši da sretne Boga, a kakav će utisak ostaviti na Svevišnjeg, ako pjesnik na sebi nema kostim, koji ga vodi na najviši stepen Danteovog raja“, rekao je Kusturica.

Dodao je da je sve jasno i da se poezija i zavjere rađaju bez svjedoka, uz stalni nedostatak dokaza.

Prema njegovim rečima, kada Matija govori – meteorološki zavod registruje kretanje vazdušne mase iz sfere višeg u zonu nižeg pritiska, vetrovi rasteruju oblake…

Kusturica kaže da su u Matijinoj poeziji večne teme, da živimo od večne duše i da nam je važno juče.

Nismo jedno zbog toga što nismo od juče mučeni po logorima i na kraju optuženi da mi druge mučimo“, istakao je Kusturica, koji smatra da će spasa biti u igri sa večnim temama na glavnoj liniji Matije Bećkovića.

Kusturica je rekao da je Matija prvi u svijetu konstatovao da se more slaže sa bojom njegovog novog džempera i time dao prednost džemperu, a nije uvrijedio more.

Kada Matija sretne Boga imaće šta da kažu jedan drugom. Da ima pravde, na svijetu bi bio samo jedan Tviter da ljudima uljepša život i da lakše savladavaju životne prepreke“, rekao je Kusturica i predložio da se vlasniku Tvitera Ilonu Masku pošalje apel da udovolji ovoj želji.

Istoričar Miloš Ković je istakao da iz jedne Matijine pjesme jedan istoričar može naučiti više nego iz nekih istorijskih knjiga, a tako je saznao da je Crna Gora dobila naziv po monasima, od crnih riza.

“Dovoljan je jedan stih da pokrene osjećanje istorije koje je dublje nego tomovi učenih knjiga. Osjećanje trajanja, kao udaljeno zvono koje neprestano zvoni. Istorija je priča o moralu i zavetu, o reči koja je data i na nama je da je držimo, a Srbi su jedan od zavjetnih naroda“, naveo je Ković.

On je ispričao kada je, nakon pokretanja inicijative za odbranu Kosova i Metohije, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i Matijom, uslijedio medijski napad na mitroplita, na šta su se i on i Bećković samo smijali, ali da je za njega taj smijeh bio ohrabrenje i dao osjećaj smisla.

Veče je počelo Bećkovićevom recitacijom njegove pjesme “Kad dođeš u bilo koji grad”, za koju je Lompar, analizirajući je, rekao da u njoj nema “ni prisanak humora”, ali ima ohrabrujuću tugu, jer joj je motiv iščeznuće zauvijek nestale mrtve drage.

Glumac Petar Božović je recitovao delove svoje monodrame “Reče mi jedan čoek”, koju je adaptirao iz Bećkovićeve tri poeme.

Ovu manifestaciju je vodio književnik Milan Ružić koji je na duhovit način predstavio svakog govornika, a za Matiju rekao da je jedan od najboljih gospodara riječi.

Za kraj je Bećković, uz riječi da mu treba malo da se skoncentriše pa da umre, jer bi tako bilo najbolje, ponovo recitovao svoje pjesme.

(Srna)

Društvo

Serdar: Stop diskriminaciji Vladana Kojovića od strane rukovodstva JKP Lim!

Published

on

“U saznanju smo da se u dužem periodu u lokalnom preduzeću “JKP Lim” nastavlja pogubna i izolacionistička praksa koju je uspostavio DPS, a koja se ogleda u stalnom i kontinuiranom šikaniranju radnika srpske nacionalnosti u ovom slučaju Vladana Kojovića.

Smatramo da je za grad Bijelo Polje pogubno da stvara srbofobni ambijent i da proganjaju svi oni čiji se politički stavovi i afiniteti ne dopadaju.

Zakonom je zabranjeno svako narušavanje jednakih mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa ili uživanje pod jednakim uslovima svih prava u oblasti rada, kao što su pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na napredovanje, stručno usavršavanje i profesionalnu rehabilitaciju, na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, na odmor, na obrazovanje i stupanje u sindikat, kao i na zaštitu od nezaposlenosti.

Ovim putem apelujemo na čelnike kako opštine Bijelo Polje i samog preduzeća da se dozovu poznaniju prava i isprave nepravdu koju su nanijeli Kojoviću u suprotnom ćemo morati pravdu da potražimo preko sudskih organa naročito ako uzmemo u obzir dokumentaciju koju posjedujemo ali i putem Evropskog suda za ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar”

Nastavi Citanje

Društvo

Popis počinje u nedelju, dio ekipe “Nijesmo doma” biće popisan u Spužu

Published

on

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković saopštio je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

Bivšem režimu tako je izbijen i poslednji adut za opstrukciju popisa na državnom planu i preostaje mu samo da u opštinama u kojima ima vlast, Baru i Bijelom Polju, nastavi sa manipulativnim djelovanjem u cilju protežiranja popisivača iz redova svojih aktivista kojima su dodijeljeni najbolji reoni i time i zarada. Prema popisivačima prijavljenim u regularnom roku, vršena je velika opstrukcija u ovim opštinama i veliki broj njih odustao je.

Obje opštine veoma su bitne jer je u njima prijavljen veliki broj glasača DPS-a koji ne žive u Crnoj Gori decenijama, pa postoji strahovanje da će popisivači koji su aktivisti ovih partija iste popisivati iako nisu u državi.

Preostaje, međutim, provjera potpisa i graničnih prelaza…

Reagujući na ovakav razvoj situacije iz grupe “Narod se pita”, saopštili su nam zadovoljstvo jer su i u ovom slučaju pomogli da se ostvari pobjeda protiv kleptokratskog propalog režima Mila Đukanovića.

“Nakon pobjede u borbi za formiranja vlasti koja makar djelimično odgovara volji građana iskazanoj na izborima 11. juna, uspjeli smo da utičemo i u ovoj borbi, da konačno počne popis. Naravno, to ne znači da će grupa prestati da postoji jer smo tek na početku borbe za pravednije društvo i razvoj istinske demokratije, odnosno vladavine naroda u Crnoj Gori. O narednim akcijama, brzo ćemo se oglasiti. Na nas kao saveznike mogu da računaju svi koji žele da rade u interesu naroda, dok ćemo svim koji imaju drugačije planove biti protivnik”, saopšteno nam je iz “Narod se pita”.

 

 

 

 

Nastavi Citanje

Društvo

Vukićević: DPS strahuje od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na popisu

Published

on

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević smatra da „uporno opstruiranje popisa stanovništva od strane DPS-a i njegovih satelita može značiti samo jednu stvar: strah od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore“.

Svima je poznato da su uslovi za održavanje predstojećeg popisa u svakom smislu bolji od onih koji su bili tokom višedecenijske diktature. U vremenima strahovlade Đukanovića mnogi građani su ucjenjivani i zastrašivani da bi se na popisu izjašnjavali drugačije od onoga kako se u stvarnosti osjećaju, a postoji i osnovana sumnja da su popisni podaci falsifikovani i od same agencije koja je sprovodila istraživanje, kako bi se umanjio broj državotvornog srpskog stanovništva“, navodi Vukićević.

Po njegovim riječima, „svima je jasno da će se na narednom slobodnom popisu značajno uvećati broj Srba i govornika srpskog jezika“.

To neće uticati na sami opstanak države, ali će se Crna Gora svakako postepeno vraćati svom istorijskom identitetu. To ne odgovara restovima bivšeg režima, koji su naučili da prosperiraju u uslovima nacionalne diskriminacije i kriminalnog miljea. U tom smislu treba shvatiti i zahtjev DPS -a za beskonačnim odlaganjem prvog slobodnog popisa, ili čak za njegovim bojkotom. Strah od istine“, ocijenio je Vukićević.

On nastavlja da je tako, „recimo, već sada svima u našoj državi jasno da će rezultati prvog slobodnog popisa stanovništva pokazati da srpskim jezikom govori apsolutna većina građana Crne Gore“.

U svakoj normalnoj i civilizovanoj državi bi takva volja i izjašnjavanje apsolutne većine građana moralo automatski biti primijenjeno u ustrojstvu i organizaciji zemlje, putem dogovora političkih činilaca. To je, uostalom, nedavno potvrdio i predsjednik crnogorske Skupštine. Dakle, ako je natpolovičnoj većini građana Crne Gore maternji jezik srpski, taj jezik treba da bude i službeni u državi. Takav stav nije potrebno dodatno obrazlagati, jer se radi o samoj srži demokratije, tj. o volji naroda“, riječi su Vukićevića.

Nastavi Citanje

U Trendu