Connect with us

Glas naroda

Ko nam to drži lekcije?

Published

on

Evropske vrijednosti, kažete? Temeljne? Okej, da prelistamo preporučenu lektiru, da pogledamo ko nam to drži stroge lekcije, kome se ovdašnji hohštapleri svakodnevno saveznički ulaguju i klanjaju.

PIŠE: Želidrag NIKČEVIĆ

Berliner Zeitung je upravo izašao sa naslovom „Fon der Lajen nervozna: tužilac EU istražuje dogovor sa Fajzerom“.

Gospođa predsjednica Evropske komisije na toj funkciji se nalazi jer joj u Njemačkoj, posle pljačke Ministarstva odbrane, više nije bilo mjesta. Da se ne zadržavamo na detaljima: kad su njemački tužioci od gospođe zatražili da dostavi prepisku sa svoja četiri pametna telefona, ona je jednostavno rekla da ih je izgubila. Sva četiri odjednom!

A sad čitamo: „Neustrašivi ekspert za korupciju Laura Keveši želi da otkrije ko je bio umiješan u više milijardi dolara vrijedne poslove sa farmaceutskim kompanijama“. Berlinske novine u stopu slijedi i apsolutno provladin magazin: „Ovo je žena pred kojom evropski prevaranti treba da drhte“, piše Der Spiegel o Lauri Keveši. Već nekoliko nedjelja Evropsko tužilaštvo na čelu sa Kevešijevom vodi istragu protiv nepoznatih lica. „Glavni evropski lovac na korupciju ima mnogo moćnih protivnika“, primjećuje Neue Zürcher Zeitung. Po svemu sudeći, kleptomanija se više ne može prećutati. Neko mora da odgovara za ogromnu pljačku tokom takozvane pandemije.

Zanimljiva je ličnost krenula u rat protiv naizgled svemoćne Ursule. Laura Keveši u Rumuniji je vodila Agenciju za borbu protiv korupcije, ima 49 godina. Za nekoliko godina rada tamo je pravdi privela hiljade korumpiranih ministara, medijskih tajkuna, sudija, tužilaca, poslanika i biznismena. Sad vodi Evropsko tužilaštvo.

FdL (popularna skraćenica za šeficu Evropske komisije) odavno nervira ogroman broj drugih članica EK i evroposlanika. Ombudsmanka EU Emili O’Rajli je još prije godinu dana željela da zna šta se desilo sa legendarnim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama tokom pandemije koronavirusa. Nažalost, fon der Lajen „nije mogla da pronađe“ tekstualne poruke koje je razmjenjivala sa partnerima na tu temu. Ljutitoj ombudsmanki je rečeno da se SMS poruke „nebitnog sadržaja“ ne arhiviraju. To jest, prošli put je FdL izgubila četiri pametna telefona, a sad je – ups! – obrisala tekstualne poruke. Izvinite, gospodo iz policije! A radi se o tome da je ona previše intimno razgovarala sa Albertom Burlom, šefom kompanije Fajzer, o količini i cijenama vakcina za cijelu Evropu. Bez dodatnih očiju i ušiju. Jedini koji je, najvjerovatnije, bio upoznat sa ovim intimnim pregovorima je njen zakoniti muž, koji se, gle čuda – naveliko bavi farmaceutskim biznisom.

U septembru je Računovodstvo EU izložilo Fon der Lajen oštroj kritici. Međutim, u pokušaju da ispitaju legitimnost korišćenja poreskih milijardi, revizori su udarili u zid ćutanja. Komisija im nije dostavila nijedan od traženih dokumenata. Utvrđena su brojna kršenja tokom procedura izdavanja dozvola za upotrebu 1,8 milijardi doza vakcina: fon der Lajen je zaobišla uspostavljene kontrolne organe. Planirani sastanak naučnika za utvrđivanje strategije vakcinacije za 2022. nikad nije održan. Revizori su primijetili da je Ursulino odbijanje da preda dokumente „veoma neobično“ – takva blokada se gotovo nikad ne dešava u praksi EU, napisali su u svom izvještaju.

Visoki zvaničnici Evropske komisije veoma su nervozni zbog istrage, navodi obično dobro obaviješteni magazin Politico. Predsjednica EK zaključila je sa šefom kompanije Fajzer Albertom Burlom ugovore vrijedne 71 milijardu evra. I mislila da se izvuče. Ali situacija u EU je takva da bi mnogi htjeli da sruše Lajen sa njenog mjesta. I sad dolazi rumunska advokatica, tužilac EU, koja zatvara kanale informisanja o ovom slučaju – jer smatra da je to posao ogromnih razmjera. U lakoničnom saopštenju njena agencija je rekla: „Evropsko javno tužilaštvo potvrđuje da istražuje nabavku vakcina protiv KOVID-19 u Evropskoj uniji. Ova izuzetna potvrda je data zbog visokog interesovanja javnosti. U ovom trenutku neće biti objavljeni dodatni detalji.“

Kao što pretpostavljate, spremnost kompanije Fajzer na saradnju je blizu nule: dok su se pred komisijom već pojavili šefovi Moderna, Sanofi i Astrazeneca, šef Fajzera Burla je otkazao svoje učešće. Umjesto toga, poslao je predstavnicu, Džaninu Smol, čiji je nastup šokirao komitet. Između ostalog, ona je jednostavno rekla da Fajzer nije sproveo nikakvo istraživanje o tome da li vakcinacija BionTech vakcinom sprečava zarazu trećih lica. Odgovor je – ne sprečava, kako je praksa pokazala, a sve suprotne izjave bile su namjerna laž kompanije.

Što pažnju javnosti direktno vraća na sudbinu 71 milijarde evra u rukama gospođe fon der Lajen, koja nam drži stroge lekcije o temeljnim evropskim vrijednostima. Kojoj se, nažalost, ovdašnji hohštapleri svakodnevno saveznički ulaguju i klanjaju.

(Izvor: FB)

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu