Connect with us

Glas naroda

Jer ako ovaj ruski mužik krene…

Published

on

Piše: Anastasija Kaševarova

Prvi put posle 20 godina, ruska vlast se suočila licem u lice upravo sa onim „dubinskim narodom“, to jest sa samom Rusijom.

Ovo nisu dječaci sa podvrnutim nogavicama i smutijima, ovo nisu devojke sa ružičastom kosom i verom u feminizam. Ovo nisu pjevači i pjevaljke koji su izbjegli preko granice, nije nikakva pseudokreativna klasa. Nisu to oni koje ste jurili na mitinzima, a oni bježali u glanc novim patikama, sa mekbukovima i naljepnicama Navaljnog. Ovo je pravi ruski medved. Isti onaj Iljuša koji silazi sa peći i odlazi da brani Rusiju. A iza njega stoje njegova majka i njegova žena.

Ovo je to Putinovo biračko tijelo – dobronamerno, grubo, pošteno. Teško se razmrdava, ali ako mrdne, uh, nikome neće biti lako.

Ovaj mužik ne učestvuje na konkursima za „Lidere Rusije“, neće da sluša vaše kitnjaste govore o inflaciji, BDP-u, o budžetu i zloupotrebi sredstava. Nije čitao, vjerovatno, ni Iljina ni Berđajeva, ali su oni baš o njemu pisali. To je on – surov i čovječan, sklon da nanosi patnju i bolno saosjećajan.

I ako ovaj ruski mužik krene, on neće pitati ko je ovdje vlast, samo će nekoga uhvatiti za gušu i skresati mu cijelu istinu. Ne zanima njega što ste vi kravataši i na visokim funkcijama, i kakve epolete nosite. Pitaće vas za sve: za polomljene kičme, za malu platu, za redove pred vrtićima, za cijene, za idiotske zakone, za naprasne pogibije, za palate i državljanstva drugih zemalja. Sve ovo vrijeme je odmahivao rukom, uzdišući, kao, svi činovnici i političari su istom mašću premazani. A vi ga sad gurate u vatru, i još se prema njemu ponašate kao prema psu. I bacate tamo njegove medvediće, koje je svojom platicom odgajio, a da ništa nije ukrao i nikoga nije prevario.

On neće slušati idiotska naređenja i tresnuće glupog zastavnika ili kapetana.

Ispostaviće se da je samo predsjednik u stanju da razgovara sa takvim mužikom, takođe muški. I još nekoliko ljudi iz vlade. Da, nekoliko desetina iz Državne Dume. I desetak, petnaestak gubernatora. A ostali? Da li su ostali spremni? Hoće li naći zajednički jezik? Ili će se sakriti iza predsednika?
Dosta je više prećutkivanja, dosta priče na ptičjem jeziku. Iskren i otvoren dijalog! Kredit povjerenja je iscrpljen. Toliko godina ste radili za one koji su pobjegli u inostranstvo, toliko godina ste plaćali one koji na Jutjubu seru po našoj državi. Vrijeme je da se suočite sa ruskim Ivanom, Magomedom, Batirom, Ilhamom, Ruslanom, Vagitom…

(Telegram kanal A. Kaševarove; preveo Želidrag Nikčević)

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu