Connect with us

Glas naroda

Trivić u odnosu na Dodika ima samo prednost od deset miliona koje je dobila od Amerikanaca

Published

on

Jelena Trivić tvrdi da ima neku prednost od deset u odnosu na Milorada Dodika i tu vjerovatno misli na prednost od deset miliona američkih dolara, jer to je jedino što joj ne sporimo i jedino što bi moglo da bude tačno”, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Naglasio je da su u poslednjih mesec dana imali priliku da vide najmanje deset istraživanja koje su radile raznorazne agencije i da ne postoji baš nijedno u kojem Milorad Dodik nije imao barem 12 odsto glasova prednosti u odnosu sa protivkandidata.

To djeluje i potpuno logično, kada pogledate kako stvari izgledaju na terenu. Tamo gdje opoziciji dođe 300 ljudi, kod nas dođe 3.000 i više. I to se vidi na svakom koraku“, istakao je Kovačević za RTRS.

Kovačević je naglasio da je Milorad Dodik ozbiljan kandidat i državnik koji se sutra sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, drugi put ove godine, i dogovara važne ekonomske projekte za sve građane Srpske.

S druge strane, imate nekoga ko želi da bude protivkandidat i nudi se kao neka alternativa. Riječ je o osobi koja se u svojoj političkoj karijeri jedino uspjela sresti sa Kristijanom Šmitom, koji je nepozvan, bez ikakvog legitimiteta i neizabran došao ovdje samo sa jednim ciljem da Republike Srpske ne bude i da ne bude prava za srpski narod“, ukazao je Kovačević, dodavši da će građani Srpske znati sve to najbolje oceniti.

S druge strane, naveo je Kovačević, razume Jelenu Trivić koja pokušava da komunicira na taj način, jer nije lako kad unapred vidite da ćete ubedljivo da izgubite i onda morate na neki način da animirate barem ono malo glasača koji će da glasaju za vas i da i njih ne obeshrabrite.

„Sve su to legitimne stvari, neka ljudi govore šta govore, mi idemo na teren, idemo da radimo, da se pogledamo sa ljudima u oči, idemo da završimo ovu kampanju i da odmah posle toga nastavimo sa ozbiljnim poslovima za Republiku Srpsku – da završavamo auto-puteve, da konačno zajedno sa Srbijom povežemo kompletnu Republiku Srpsku sa Srbijom od Novog Grada, da dođemo do, nažalost, i dalje granice u Bijeljini, i da povežemo Banjaluku i Beograd, celu Republiku Srpsku jednim srpskim auto-putem.

“Nastavljamo da gradimo auto-puteve, da razvijamo naš energetski sektor što je veoma značajno u ovom nestabilnom vremenu. Između ostalog to je ono što i trenutno dogovara Milorad Dodik sa Vladimirom Putinom i što je prije dva, tri dana dogovarao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom“, precizirao je Kovačević.

On je rekao da nastavljaju da rade ozbiljan posao za građane Republike Srpske, da štite ustavnu poziciju Republike Srpske bez obzira na razne prijetnje.

Jer, mi nismo ti koje kao Jelenu Trivić i njene kolege može neko da nazove telefonom i da pobegnu iz Narodne skupštine kada je bitno da se sačuvaju prava našeg naroda. Mi nismo ti, mi smo oni kojima naređenje izdaju samo građani i narod Republike Srpske. Takvi ćemo i ostati i idemo zajedno sa našim narodom da gradimo jaku i slobodnu Republiku Srpsku“, poručio je Kovačević.

Društvo

Srbi iz Čikaga: Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo ili nećemo da postojimo!

Published

on

Srbi koji žive u Čikagu okupili su se večeras i poslali svoju poruku povodom poslednjeg stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, kada su u obračunu sa policijom tzv. Kosova poginuli Igor Milenković (50), Stefan Nedeljković (31) i Bojan Mijailović.

“Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo li ili nećemo da postojimo! Glava se glavom brani, za Kosmet život ste dali!”, pisalo je na velikoj paroli kojom su Srbi iz “vetrovitog grada” pokazali da saosjećaju sa porodicama ubijenih Srba i sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Skup je održan na obali jezera Mičigen, a okupljeni su najavili da će narodnih dana preduzeti još neke akcije ne bi li pomogli ugroženim sunarodnicima u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Đurović: Restartovanje pregovora bi sigurno dovelo do formiranja Vlade, Spajić izgubio podršku i u svojim redovima

Published

on

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Dejan Đurović izjavio je na Javnom servisu da je siguran da vlade neće biti ukoliko se proces formiranja bude i dalje nastavio u pogrešnom smjeru.

On je naveo da je nakon parlamentarnih izbora bilo sasvim realno i za očekivati da partije koje su na predsjedničkim izborima podržale Jakova Milatovića naprave i jedan koalicioni savez i budu srž nove vlade.

Matematički je bilo sasvim dovoljno da Pokret Evropa sad, koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i eventualno GP URA budu osnov te nove vlade koje bi zajedno sa partijama manjina činile jednu veliku većinu“, naveo je Đurović.

Dodao je da mandatar Milojko Spajić u ovom trenutku nema podršku ni u svojim redovima i da je za očekivati restartovanje pregovora i vraćanje na početak što bi sigurno dovelo do rezultata i formiranja vlade.

Kazao je da se u obzir mora uzeti i to da imaju redovno zasijedanje 1. oktobra, te da ako toga ne bude već kao poslanici ulaze u ustavni problem.

“To bi već bilo problematično pri daljim pregovorima. Takođe 11. novembra se završava rok sa pregovorima, i ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu , a ona može biti samo napravljena kao što smo i pokazali iz rezultata demokratskih izbora, onda će sigurno biti izbori kao jedino rješenje”, kazao je Đurović i dodao:

Ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu od onih koji su pobjednici izbora onda će novi izbori pokazati neko novo svjetlo na političkoj sceni. Rezultati koji su bili na izborima u junu mjesecu sigurno neće biti identični na tim novim eventualnim izborima ukoliko bude potrebno za njih”, zaključio je Đurović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Pokušaj puča se glorifikuje, samo što se ne dijele medalje za učešće u belvederskoj revoluciji

Published

on

Pokušaj puča na Cetinju u septembru 2021. godine sada se glorifikuje, samo što se ne dijele medalje za učešće u belvederskoj revoluciji, rekao je, gostujući u emisiji Kontroverza na Adria televiziji, advokat Dalibor Kavarić.

Vi ste kolege Crnogorci, skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom”, tim se riječima, navodno, Veselin Veljović obratio policiji uoči ustoličenja, a potom se zaletio na policajce u kordonu.

Kavarić ističe da, ako je tačno da je to rekao, to govori o namjeri i pokušaju Veljovića da preuzme kontrolu, odnosno komandu nad policijom.

Očigledno je da je postojao jasan plan, hijerarhija, cilj da se na dijelu teritorije Crne Gore, na Cetinju, uspostavi organizacija, lanac komandovanja, legitimisanja, uniformisanja, koji bi promovisao pravila slobodne teritorije Cetinja od ostatka Crne Gore”, kaže on.

To je, naglašava advokat, paramilitarni fenomen.

Poruka tog događaja je bila: Mi ovdje kontrolišemo situaciju, ovo su naša pravila, ovdje može da dođe ko mi kažemo i kad mi kažemo“, navodi Kavarić.

Kako kaže, da su organizatori u tome uspjeli – to bi bio veoma loš scenario.

Taj scenario ne bi ostavljao puno mogućnosti državnim organima, vojsci i policiji, osim da, na način koji zakon poznaje u slučaju pružanja oružanog ili drugih vrsta otpora, uspostavi kontrolu na cijeloj teritoriji Crne Gore pa tako i na Cetinju. Hvala Bogu to se nije desilo”, dodaje Kavarić.

Na kraju su organizatori, koji su pripremili takav scenario, odustali od svojih namjera.

Jedino što je loše u svemu je da oni nisu otkriveni, nisu dali ni izjave… Vidjeli smo tu poznatih lica iz političkog života, NVO, vjerskog života”, naglašava Kavarić.

A situacija se, na kraju, procesno svela na optuženje Veljovića za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Smatram da je takva pravna kvalifikacija neadekvatna jer je činjenica da je pokušavao da probije kordon policije, posebno gurajući jednog policajca, međutim njegova namjera nije bila da napadne policajca ili kordon, već da ga probije”, dodaje Kavarić i objašnjava da bi adekvatna kvalifikacija bila sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Rekao je i da je tadašnji predsjednik Milo Đukanović tokom mandata bio “alfa i omega u Crnoj Gori, gospodar života i smrti i kontrolisao sve događaje”.

On je smatrao da je on sinonim Crne Gore i zaštite njenih interesa. Njegovo prisustvo nam govori da je bio upoznat sa cijelom organizacijom”, ocjenjuje Kavarić i dodaje da smo, uslijed kukavičluka tužilaštva, koje ga nije pozvalo, saslušalo i ispitalo njegovu ulogu,  ostali uskraćeni za te odgovore.

A dok je Veljović pozivao kolege da skinu uniforme i “budu s narodom, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić donio je odluku – ide se na Cetinje, tamo će se održati ustoličenje.

Kada je bilo očigledno da ministar unutrašnjih poslova nema znanja ili nema volje ili iz nekog drugog rezultata ne obavlja svoj posao, potpuno je legitimno da premijer, onaj koji predlaže imenovanje i razrješenje ministra, da on u ključnim trenucima izda najmanje onoliko naređenja kao ministar… Ne zove se džabe premijer prvi ministar u drugim pravnim sistemima”, pojašnjava Kavarić.

Nastavi Citanje

U Trendu