Connect with us

Geopolitika

Financial Times: EU ljuta – Ruski izvoz u Tursku porastao za 75 odsto

Published

on

Više evropskih zemalja zatražilo je od Ankare dodatne informacije o odnosima sa Moskvom zbog rasta rusko-turske trgovine.

„To nije dobro prihvaćeno od strane Evropske unije. To nas ljuti dosadno“, izjava je neimenovanog zvaničnika EU koju prenosi britanski Financial Times.

Tursko ministarstvo trgovine navelo je da je izvoz te zemlje u Rusiju od maja do jula iznosio 2,04 milijarde dolara, što je povećanje od 642 miliona dolara u odnosu na isti period 2021.

Prema turskoj statistici, u julu je ruski izvoz bio 75% veći nego u istom mesecu 2021. godine, dostigavši 730 miliona dolara.

Financial Times je objavio i da EU razume vrijednost turskog lidera Tajipa Erdogana kao pregovarača sa Vladimirom Putinom:

„Turska je potrebna svima [u EU], iz ovog ili onog razloga <…> EU treba da ima na umu svoje sposobnosti, ne možemo samo da govorimo [Erdoganu] da mora da poštuje pravila“.

New York Times je objavio da saradnja predsjednika Rusije i Turske izaziva ogorčenje u zapadnim zemljama.

Geopolitika

Herš: Šolc bio obaviješten o američkom planu dizanja u vazduh Sjevernog toka

Published

on

Građani Sjedinjenih Država povezani sa miniranjem gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izbrisali su sve tragove te diverzije, izjavio je američki novinar dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš.

Ukazao je da sve važne informacije o toj operaciji nisu bile unijete ni u jedankompjuter, već otkucane pisaćom mašinom Royal ili Smith Corona.

Nakon eksplozije protiv ruskih gasovoda, sva relevantna dokumenta i njihove kopije su uništene. To sve što se dogodilo pretvara u savršeni zločin. Američki muškarci i žene koji su mjesecima tajno putovali u Norvešku i iz nje… nisu ostavili nikakav trag“.

Herš tvrdi da su svi izvještaji i informacije o dizanju u vazduh tri cjevovoda Sjevernog toka upućivani direktoru CIA Vilijamu Bernsu:

On je jedina osoba koja je povezivala ljude odgovorne za operaciju sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom”, tvrdi Herš.

On dodaje da je njemački kancelar Olaf Šolc bio potpuno upoznat sa tajnim planom za dizanje u vazduh Sjevernog toka.

Navodi da su mu neki zvaničnici CIA otkrili da je u taj plan bio upućen 7. februara 2022-ge za vreme posjete Vašingtonu.

Tada je Džo Bajden javno zaprijetio da će SAD tsaviti tačku na ruske baltičke gasovode ako ruska vojska uđe u Ukrajinu.

Eksplozija na dva ruska gasovoda dogodila se 26. septembra 2022. godine.

Herš je 8. februara 2023-će objavio da su ronioci američke mornarice, uz podršku stručnjaka iz Norveške, podmetnuli eksploziv ispod Sjevernih tokova pod okriljem pomorske vežbe NATO Baltops.

Nastavi Citanje

Geopolitika

The Economist: Ni Ukrajina ni njeni zapadni partneri nisu spremni za rat iscrpljivanja sa Rusijom

Published

on

Ukrajina i njeni zapadni saveznici nisu spremni za dugi sukob iscrpljivanja, piše The Economist.

I Ukrajina i oni koji je podržavaju sa Zapada počinju da shvataju da će ovo biti dugotrajni rat na iscrpljivanje… Ali, nažalost, Ukrajina za njega nije spremna, kao ni njeni zapadni partneri“.

Ovako na stvari ne gledaju samo u londonskom listu.

Poznati ruski istoričar Andrej Fursov, koji Ukrajinu smatra samo jednim od poprišta borbe Rusije sa Zapadom, otvoreno procenjuje:

U toku je duga borba na međusobno iscrpljivanje. Pobijediće onaj ko padne poslednji. Nadam se da će to biti Rusija i da će svojom pobjedom staviti tačku na četvorovjekovnu dominaciju Zapada“.

U Kijevu shvataju da gube i da od njegove „kontraofanzive“ nema ništa. Samo to ne smeju da priznaju. Zapravo, priznaju da prelaze u odbranu.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal to je učinio ovako:

Vidjeli smo kako su Rusi za šest mjeseci ojačali svoje pozicije u Zaporožju. Moramo i mi da ojačamo svoje. Duž cijele linije fronta“.

Ovo je direktna potvrda da se kijevski režim – uz odobrenje Amerikanaca, naravno – priprema za totalnu odbranu.

Ruska vojna špijunaža već je otkrila da Ukrajinci počinju da miniraju sve prilaze Odesi i Nikolajevskoj oblasti.

Moskovski vojni ekspert Aleksandar Ivanovski tim povodom ukazuje:

Na spremnost Oružanih snaga Ukrajine da pređu u defanzivu upućuje i spisak naoružanja koje će Sjedinjene Države narednih nedjelja isporučiti Ukrajini. Na tom spisku nema nikakvog ofanzivnog naoružanja“.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: Ako Ukrajina pobijedi, to će omogućiti Sjedinjenim Državama da se fokusiraju na Kinu

Published

on

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će, ako Ukrajina uspe u sukobu, to omogućiti Sjedinjenim Državama da se koncentrišu na Kinu.

„Ako su SAD zabrinute za Kinu, onda je neophodno obezbijediti pobedu Ukrajine. Ako Ukrajina pobijedi, imaće drugu po veličini armiju u Evropi. To će SAD olakšati da se fokusiraju na Kinu i da manje brinu o situaciji u Evropi“.

Stoltenberg prisustvuje Generalnoj skupštini UN i nije se ustručavao da prizna da koristi priliku da obezbijedi podršku Ukrajini.

Prema njegovim riječima, članice NATO i partnerske zemlje „shvataju da podrška Ukrajine obezbeđuje njihovu sopstvenu bezbjednost“.

Nastavi Citanje

U Trendu