Connect with us

Glas naroda

Ko to muti u Rudniku uglja: Dobili posao po ponudi koja podrazumijeva kršenje Zakona o radu!?

Published

on

Četrdeset radnika obezbjeđenja Rudnika uglja u Pljevljima ostalo je bez posla, nakon što su odbili ponudu privatne agencije SECURITY GUARD MONTENEGRO d.o.o Podgorica da nastave sa radom na istim pozicijama ali po dvanaestočasovnom dnevnom angažmanu!

Ova podgorička kompanija dobila je posao zaštite u Rudniku uglja na tenderu po ubjedljivo najpovoljnijoj ponudi, koja je, međutim, podrazumijevala i dvanaestočasovno radno vrijeme koje po Zakonu o radu nije dozvoljeno!

Da se nešto mutno valja iz brda, nagovijestili su i radnici obezbjeđenja koji su dobili otkaze nakon što je posao obezbjeđenja Rudnika uglja preuzela pomenuta firma, a oni odbili da rade po 12 sati dnevno, odnosno oko 240 sati mjesečno!

Službenici Direkcije za nadzor u oblasti zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti Ministarstva unutrašnjih poslova podnijeli su, inače, dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaštitarske agencije “Security guard Montenegro”, zbog niza propusta u organizaciji rada i načinu transporta novca 20. oktobra 2021. godine, kada je u organizovanoj oružanoj pljački ubijen njihov radnik Ljubiša Mrdak dok je sa kolegama iznosio džakove sa novcem ispred zgrade Pošte u Nikšiću. To nije bila smetnja da dobije posao u Rudniku uglja Pljevlja…

Na FB stranici Alternative Crne Gore objavljeno je saopštenje za javnost radnika koje prenosimo integralno:

“Već nekoliko dana pokušavamo da dodjemo do rešenja i ispravljanja katastrofalne greške zbog grubih kršenja Zakona o radu, i za četrdesetak radnika gubitka zaposlenja, a isto tako nanošenja štete na ugled i poslovanje Rudnika uglja Pljevlja.

Četrdesetak bivših radnika obezbeđenja Rudnika uglja koji su bili angažovani zadnja dva mjeseca na obezbjeđivanju površinskih kopova Potrlica i Borovica u okviru Rudnika uglja Pljevlja, ostali su bez zaposlenja zbog preuzimanja poslova obezbjeđenja RU od strane agencije SECURITY GUARD MONTENEGRO d.o.o Podgorica, koja je ponudila rad na dvanaest sati ili nekih 240 časova mjesečno, što je nas četrdesetak radnika odmah odbilo.

U službi zaštite Rudnika uglja Pljevlja bili smo uposleni prethodna dva mjeseca, preuzeti sa ZZZCG i kako nam je na početku rečeno da ćemo biti uposleni preko Rudnika sve dok se ne zaključi tender za poslove zaštite RU koji je u toku, i da će se taj posao predati nekoj od agencija koja bude ispunjavala uslove tendera i koja ponudi najnižu ponudu.

Za ova dva mjeseca obavljanja poslova u Rudniku uglja, prema nama su ispunjene sve obaveze poslodavca iz Zakona o radu, te smo stoga zahvalni Rudniku uglja Pljevlja.

Ali problem nastaje onda kada je agencija SECURITY GUARD MONTENEGRO d.o.o Podgorica započela posao u okviru RU, kada sa ponudom od 651 hiljadu, koliko je ponudila na terenu preuzima posao i ako se tederskom dokumentacijom potražuje obezbjeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, pa ako se bude poštovao Zakon o radu i osmočasovno radno vrijeme, potrebno bi bilo 105 zaštitara.

A ako se uzme period od godinu dana ili dvanaest mjeseci, na koliko je potpisan ugovor, za zarade zaposlenih sa minimalnom zaradom potrebno je izdvojiti 711 hiljada, što očigledno ne može ispuniti onih 651 hiljadu koliko je agencija ponudila. Kada izvedemo ovu računicu vidimo da to nije moguće realizovati bez nekih nepravilnosti, kao prvo radnici će ostati bez zarada, kao drugo ako ne dodje do toga onda će se kršiti Zakon o radu pa će se raditi dvanaest sati ili 240 časova mjesečno da bi se nadoknadio gubitak, ili kao treće Rudnik uglja će biti uskraćen za usluge zaštite koje je potraživao tenderskom dokumentacijom, gdje je jasno navedeno šta se potražuje od agencije.
Na ove propuste i nezakonite ponude ukazali smo inspekcijama i nadležnim institucijama, i očekujemo da djeluju po ovom pitanju, i da utvrde odgovornost.

Mi se ne libimo rada, neki od naših kolega obavljali su te iste poslove prethodnih petnaestak godina, i trpljeli su razne ucjene, kršenja prava radnika, svakakvih uslova rada i slično, ali nadali smo se da će se svemu tome stati na kraj sa zaključivanjem novog tendera. Desilo se nešto što se nikad do sada nije desilo, da agencija započne posao a da se na samom početku zna da nema sredstava da isplati zarade zaposlenih a ne nešto više.

Mi tražimo da se utvrdi:

-Ko je odgovoran za ovu situaciju?
-Kako je moguće da agencija započne posao sa ovakvom ponudom?
-Da li agencija obavlja poslove u skladu sa tenderskom dokumentacijom?
-Ko su lica koja su zaposlena trenutno u agenciji, imaju li dozvole za zaštitu lica i imovine?
-Kako je moguće da lica koja su krivično gonjena obavljaju poslove zaštite u RU, i čuvaju višemilionsku imovinu, a zaštitari sa uredno izdatim dozvolama za zaštitu lica i imovine čekaju posao na ZZZCG?”, zaključuje se u saopštenju otpuštenih radnika obezbjeđenja Rudnika uglja Pljevlja.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu