Connect with us

Glas naroda

Evo ko je Valentina Pavličić – kandidat za VDT-a

Published

on

Izvor: Press

Dugogodišnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavlićić u javnosti se ovih dana pominje kao budući kandidat za poziciju Vrhovne državne tužiteljke.

Informaciju da bi mogla biti nova VDT nije demantovala ni Pavličić.

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija na kojoj se Pavličićeva može vidjeti sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Time bi se moglo zaključiti da joj neće biti teško da dobije podršku građanskog pokreta URA, za tu važnu poziciju u društvu. Sa druge strane, njena biografija jasno ukazuje da bi imala podršku i Demokratske partije socijalista (DPS).

Dakle, postavlja se pitanje – ko je Valentina Pavličić i da li je ona prava osoba da bude na čelu borbe protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije u zemlji?

Moj odgovor je jasan – NE. Evo i zašto…

Na sajtu Udruženja pravnika Crne Gore može se pronaći zaista impresivna biografija Valentine Pavličić.

Između ostalog piše da je – Od septembra 2015. godine zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Od 2012. godine ekspert Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) u oblasti trgovine ljudima i prekograničnom kriminalu, od 2014. godine ekspert Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), predavač na inicijalnim i kontinuiranim treninzima u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, od 2015. godine član Komiteta eksperata za sistem Evropske konvencije o ljudskim pravima (DH-SYSC) u Strazburu, Francuska…

Međutim, ono što ne piše u njenoj biografiji je ko je predložio i imenovao na poziciju zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

To je učinila Vlada tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, na predlog Zorana Pažina, bivšeg ministra pravde i aktuelnog člana Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS).

Objava u novinama iz 2015. godine

Prije te funkcije Pavličićeva je bila dugogodišnja sudija Višeg suda u Podgorici. Sudila je u nekoliko najvažnijih sudskih predmeta u istoriji crnogorskog pravosuđa, od sticanja nezavisnosti.

Između ostalog, sudila je u predmetu “Zavala” u kojem je optužen a kasnije osuđen brat nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, koji je kasnije u drugom sudskom predmetu osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe iz Budve.

Ne dobija svaki sudija tako važan predmet za visoku korupciju. Pavličićeva je bila u sudskom vijeću i u predmetu ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Sestra ubijenog inspektora – Slavica Šćekić početkom 2015. godine podnijela je krivičnu prijavu protiv nje i još nekoliko sudija, “zbog postojanja osnovane sumnje da su nečinjenjem i neprofesionalnim odnosom sa umišljajem počinile krivična djela, nesavejstan rad u službi i zloupotrebe službenog položaja”.

Radi se o krivičnoj prijavi zbog gubitka CD-a sa snimkom saslušanja zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, koji se nedugo nakon toga misteriozno pojavio kao što je i nestao.

Međutim, vratio bih se nekoliko godina u nazad.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prijavila je 2007. godine Pavlićićevu tadašnjoj Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa sa dokazima da nije prijavila svu imovinu koju posjeduje.

Komisija je iste te godine utvrdila da je sudija prekršila Zakon o konfliktu interesa, nakon čega je – kako su kazali otklonila “nepravilnosti”.

Tu je jedna od kontroverznih presuda, iz februara 2008. godine, a koja je izazvala brojne komentare.

Naime, krivično vijeće Pavličićeve je oslobodilo pet osoba krivice da su 29. oktobra 2006. godine u kafani “Kula Karadžića”, u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ubili Zlatka Bulatovića.

“Sud nije privatio stav tužioca da su petorica okrivljenih s umišljajem ubili Bulatovića udarajući ga po glavi i tijelu. Usljed jakih emocija i bolnih senzacija izazvanim događajem u kojem je zadobio više udaraca, kod Bulatovića je došlo do poremećaja srčanog ritma, zastoja rada srca, zbog čega je ubrzo nastupila smrt”, kazala je sudija Pavličić.

Time je zapravo njeno vijeće utvrdilo da od batina i udaraca ne može da dođe do zastoja rada srca napadnutog, odnosno prebijenog.

Svega nekoliko mjeseci kasnije, tačnije u maju 2008. godine tadašnji čelnik Višeg suda u Podgorici, a kasnije čelnik Vrhovnog državnog tužilaštva Ivica Stanković formirao je Specijalno krivično vijeće za slučajeve korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina u koje je izabrao upravo sudiju Valentinu Pavličić.

U februaru 2010. godine Specijalizovano vijeće za suđenje iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, kojim je predsjedavala imenovana, odbacilo je u potpunosti optužnicu specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala, kojom je pet osoba optuženo za krivična djela zločinačko udruživanje, krijumčarenje albanskih državljana iz Albanije preko Crne Gore, BiH i Hrvatske, a zatim dalje za zemlje Zapadne Evrope.

Od 15 tačaka optužnice tada gotovo da nije ostalo ništa.

U obrazloženju presude sudija Pavličić je između ostalog navela da je optužnicom okrivljenima stavljeno na teret da su pribavili imovinsku koristu od 91.800 eura, “ali za utvrđivanje ovolike pribavljene imovinske koristi sud nije proveo nijedan dokaz, niti je u tom cilju nadležni tužilac ponudio dokaz”.

U novembru 2012. godine, specijalno vijeće iste sudije oslobodilo je pomorca Sašu V. Subačeva iz Bara, optužbe da je kao član međunarodne kriminalne organizacije, brodom “Peggy” švercovao 11 kilograma kokaina iz luke Antverpen u Belgiji do italijanske luke La Specija.

Subačevu je kasnije država Crna Gora morala da isplati 12.000 eura odštete, zbog toga što je pola godine neosnovano boravio u pritvoru.

U januaru 2013. godine, oslobodila je bivšeg direktora Luke Bar Miodraga B. Gvozdenovića optužbe da je od februara 2004. do septembra 2006. godine zloupotrebom položaja, prekoračio granice svog ovlašćenja i pribavio protivpravnu imovinsku korist, nanijevši imovinsku štetu kompaniji, koja prelazi 40 hiljada eura.

“Uostalom, odbor direktora je imao ovlašćenja da ga razriješi, ako je cijenio da ne radi na adekvatan način. Sud je utvrdio i da u konkretnom slučaju nije bilo umišljaja”, kazala je tada Pavličić, u obrazloženju oslobađajuće presude.

U martu 2017. godine saopštila je da ne vidi “ništa sporno u odluci Ustavnog suda da je smanjenje naknada majkama sa troje djece ustavno”

Komentarisala je i kontroverzni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Primjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti pokazaće da je bojazan o mogućim povredama ljudskih prava neopravdana“, kazala je svojevremeno Pavličićeva, braneći stavove Demokratske partije socijalista u vezi sa tim zakonom.

Veze za Stankom Canetom Subotićem

U novembru 2016. godine dnevni list “Dan” objavio je da zvanična dokumentacija Uprave za nekretnine o prometovanju nekretninama na Svetom Stefanu ukazuje na poslovne veze između osnivača kompanije “Montecco” Predraga Pavličića, supruga Valentine Pavličić, i kontroverznih biznismena Stanka Caneta Subotića i Dušana Delića.

Subotić važi za bliskog prijatelja Mila Đukanovića, a u medijima je godinam pominjan kao jedan od šefova duvanske mafije.

Pavličić se pominje u ugovoru o razmjeni nepokretnosti, u kome je jedna od strana i podgorička firma “San investments”, koju je međunarodni Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) povezao upravo sa Subotićem.

U pitanju su stambena zgrada, dvorište i dvorište pod zgradom na Svetom Stefanu, koji su, nakon što su Pavličić (između ostalih) i kompanija San investments sklopili ugovor o razmjeni nepokrentnosti, kasnije prodati Dušanu Deliću. Ugovor o razmjeni nepokretnosti između firmi San investments, i (između ostalih), Pavličića i kompanije “Montecco”, zaključen je 14. januara 2008. godine.

Subotić, Delić, ali i nikšićki kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović, koji je takođe vlasnik vrijedne imovine na Svetom Stefanu, pominjani su u brojnima aferama i istragama državnih organa zaduženih za sprečavanje kriminala i korupcije.

Naslovna stranica novine

Na potezu je građanski pokret URA, i na njima je da odluče da li Crnoj Gori treba nova Ranka Čarapić ili Milivoje Katnić

Autor: Vladimir Otašević, urednik portala PRESS i direktor Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu