Connect with us

Glas naroda

Abazović u Beogradu doživio dobrodošlicu kakvu Đukanović nije ni kada je bio Miloševićev pulen

Published

on

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nije minulih godina bio rijedak gost u Beogradu ali je danas prvi put dočekan sa gardom i svim prinadležnim počastima koje sleduju državnike koje Srbija dočekuje kao prijateljske. Milo Đukanović se šetao Beogradom još češće od Abazovića, pogotovo u Miloševićevoj epohi, ali ga je doček sa gardom preskočio.

Upravo zbog navedenog, Abazović i njegovi domaćini više puta su danas ponovili da je riječ o posjeti koja nosi veli značaj i pokušaj dvije strane da resetuju odnose na nekadašnje koji su tretirani kao bratski. Na toj odrednici insistirao je upravo premijer prve manjinske Vlade Crne Gore u istoriji uz poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Crnu Goru:

Više ste nego dobrodošli u bratskoj Crnoj Gori“.

Mi smo ovdje da okrenemo novi list i da podignemo odnose između naših zemalja na viši nivo. Neprirodno je da budemo u bilo kakvom šumu u komunikaciji. Danas je započeo jedan novi ciklus, i spremni smo da svim pitanjima pristupamo na odgovoran način. Mi smo danas dominantno razgovarali oko ekonomskih tema. Idemo u rješavanje platnog prometa između dvije zemlje. Treba da idemo sistemom da sve što možemo da olakšamo privredi učinimo. Dobili smo uvjeravanja da će se uvoz hrane u Crnu Goru odvijati bez ikavih problema“, kazao je Abazović na zajedničkoj konferenciji za medije nakon susreta sa premijerkom Anom Brnabić.

Ova posjeta je nama iznimno važna i nadam se da ćemo i ovom posjetom uspjeti da postignemo što znam da i vi i ja želimo, a to je da resetujemo odnose izmeu dvije zemlje i uđemo u eru dobrih odnosa, jer nemamo bliže zemlje od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski. Sve vrste odnosa nas povezuju a nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo diosta teških pitanja, Mi ćemo biti otvioreni da rješavamo ta pitanja i unapređujemo naše odnose“, uzvratila je Brnabić.

Abazović je imao susret na istom fonu i sa Vučićem.

Ne postoji pitanje koje ne možemo riješiti. Zahvalan sam na gostoprimstvu Srbiji, i pozivam predsjednika Srbije u posjetu CG. Otvoreni su novi horizonti saradnje, naročito kad je u pitanju infrastuktura, ali i nadolazeća kriza. Predsjednik Vučić je uspio da riješi još jedno pitanje, naročito za poslanike. Dao je dozvole ministru unutrašnjih poslova i zamolio je da se praksa koja je postojala da se ukine“, kazao je Abazović.

Hoću da se zahvalim Dritanu Abazoviću na današnjoj posjeti Srbiji. Imali smo veoma dobre i korisne razgovore. Govorili smo o našim političkim bilateralnim odnosima, ali i o ekonomskoj saradnji, poljoprivredi, o snabdjevanju hranom i energetskim bilansama i kako jedni drugima da pomognemo na jesen i predstojeću zimu. Vjerujem da je ovo samo početak veoma uspješne saradnje i vjerujem da može da bude još bolje. Hvala Abazoviću na posjeti. Uvijek je dobrodošao ovdje u Beograd. Vjerujem da ćemo moći da ostvarimo veliki napredak u odnosima Srbije i Crne Gore“, rekao je nakon susreta Vučić.

Abazović sa delegacijom crnogorske Vlade ostaje još dan u Beogradu. Ima zakazan susret sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i jedan koji nije najavljen u protokolu: sa patrijarhom Porfirijem.

 

 

Glas naroda

Milošević: Politička nezrelost partija, neprečišćen birački spisak i borba za funkcije osnovni problemi opština

Published

on

Dešavanja u Budvi rezultat su očitih razlika između Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije, kazao je Milošević, komentarišući raspuštanje lokalnog parlamenta nakon samo godinu i po dana.

“Mislim da su vrlo male šanse da na nekim budućim izborima budu u koaliciji. Tu sigurno ima nesuglasica vezanih za određene funkcije i pozicije. To su različito profilisane partije koje povezuje samo jedna tema, odnosno narod koji zastupaju”, smatra on.

Dodaje da je očigledna i politička nezrelost partija koje nisu navikle da budu dio vlasti.

“Sad kada su u ulozi vladajućih partija ne snalaze se baš najbolje. Kada god su u posljednjih 20 godina opozicione partije došle na vlast, to nije trajalo duže od godinu ili godinu i po dana”, kaže Milošević.

Kao rješenje problema u Šavniku, gdje su se izbori na dva biračka mjesta ponavljali devet puta, Milošević prvenstveno vidi izbornu reformu i čišćenje biračkog spiska.

“Dok ne dođe do izborne reforme u Crnoj Gori teško da će bilo koja partija biti zadovoljna rezultatom na izborima. Prosto nije normalno da toliko ljudi bude u biračkom spisku, evo i sada ih ima više nego što ima državljana Crne Gore”, napominje on.

Ističe da bi reforme trebalo da se fokusiraju upravo na lokalne izbore, kako bi se opštine podijelile na više izbornih jedinica koje bi imale predstavnika u opštinskom parlamentu.

“To bi značilo da u jednom selu u Šavniku gdje se ne mogu održati izbori, a ima 50 birača, mora biti biran neko iz tog sela. Onda bi se možda i pojavio neko ko nije isključivo sljedbenik partija, nego ko jednostavno želi da za svoj dio opštine učini nešto i bude predstavnik u lokalnom parlamentu”, ocjenjuje Milošević.

Komentarišući političku situaciju u Andrijevici, Milošević kaže da opštinu koči evidentna borba oko funkcija.

“To je jedna klackalica koja je pala na jednog odbornika. Mislim da se ne dešava ništa drugačije u odnosu na Podgoricu, gdje jedna grupa koja se odvojila traži nekakve pozicije ili upravljačku podjelu”, naglašava Milošević.

A da li će se problemi iz tri pomenute opštine preliti i na Glavni grad – znaćemo najvjerovatnije sjutra, za kada je zakazana treća sjednice parlamenta.

Podsjećamo, dvije prethodne sjednice su odgođene zbog nedostatka kvoruma i na zahtjev posebnog kluba poslanika, nekadašnjih članova Pokreta Evropa Sad.

Izvor: Adria

Nastavi Citanje

Glas naroda

Zogović: Kontrolno saslušanje zbog opstrukcija u istrazi ubistva Pavla Bulatovića

Published

on

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Milun Zogović najavio je da će koalicija “Za budućnost Crne Gore” pokrenuti inicijativu za kontrolno saslušanje na temu opstrukcije bezbjednosnog sektora Crne Gore u slučaju ubistva nekadašnjeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića.
U emisiji “Okrugli sto”, na Parlamentarnom kanalu Televizije Crne Gore (TVCG), Zogović je rekao da će na osnovu informacija, koje će biti javno prezentovane na tom saslušanju, nadležni organi Crne Gore i Srbije morati da preduzmu određene mjere.
Zogović je kazao da će na zajedničko kontrolno saslušanje pozvati ministra odbrane Crne Gore, ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Rekao je i da bi im dali rok od nekih mjesec dana kako bi na zajedničkoj sjednici Odbora za bezbjednost i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu saopštili preliminarne rezultate.

“Na tom saslušanju bi se vidjelo kakva je bila opstrukciona uloga bezbjednosnog sektora u istrazi ubistva Pavla Bulatovića. Na to saslušanje bio bi pozvan i vrhovni državni tužilac Milorad Marković, a tražili bismo i da nam Anketni odbor koji je organizovala Savezna skuština dostavi predmetnu građu od oko 1.000 stranica oko ubistva Bulatovića”, rekao je Zogović na Parlamentarnom kanalu.

Nakon tog saslušanja, dodao je, određene institucije bi morale da preduzmu određene mjere.

“Morale bi da rade svoj posao kako ne bi dozvolili da bilo ko izbjegne pravdu i odgovornost i da vidimo koja je bila čija uloga u prošlosti”, naglasio je Zogović.

U emisiji je, između ostalog, kazao i da se mora krenuti od prošlosti “ako želimo da raskrstimo sa kriminalnim nasljeđem”.

“Mi imamo ogromno kirminalno nasljeđe koje nije taknuto i 30 godina se evidentno vidi spoj političke, kriminalne i ekonomske moći koja je upravljala svim sferama u Crnoj Gori. Moramo da stvorimo institucije koje mogu da se obračunaju sa tim nasljeđem”, poručio je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Maja Vukićević osvijetlila ono malo obraza po kome se još uvijek u svijetu kazujemo

Published

on

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević naveo je povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da je Maja Vukićević „osvijetlila ono malo obraza po kome se još uvijek u svijetu kazujemo“.

Crna Gora je danas na Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine u Parizu glasala protiv zahtjeva Kosova da postane član ove organizacije.

Mogla je danas da dobije “temperaturu”, “tetki da odnese lijek”, istrguje neku visoku funkciju, ali je iza svog stava sakrila tuđe sramote i kalkulacije i osvijetlila ono malo obraza po kome se još uvijek u svijetu kazujemo. I sjutra kad nastave sa tvitera, fejsbuka, instagrama, da mitraljiraju na Majin osmijeh, neće mi biti krivo, jer oni čine što znaju, ali svima onima što su ćutali ovih dana kad je trebalo da govore, poručujem da nastave da ćute, jer posle ovog više ništa ne treba ni da kažu”, naveo je on.

Nastavi Citanje

U Trendu