Connect with us

Geopolitika

Riter: Rusiji u ratu sa Zapadom za pobjedu dovoljno to što NATO razara sam sebe iznutra

Published

on

Američki vojni ekspert – pukovnik Skot Riter – uvjeren je da rat sa Rusijom ne gubi samo Ukrajina, već i Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države.

Svoje viđenje situacije i daljih procesa, Skot izlaže ovako:

„Rusija pobjeđuje u Ukrajini. Ona neće početi nuklearni rat. Taj rat mogu početi Sjedinjene Države.

SAD su se od 90-ih odnosili prema Rusiji kao prema slabom pobeđenom protivniku. Bilo je: mi stojimo, a tjeramo sve druge da leže.

Kina će uzeti Tajvan. Možda već ove jeseni. Zbog svega što može uslijediti – mogao bih imati nesanicu. Kinezi će, budu li morali, potopiti i dva naša nosača aviona.

Ako SAD posegnu za atomskom bombom, makar i bombom male snage, Kinezi će uzvratiti. Možemo ostati bez San Franciska, San Dijega, Denvera…

Putin je 24. februara 2022-ge prešao na praktični otpor neodgovornoj politici SAD i NATO.

Rat povodom Ukrajine i u Ukrajini je 70 odsto ekonomski rat, a samo 30 stvarna vojna dejstva.

To je, u suštini, rat Rusije sa Zapadom. Ključni element pobjede nad Zapadom, za Rusiju nije provociranje otvorenog konflikta sa NATO. Za Putina je sasvim dovoljno što NATO, koji koristi Ukrajince kao svoju živu silu u ovom ratu, razara sam sebe iznutra.

Rusija atakuje Zapad ekonomskim sredstvima. Ona je krenula na odlučni raskid sa Zapadom. Putin je u Sankt Peterburgu proglasio pobjedu Rusije.

Ta pobjeda je već sada nesporna, zato on na peterburškom ekonomskom forumu i nije nikoga ubeđivao u tu pobjedu. On nije nastupao u stilu: evo, da vam iznesem naš pogled na situaciju… Ne, on je, celim svojim držanjem i rečima, stavio do znanja: naša pobjeda je istorijska činjenica, a Pax Americana je već prošlost. Mi idemo u budućnost i nećemo se više prema Americi odnositi kao prema hegemonu jednopolarnog svijeta.

Putin je proglasio prelazak na novo ustrojstvo svijeta koji se neće zasnivati na naredbama diktatora – Sjedinjenih Država.

Bajdenovim naredbama više niko se neće potčinjavati, a Evropa će pasti nisko kao nikad do sada.

Putin je Evropljanima i u Sankt Peterburgu rekao: vi niste suvereni, a mi sa potčinjenima Americi ne radimo.

(Fakti)

Geopolitika

Nensi stiže na Tajvan uprkos prijetnji Kine!?

Published

on

Nakon što je Stejt Dipartment objavio da će Nensi Pelosi, Predsjedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa u toku azijske turneje posetiti Tajvan, Kina je reagovala nikada oštrije.

Peking je zapretio otvorenim vojnim sukobom i preuzimanjem Tajvana ukoliko bi SAD izgurao planiranu provokaciju dolaskom Nensi Pelosi u Tajpej.

Za to vrijeme Kina održava vojne vježbe u blizini i oko Tajvana kao opomenu, prateći izjavu predsjednika Kine Si Đinpinga koji je poručio američkom predsjedniku Džou Bajdenu da se ne igra vatrom “jer će izgoreti”.

Uprkos jasnim upozorenjima Pekinga, čini se da će Pelosi posetiti Tajpej.

Kako javljaju američki mediji, reprezenti Nensi Pelosi objavili su da će predsjedavajuća predstavničkog doma uprkos upozorenjima sutra 2. Avgusta posjetiti Tajvan.

Predstavnici Tajvana još uvijek nisu potvrdili protokol dolaska Pelosijeve.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Senat SAD proglasio Rusiju “državom sponzora terorizma”

Published

on

Senat – gornji dom američkog parlamenta – usvojio je rezoluciju kojom Rusiju proglašava za državu sponzora terorizma.

Formalno, Senat SAD je tom rezolucijom pozvao Stejt departman da Rusiju proglasi za sponzora terorizma. Zbog „događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini“.

Prema američkom zakonu, Stejt departman nije dužan da se pridržava senatske rezolucije.

U njoj se Moskva optužuje da je vodila kampanju terora i upotrebila silu protiv civila tokom druge vojne kampanje u Čečeniji, da izvodila udare u Siriji i od 2014. godine podržavala „separatiste“ u Donbasu.

U dokumentu se navodi da Senat SAD „postupke vlade Ruske Federacije, realizovane po nalogu Vladimira Putina, „smatra sponzorisanjem terorističkih akata”.

U tekstu rezolucije se navodi da „ništa (u njoj) ne treba tumačiti kao dozvoljavanje upotreba vojne sile ili kao pozivanje na ulazak Oružanih snaga SAD u neprijateljstva (sa Rusijom)“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington proverava ruske akcije u Ukrajini da li su u skladu sa kriterijumima za proglašavanje „državom sponzorom terorizma“. Pritom je priznao da bi „davanje Rusiji takvog statusa malo promijenilo u trenutnom stanju stvari“.

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev nazvao je SAD stvarnim sponzorom međunarodnog terorizma.

Nastavi Citanje

Geopolitika

The Guardian: Antiruske sankcije su najnepromišljenija odluka Zapada u novijoj istoriji

Published

on

Ekonomski rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije dao je potpuno suprotne rezultate, a ruski lider Vladimir Putin postao je jači nego ikad, ocenio je britanski list The Guardian.

Pritom je bio netipično za Britance i jasan i direktan:

„Antiruske sankcije su najnepromišljenija i najkontraproduktivnija odluka (Zapada) u novijoj istoriji!“

Uz obrazloženje: „Učinile su Putina jačim nego ikad. Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svjetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara“.

The Guardian takođe ukazuje da su zapadne zemlje ušle u recesiju:

„Ekonomska ograničenja protiv Moskve udarila su po svojim kreatorima. Neizvjesnost se proširila na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Nemačka i Mađarska – željne gasa – nisu daleko od igranja po taktovima Vladimira Putina. Troškovi života svuda rastu. Mogući novi britanski lideri – Liz Tras i Riši Sunak – nadmeću se u jastrebskoj retorici protiv Rusije. Obećavaju da će pooštriti antiruske sankcije, ali – bez reči o svrsi i efektima“.

Londonski list istovremeno priznaje da je atmosfera u zapadnim zemljama i dalje takva da biva žigosan svako ko posumnja u ispravnost kursa protiv Rusije.

Nastavi Citanje

U Trendu