Connect with us

Glas naroda

Dževad Galijašević: Dodik u Peterburgu Srpskoj obezbijedio mjesto na pravoj i pobjedničkoj strani

Published

on

Autor: Dževad GALIJAŠEVIĆ, „Pečat“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Srba u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, sredinom juna učestvovao je u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i obavio vrlo važne razgovore sa: Direktorom Gazproma Aleksejom Milerom, pa, sa Ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergejom Lavrovom, i na kraju sa Predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Milorad Dodik je ovom posjetom potvrdio prijateljstvo i obezbjedio za svoj narod, istu cijenu gasa, kao što je imao do sada, dok će čak i Srbija morati da plaća po naftnoj formuli a trećinu gasa možda i po berzanskim cijenama – što znači puno skuplje nego do sada.

Na ovom forumu, koji je imao preko dvije hiljade učesnika i u čijem radu je učestvovalo više od stotinu delegacija država na najvišem nivou, vidjelo se rađanje novog svijeta i izgradnja novih geopolitičkih odnosa, u kojima će destruktivni uticaj zapadnih zemalja i njihovih organizacija (SAD, Velika Britanija, NATO i Evropska Unija) biti značajno umanjen, marginalizovan.

Kao što su zemlje Evroazije, Afrike i Latinske Amerike, svojim prisustvom pokazale na kojoj strani istorije stoje u ovim složenim geopolitičkim i ekonomskim uslovima, tako je i Milorad Dodik spasio obraz Srpskog naroda pred Ruskim narodom i Ruskom državom, te razbio u paramparčad ideju gvozdene zavjese nad Balkanom.

Balkanski zid sankcija je srušen a Srpski i Ruski narod mogu nastaviti dalje, sigurni da prijateljstvo i bratski odnosi nemaju cijenu i da američki pritisci, britanske zlokobne igre i njemačke investicije, ne mogu srušiti istorijski i politički odnos dva naroda.

Svojim nastupom u Sankt Peterburgu, Milorad Dodik je Republici Srpskoj obezbjedio mjesto na pobjedničkoj strani istorije i tu činjenicu, neizbježne i epohalne Ruske pobjede, u globalnom odmjeravanju snaga sa NATO alijansom, ne vide samo neupućeni a ne priznaju zlonamjerni.

Svi, koji su poput Bosanskih muslimana i Šiptara sa Kosova i Albanije, izbjegli da budu na onoj strani na kojoj su Turska, Iran, Pakistan, Egipat, Indonezija, Sirija, Saudijska Arabija i cjeli Islamski svijet.

Biti uz Rusiju, danas znači danas biti na svojoj strani.

Na strani istorije, jednako, kao i na strani budućnosti.

Zato raduje činjenica da na našem Balkanu i među našim narodima postoje ljudi i lideri sposobni da sagledaju istinu u svjetlu njene kolosalnosti i nacionalne dužnosti i obaveze, kao element časti i sasvim izvjesne perspektive, te da su spremni platiti cijenu svoga izbora.

Ovih sedam politički burnih dana, sredine juna mjeseca gospodnje 2022. godine, Milorad Dodik je inače započeo Briselskim odmjeravanjem brojnih bošnjačkih političkih stranaka sa vladajućom koalicijom iz Republike Srpske, podržanom opozicionim DNS-om i napadnutim od strane britanskih podrepaša iz PDP-a. Nastavilo se važnim sastankom Dodika sa Ministrom Vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom u Istambulu i krunisano Dodikovim nastupom u Sankt Peterburgu.

Sastanak u Briselu i usvojeni dokument pod nazivom: “Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne BiH” je donesen u prisustvu i pod pokroviteljstvom predsjednika Evropskog Savjeta Šarla Mišela i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja, u suštini predstavlja najvažniji korak koji je BiH napravila u prošloj deceniji.

U sastanku su učestvovali lideri političkih stranaka iz Parlamentarne skupštine i članovi Predsjedništva BiH. Dokumenat su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske podržali sa rezervom i nisu stavili potpis na njega, zbog pogrešne kvalifikacije sukoba u Ukrajini i nekih ocijena koje je Republika Srpska čula često u komunikaciji s diplomatijom zapadnih zemalja.

Visoki predstavnici Evropske Unije nisu pravili improvizacije, nego su kao strateški okvir u preambuli dokumenta istakli Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Naglasili su i potvrdili konstitutivnost naroda podržavši ustavni položaj entiteta, te ukazali na potrebe izbornih reformi koje bi ovo pravo garantovale.

Odgovor na to pitanje je pokušao dati i Alija Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, kada je zahtjevom od 12. februara 1998. godine pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom BiH, radi ocjene saglasnosti Ustava Republike Srpske i Ustava Federacije BiH sa Ustavom BiH.

Ta, kako se tada tvrdilo, „istorijska inicijativa“ za utvrđivanje konstitutivnosti tri ustavotvorna naroda na prostoru cjele države BiH rješena je odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-5/98, na sjednici održanoj 30. juna i 1. jula 2000. i eksplicitno naveo da je konstitutivnost (ustavotvornost) tri naroda “natkrovljujuće načelo” Ustava BiH te da princip konstitutivnosti podrazumjeva legitimno predstavljanje i međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Iako je Predsjednik HDZ Dragan Čović odbio da učestvuje na istoj sjednici, sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, on je u neformalnom razgovoru, van sjednice, dao doprinos oblikovanju tog dokumenta, tražeći da se u njega uvede: presuda Suda za ljudska prava u Strazburu iz 2003. godine, koja potvrđuje i definiše konstitutivnost naroda kao i sporazum iz Mostara iz 2020. godine koji su pod okriljem Evropske Unije postigli HDZ i SDA.

 

Načinom organizovanja ovog sastanka i izborom učesnika, predstavnici Evropske Unije su odbacili britansko-američke sankcije predstavnicima Republike Srpske i otvorili vrata pregovorima sa Miloradom Dodikom koji je tu bio u dvije funkcije – i kao član Predsjedništva BiH i kao Predsjednik SNSD-a.

Delegitimisan je lažni Visoki predstavnik Kristijan Šmit koji mu uopšte nije prisustvovao niti je pozvan, čime je samo potvrđeno da Bosna i Hercegovina nema legalno izabranog ni legitimnog Visokog Predstavnika.

Cjelokupni koncept dogovora je politički šamar upućen i Bundestagu jer u odnosu na Rezoluciju o BiH, iza koje stoje „hitler jugendi“ Adis Ahmetović (Bošnjak iz SPD) i Boris Mijatović (Slovenac iz stranke Zelenih), ovaj dokumenat je na drugačiji način definisao mapu puta za BiH, u cilju njenog pristupanja Evropskoj Uniji.

Pokazalo se, da su kompromisi mogući u razgovorima koji se vode: bez Kristijana Šmita, bez Britanaca i Amerikanaca i bez politike dvostrukih standarda i ucjena.

Uz poštivanje načela konstitutivnosti naroda kao krovnog načela organizovanja države i unutrašnjih društvenih odnosa te odbacivanje principa navodne građanizacije BiH, u kojoj se negira činjenica postojanja tri nacije, tri vjere, tri identiteta i tri različita interesa.

SDA se odrekla Alije i presude Ustavnog suda BiH pa uključila cjeli narod u čuvanje i spašavanje fotelje Željku Komšiću, čime je produžila političko lutanje, produbila nestabilnost i otvorila složene sukobe.

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu