Connect with us

Ekonomija

U Sankt Petersburgu počeo 25 Ekonomski forum SPIEF – stiže 13,500 učesnika iz 141 zemlje svijeta!

Published

on

U Sankt Petersburgu danas je otvoren 25. Ekonomski forum SPIEF, jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih događaja u svijetu!

Tokom proteklih 25 godina, Forum je učvrstio svoj status vodećeg međunarodnog događaja koji se fokusira na ključna pitanja globalne ekonomske agende. On pruža platformu učesnicima za razmenu najboljih praksi i stručnosti u interesu održivog razvoja.

SPIEF se održava svake godine od 1997. Od 2005. godine održava se pod pokroviteljstvom predsednika Ruske Federacije, koji je takođe prisustvovao svakoj manifestaciji.

SPIEF je 2021. godine bio prvi poslovni događaj takve veličine koji je održan van mreže od neizbežne pauze izazvane pandemijom COVID-19. Forum je takođe bio značajan po korišćenju najsavremenije digitalne tehnologije. Četvorodnevni događaj okupio je više od 13.500 učesnika iz 141 zemlje, uključujući predstavnike više od 1.000 medija iz 46 zemalja. Među njima su bili šefovi država i vlada, viši rukovodioci velikih korporacija i svjetski priznati stručnjaci iz oblasti nauke i civilnog društva.

Na izdanju Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu 2022. Egipat će biti zemlja domaćin.

Kao i prethodnih godina, poslovni program će se fokusirati na globalnu i rusku ekonomiju, socijalna pitanja i tehnološki razvoj.

Učesnicima Foruma sjutra će se obratiti predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.

Ekonomija

Medojević: Spajić opet laže, nema granta od 200 miliona evra, samo kredit od EBRD

Published

on

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, komentarišućinedavnu izjavu premijera Spajića da je od EBRD-a dobijena informacija da su zainteresovani da za nastavak izgradnje auto-puta Crnoj Gori odobre kredit od 200 miliona evra, da on svakim danom pokazuje da ima ozbiljne psihosomatske probleme.

“Spajić svakim danom i svakom izjavom pokazuje da ima ozbiljne psihosomatske probleme i da ima potrebu da laže i kad za to nema nikakve potrebe”, navodi Medojević.

Prema njegovim riječima, EU nije odobrila grant Crnoj Gori od 200 miliona evra za finansiranje dionice auto-puta Mataševo – Andrijevica.

“Ni EBRD nije odobrio kredit Crnoj Gori od 200 miliona evra. EBRD je samo iskazao svoju zainteresovanost da odobri kredit od 100 miliona evra Crnoj Gori, ali samo ako se ispune strogi kriterijumi za dobijanje kredita. Još uvijek nijesu poznati uslovi za taj kredit”, pojašnjava on.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da je Spajić svoj problem, kako kaže Medojević, patološkog laganja prenio na čitav PES i na Vladu Crne Gore, pa je, dodaje on, nemoguće ozbiljno analizirati politike Vlade zasnovame na lažima.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Fidelity Consulting: Bliži se čas novog zaduženja!

Published

on

Dok čekamo podatke o izvršenju budžeta za decembar 2023. godine, koji malkice kasne, pregledali smo plaćanja iz budžeta poslednjeg mjeseca u godini, saopšteno je iz kompanije Fidelity Consulting.

„Elem, u decembru je ukupno plaćeno 456 miliona evra, dok je planom bilo predviđeno plaćanje od 256 miliona evra, što je razlika od oko 200 miliona evra. Ok, isplaćene su dvije bruto zarade ali opet, razlika između plana i realizacije je prevelika; biće zanimljiv podatak o deficitu budžeta u decembru za koji predviđamo da će biti preko 150 miliona evra. Ovo bi trebalo da znači da je budžet na kraju godine u graničnom suficitu, što predstavlja ogromnu razliku u odnosu na veliki suficit koji je na kraju novembra iznosio oko 156 miliona evra“, pojasnili su oni.

Oni podsjećaju da je država u decembru uzela novih 159 miliona evra kredita od banaka ali i otplatila oko 25 miliona evra.

„Prevedeno: ogroman lova je potrošena u decembru a januar je tradicionalno loš mjesec, posebno ako imamo u vidu gotovo nikakvu zimsku sezonu te odlazak Rusa i Ukrajinaca. Zanimljivo je da je u januaru 2024. godine, iz budžeta isplaćeno svega 124 miliona eura bez zarada, dok je ukupno otplaćeno 34,8 miliona eura glavnice i 4 miliona eura kamate za dospjele kredite. U prevodu: vjerovatno su počela usporavanja plaćanja iz budžeta. Naravoučenije: bliži se momenat istine tj. novog zaduženja“, zaključuju iz Fidelity-ja.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Počelo odbrojavanje do američke odmazde nad Iranom!

Published

on

Počelo je odbrojavanje do američke odmazde nad Iranom zbog pogobije tri američka vojnika i ranjavanje njih 40 u napadu dronom kamikazom tipa Šahid na američku vojnu bazu na samoj granici Jordana i Sirije.

Svi očekuju obraćanje Džona Bajdena i njegovo svetlo za masovni raketni napad.

Očekuje se da će predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden večeras donijeti jednu od najvažnijih odluka svog mandata, pošto naredi odgovor na jednosmjerni „samoubilački“ napad dronovima snaga koje podržava Iran na patrolnu bazu Kula 22. u severoistočnom Jordanu ovog vikenda što je rezultiralo smrću 3 američka vojnika; Odgovor će vjerovatno doći u više od 3 faze koje će udarima gađati sposobnosti milicija koje podržava Iran u Siriji i Iraku, zajedno sa sajber napadima na objekte koje koristi Korpus Islamske revolucionarne garde u Iranu, nakon čega će uslijediti udari na strateške lokacije u Iranu vezano za njihove nuklearne, balističke rakete i mogućnosti proizvonje dronova.

Udari će više nego vjerovatno doći od borbenih aviona američkog ratnog vazduhoplovstva širom Bliskog istoka, kao i krstarećih raketa Tomahavk koje će lansirali brodovi američke mornarice u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Pentagon je u ponedjeljak izjavio da ne veruje da Iran traži rat sa Sjedinjenim Državama, kao ni da Vašington ne želi rat, dan nakon što je grupa koju podržava Iran ubila tri američka vojnika i ranila na desetine u Jordanu .

Izvor: TV Front

Nastavi Citanje

U Trendu