Connect with us

Ekonomija

U Sankt Petersburgu počeo 25 Ekonomski forum SPIEF – stiže 13,500 učesnika iz 141 zemlje svijeta!

Published

on

U Sankt Petersburgu danas je otvoren 25. Ekonomski forum SPIEF, jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih događaja u svijetu!

Tokom proteklih 25 godina, Forum je učvrstio svoj status vodećeg međunarodnog događaja koji se fokusira na ključna pitanja globalne ekonomske agende. On pruža platformu učesnicima za razmenu najboljih praksi i stručnosti u interesu održivog razvoja.

SPIEF se održava svake godine od 1997. Od 2005. godine održava se pod pokroviteljstvom predsednika Ruske Federacije, koji je takođe prisustvovao svakoj manifestaciji.

SPIEF je 2021. godine bio prvi poslovni događaj takve veličine koji je održan van mreže od neizbežne pauze izazvane pandemijom COVID-19. Forum je takođe bio značajan po korišćenju najsavremenije digitalne tehnologije. Četvorodnevni događaj okupio je više od 13.500 učesnika iz 141 zemlje, uključujući predstavnike više od 1.000 medija iz 46 zemalja. Među njima su bili šefovi država i vlada, viši rukovodioci velikih korporacija i svjetski priznati stručnjaci iz oblasti nauke i civilnog društva.

Na izdanju Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu 2022. Egipat će biti zemlja domaćin.

Kao i prethodnih godina, poslovni program će se fokusirati na globalnu i rusku ekonomiju, socijalna pitanja i tehnološki razvoj.

Učesnicima Foruma sjutra će se obratiti predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.

Ekonomija

Indija od aprila 50 puta povećala uvoz ruske nafte

Published

on

Rafinerije nafte u Indiji povećale su kupovinu ruske sirove nafte za 50 puta od aprila do juna, piše The Economic Times.

Naveo je da je tokom poslednja tri meseca uvoz ruske nafte koji sada, po prvi put, čini 10 odsto sve sirove nafte koju Indija kupuje iz inostranstva. Do 24. februara nije prelazio 0,2%.

„Sada je Rusija, precizira isti list, jedan od deset najvećih dobavljača nafte Indiji. U maju je Rusija pretekla Saudijsku Arabiju i postala drugi najveći izvoznik ove sirovine u tu zemlju posle Iraka“.

Nastavi Citanje

Ekonomija

The New York Times: Rusija preusmjerila prodaju nafte Kini i Indiji i značajno povećala profit

Published

on

Rusija je preusmjerila prodaju nafte i prošlog mjeseca prihodovala 1,7 milijardi dolara više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Kineski uvoz ruske nafte u maju mjesecu porastao je za 28 odsto u odnosu na prethodni mjesec, čime je dostigao rekordnu vrijednost.

To je, prema kineskoj statistici, pomoglo Rusiji da pretekne Saudijsku Arabiju kao najvećeg kineskog snabdijevača, jer je Rusija preusmjerila prodaju nafte sa evropskih zemalja na Kinu.

Indija, koja je nekada kupovala malo ruske nafte, sada kupuje više za 760.000 barela dnevno, ukazuju nam podaci o transportu koje je analizirala Kpler, kompanija za istraživanje tržišta, prenosi „Njujork Tajms“.

Iako Rusija prodaje naftu sa velikim popustom zbog rizika povezanih sa sankcijama uvedenim zbog specijalne vojne operaciju u Ukrajini, rastuće cijene energije su to nadoknadile. Rusija je prošlog mjeseca prihodovala 1,7 milijardi dolara više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Ristad Enerdži, nezavisna kompanije za istraživanje i poslovnu analitiku, ukazuje da je prodaja ruske sirove nafte u Evropi pala za 554.000 barela dnevno od marta do maja, ali su azijske rafinerije povećale potrošnju za 503.000 barela dnevno – što je skoro zamjena jedan za jedan.

Analitičari smatraju da kombinacija snižene ruske sirove nafte i viših cijena na pumpi takođe znači da indijske rafinerije profitiraju duplo. Neki od naftnih proizvoda koje Indija izvozi isporučeni su u Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Italiju, ukazuju nam podaci Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sjedištem u Finskoj.

Nastavi Citanje

Ekonomija

REUTERS: Ruska rublja je valuta koja je u ovoj godini najviše ojačala u svijetu!

Published

on

U ponedeljak 20. juna na Moskovskoj berzi Jačanje ruske rublje dostiglo je sedmogodišnji maksimum u odnosu na dolar, prenosi Reuters

Ruska rublja je porasla u odnosu na evro 0,6% i dostigla nivo od 58,49 i približila se maksimumu za poslednjih pet godina.

«KRISTAL RASTA» kaže da sa ocjena američkog National Interest da jačanje rublje vodi rastu finansijskih troškova zapadnih zemalja.

 

Nastavi Citanje

U Trendu