Connect with us

Glas naroda

Grubač: Abazović antiruskom retorikom mora da nadmaši DPS i SDP, a SNP mora da bude na istoj liniji

Published

on

PIŠE: Vojin GRUBAČ

Surova očiglednost da premijer Crne Gore Dritan Abazović ovih dana plasira antirusku retoriku najvišeg intenziteta je nova, iznuđena linija koju Abazović mora sprovoditi da bi opstao na vlasti.

Preciznije rečeno, da bi i dalje bio premijer Abazović mora neprimjerenom antiruskim retorikom nadmašiti DPS i SDP, koji antiruskim histerijama pojačavaju svoj uticaj, kroz demonstraciju političke “pravovjernosti”, pred silama Kvinte.

Konačni cilj SDP je brutalno nametanje Vladi svoje nakaradne ideologije i dobijanja što više mjesta po dubini koja im garantuju veliku političku moć.

SNP, iako dio vlasti, je isključen i biće isključen iz kreiranja nove ideologije Vlade koja će, jasno je, biti totalno suprotstavljena ideologiji SNP- a.

Zato SNP takođe mora plasirati antiruske izjave, inače će ga Kvinta “gumicom izbrisati” i uz aplauz SDP- a izbaciti iz Vlade.
Lideri DF, poslije uspješne likvidacije prethodne Vlade, sada trepću dok se javnost opravdano obrušava na njih što su svojom manijakalnom politikom rodili Frankeštajna koji danas upravlja Crnom Gorom.

Samim tim, sve što bude radila sadašnja Vlada- može se računati da su to uradila tri politička manijaka koja upravljaju DF-om jer je sve to “djelo njihovih ruku”…

Elem , kao posljedicu imamo sljedeću situaciju: antiruski ton sadašnjoj Vladi daje ministar Ranko Krivokapić.
Iako lično nije u Vladi, Draginja Vuksanović u ime SDP- a, koji je u Vladi- prezentira politiku neprijateljstva prema Srbiji.

Pošto je predsjednik Srbije Vučić svojim medijima, te “liderima” DF-a i SNP-a srušio prethodnu Vladu, Draginja Vuksanović, zadovoljna što ih je predsjednik Srbije vratio u orbitu, sada poručuje Vučiću da se, poslije očito “odlično odrađenog posla”, drži “podalje od Crne Gore”.
Opet, jasno je da će Raško Konjević, ministar vojni, biti glavni ideolog Vlade i tu se premijer Abazović ništa neće pitati.

Konjević, uz opravdanje da je potpredsjednik Vlade, već se miješa u ministarstvo policije, ukazuje ministarstvu kapitalnih investicija šta mu je raditi, a to će se desiti i ostalim ministarstvima.

Sve su prilike da će Abazović biti papirnati premijer u sjenci faktičkog premijera Konjevića koji pledira da ideološki i praktično upravlja novom Vladom uz unižavanje ministara kojima će “uši kresati”, što je već uradio ministru policije Adžiću koji je, na opšte čuđenje, brzo “podvio rep pred kopitama” Konjevića.

Situacija je slična onoj u prošloj Vladi- gdje je Zdravko Krivokapić bio papirnati, a Dritan Abazović faktički premijer koji je mogao Vladu srušiti kada poželi.

Razlika je u tome što je Abazović u prošloj Vladi bio jako tolerantan kao faktički premijer, a Konjević nema nikakve želje za tolerancijom već nabacuje perje jastreba do te mjere da je Dritanovo stremljenje ka Otvorenim Balkanu već javno “na kolac nabio” i rasturio u paramparčad.
Poslije “metlanja” Abazovića i Adžića sljedeći na Konjevićevom spisku za političko “prebijanje i čerečenje” će biti Joković.

Očekivani sudar kopita i mavašija mogao bi se završiti uniženjem Jokovića, što znači da bi se kolekcija trofeja na zidu Konjevićevog kabineta mogla popuniti i Jokovićevom “balsamovanom glavom”, tik pored “glava” Abazovića i Adžića.

U takvoj atmosferi, uskoro u posjetu Crnoj Gori dolazi predsjednik Srbije, koji je sa satelitima: DF i SNP stvorio sadašnju “Vladu Vučića”, kako dotičnu skalameriju ispravno nazivaju sateliti i sluge Đukanovića.

Vučića će srdačno primiti Abazović i Joković, a što se tiče ostalih “faktora”, više od polovine sadašnje Vlade bi Aleksandra rado “bacilo u more” da se ikako može.

I to je taj rezultat političke sumanutosti i državničke nemudrosti.

Stvorena je situacija da se Vučić, “lideri DF” i opskurni “Srpski svet” na čelu s Aleksandrom Rakovićem- više ništa ne pitaju a svi su do juče manitali i politički divljali u rušenju prethodne Vlade, na koju su mogli uticati, da se javnost od njihove pjene i sopstvene nemoći- zgražavala.
Samo još nedostaje da pobrojani grešnici poslije razvlašćivanja litijskog pokreta i bacanja Srba u zapećak pisnu ili kliknu da su i dalje “zaštitnici Srba u Crnoj Gori” a ne “grobari Srba i litijskog pokreta”, kao i svega čega se dotaknu.

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu