Connect with us

Geopolitika

Eskobar: Rusija iznova piše pravila vođenja hibridnog rata

Published

on

Eskobar: Rusija iznova piše pravila vođenja hibridnog rata

AUTOR: Pepe Eskobar (Islam Times)

Rusija pobjeđuje ne samo vojno nego u jednako velikoj mjeri i geopolitički – 88 odsto planete se nije svrstalo uz histeriju NATOstana – kao što nije ni u ekonomsko-finansijskoj sferi. A upravo tu je bojište hibridnog rata.

Gvožđem okovani fiktivni „narativ” nametnut širom NATOstana glasi „Ukrajina pobeđuje”. Zašto bi onda promoter proizvođača oružja, a šef Pentagona, Lojd „Raytheon” Ostin još od prošlog februara bukvalno molio ruskog ministra odbrane, Sergeja Šojgua, da odgovori na njegove telefonske pozive, za šta mu je molba tek nedavno uslišena?

A to je nedavno potvrdio jedan od mojih pouzdanih obavještajnih izvora. Neposredni uzrok tom pozivu bila je panika. Vlada SAD na svaki način želi da obustavi detaljnu rusku istragu – i prikupljanje odgovarajućih dokaza – o američkim ratnim biolaboratorijama u Ukrajini, kako sam to u svojoj prethodnoj kolumni naglasio.

Taj se njegov telefonski poziv dogodio neposredno posle službene ruske izjave u Savetu bezbednosti UN-a od 13. maja: „U istrazi o Pentagonovim biološkim ‚eksperimentima‘ u Ukrajini pozvaćemo se na članove 5 i 6 Konvencije o zabrani biološkog oružja.” Isto je ponovio i pomoćnik Generalnog sekretara UN-a nadležan za razoružanje, Tomas Markram, iako su svi ostali ambasadori zemalja članica NATO, sasvim predvidivo, bez udubljivanja odbacili sve prikupljene dokaze kao „ruske dezinformacije”.

Šojgu je odavno mogao da predvidi da će do tih poziva doći. Rojters je jedva navodeći već poslovično „službeno lice Pentagona”, spinovao da je do navodno jednosatnog razgovora ipak došlo, ali da iz njega nije proizašao nikakav rezultat. Koješta. Ostin je, prema Amerikancima, zahtijevao „obustavu vatre” – što mora da je na Šojguovom licu proizvelo njegov poznati poluosmijeh sibirskog mačka. Dobro se zna na koju stranu vjetar na terenu duva, kako za Oružane snage Ukrajine tako i za ukronaciste. A on ne donosi samo slom u Azovstalu – on donosi i kijevski sveukupni vojni slom.

Posle pada Popasnaje – ključnog i najbolje utvrđenog ukrajinskog uporišta u Donbasu – ruske i donjecko-luganske snage su linije odbrane probile u još četiri različita pravca: prema sjeveru, sjeverozapadu, zapadu i jugu. A ono što od ukrajinskog fronta još uvijek stoji na mjestu nastavlja da se mrvi – i to ubrzano, pošto je veliki kotao uspješno razdeljen u mrežu mini-kotlova: tu vojnu propast vlada SAD neće moći prikriti svojim spinovanjem.

I sada, uporedo s razvojem stanja na terenu, treba da očekujemo potpuno razotkrivanje – do krajnjih granica – Pentagonovog reketa sa biološkim oružjem. Jedina „ponuda koja se neće moći odbiti” koja još preostaje vladi SAD bila bi da ponudi nešto zbilja opipljivo, pa da Rusi onda odustanu od svoje pune istrage. A to se neće dogoditi.

Moskva je savršeno svjesna da javna objava o ilegalnom radu na zabranjenom biološkom oružju za američku Duboku državu predstavlja egzistencijalnu prijetnju. Naročito kada pomoću zaplenjenih dokumenata Rusi uspješno dokažu da je „Big Farma” – u obliku Fajzera, Moderne, Merka (Merck) i Gileada – bila upletena u najmanje nekoliko ovakvih „eksperimenata”. Puno objelodanjivanje dokaza o čitavom ovom lavirintu bilo je od samog početka jedan od Putinovih javno navedenih ciljeva.

Još „vojno-tehničkih mjera”?

Tri dana po nastupu u UN, odbor ruskog Ministarstva Inostranih poslova sastao se da razmotri „radikalno promijenjene geopolitičke realnosti do kojih je došlo kao rezultat hibridnog rata koji je protiv naše zemlje razvio Zapad – pod navodnim izgovorom zbog situacije u Ukrajini – do sada neviđenog obuhvata i surovosti, a koji uključuje i oživljavanje u Evropi rasističkih shvatanja u obliku najmračnije rusofobije, kao i otvorenog puta za ‘poništavanje’ i Rusije i svega ruskog”.

Zato ne bi trebalo da nas čudi što „agresivni revizionistički kurs Zapada od Rusije zahtijeva radikalnu reviziju svih svojih odnosa sa neprijateljskim državama”. Treba očekivati i skoro objavljivanje „nove verzije Koncepta spoljne politike Ruske federacije.” Tim novim Konceptom spoljne politike biće dublje elaborirano ono što je Ministar inostranih poslova Lavrov još jednom podvukao na sastanku u okviru 30. Skupštine Savjeta za inostranu i odbrambenu politiku: SAD su Rusiji objavile sveobuhvatni hibridni rat. Jedino što još nedostaje, kako sad stvari stoje, jeste i njegova zvanična objava.

Mimo dezinformacija kojima se zamagljuju zahtjevi za NATO članstvom Finske i Švedske – slobodno ih zovite „glup i još gluplji Nordijac” – ono što zbilja jeste važno je što to predstavlja samo još jedan slučaj objave rata: mogućnost da projektili sa nuklearnim bojevim glavama budu stacionirani u neposrednoj blizini ruskih granica. Moskva je Fince i Šveđane već upozorila, na pristojan način, da će na to nužno odgovoriti sopstvenim „vojno-tehničkim merama”. A to su tačno iste one riječi kojima su Vašington – i njegovi NATO sateliti – prije početka Operacije Z već bili upozoreni šta će se dogoditi.

Podrazumijeva se da se stvari pokreću i dalje, uključivanjem Rumunije i Poljske. Bukurešt već posjeduje Egis Ašor lansere raketa u stanju da na Rusiju pošalju tomahavke sa nuklearnim bojevim glavama, dok Varšava upravo preuzima iste takve sisteme. Da skratimo priču, deeskalacija nije na vidiku, i svi bi oni mogli na kraju dobiti hipersoničnu posjetnicu gospodina Kindžala.

NATO članica Turska se u međuvremenu pravi mutava, pa izbacuje sopstveni spisak zahtijeva pre bilo kakve spremnosti da razmotri ulazak Nordijaca u ovu igru. Ankara želi ukidanje sankcija uvedenih zbog svoje kupovine sistema S-400, a na vrh stavlja i zahtjev da je vrate u program F-35 iz kog je ranije iz istog razloga isključena. Biće zanimljivo gledati sa čim će da izađe „glas njegovog Gospodara” (His Master’s Voice – Jens Stoltenberg, NATO sekretar; prim. prev.) u pokušaju da zavede i opčara Sultana.

Nordijci već angažovani oko autokorektivnog „jasnog i nedvosmislenog stava” protiv PKK i PYD (političkih organizacija turskih i sirijskih Kurda; prim. prev.) izvjesno neće zadovoljiti Sultana, koji sa zadovoljstvom nastavlja da muti vodu, pa sada tvrdi kako je i samo kupovanje ruskih energenata za Tursku od „strateškog” značaja.

Suprotstavljanje finansijskom udaru izvedenom prema američkoj vojnoj doktrini „šokiraj i zastraši”

Do sad je već postalo sasvim jasno da Operacija Z sa svojim otvorenim krajem za cilj ima slamanje sile unipolarnog hegemona, širenja bez kraja vazalizovanog NATO-a, ali i svjetsku finansijsku arhitekturu – isprepleteni konglomerat koja uveliko nadilazi samo ukrajinsko bojište.

Histerično neprekidno uvođenje zapadnih sankcija na kraju je bilo okidač za ruske dosad sasvim uspješne finansijske kontramere. Hibridni rat se dominantno vodi na ekonomsko-finansijskom bojištu – a igla na skali bola će se za kolektivni Zapad kretati samo na više: inflacija, glad, cijene robe, lomovi lanaca za snabdijevanje, eksplozija troškova života, osiromašenje srednje klase, a na žalost za široki pojas globalnog juga i čistu glad i krajnje siromaštvo.

U bliskoj budućnosti, onako kako na površinu budu stizali dokazi od samih insajdera, postajaće sve jasnije da je Kremlj u ovoj igri računao i sa finansijskim korakom Zapada kojim su mu direktno oteli 300 milijardi dolara ruskih rezervnih fondova. A to implicira da je – recimo najmanje još od 2016, na osnovu analiza Sergeja Glazjeva – Kremlju bilo jasno da će se to neizbježno dogoditi. Budući da povjerenje opstaje kao najčvršći temelj monetarnog sistema, rusko vođstvo je može biti računalo da bi Amerikanci i njihovi vazali možda, vođeni zaslepljujućom rusofobijom, a čim postane gusto, odjednom ispucali sve svoje karte – čime bi nepopravljivo narušili povjerenje u „svoj” sopstveni sistem.

Zbog neograničenih prirodnih resursa Rusije, u Kremlju su možda sračunali da bi država ako zatreba uspjela da preživi i eventualni finansijski udarac prema američkoj vojnoj doktrini „Shock’n Awe” (engl. šokiraj i zastraši) – pa čak i da na njemu profitira (uključujući rast vrijednosti rublje). I tako se sada naslađuju uspjehom: otvorili su put padu dolara – a da za to nisu ni morali da zamole g-dina Sarmata da ode i uruči im sopstvenu vizit kartu.

Rusija je čak možda i računala sa pretpostavkom mogućeg velikog povraćaja u zamjenu za ta ukradena sredstva. Veliki dio zapadne imovine (u Rusiji) – u ukupnom zbiru vrijedan čak 500 milijardi dolara – mogao bi biti nacionalizovan, ako se Kremlj na to odluči. Dakle, Rusija pobjeđuje ne samo vojno nego u jednako velikoj mjeri i geopolitički – 88 odsto planete se nije svrstalo uz histeriju NATOstana – kao što naravno nije ni u ekonomsko-finansijskoj sferi. A upravo tu je bojište hibridnog rata na kojem je kolektivni Zapad matiran.

Jedan od koraka koji predstoje biće širenje koordinacije BRIKS-a u pogledu strategije zaobilaženja dolara. No, ništa od do sad rečenog ne bi trebalo da zasjeni još uvijek nedovoljno sagledane i procijenjene sve međusobno povezane reperkusije masovne predaje neonacista Azova u ukronacistanskoj centrali iz Azovstala.

Mitološki zapadnjački medijski „narativ” o herojskim borcima za slobodu nametnut od NATOstana, počev još od februara, sada je rasturen jednim jedinim udarcem. Tome je znak i gromoglasna tišina koja se razlila čitavom dužinom zapadnog medijskog fronta na kojem više nikom ni ne pada na pamet da zapjeva onu mlitavu pjesmicu kojom je Ukrajina „pobijedila” na Evroviziji.

Ono što se u suštini dogodilo je to da je „creme de la creme” od NATO-a obučenih neonacista, „savjetovanih” od vrhunskih Zapadnih eksperata, do zuba naoružanih i ušančenih u protivnuklearnom skloništu u betonskoj utrobi Azovstala, bilo ili uništeno ili prisiljeno da se predaju kao pacovi satjerani u ćošak.

Novorusija je ključ obrta

Ruski glavni štab će i dalje svoju taktiku prilagođavati sa ciljem nastavljanja posla započetog u Donbasu – onako kako o tome neprekidno debatuju najbolji ruski analitičari i ratni izvještači. Uskoro će morati da se suoče sa neizbježnim problemom: dok Rusi metodično melju – već rasturenu – ukrajinsku vojsku u Donbasu, dotle se na zapadu Ukrajine obučava i naoružava nova NATO armija.

Postoji realna opasnost da će se u zavisnosti od krajnjih dugoročnih ciljeva Operacije Z – o kojima jedino rusko vojno rukovodstvo sve zna – Moskva izložiti riziku da se za nekoliko mjeseci suoči sa mobilnijom i bolje naoružanom reinkarnacijom sada demoralizovane vojske koju ovih dana uništava. A upravo to je ono što Amerikanci podrazumijevaju pod „slabljenjem” Rusije.

Kako sada stvari stoje, evo nekoliko razloga zašto bi realizacija nove Novorusije mogla postati faktor pozitivnog obrta u igri (game-changer) za Rusiju. Između ostalog to su:

Ekonomsko-logistički kompleks od Harkova do Odese – duž Donjecka, Luganska, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Hersona, Nikolajeva – blisko je uvezan sa ruskom industrijom.

Kontrolom nad Azovskim morem – koje već jeste de facto „Rusko jezero” – a potom i Crnog mora, Rusija će u cijelosti ostvariti punu kontrolu izvoznih puteva za prvoklasno žito koje se tu proizvodi. Dodatna dobit bila bi potpuno izbacivanje NATO-a iz te oblasti.
Sve gore rečeno sugeriše potrebu objedinjenih napora na izgradnji integrisanog kompleksa agrarne i teške industrije – sa dodatnom dobiti u vidu ozbiljnog potencijala za razvoj turizma.

Uz takav scenario, preostali ostatak Ukrajine sa Kijevom i Lavovom, neuključen u Rusiju, a podrazumeva se i neobnovljen, bio bi u najboljem slučaju pretvoren u zonu zabrane leta, a izložen selektivnim udarima artiljerije ili dronova u slučaju da NATO nastavi da i dalje istjeruje svoje neobične planove i ideje.

To bi bilo logično privođenje kraju Specijalne vojne operacije usredsređene na precizne udare i sa namjernim naglašavanjem očuvanja života civila i infrastrukture uz istovremeno metodično onesposobljavanje čitavog ukrajinskog vojno-logističkog spektra. Za sve to je potrebno vrijeme. S druge strane, Rusija vremena ima na pretek, dok mi ostali nastavljamo da gledamo kako kolektivni Zapad nastavlja da se strmoglavljuje.

(Stanje stvari)

Geopolitika

Asia Times: Tampon zona u Ukrajini prostiraće se sve do Dnjepra!

Published

on

Mediji šire mišljenje da će bilo kakvi pregovori o Ukrajini dovesti do još većeg gubitka teritorija zemlje, a tampon zona se može protezati do Dnjepra.

Prema publikaciji Asia Timesa, bilo kakvi pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini dovešće do gubitka njenih teritorija i stvaranja tampon zone na njenom tlu.

Autor materijala napominje da će u trenutnoj fazi konfrontacije svaki mogući sporazum ostaviti iza Rusije istočne regione Ukrajine, koje je ona već zauzela, a takođe će vjerovatno izazvati pojavu demilitarizovane zone na istočnoj obali Dnjepra.

Osim toga, u članku se ističe da cilj NATO-a da ostvari pobedu Ukrajine na bojnom polju neće biti ostvaren, pošto su Oružane snage Ukrajine skoro potpuno iscrpljene kadrovski i municijski, dok ruske trupe imaju sve što je potrebno za poraz ukrajinskih jedinica.

Moskva je više puta najavljivala spremnost za pregovore, ali je Kijev zakonski zabranio njihovo održavanje.

Zapad ignoriše stalna odbijanja ukrajinske strane da se uključi u dijalog. Ranije je Kremlj saopštio da za sada ne postoje preduslovi za mirno rešavanje situacije, a postizanje ciljeva specijalne vojne operacije je apsolutni prioritet za Rusiju, što je moguće samo vojnim putem.

Pored toga, ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da ruska strana neće pregovarati sa Kijevom samo zato što neprijatelj, kome ponestaje municije, želi da napravi pauzu da se ponovo naoruža.

Ruski predsjednik je naglasio da će Rusija zahtevati pismene garancije svoje bezbjednosti.

Webtribune.rs

Nastavi Citanje

Geopolitika

Rusija se sprema da pređe Dnjepar!

Published

on

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je ponovno uspostavljanje Dnjeparske flotile.

To može biti direktno povezano sa novom etapom Spacijalne vojne operacije i stvaranjem „tampon zone“ bezbjednosti. u Ukrajini, o kojoj je prije neki dan govorio Vladimir Putin.

Prema riječima moskovskog vojnog stručnjaka Vasilija Dandikina, povratak te flotile je pokazatelj ozbiljnih namjera ruskog vojnog vrha jer će igrati važnu ulogu u oslobađanju Zaporožja i Hersonske oblasti.

Šojgu je otkrio da je Dnjeprska flotila već formirana i da će u njenom sastavu biti i brigada riječnih čamaca.

Dandikin je podsjetio da Dnjeparska riječna flotila ima bogatu istoriju:

– Bila je to zaslužna, ordenonosna flotila. Formirana je prije Velikog otadžbinskog (Drugog svjetskog) rata. Učestvovaola je u bitkama na Dunavu i stigala do Berlina. Završila je svoj ratni put na reci Špreji – kod Rajhstaga.

Upitan – koje oružje flotila može imati, Dandikin je naveo:

– Najvjerovatnije će to biti kombinacija brodova malog deplasmana. Ne isključujem da će biti brodova sa višecjevnim bacačima raketa i protivvazdušnim sredstvima. Treba očekivati i oklopne čamce i minolovce jer će neprijatelj postaviti minska polja i na Dnjepru. Ne isključujem da će i kijevski režim koristiti čamce i desantnu opremu na toj reci. Govori se da mu Finci mogu dati i da operisat na moru, između ušća Buga i Dnjepra.

Dandikin je uvjeren da se Dnjeparska flotila vraća ne samo radi odbijanja napada, već i zbog sadejstava sa ruskim kopnenim jedinicama, marincima i desantnim snagama.

Po njegovom mišljenju, borbeno angažovanje flotile je veoma ozbiljan zadatak za novog komandanta ruske Ratne flote admirala Aleksandra Mojsejeva.

Pored ostalog, i u funkciji buduće tampon-zone:

„Ona će u tome imati važnu ulogu. Sada se i dalje granatiraju Hersonska i Zaporoška oblast, Luganska Donjecka Republika i naša pogranična područja. U svakom slučaju, moraćemo da pređemo na desnu obalu Dnjepra.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Šojgu: Gubici OSU od početka godine premašili 71,000 vojnika!

Published

on

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne operacije od početka godine premašili su 71 hiljadu ljudi i 11 hiljada komada oružja, – Šojgu na sastanku Odbora Ministarstva odbrane

Od početka godine uništena su četiri 4 Abrams, 5 Leopard, 27 Bredlei vozila, 6 Himars lansera, 11 lansera PVO raketa, uključujući 5 Patriota.

Ukrajinska komanda je prinuđena da baca rezerve u borbu i koristi najskuplje primerke strane opreme.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom napada na granične tačke Belgorodske i Kurske oblasti tokom 8 dana iznosili su više od 3,5 hiljada ljudi, od čega 790 nenadoknadivih gubitaka. Uništena su 23 tenka, 34 oklopna vozila, uključujući 11 Bredlija, pet lansera MLRS Vampir i helikopter Mi-8.

U Oružanim snagama Rusije formirani su armijski korpus, motorizovana streljačka divizija, rečna flotila Dnjepar i brigada čamaca rečne flotile.

Do kraja 2024. godine planirano je formiranje 2 kombinovane armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada.

Nastavi Citanje

U Trendu