Connect with us

Geopolitika

Si Đinping pozvao BRIKS da se suprotstavi američkom hegemonizmu

Published

on

Žrtvovanje bezbjednosti jedne zemlje da bi se postigla bezbjednost druge samo stvara nove protivrječnosti i rizike – rekao je Si Đinping u obraćanju učesnicima ministarskog sastanka spoljnih poslova zemalja BRIKS.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a samit je održan u formatu video-konferencije.

„Važno je suprotstaviti se hegemonizmu i politici moći, odupreti se mentalitetu hladnog rata i blokovskoj konfrontaciji da bi čovečanstvo bilo zajednica sa zajedničkom sudbinom“, naglasio je kineski lider.

Si je ocenio da svijet prolazi kroz period promena u kojem se povećavaju faktori nestabilnosti:

„Suočeni smo sa ogromnim promjenama u svijetu i pandemijom Kovid-19 bez presedana u jednom vijeku, pa se faktori nestabilnosti, neizvesnosti i nesigurnosti na globalnom nivou množe. Ipak, mir i razvoj ostaju lajtmotiv vremena, a težnje čovječanstva za divnim životom neće oslabiti“, naglasio je on.

Kineski predsjednik je pozvao BRIKS da promoviše stabilnost i da unese pozitivnu energiju u promjenljive međunarodne odnose.

Peking je 16. maja pozvao zemlje G7 da se usredsrede na mir, umesto na uvođenje nezakonitih sankcija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan upozorio je da G7 da prestane da u drugim zemljama organizuje obojene revolucije, da drugim zemljama nameće nezakonite sankcije i da poseže za eksteritorijalnom jurisdikcijom.

Visoki kineski diplomata Jang Điječi upozorio je SAD da ne igraju na “tajvansku kartu” i da ne nastavljaju pogrešnim putem, obećavaši Vašingtonu da će Kina preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Jang, koji je član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije za spoljne poslove CK KPK, ovo je u telefonskom predočio savjetniku predsednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivanu, koji je inicirao poziv.

Jang je rekao da dvije zemlje treba se drže važnog konsenzusa postignutog između Si Đinpinga i američkog predsjednika Džoa Bajdena o kinesko-američkim odnosima.

„Nedavno su dvije strane obavile dijalog u više oblasti, uključujući vojsku, klimatske promene, zdravstvo i poljoprivredu i treba zadržati taj zamah”, rekao je Jang.

“Istovremeno, mora se istaći da se SAD, u poslednje vreme, i riječima i delima miješaju u unutrašnje stvari Kine i štete interesima Kine, čemu se Kina odlučno protivi”, dodao je.

On je pozvao SAD da usklade svoje riječi i dela, pretoče svoje obaveze u konkretne politike i akcije, da sarađuju sa Kinom i pravilno upravljaju razlikama između dvije strane, da čine konstruktivnije stvari kako bi bilateralne odnose vratile na pravi put.

Kina će preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbjednosne interese, a američka strana može da računa da će Kina održati svoje obećanje, rekao je Jang Salivanu.

Takođe su razmijenjeni stavovi o Ukrajini i situaciji na Korejskom poluostrvu i nekim drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Telefonski razgovor je održan dva mjeseca nakon direktnog sastanka Janga i Salivana u Rimu, navodi CMG.

Geopolitika

Nensi stiže na Tajvan uprkos prijetnji Kine!?

Published

on

Nakon što je Stejt Dipartment objavio da će Nensi Pelosi, Predsjedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa u toku azijske turneje posetiti Tajvan, Kina je reagovala nikada oštrije.

Peking je zapretio otvorenim vojnim sukobom i preuzimanjem Tajvana ukoliko bi SAD izgurao planiranu provokaciju dolaskom Nensi Pelosi u Tajpej.

Za to vrijeme Kina održava vojne vježbe u blizini i oko Tajvana kao opomenu, prateći izjavu predsjednika Kine Si Đinpinga koji je poručio američkom predsjedniku Džou Bajdenu da se ne igra vatrom “jer će izgoreti”.

Uprkos jasnim upozorenjima Pekinga, čini se da će Pelosi posetiti Tajpej.

Kako javljaju američki mediji, reprezenti Nensi Pelosi objavili su da će predsjedavajuća predstavničkog doma uprkos upozorenjima sutra 2. Avgusta posjetiti Tajvan.

Predstavnici Tajvana još uvijek nisu potvrdili protokol dolaska Pelosijeve.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Senat SAD proglasio Rusiju “državom sponzora terorizma”

Published

on

Senat – gornji dom američkog parlamenta – usvojio je rezoluciju kojom Rusiju proglašava za državu sponzora terorizma.

Formalno, Senat SAD je tom rezolucijom pozvao Stejt departman da Rusiju proglasi za sponzora terorizma. Zbog „događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini“.

Prema američkom zakonu, Stejt departman nije dužan da se pridržava senatske rezolucije.

U njoj se Moskva optužuje da je vodila kampanju terora i upotrebila silu protiv civila tokom druge vojne kampanje u Čečeniji, da izvodila udare u Siriji i od 2014. godine podržavala „separatiste“ u Donbasu.

U dokumentu se navodi da Senat SAD „postupke vlade Ruske Federacije, realizovane po nalogu Vladimira Putina, „smatra sponzorisanjem terorističkih akata”.

U tekstu rezolucije se navodi da „ništa (u njoj) ne treba tumačiti kao dozvoljavanje upotreba vojne sile ili kao pozivanje na ulazak Oružanih snaga SAD u neprijateljstva (sa Rusijom)“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington proverava ruske akcije u Ukrajini da li su u skladu sa kriterijumima za proglašavanje „državom sponzorom terorizma“. Pritom je priznao da bi „davanje Rusiji takvog statusa malo promijenilo u trenutnom stanju stvari“.

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev nazvao je SAD stvarnim sponzorom međunarodnog terorizma.

Nastavi Citanje

Geopolitika

The Guardian: Antiruske sankcije su najnepromišljenija odluka Zapada u novijoj istoriji

Published

on

Ekonomski rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije dao je potpuno suprotne rezultate, a ruski lider Vladimir Putin postao je jači nego ikad, ocenio je britanski list The Guardian.

Pritom je bio netipično za Britance i jasan i direktan:

„Antiruske sankcije su najnepromišljenija i najkontraproduktivnija odluka (Zapada) u novijoj istoriji!“

Uz obrazloženje: „Učinile su Putina jačim nego ikad. Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svjetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara“.

The Guardian takođe ukazuje da su zapadne zemlje ušle u recesiju:

„Ekonomska ograničenja protiv Moskve udarila su po svojim kreatorima. Neizvjesnost se proširila na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Nemačka i Mađarska – željne gasa – nisu daleko od igranja po taktovima Vladimira Putina. Troškovi života svuda rastu. Mogući novi britanski lideri – Liz Tras i Riši Sunak – nadmeću se u jastrebskoj retorici protiv Rusije. Obećavaju da će pooštriti antiruske sankcije, ali – bez reči o svrsi i efektima“.

Londonski list istovremeno priznaje da je atmosfera u zapadnim zemljama i dalje takva da biva žigosan svako ko posumnja u ispravnost kursa protiv Rusije.

Nastavi Citanje

U Trendu