Connect with us

Glas naroda

Milan Knežević u centar mete: Pravosudni sektor bio je dio logistike za kriminalne klanove!

Published

on

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je večeras gostujući u emisiji Argumenti da je pravosudni sektor bio dio logistike za kriminalne klanove.

„Da nije bilo aktivnosti EUROPOL-a i portala Libertas teško bismo došli do ovih informacija, iako smo ih naslućivali. Ovo jasno govori o tome da su policijski funkioneri i tužioci imali vezu sa kriminalnim klanovima. Ovo nije iznenađenje nego samo kontinuitet i dokaz da su kriminalni klanovi jači od države“, kazao je on.

Knežević kaže da su već u oktobru dokazi oko Vesne Medenice bili dostupni nakon pressa Milivoja Katnića i Dritana Abazovića.

„17. decembra tek biva procesuiran Darko Lalović, njen pratilac, a Istražni sud, koji to odlučuje, konstatuje da su imali uvid u transkripte koje su dobili preko Europola. Te podatke smo imali već u oktobru. Da li kompletne, ili inkriminišuće, to će novi GST morati da objasni, ali svakako je Katnić sve učinio da zataška ovaj slučaj. Pokušao je da inkriminiše samo Lalovića. Pominju se tu još neka imena, ali one nemaju veze sa njenim sinom.“, kazao je Knežević.

On naglašava da je država Srbija već neko vrijeme objavila transkripte Belivuka i Miljkovića ali i da je sigurno to proslijeđeno i Crnoj Gori.

„Milovan Pavićević skinuo zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću“

„Kako je moguće da su Belivuk i Miljković mogli da vrše krivična djela na teritoriji Crne Gore kad im je stavljena zabrana? Prema informacijama koje ja imam, šef Centra bezbjednosti Milovan Pavićević skinuo im je zabranu ulaska, iako su oni već 3 mjeseca unazad bili u Crnoj Gori i izvršili likvidacije. Suštinski, postavlja se pitanje, ako su ovi službenici bili na vezi sa Zvicerom i Kavačkim klanom na tajnom zadatku za potrebe države, jesu li znali za likvidacije i šta se sve dešavalo, kao i šta su učinili to da spriječe“, kazao je on.

Knežević naglašava da se tu pojavljuje Saša Čađenović koji kaže da nema elemenata krivičnog djela pa sad novi GST formira predmet i dodao da mu je žao što Katnić nije prihvatio da dođe u emisiju.

„Da provjerimo šta je sve radio DF-u. Preko Saše Sinđelića do negiranja da je ANB učestvovao u montiranom slučaju državni udar. Evo ja ovdje imam i izjavu advokata britanskog Tobija Kedmena koji govori kako su ga Katnić i Čađenović pritiskali Džosefa Asada da optuži Andriju Mandića i mene. Vesna Medenica je uhapšena zbog transkripta. To trenutno znamo. Iako je SDT imalo transkripte još prošle godine. Sumnjam da je Katnić imao još u februaru, ali neka bude da je znao u julu. On 13. avgusta sprovodi hapšenje 5 pripadnika kavačkog klana zbog navodno planiranog njegovog ubistva. Ja otvoreno sumnjam, znajući njegove metode rada, da je on namjerno podigao ovu optužnicu kako bi zamaskirao ovu optužnicu.“, kazao je on.

„Katnića i Čađenovića treba procesuirati“

Knežević kaže da je Katnić sinoć saopštio nešto što je zgrozilo cijelu javnost i da je trebalo da bude priveden.

„Koja je razlika u postupanju Vesne Medenice? Vi imate fotografiju Saše Čađenovića koja je poslata Radoju Zviceru. Da li to treba da znači, mirno spavaj, čuva te SDT ili nešto drugo? Takođe, sumnjivo je i prisluškivanje Katnića. Ja sumnjam da je to urađeno da se dođe do novih podataka i da je vrlo važno utvrditi da li je to bilo u skladu sa zakonom ili ne.“, kazao je on.

Knežević kaže da je očigledno da iza ovoga stoje Amerikanci i da gospođa Lakić, urednica Libertasa, ima izuzetne konekcije sa SAD-om i da je vjerovatno to izvor informacija.

Kazao je i da Katnić izgovorio opasnu stvar i da se EUROPOL usaglasio sa njim da ovi policajci ne treba da se gone.

„Zašto onda SDT opet formira predmet ako tu ne postoje elementi sumnje? Potrebno je da crnogorska javnost sazna da li u policiji postoje službenici koji na tajnim računima imaju 50 miliona evra. Oni makar moraju biti saslušani!“, kazao je on.

Ponovio je da su pozvali novog GST Vladimira Novovića da procesuira Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića.

„Ako on to ne uradi, podnijećemo krivične prijave protiv njih i još nekih ljudi u SDTu jer smatramo da se radi o zloupotrebi položaja. Nakon jučerašnjeg javnog nastupa mislimo da mu se mora odrediti pritvor. Mi smo imali čudna ponašanja specijalnih tužilaca. Jedan se osumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu, Čađenović odbije da mu odredi pritvor, pa ovaj napusti državu.“, kazao je on.

Knežević kaže da imaju indicije da imaju desetina i desetine takvih slučajeva.

„Nađete nekog psihički labilnog zatvorenika i tražite da optuži ljude za likvidacije, tako se to radi iza rešetaka, bio sam, znam“

„Ja sam bio u zatvoru i znam kako funkcioniše. Nađete nekog psihički labilnog zatvorenika, vjerovatno pod uticajem narkotika, i tražite da optuži neke ljude da nekog trećeg optuže za lažne likvidacije. Imam ispovjesti određenih zatvorenika kroz kakve su torture prolazili da bi to uradili. Podsjetiću vas, ja sam stavljen u zatvor 2 mjeseca bez skidanja imuniteta jer sam tvrdio da moj slučaj mogu da riješim kad bih dao 10.000 evra jednom sudiji. Sad kad vidimo kako se dešavaju ovi slučajevi, ne vidim da nijednog sudiju saslušavaju, a Nebojša Medojević i ja smo bili stavljeni u zatvor jer nismo htjeli da otkrijemo izvor“, kazao je Kneževič.

On naglašava da oni preko ovog slučaja mogu da dobiju povoljan status i izbjegnu krivično gonjenje i dodaje da u Crnoj Gori nema ni Zvicera ni Vukotića, i zapitao se ko im je pomogao da pobjegnu.

„Veljovića oslobodili iako je napao policiju na neprijavljenom skupu, dok su mene optužili zbog prijavljenog skupa“

Govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija kazao je da je onaj protest bio rušenje Ustavnog poretka i da su Predrag Bošković koji takođe gostuje u emisiji bio na neprijavljenom skupu.

„Mi smo npr. prijavljivali svaki skup. Vi niste smjeli da stanete ispred mase, nego ste se tu sakrili. Ista ta organizacija protiv koje ste protestovali je vama dala orden a ne meni. Isti ti policajci koji su bili na Cetinju su razbili šatorsko naselje 2015. Tad ste ih hvalili, sad hoćete čistku da izvršite. Vi govorite da Veselin Veljović nije napao policiju na neprijavljenom skupu, dok sam ja dobio 7 mjeseci zatvora što sam to radio na prijavljenom skupu i za šta sam imao puno pravo. Sad ćete da mi kažete da on nije napao službeno lice nego ja.“,kazao je on.

Knežević govori da isto kao što su i oni protestovali, svako na to ima pravo.

„Meni se čini da je Knežević izvučen kao primjer i da će isto biti i sa Rakonjcem.“, kazao je on.

Sramota je, kaže Knežević, da se mitropolit ustoličava uz pancir i da su i tad saopštili da je lakše bilo ustoličiti ga u Kabulu.

„Ono ne služi na čast nikome. Znate zašto je DPS izgubio izbore? Zato što su glasači DPS-a glasali DF i druge stranke!“, kazao je on.

„Kentera agent CIE, ispred njegove kuće se vijori NATO zastava od 7 metara“

Knežević kaže da je Savo Kentera agent CIE i da se ispred njegove kuće vijori NATO zastava.

„On je jedan od osnivača DFC-a koji je lovio navodno ruske agente u Crnoj Gori. Mislim i da možda stoji iza onog portala Udar. On će zloupotrebljavati ANB, ali što je rekao Đura u Balkanskom špijunu „nosićemo se brajko moj“. Ako smo mogli Dejana Vukšića da napadamo, sigurni budite da ćemo tek napadati Kenteru.“, kazao je Knežević.

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Lideri DF-a su ponovo pod mjerama nadzora Kavačkog klana

Published

on

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević potvrdio je da na sjednicu ovog odbora nisu došli poslanici DPS-a, zbog čega je odložena sjednica na kojoj su trebali da budu saslušani specijalni državni tužilac Vladimir Novović i premijer Dritan Abazović.

Sve ide ka tome da se ja smjenim sa ovog mjesta. U dogovoru sa Abazovićem dogovoreno je da ipak počnemo sa sjednicom, pa da bude pauza. Abazović bi tražio i da sjednica bude javna, ali do toga nije ni došlo. Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi sjednica o podacima EUROPOL-a. Da nije bilo Libertasa i Olivere Lakić ne bi sasnali za slučaj Vesne Medenice i slučaj visokih funkcionera. Podsjetićemo vas da smo raspravljali na različite teme na odborima. Kad treba da raspravljamo o bitnim temama za Crnu Goru i za svijet određenim kolegama nije bilo u interesu da se raspravlja na ovu temu. Sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu“, rekao je Knežević.

On je saopštio da je došao do saznanja da su on Medojević i Mandić ponovo stavljeni pod mjerama nadzora za potrebe kavačkog klana.

Klanovi su toliko osilili da su jači od države. Evo je i došlo do odlaganja i ove sjednice odbora. Nabavio sam kavkaskog ovčara,koji se razbolio. Ali će oni koji me prate i prisluškuju to prije znati nego ja, ako mu se šta desi“, poručio je Knežević i pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je zakonito to što su ponovo pod mjerama tajnog nadzora.

Knežević je dodao da su dobili informaciju da ih prate od postavljanja Sava Kentere na čelno mjesto ANB-a.

Nastavi Citanje

U Trendu